Veel bloedverlies tijdens je bevalling

Veel bloedverlies tijdens je bevalling

Het is heel normaal om tijdens je bevalling bloed te verliezen. Gemiddeld verlies je zo’n 500-800 millimeter bloed, bij meer dan 1 liter is er sprake van overmatig bloedverlies. Normaal bloedverlies kan afkomstig zijn van de wond die de losgelaten placenta achterlaat in de baarmoeder, maar ook een scheurtje in de vagina of baarmoedermond kan flink bloedverlies geven.

Oorzaken overmatig bloedverlies

Overmatig bloedverlies tijdens en na de bevalling wordt in 80% van de gevallen veroorzaakt doordat de baarmoeder niet goed samenknijpt (atonie). Deze samentrekkingen zijn nodig om de bloedvaten die naar de placenta liepen af te knijpen. Bij atonie worden de bloedvaten niet goed afgeknepen en blijft het bloeden. Je hebt hier een grotere kans op als je al meerdere kinderen hebt, zwanger bent van een meerling, zwanger bent van een grote baby, een trage bevalling hebt gehad of deze complicatie al eerder hebt meegemaakt.

Tijdens je bevalling kun je wonden oplopen aan je vagina, baarmoeder, baarmoedermond en baarmoederhals. Ook je perineum is een gevoelige plek waar verwondingen kunnen ontstaan door inscheuren of inknippen. Bij een bevalling met behulp van een vacuümpomp of tang is de kans op verwondingen het grootst. Als je eerder een keizersnee hebt gehad, heb je een kleine kans op een scheur in de baarmoeder. Bij achtergebleven placentaresten kan je baarmoeder niet goed samentrekken, wat voor overmatig bloedverlies kan zorgen. Ook in het geval van stollingsafwijkingen in je bloed, zoals bij ernstige bloedarmoede, kun je last krijgen van veel bloedverlies.

Behandeling bij overmatig bloedverlies

Het belangrijkste bij overmatig bloedverlies om te doen, is het bloeden stoppen. Als direct duidelijk is wat de oorzaak is zal dit behandeld worden. Zo wordt je gehecht bij inscheuren of inknippen, of moet je naar de operatiekamer om placentaresten te laten verwijderen. Als de oorzaak van het bloeden niet meteen duidelijk is, krijg je vaak medicijnen die je baarmoeder laten samentrekken. Ook kan het helpen om je baby aan de borst te leggen, zodat je baarmoeder samentrekt als je baby gaat drinken.

Als het bloeden nog steeds niet gestopt is, zijn er een aantal opties. Je baarmoeder kan volgestopt worden met watten zodat de bloedvaten dichtgedrukt worden. Een andere mogelijkheid is het blokkeren van de slagader door middel van een slangetje met katheter. In het ergste geval kan het bloeden alleen gestopt worden als je baarmoeder verwijderd wordt. Als je veel bloed hebt verloren kan een bloedtransfusie nodig zijn. Ook wordt je onderzocht op bloedarmoede en daarvoor behandeld.

Als je veel bloed hebt verloren tijdens je bevalling, kan je best even tijd nodig hebben om alle gebeurtenissen te verwerken. Misschien moest je onverwachts naar de operatiekamer om het bloeden te stoppen of was je angstig omdat er grote spoed was. Neem de tijd om alles te verwerken en praat met de mensen die ook aanwezig waren bij je bevalling. Vooral als je zelf niet alles meer kan herinneren is het waardevol om van een ander te horen hoe alles verlopen is. Kom je er zelf niet helemaal uit? Zoek dan hulp via je verloskundige of gynaecoloog.

Beeld: iStock.com