Rugweeën tijdens bevalling

Rugweeën tijdens bevalling

Tijdens je bevalling kun je meerdere soorten weeën ervaren, waaronder rugweeën. Rugweeën zijn weeën die uitstralen naar je rug en meestal voorkomen tijdens de laatste paar centimeters van de ontsluitingsfase. Ze ontstaan doordat er op dat moment flink aan de banden van je baarmoeder wordt getrokken. Daardoor voel je een scherpe pijn in je rug. Veel vrouwen vinden rugweeën een hele specifieke soort pijn, sommigen vinden het zelfs het ergste soort weeën dat je kunt hebben.

Het lastige aan rugweeën is dat je ze niet kan wegpuffen. Uiteraard kun je de geleerde ademhalingstechnieken wel toepassen, maar dit brengt geen verlichting zoals je dat bij gewone weeën hebt. Ook lijkt vaak geen enkele houding echt te helpen bij het opvangen van rugweeën. Daardoor kan de pijn weer uitstralen naar je benen. Dit worden beenweeën genoemd. Wat kun je dan wél doen om rugweeën iets draaglijker te maken?

Manda: “Tijdens de ontsluiting heeft mijn vriend urenlang met gebalde vuisten op mijn rug moeten duwen om het draaglijk te houden.”

Zorg voor tegendruk

Vraag je partner of iemand anders die bij je bevalling aanwezig is, om hard op je onderrug te duwen als je een wee hebt. Soms moet er zo hard gedrukt worden dat je er blauwe plekken aan overhoudt. De tegendruk kan verlichting geven. Ook kan masseren of wrijven helpen, maar dit is per vrouw verschillend.

Zorg voor warmte

Warmte haalt vaak net de scherpe randjes van de pijn af. Je kunt een warme kruik gebruiken of een bad of douche nemen.

Zorg voor afwisseling in je houding

Probeer uit in welke houding je het beste je rugweeën kunt opvangen, al dan niet in combinatie met bovenstaande tips. Vaak is juist de afwisseling het prettigst. Ook even een rondje lopen kan je afleiden van de pijn.

Als het echt niet meer uit te houden is, kun je natuurlijk altijd nog om pijnbestrijding vragen. Dit kan bij zowel een thuisbevalling als een bevalling in het ziekenhuis, hoewel het soort pijnbestrijding wel anders is. Probeer verder niet in paniek te raken en zo ontspannen mogelijk te blijven, zo gaat je bevalling het snelst weer voorbij.

Beeld: iStock.com