Uitdrijvingsfase bevalling: beginnen met persen

Uitdrijvingsfase bevalling: beginnen met persen

De bevalling bestaat uit vijf fases. Eerst zijn er de drie ontsluitingsfases en bij volledige ontsluiting mag je beginnen met persen: de uitdrijvingsfase. Deze vierde fase van je bevalling kan snel verlopen, maar duurt bij het eerste kind gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

Wat is uitdrijving?

De uitdrijvingsfase begint als de ontsluitingsfase is afgerond. Je hebt dan volledige ontsluiting (tien centimeter). Uitdrijving betekent dat de baby door het geboortekanaal gaat en wordt geboren.

Persweeƫn bij uitdrijvingsfase

Als je in de uitdrijvingsfase zit, veranderen de weeƫn. Je krijgt dan persweeƫn. Dit zijn krachtige weeƫn waarbij je het gevoel hebt dat je moet persen. Je baby moet door het geboortekanaal naar buiten worden geduwd. Daarnaast moeten ze het hoofd van je kind draaien, de zogenaamde spildraai. Het achterhoofd van je baby moet eerst onder het schaambot door. Daarna draait hij een kwartslag met zijn hoofdje richting jouw buik om door het bekken te passen. Het kan even duren voordat die draaibeweging is gelukt.

Luistertip: De Verloscast, waarin verloskundigen Donna en Vera uitleggen wat er in deze fase gebeurt, wat je kan verwachten en tips om deze fase goed door te komen.

Persen bij bevalling

Op een gegeven moment krijg je persdrang. Je kan het dan niet meer tegen houden en wil dat ook niet. In het begin glijdt het hoofdje steeds terug, waardoor het niet erg lijkt op te schieten. Toch daalt je baby steeds iets verder in totdat het hoofdje niet meer terugglijdt: het hoofdje ā€˜staatā€™. Dit geeft een stekend en branderig gevoel. Je krijgt steun van de verloskundige, maar het instinct om je baby nu naar buiten te duwen komt uit je eigen lichaam. Toch is het soms beter om niet volledig mee te persen, omdat je anders kan uitscheuren. Je verloskundige of gynaecoloog houdt dit in de gaten en geeft je aanwijzingen tijdens het persen.

Pershouding

Tijdens het persen kun je in verschillende houdingen liggen, maar het meest gebruikelijk is om op je rug te liggen. Het kan zijn dat je verloskundige voorstelt om van houding te veranderen: bijvoorbeeld rechtop zittend of liggend op je zij. Dit kan namelijk allemaal helpen om te zorgen dat het hoofdje op de juiste manier indaalt in het bekken. Bij Ć©Ć©n van de volgende weeĆ«n volgt de rest van het hoofdje en vanaf dat moment gaat het snel. De verloskundige vangt je baby op en even daarna wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt (door je partner). Hij begint kort daarna met huilen om de longen goed aan het werk te krijgen. De verloskundige of arts kijkt meteen of alles in orde is met je baby. Dat gebeurt onder andere met de Apgar-score. Zoā€™n 10 minuten tot een half uur daarna volgt de nageboorte.

Hoe lang duurt de uitdrijvingsfase?

De daadwerkelijke uitdrijving, dus het moment dat het kind uit de baarmoeder, via het geboortekanaal ter wereld komt, duurt bij een eerste kind gemiddeld 1 tot 1.5 uur. Bij een volgend kind kan dit veel sneller gaan.

Beeld: iStock.com