Naweeën van de bevalling: het krimpen van je baarmoeder

Naweeën van de bevalling: het krimpen van je baarmoeder

Nadat je baby is geboren, kun je last krijgen van naweeën. Je baarmoeder krimpt ineen totdat het weer de normale grootte heeft gekregen. Dit kan gepaard gaan met krachtige, pijnlijke samentrekkingen. De ene vrouw heeft meer last van naweeën dan de andere vrouw. Ook speelt het aantal eerdere bevallingen een rol; je hebt meer last van naweeën als je al eens eerder bevallen bent.

Wat zijn naweeën?

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier en die beginnen zodra de placenta geboren is. Wanneer je baarmoeder samentrekt, worden de bloedvaten die naar je placenta liepen afgeknepen, zodat je steeds minder bloed verliest. De kraamverzorgende controleert of je baarmoeder naar behoren samentrekt; ze drukt met haar vingers onder je navel en voelt of je baarmoeder reageert. Naweeën kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, maar ze zijn wel echt nodig voor het herstel van je baarmoeder.

Hoelang duren naweeën na bevalling?

Naweeën duren over het algemeen twee tot drie dagen en nemen daarna af. Soms kun je nog twee tot drie weken last houden van een pijnlijk gevoel.

Wat kun je doen tegen naweeën?

Als je naweeën echt heel veel pijn doen, kun je een aantal dingen doen om de pijn wat te verzachten:

  • Kruik en warmte
    Warmte helpt om te ontspannen. Dat is in dit geval niet anders. Ga naar bed met een lekkere warme kruik en je zult zien dat de pijn minder wordt.
  • Regelmatig plassen
    Als je naar de wc moet, kan de pijn erger worden. Ga dus regelmatig plassen en drink voldoende water.
  • Paracetamol
    Paracetamol om de pijn te verminderen mag altijd. Het kan geen kwaad als je borstvoeding geeft. Twijfel je? Dan kun je altijd even de kraamverzorgster of verloskundige om advies vragen.
  • Ademhalingsoefeningen
    Tijdens de bevalling heb je vast gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen. En zelfs als je ze niet gebruikt hebt, heb je er vast wel van gehoord tijdens je zwangerschap. Deze kun je nu ook gebruiken om de pijn ietwat te verzachten.
  • Massage
    Kijk je partner lief aan en vraag om een bassage van de onderrug. Een massage van de baarmoeder kan ook helpen, maar daarover kun je het beste even advies vragen aan je kraamhulp.

Naweeën bij een volgende bevalling

Bij een tweede of volgende bevalling kun je meer last hebben van naweeën omdat de baarmoeder wat van zijn elasticiteit verloren is. Hierdoor kost het steeds meer moeite om tot de oorspronkelijke vorm terug te keren. De baarmoederspier moet dus meer moeite doen, wat zich uit in heftigere naweeën. Je kunt proberen om de naweeën op te vangen met de ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling hebt gebruikt.

Borstvoeding en naweeën

Het geven van borstvoeding bevordert het herstel van je baarmoeder. Door het zuigen van je baby, trekt je baarmoeder samen en krimpt hij sneller. Naweeën gaan vaak gepaard met bloedverlies. Als je naweeën na een aantal dagen niet minder worden of je blijft aanzienlijk veel bloedverlies houden, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Beeld: iStock.com