Lichamelijk herstellen na een keizersnede

Lichamelijk herstellen na een keizersnede

Lichamelijk herstellen van een keizersnede duurt doorgaans langer dan herstellen van een vaginale bevalling. Een keizersnede is een chirurgische ingreep waarna je de eerste dagen in het ziekenhuis herstelt. Hoelang dit precies duurt en hoe je dat ervaart verschilt per vrouw. Hoe goed je je voelt tijdens de operatie en hoe zwaar de eventueel voorafgaande bevalling was, zijn factoren die meespelen in je herstel. Onderschat een keizersnede operatie niet, je hebt wel een middelgrote buikoperatie ondergaan.

Herstellen van een keizersnede in het ziekenhuis

Meestal moet je na een keizersnede nog zo’n twee tot vijf dagen in het ziekenhuis blijven. Hier wordt je bloeddruk, hartslag, bloedverlies en de hoeveelheid urine in de katheter regelmatig gecontroleerd. Vooral de eerste dagen heb je vaak veel last van de hechtingen en van pijn in je buik. Als je een algehele narcose hebt gehad, voel je je vlak na de keizersnede bovendien misselijk en bibberig. Net als bij een natuurlijke bevalling kun je ook bloedverlies hebben. Het verband op de wond mag er meestal al na een paar dagen af. Daarna is het zaak om te herstellen.

Hoewel rust erg belangrijk is, betekent dat niet dat je zo min mogelijk moet bewegen. Elke dag een paar keer wat proberen te lopen, desnoods voetje voor voetje, is goed voor je. Vaak wordt een dag na de keizersnede je blaaskatheter eruit gehaald. Dat betekent ook dat je zelf naar de wc moet kunnen gaan. Je wordt hierbij geholpen in het ziekenhuis. Als je eenmaal merkt dat kleine stapjes goed gaan, gaat het herstel meestal ook voorspoedig. Zonder complicaties mag je vaak na twee dagen al naar huis. Als je zo snel ontslagen wordt uit het ziekenhuis, is het belangrijk dat je thuis gewoon weer in bed gaat liggen om verder te herstellen.

Thuis herstellen van een keizersnede

Thuis duurt het herstel nog ongeveer zes weken (onderschat dit niet!). De snede zelf is na ongeveer drie weken genezen en het litteken begint na zo’n zes maanden weg te trekken. Het is heel normaal om je na een keizersnede zeker drie tot vier weken erg moe en zwak te voelen. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen.

Je mag na een keizersnede geen buikspieroefeningen doen totdat de wond volledig genezen is. Ook mag je niets tillen dat zwaarder is dan je baby en zo min mogelijk trappen lopen.

Probeer verder steeds zo voorzichtig mogelijk te gaan staan en zitten, zodat je je buikspieren zo min mogelijk belast. Als je moeite hebt met staan, kun je proberen om je buik met je handen te ondersteunen. Daarbij is het belangrijk om goed rechtop te staan en te lopen. Ook als je pijn hebt met hoesten of lachen kan ondersteuning van je buik verlichting bieden. Heb je thuis ook de zorg voor oudere kinderen? Vraag hulp uit je familie of vriendenkring zodat jij de tijd hebt om rustig te herstellen. Luister goed naar je lichaam. Krijg je gedurende de dag steeds meer pijn aan de wond? Dat is een teken dat je te druk bent geweest. Pak je rust en doe het de volgende dag rustiger aan!

Fysieke klachten na een keizersnede

Zoals eerder genoemd is een keizersnede een middelgrote buikoperatie. Hierdoor kun je de eerste periode nog last hebben van pijn en andere ongemakken. De meest voorkomende fysieke klachten op een rijtje:

 • Pijnlijke buik
  Na de keizersnede kun je last krijgen van pijn aan de wond. Daarnaast kun je ook pijn in je buik zelf ervaren. Dit komt omdat de snee om de buikwand te openen verticaal geplaatst is. Ook zijn je buikspieren aan de kant geschoven.
 • Trekkend gevoel
  Aan de zijkanten van de wond kan je een trekkend gevoel ervaren. Dit komt door de oplosbare hechtingen aan de binnenkant van de wond.
 • Darmproblemen
  Na de keizersnede kun je last krijgen van je darmen. Dit komt omdat je darmen vaak enige dagen stilliggen en dan langzaam weer gaan werken. Dit kan krampen en obstipatie veroorzaken.
 • Bloedverlies
  Net als na een normale bevalling verlies je bloed na een keizersnede. Dit komt door de wond op de plek waar de placenta heeft gezeten. Verlies je erg veel bloed, wordt het niet minder of neemt het bloedverlies juist toe? Trek dan aan de bel bij je gynaecoloog of huisarts.
 • Last van de narcose
  Als je onder gehele narcose bent geweest tijdens de keizersnede, kun je je nog enige tijd misselijk en bibberig voelen.

Het herstellen van de wond na een keizersnede

De wond in je buik wordt meestal gehecht met oplosbaar hechtdraad wat niet verwijderd hoeft te worden. Als je niet-oplosbare hechtingen of krammetjes in de wond hebt, worden deze meestal na een week verwijderd. Dit is meestal pijnloos. De eerste dagen na de keizersnede kun je nog veel last hebben van de wond. Dit is normaal. Je houdt de wond schoon met lauw water. Na ongeveer 6 weken is de wond veranderd in een litteken. In het begin is het litteken nog dik en rood, maar na verloop van tijd trekt dit weg. De huid rond je litteken kan nog lange tijd een beetje vreemd aanvoelen. Dit komt omdat er tijdens de keizersnede ook zenuwen zijn doorgesneden en weer moeten aangroeien. Voor veel vrouwen blijft het litteken van de keizersnede altijd een wat gevoelige plek. Dit merk je bijvoorbeeld als je tegen een tafel aanleunt of als er een kind op schoot springt.

Naar de wc na een keizersnede

In het begin is het een hele opgave om het toilet te bereiken. Toch zul je merken dat dit na een paar dagen steeds soepeler gaat. De kleine stapjes op weg naar de wc zijn zelfs heel bevorderlijk voor je herstel. Hieronder een aantal handige tips om je toiletbezoek wat makkelijker te maken.

 • Plassen
  Tijdens de keizersnede heb je een blaaskatheter ingebracht gekregen. Deze wordt meestal een dag later weer verwijderd. Je kunt dan weer zelf op de wc plassen. In het begin zal dit misschien wat moeilijk gaan en zelfs een beetje pijnlijk zijn. Het helpt als je rechtop op de wc gaat zitten, je spieren helemaal ontspant en rustig in Ć©Ć©n keer uitplast. Blijf nog even zitten en kantel je bekken een keer zodat je zeker weet dat er niks meer komt. Dit voorkomt een blaasontsteking.
 • Ontlasting
  Na de keizersnede is het belangrijk om relatief snel weer wat te eten en te drinken. Dit helpt om je darmen weer op gang te brengen. Ga zodra je aandrang voelt en probeer rustig een beetje mee te persen. Heb je last van obstipatie? Een kiwi op de nuchtere maag doet wonderen. Eet voldoende vezels en drink een glas water voordat je naar de wc gaat.

Emotioneel herstel na een keizersnede

Het kan zijn dat je je na de keizersnede wat somber of emotioneel voelt. Je bent misschien teleurgesteld over het verloop van je bevalling of had gehoopt dat je vaginaal mocht bevallen. Ook heb je misschien moeite met wennen aan je baby, dit komt met name voor bij vrouwen die een algehele narcose hebben ondergaan en dus de geboorte van de baby gemist hebben. Het kan helpen om bij de nacontrole te vragen waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt tijdens je bevalling. Dit geeft vaak opheldering. Ook helpt praten met je partner of mensen uit je omgeving vaak goed bij het verwerken van je bevalling. Kom je er niet alleen uit? Zoek dan hulp via je huisarts.

Beeld: iStock.com