Kraamzorg regelen: zo doe je dat

Kraamzorg regelen: zo doe je dat

Nederland is uniek in het aanbieden van kraamzorg. De kraamverzorgster zal een aantal dagen na je bevalling thuis ondersteuning bieden aan jou en je pasgeboren baby. Daarnaast krijg je voorlichting en instructies en ze voert ook basis huishoudelijke taken uit. Kraamzorg moet je zelf regelen en aanvragen. Lees verder om te weten wanneer je dit het beste kunt regelen en hoe je een kraambureau kiest.

Wat doet de kraamzorg?

De eerste dagen na de geboorte van je kind komt een kraamverzorgster bij je thuis. Meestal blijft zij 8 tot 10 dagen, maar in 2024 mag je de kraamzorg verdelen over de eerste 6 weken na de bevalling. Zij ondersteunt jullie en geeft jou en je partner uitleg en advies over de veiligheid, voeding en verzorging van jullie kind.

Wanneer kraamzorg regelen?

Om zeker te zijn van kraamzorg na je bevalling schrijf je je al in de derde zwangerschapsmaand in bij een kraamzorgbureau, ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen. In grote steden geldt het advies dit te doen voordat je acht weken zwanger bent. In de praktijk betekent dit dikwijls al kort na het eerste bezoek aan je arts of verloskundige.

Kraambureau kiezen

Bekijk welke kraambureaus er zijn in jouw omgeving en vraag eens rond of er mensen zijn die goede ervaringen hebben met een kraambureau of specifieke kraamverzorgende (ZZP’er). Ook je verloskundige kan je advies geven. Via Zorgkaartnederland.nl zijn er online reviews te vinden.

Verder kun je kijken naar:

  • Vergelijk de kraambureaus met elkaar.
  • Kijk naar de reviews online bijvoorbeeld op social media of Google.
  • Neem eerst contact met ze op om ze een aantal vragen te stellen.
  • Als dit voor jou belangrijk is kun je vragen of ze rekening houden met geloof of speciale hulp bij een beperking.

Bij inschrijving bij het kraamcentrum geef je op waar je wilt bevallen. Belangrijk om hierbij te weten is dat de kraamverzorgende meestal ook bij de bevalling aanwezig is. Dat is zo als je thuis bevalt, maar soms ook bij een bevalling in het ziekenhuis. Een kraamverzorgende is er namelijk ook voor opgeleid om de verloskundige of de huisarts bij de bevalling te assisteren.

Veranderingen melden

Bij inschrijving is een zwangerschapsverklaring niet nodig. Sta je eenmaal ingeschreven, dan moet je eventuele veranderingen die betrekking hebben op je zwangerschap, zoals een miskraam of een wijziging in de plaats van de bevalling, zo snel mogelijk aan het kraamcentrum doorgeven.

Hoe lang kraamzorg?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over 6 weken dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling. Om goede en passende kraamzorg te krijgen zijn vaak meer dan 24 uren zorg nodig. Als je in het ziekenhuis bevalt, dan worden de dagen die je in het ziekenhuis moet blijven afgetrokken van het aantal uren kraamzorg. Voor één dag ziekenhuis lever je 6 uur kraamzorg in, waarbij de dag dat je thuiskomt niet meetelt.

In overleg met de verloskundige wordt het aantal uur bepaald. Dit intakegesprek vindt 3 maanden voor de bevalling plaats. Meteen na de bevalling wordt het precieze aantal toegewezen uren bepaald. Er kan besloten worden dat je extra uren nodig hebt wanneer:

  • Je niet goed herstelt.
  • Er complicaties zijn.
  • Je problemen hebt met het geven van borstvoeding.
  • Je bevallen bent van een meerling.

Daarnaast kan de samenstelling van het gezin en of je een partner hebt invloed hebben of je langer zorg nodig hebt.

Wordt kraamzorg vergoed?

Kraamzorg is opgenomen in de basiszorgverzekering. Afhankelijk van je (aanvullende) verzekering heb je recht op meer uren kraamzorg. Het is daarbij niet van belang of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, en waar je je kraamtijd doorbrengt.

  • Voor ieder uur kraamzorg dat je thuis krijgt betaal je een eigen bijdrage van € 5,10 per uur (2024). Afhankelijk van je zorgverzekering wordt dit (gedeeltelijk) vergoed.
  • Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van € 20 per dag (voor het kind) en € 20 per dag (voor de moeder). Er geldt een hogere eigen bijdrage als de zorgverlener meer dan € 286 per dag declareert.

Het eigen risico is niet van toepassing voor kraamzorg. Raadpleeg de polisvoorwaarden hoeveel kraamzorg je vergoed krijgt.

Kraamzorg zoeken

Ben je op zoek naar kraamzorg bij jou in de buurt? Op Kraamzorg.nl vind je een handige zoekfunctie. Je hoeft je maar bij één kraamzorgbureau in te schrijven. Wanneer zij niet voldoende kraamzorg kunnen bieden moeten zij samen met de zorgverzekeraar zoeken naar een alternatief. Als je je bij meerdere bureaus inschrijft kan het zelfs zijn dat je een annuleringskosten moet betalen, omdat je bij sommige bureaus 2 weken na aanmelding een contract aangaat. Verbreek je dit contract omdat je bij een ander bureau gaat, ontvang je een ‘boete’ die kan oplopen tot € 275,- . Op deze manier proberen kraambureaus dubbele aanmeldingen te voorkomen en zo beter zicht hebben op het aantal zorg dat zij in een bepaalde periode moeten leveren.

Bron: Zorgwijzer.nl

Beeld: iStock.com