Hulpmiddelen bij de bevalling

Hulpmiddelen bij de bevalling

Je weet van tevoren nooit precies hoe je uiteindelijk gaat bevallen, en ook de houding waarin je wilt bevallen kun je niet voorspellen. Toch kan je het gevoel hebben dat een bevalling plat liggend op bed niet helemaal jouw ding zal zijn. In dat geval hebben we een aantal hulpmiddelen voor je op een rijtje gezet.

De meeste hulpmiddelen zijn te huren via de thuiszorg of de kraamzorg:

  • Baarkruk
  • Baarschelp
  • Bevallingsbad
  • Roma-rad
  • Bevallingsbal

Baarkruk

Een veelgebruikt attribuut is de baarkruk. Vroeger was bevallen op een geboortestoel of -kruk heel gewoon. Dat was niet meer dan een stoel met een gat erin, maar het principe van verticaal bevallen is hetzelfde als nu. Jij zit op de kruk en de verloskundige zit voor je, meestal op een laag krukje of op de grond. Je partner kan achter je zitten om je zo letterlijk en figuurlijk te steunen.

Het grote voordeel van een verticale bevalling is dat de zwaartekracht een handje meehelpt en de druk op de baarmoeder groter is. Hierdoor zijn ook de weeƫn krachtiger. Een nadeel is dat je daardoor ook iets sneller kan inscheuren. Meestal ga je pas op de baarkruk zitten als je mag persen. Dat duurt over het algemeen minder lang dan bij een horizontale bevalling op je rug of je zij. Met een spiegel voor je op de grond kun je zelf het hoofdje zien.

Baarschelp

Een baarschelp is een soort kruk in de vorm van een schelp waarmee je hurkend op bed kunt bevallen. In tegenstelling tot de baarkruk kun je dus op bed bevallen, wat een groot voordeel is voor je verloskundige. Je leunt tegen het hoofdbord van het bed, tegen de muur of op de grond tegen je partner aan. Tijdens een wee zak je door je knieƫn en kantel je je bekken iets naar voren. Door verder door je knieƫn te zakken vergroot je de bekkenuitgang waardoor je baby makkelijker geboren kan worden. Tussen de weeƫn door kan je gewoon gaan staan of op de rand van je bed hangen. Bij een bevalling met de baarschelp kan je ook zelf je baby aanpakken!

Bevallingsbad

Een bijzondere manier om je kind ter wereld te brengen: een bevalling in het water. Je baby heeft 9 maanden lang in vruchtwater gezeten, waardoor veel vrouwen het als een natuurlijke manier van bevallen ervaren. Het warme water van het bad maakt het mogelijk je beter te ontspannen waardoor weeƫn minder pijnlijk worden. De opwaartse kracht van het water maakt je lichaam minder zwaar en je kunt makkelijk verschillende houdingen aannemen. Hierdoor verloopt je bevalling vlotter. Ook heb je een kleinere kans op een knip of inscheuren, omdat het water je huid soepeler maakt. Lees voor wie een bevalling in het water geschikt is en wat je nodig hebt.

Roma-rad

Het roma-rad is een soort baarschommelstoel gemaakt van buizen, waarin je kunt zitten, schommelen of tegen je partner kunt aanhangen. Door de verticale houding helpt de zwaartekracht een handje mee. Het roma-rad is niet geschikt voor een thuisbevalling en er is ook maar een beperkt aantal ziekenhuizen die er Ć©Ć©n hebben. Je verloskundige kan je vertellen welk ziekenhuis in jouw buurt een roma-rad heeft. Een bevalling op het roma-rad verloopt doorgaans sneller, maar je loopt ook iets meer risico op inscheuren.

Bevallingsbal

Een bevallingsbal kun je ook al gebruiken tijdens je zwangerschap en is vooral bedoeld ter verlichting van je bekken. Door op de bevallingsbal te gaan zitten heb je minder last van eventuele bekkenklachten. Ook kun je je rug wat meer ontlasten, wat voor meer ontspanning zorgt. Doordat je bevallingsbal mee veert maar wel voldoende ondersteuning geeft, kan je baby makkelijker je bekken passeren. Daarnaast heb je ook zwaartekracht van de verticale houding mee.

Beeld: iStock.com