Verliezen van de slijmprop

Verliezen van de slijmprop

Hoe weet je wanneer je bevalling is begonnen? Bij de ƩƩn begint het met het verliezen van de slijmprop, terwijl de ander eerst vruchtwater verliest. Er zijn verschillende signalen dat de bevalling zich aandient. Let wel: dit is bij elke vrouw anders en er is geen vaste volgorde. Met name bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je door een paar harde buiken het idee hebt dat de bevalling is begonnen. Zeker wanneer je de uitgerekende datum hebt bereikt of bent gepasseerd en aan het wachten bent tot je bevalling begint.

Je lichaam geeft echter duidelijke signalen af om de bevalling aan te kondigen. In dit artikel: de start van je bevalling door het verliezen van de slijmprop.

Wat is de slijmprop?

De slijmprop is een stukje dik en taai slijm dat je baarmoedermond afsluit tijdens je zwangerschap. Dit slijm verzamelt zich en dient als extra bescherming tegen infecties. Ook biedt de slijmprop bescherming tegen een eventuele bevruchting van een tweede eicel die vrijgekomen is tijdens je zwangerchap. De slijmprop is dus een beschermingsmechanisme van je lichaam om de kans op een meerling te verkleinen. Daarnaast beschermt de slijmprop de baarmoeder en je baby tegen infecties van buitenaf.

Het verliezen van de slijmprop

Onder invloed van hormonen en onder druk van je baby wordt de baarmoedermond wat losser en weker. Hierdoor verlies je de slijmprop en kan je deze tegenkomen in je ondergoed of in het toilet. De slijmprop is te herkennen als een slierterige prop slijm van een paar centimeter, soms met wat bloed. Je kunt de slijmprop verliezen voordat de weeƫn beginnen, maar ook als je al weeƫn hebt. Overigens kan het na het verliezen van de slijmprop ook nog meer dan een week duren voordat de bevalling begint. Het kan ook zijn dat je het verliezen van de slijmprop niet opmerkt, omdat het met kleine beetjes tegelijk kan gaan. Als je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Zij beslist of het nodig is om actie te ondernemen. Ook als je veel bloed verliest samen met de slijmprop is het goed om aan de bel te trekken.

Wat moet je doen als je slijmprop verloren bent?

Afhankelijk van de fase waarin je zit, is het soms nodig om actie te ondernemen als je de slijmprop verloren bent.

  • Je verliest de slijmprop minder dan 2 weken voor de uitgerekende datum
    Als je minder dan 2 weken voor de uitgerekende datum je slijmprop verliest, zit je keurig binnen de normale tijdsindicatie op te bevallen. Je hoeft verder dus niets te doen. Het verlies van de slijmprop hoeft niet per se het startsignaal van je bevalling te betekenen. Pas als de weeƫn beginnen of als je vliezen breken, neem je contact op met je verloskundige of ziekenhuis.

  • Je verliest de slijmprop meer dan 2 weken voor de uitgerekende datum
    Als je meer dan 2 weken voor de uitgerekende datum je slijmprop verliest, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Zij zal in overleg beslissen of het nodig is om actie te ondernemen.

  • Je verliest bloed bij de slijmprop
    Als je een beetje bloed verliest samen met de slijmprop, is er niet zoveel aan de hand. Een beetje bloedverlies is normaal. Verlies je echter meer dan 2 theelepels helderrood bloed, bel dan de verloskundige of het ziekenhuis. Zij zullen beslissen of er aanvullend onderzoek nodig is.

Mag je nog zwemmen of in bad na verlies van de slijmprop?

Na verlies van de slijmprop mag je nog gewoon zwemmen of in bad. Ook seks is geen probleem. De vliezen van de placenta beschermen je baby goed. Verlies je ook vruchtwater? Dan kun je dit beter niet meer doen. Als je vruchtwater verliest zijn je vliezen gebroken, waardoor je een verhoogde kans op infecties hebt.