Slijmprop verliezen

Slijmprop verliezen

Hoe weet je wanneer je bevalling is begonnen? Bij de Ć©Ć©n begint het met het verliezen van de slijmprop, terwijl de ander eerst vruchtwater verliest. Er zijn verschillende signalen dat de bevalling gaat beginnen. Weet dat dit bij elke vrouw anders is en er geen vaste volgorde bestaat. In dit artikel behandelen we de start van je bevalling door het verliezen van de slijmprop.

Wat is een slijmprop?

De slijmprop is een stukje dik en taai slijm dat je baarmoedermond afsluit tijdens je zwangerschap. Dit slijm verzamelt zich en dient als extra bescherming tegen infecties. Ook biedt de slijmprop bescherming tegen een eventuele bevruchting van een tweede eicel die vrijgekomen is tijdens je zwangerschap. De slijmprop is dus een beschermingsmechanisme van je lichaam om de kans op een meerling te verkleinen. Daarnaast beschermt de slijmprop de baarmoeder en je baby tegen infecties van buitenaf.

Hoe weet je of je je slijmprop verliest?

Onder invloed van hormonen en onder druk van je baby wordt de baarmoedermond wat losser en weker. Hierdoor verlies je de slijmprop en kan je deze tegenkomen in je ondergoed of in het toilet. De slijmprop is te herkennen als een slierterige prop slijm van een paar centimeter, soms met wat bloed. Veel vrouwen ervaren vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap, dus het kan moeilijk zijn om te bepalen wanneer de slijmprop uit de baarmoederhals is vrijgekomen.

Hoe ziet een slijmprop eruit?

Het uiterlijk, de grootte en de textuur variƫren. De slijmprop is meestal:

  • Helder, gebroken wit of licht bloederig (rood, bruin of roze) van kleur.
  • Draderig, kleverig en geleiachtig van textuur.
  • 1 tot 2 centimeter lang.
  • 1 tot 2 eetlepels in volume.
  • Relatief geurloos.
Voorbeeld slijmprop

Foto: voorbeeld van slijmprop. Bron: Pinterest

Je kunt je slijmprop in Ć©Ć©n keer verliezen of je kunt hem in kleine beetjes verliezen en niets van merken. Een kleine hoeveelheid bloed is normaal, maar hevig bloedverlies kan een teken zijn van een placentaloslating, voorliggende placenta of andere zwangerschapscomplicaties. Neem contact op met je verloskundige als je zware bloedingen opmerkt tijdens de zwangerschap.

Waarom verliezen zwangere vrouwen hun slijmprop?

Er zijn verschillende redenen waarom je je slijmprop tijdens de zwangerschap kunt verliezen:

  • Verzachting en opening van de baarmoederhals. In de meeste gevallen wordt de slijmprop afgevoerd omdat de baarmoederhals zachter wordt. Baarmoederhalsverzachting of rijping betekent dat de baarmoederhals dunner en wijder wordt ter voorbereiding op de bevalling. Daardoor wordt de slijmprop niet meer zo gemakkelijk op zijn plaats gehouden en kan hij loslaten. Het slijm wordt in de vagina geduwd. Dit wordt beschouwd als het verliezen van je slijmprop.

  • Seks: Het is meestal niet schadelijk om seks te hebben tijdens de zwangerschap. In de laatste weken van de zwangerschap kan geslachtsgemeenschap de slijmprop losmaken. Dit is geen probleem als je meer dan 37 weken zwanger bent. Het te vroeg verliezen van de slijmprop kan risico’s met zich meebrengen.

  • Baarmoederhalsonderzoek. Tijdens een afspraak kan je verloskundige je baarmoederhals controleren. Het onderzoek kan je baarmoederhals oprekken of irriteren. Hierdoor kan de slijmprop eruit vallen.

Wanneer verlies je je slijmprop?

De meeste mensen verliezen hun slijmprop pas na 37 weken zwangerschap. In sommige gevallen verliest de slijmprop dagen of weken voor de uitgerekende datum van je baby. Sommige mensen verliezen hem pas als ze aan het bevallen zijn. Als je de slijmprop eerder verliest dan 37 weken zwangerschap, neem dan uit voorzorg contact op met je verloskundige.

Hoe lang na het verliezen van de slijmprop bevallen?

Je kunt de slijmprop verliezen voordat de weeƫn beginnen, maar ook als je al weeƫn hebt. Overigens kan het na het verliezen van de slijmprop ook nog meer dan een week duren voordat de bevalling begint. Het kan ook zijn dat je het verliezen van de slijmprop niet opmerkt, omdat het met kleine beetjes tegelijk kan gaan. Er zijn verschillende andere tekenen dat de bevalling eraan komt. Op deze andere tekenen moet je letten:

  • Krampen. Periodieke krampen die komen en gaan in de loop van een paar dagen. Die kun je voelen in je buik of onderrug.
  • Druk op bekken. Als uw baby lager in het bekken zakt en gaat indalen, kun je meer druk voelen. Dit wordt verlichting genoemd.
  • WeeĆ«n. Dit is een regelmatige aanspanning van je baarmoeder die sterker wordt en vaker voorkomt.
  • Vliezen breken. De zak met water van je baby (placenta) breekt. Dit is vaak een van de laatste tekenen van de bevalling.

Als je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Zij beslist of het nodig is om actie te ondernemen. Ook als je veel bloed verliest samen met de slijmprop is het goed om aan de bel te trekken.

Wat moet je doen als je slijmprop verloren bent?

Afhankelijk van de fase waarin je zit, is het soms nodig om actie te ondernemen als je de slijmprop verloren bent.

  • Je verliest de slijmprop minder dan twee weken voor de uitgerekende datum
    Als je minder dan 2 weken voor de uitgerekende datum je slijmprop verliest, zit je keurig binnen de normale tijdsindicatie om te bevallen. Je hoeft verder dus niets te doen. Het verlies van de slijmprop hoeft niet per se het startsignaal van je bevalling te betekenen. Pas als de weeƫn beginnen of als je vliezen breken, neem je contact op met je verloskundige of ziekenhuis.

  • Je verliest de slijmprop meer dan 2 weken voor de uitgerekende datum
    Als je meer dan 2 weken voor de uitgerekende datum je slijmprop verliest, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Zij zal in overleg beslissen of het nodig is om actie te ondernemen.

  • Je verliest bloed bij de slijmprop
    Als je een beetje bloed verliest samen met de slijmprop, is er niet zoveel aan de hand. Een beetje bloedverlies is normaal. Verlies je echter meer dan twee theelepels helderrood bloed, bel dan de verloskundige of het ziekenhuis. Zij zullen beslissen of er aanvullend onderzoek nodig is.

Mag je nog zwemmen of in bad na verlies van de slijmprop?

Na verlies van de slijmprop mag je nog gewoon zwemmen of in bad. Ook seks is geen probleem. De vliezen van de placenta beschermen je baby goed. Verlies je ook vruchtwater? Dan kun je dit beter niet meer doen. Als je vruchtwater verliest zijn je vliezen gebroken, waardoor je een verhoogde kans op infecties hebt.

Beeld: iStock.com/PeopleImages