Nageboorte: als de placenta geboren wordt
Je baby is geboren en het zwaarste werk is achter de rug! Toch ben je nog niet helemaal klaar. Je placenta moet nog geboren worden. Gelukkig is deze nageboorte een relatief kleine klus vergeleken de geboorte van je kind. Benieuwd wat je met je placenta kunt doen na de bevalling? Hieronder vind je een aantal opties.
Nageboorte: de placenta laat los
Nadat je baby geboren is krijg je nog wat naweeën, zodat de placenta loskomt van de baarmoederwand. De placenta heeft dan namelijk geen functie meer. Ongeveer 10 minuten tot een half uur na de geboorte van je baby moet je nog even persen. Daardoor komt de placenta eruit, dit wordt de nageboorte genoemd. De nageboorte wordt goed gecontroleerd door je verloskundige of gynaecoloog. Er mogen namelijk geen placentaresten zijn achtergebleven in je baarmoeder, omdat dit infecties en bloedingen kan veroorzaken.
Wat als de placenta niet geboren wordt?
Als de placenta binnen een uur nog niet geboren is, dan moet je geopereerd worden. Dat geldt ook als er placentaresten in de baarmoeder zijn achtergebleven. Als dat namelijk blijft zitten, kan de baarmoeder niet goed samentrekken en dat kan gevaarlijk zijn, omdat je dan meer last kunt hebben van bloedverlies.
Wat te doen met de placenta na bevalling?
Als de placenta is losgekomen kun je ervoor kiezen om deze weg te gooien of achterlaten in het ziekenhuis voor wetenschappelijk onderzoek. Sommige vrouwen kiezen er juist voor om nog gebruik te maken van de placenta na de bevalling. Hieronder vind je een aantal opties.
Je placenta opeten
Sommige vrouwen moeten er niet aan denken, maar je kunt de placenta ook opeten. Dit kan zowel rauw, bijvoorbeeld verwerkt in een smoothie, gebakken of in een capsule. De smaak van de placenta is te vergelijken met een combinatie van lever en biefstuk. Hoewel het nooit wetenschappelijk is aangetoond, zou het eten van de placenta een positief effect hebben op het herstel na je bevalling en het op gang brengen van je borstvoeding. Risico’s worden niet echt gevonden, behalve dat je de placenta op tijd op moet eten, zodat het niet bederft.
Lotusgeboorte
Bij een lotusgeboorte knip je de navelstreng niet door, maar wacht je tot de navelstreng er vanzelf vanaf valt. De placenta blijft zolang aan je baby vastzitten. Hierbij bewaar je de placenta in een speciale katoenen zak.
Begraven en boom planten
Je kunt ook de placenta begraven en daarbovenop een boom planten. Door de placenta wordt de grond extra vruchtbaar waardoor de boom goed groeit. Daarnaast wordt de placenta ook wel gezien als de boom van het leven. Als je dit graag wilt is het belangrijk dat je de placenta diep genoeg begraaft, zodat er geen dieren naar gaan graven.
Verwerken in sieraad
Ook een mogelijkheid is het verwerken van je placenta in een sieraad. Je kunt een ketting, hanger of kraal laten maken. Dit is vergelijkbaar met moedermelksieraden.
Afdruk maken op papier of karton
Een andere mogelijkheid is het maken van een afdruk van je placenta. Als het grootste deel van het bloed uit de placenta is, druk je de placenta tegen dik papier of karton. Aan de kant waar je baby zat kan je meestal ook de vorm van een boom zien door de manier waarop de bloedvaten lopen.
Tip: Beval je in het ziekenhuis en wil je de placenta mee naar huis nemen? Geef dit dan van tevoren aan of neem deze wens op in je geboorteplan.
Nazorg bevalling: wat gebeurt er verder?
Het is goed mogelijk dat je dit na de geboorte niet meer zo goed meekrijgt. Al je aandacht gaat natuurlijk naar de baby die je net ter wereld hebt gebracht. De verloskundige of gynaecoloog houdt zich ondertussen bezig met de nazorg van je bevalling. Misschien moet je nog gehecht worden na inscheuren of inknippen.
Als je bevallen bent met pijnbestrijding wordt dit gestopt. Soms word je even opgefrist of krijg je schone lakens, maar vaak krijg je eerst rustig de tijd om te wennen aan je baby.
Naweeën: het krimpen van je baarmoeder
Na de bevalling kun je nog een tijdje last hebben van naweeën. Je baarmoeder krimpt weer terug naar de originele staat. Vrouwen die voor het eerst bevallen, hebben hier vaak minder last van dan vrouwen die al kinderen hebben. Ook vrouwen die borstvoeding geven voelen er meer van, omdat de vrijgekomen hormonen de samentrekking van je baarmoeder stimuleren. Dit kan behoorlijk vervelend voelen, maar is meestal na een paar dagen weer over.
Lees ook: Alles over de placenta