Indalen van je baby

Indalen van je baby

Bij het indalen zakt je baby wat dieper in het bekken. Gemiddeld gebeurt dit tussen de 30 en 38 weken zwangerschap, maar het is ook mogelijk dat je baby pas gaat indalen als de bevalling begint. Ook bij een tweede of derde zwangerschap is de kans groot dat je baby pas op een later moment gaat indalen.

Je baarmoeder en buikspieren zijn al wat opgerekt van de vorige zwangerschap, waardoor je baby meer ruimte heeft. Tijdens het indalen zakt het hoofdje van je baby in het bekken. Dit is de ideale ligging om te bevallen. Het kan ook zijn dat juist de stuit van je baby in het bekken zakt. In dat geval spreken we van een stuitligging.

Hoe voelt het indalen van je baby?

Het indalen van je baby verloopt heel geleidelijk, waardoor de kans groot is dat je er niet veel van merkt. Sommige zwangere vrouwen voelen het wel duidelijk en krijgen last van harde buiken en indalingsweeën. De indalingsweeën voelen als een scherpe, stekende of krampende pijn in je onderbuik of liezen. Je kunt ze onderscheiden van echte weeën doordat ze minder pijnlijk en niet regelmatig zijn. Ook duren ze meestal maar een paar uur. Als je baby ingedaald is voelt het misschien alsof je bevalling bijna gaat beginnen, maar het moment van indalen zegt niets over het moment van bevallen. Het kan dus prima dat je baby al met 30 weken zwangerschap is ingedaald, maar je bevalling pas bij 41 weken begint.

De voordelen van het indalen

  • Je baby ligt startklaar voor de bevalling en zal zich niet meer naar een andere houding verplaatsen. Je weet hierdoor dus ook wel ligging je baby heeft aangenomen, waardoor je kan inschatten hoe je bevalling gaat verlopen.
  • Je voelt je minder benauwd. Doordat je baby een stuk lager ligt, drukt hij minder op je longen en heb je dus meer lucht.
  • De druk op je maag vermindert waardoor je minder last hebt van maagzuur of een opgeblazen gevoel na een maaltijd.
  • Hoe dieper je baby in het bekken ligt, hoe minder afstand hij straks hoeft af te leggen tijdens het persen. Dat zou zomaar wat persweeën kunnen schelen.
  • Als je vliezen breken sluit het hoofdje van je baby het bekken af, waardoor de navelstreng niet kan uitzakken of bekneld kan raken.

Als je baby niet indaalt

Bij een eerste kind is het prettig om te weten dat je baby al is ingedaald. Zo weet de verloskundige dat je bekken groot genoeg is voor de geboorte. Bij een tweede of derde kind is deze informatie minder van belang, omdat je al een keer bevallen bent en dit dus bekend is. Soms komt het voor dat een baby niet goed of niet indaalt. Dit kan een reden zijn voor aanvullend onderzoek, zeker in combinatie met andere signalen. Zo kan het zijn dat je te veel vruchtwater hebt, je bekken of het hoofdje van je baby een afwijkende vorm heeft of dat de placenta voor de uitgang ligt. In deze gevallen kijk je samen met je verloskundige of gynaecoloog wat de vervolgstappen zijn. Als er verder geen medische redenen zijn dat je baby niet ingedaald is, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Vaak gebeurt het alsnog, vlak of tijdens je bevalling.