Overtijd raken: voorbij je uitgerekende datum

Overtijd raken: voorbij je uitgerekende datum

Je uitgerekende datum ligt tussen de 37 en 42 weken zwangerschap en is eigenlijk slechts een richtlijn. Vaak spreken we van overtijd zijn als je de 40-wekengrens voorbij bent, maar eigenlijk ben je pas na 42 weken officieel overtijd. Bij 42 weken zwangerschap ben je overdragen, ook wel serotien genoemd. Dit komt niet heel veel voor en wordt vanwege gezondheidsrisico’s het liefst vermeden.

Vaak neemt de spanning toe als je de 40 weken voorbij bent. Je houdt het zelf niet meer zo goed vol en misschien word je wat ongeduldig. Je omgeving stelt steeds vragen, kortom: nu mag je baby wel eens komen.

Als je overtijd bent rond 41 weken zwangerschap

Veel verloskundigen en gynaecologen worden alert als je rond de 41 weken zwanger bent. Laat je goed informeren wat het beleid is van jouw praktijk of ziekenhuis, want er kunnen per regio grote verschillen zijn. Veel praktijken adviseren om met 41 weken zwangerschap te strippen, je vliezen te breken of in te leiden. Bedenk altijd goed wat je zelf wilt. Als je graag wilt gaan bevallen is dat natuurlijk prima, maar wacht je liever nog even af dan kan dat natuurlijk ook (mits er geen gezondheidsrisico’s bestaan voor jou of voor je baby).

Als je overtijd bent rond 42 weken zwangerschap

Als je 42 weken zwanger bent, beval je meestal in het ziekenhuis. Sommige verloskundigen stemmen ook in met een thuisbevalling, mits de gezondheid van je baby dat toelaat. Hoewel de kans op complicaties klein is, wordt het risico op een verminderde placentafunctie, meconiumhoudend vruchtwater of te weinig vruchtwater groter naarmate je zwangerschap voortduurt. Eén ding is zeker rond deze termijn: het zal niet lang meer duren voordat je baby er is!

Wanneer wordt er voortijdig ingegrepen bij overtijd raken?

Er kleven wel een aantal nadelen aan voortijdig ingrijpen zodat je bevalling op gang komt. Zo krijgt je baby niet de kans om zijn eigen groeiproces te voltooien en heeft misschien nog niet de juiste bevalpositie ingenomen. Dit geldt ook bij het kunstmatig breken van de vliezen, waarbij je baby minder goed van houding kan verwisselen omdat er geen vruchtwater meer is.

Met name inleiden is een mogelijkheid die je vooraf goed moet overwegen. Bij het inleiden van je bevalling neemt de kans op medisch ingrijpen namelijk aanzienlijk toe. Zo heb je bijvoorbeeld een verhoogde kans op een keizersnede. Als je wordt ingeleid krijg je een infuus met oxytocine, waardoor je vast zit aan allerlei draden en maar beperkte bewegingsvrijheid hebt.

Beeld: iStock.com