Hoelang duurt een bevalling?

Hoelang duurt een bevalling?

Zo tegen het einde van je zwangerschap word je steeds nieuwsgieriger naar je baby en ben je benieuwd wat je te wachten staat bij de geboorte. Om je goed te kunnen voorbereiden op je bevalling, is het prettig om een beetje kennis in huis te hebben: hoeveel weet jij van bevallen af? Hoelang een bevalling duurt, is per vrouw en per zwangerschap verschillend. Gemiddeld kun je stellen dat een eerste bevalling ongeveer 12 tot 16 uur duurt. Toch kan het flink uiteenlopen van een paar uur tot meer dan 24 uur. Een tweede en daaropvolgende bevalling duurt meestal korter.

De duur van de verschillende fases van je bevalling

Een complete bevalling bestaat uit 5 fases: 3 ontsluitingsfases, de uitdrijving en de nageboorte. Deze fases kunnen in duur variëren, maar zijn een handig hulpmiddel om te checken hoever je ongeveer bent. Goed om te weten is dat je tijdens je bevalling niet constant pijn hebt. Vooral in het begin heb je tussen de weeën door geen last van pijn en genoeg tijd om tot rust te komen en je op te laden voor de volgende wee.

De eerste ontsluitingsfase

Deze eerste fase duurt met zo’n 12 tot 14 uur het langst, maar niet alle vrouwen merken dit op als de start van hun bevalling. Tijdens de eerste ontsluitingsfase is het lastig te bepalen of je te maken hebt met oefenweeën of echte weeën. Ongeveer halverwege deze fase merk je dat er regelmaat in je weeën komt; elke 5 tot 10 minuten. Bij een tweede of derde bevalling gaat deze fase vaak veel sneller.

De tweede ontsluitingsfase

De tweede ontsluitingsfase duurt meestal een aantal uur. De weeën komen goed op gang en zijn heftiger en pijnlijker. Je hebt ongeveer elke 5 minuten een wee die een minuut aanhoudt. Gemiddeld duurt elke centimeter ontsluiting ongeveer een uur.

De derde ontsluitingsfase

De laatste ontsluitingsfase varieert van een half uur tot 2 uur, afhankelijk van wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt. De weeën duren 1 tot 1,5 minuut en komen elke 2 à 3 minuten terug. Dit is een pittige fase, want de laatste centimeters geven veel druk terwijl je nog niet mag persen.

De uitdrijving

Tijdens deze fase heb je persweeën en duurt bij een eerste kind ongeveer 1 tot 1,5 uur. Toch is de duur van de uitdrijving niet helemaal te voorspellen, want er zijn ook vrouwen die met een paar minuten persen de baby in hun armen hebben. Gevoelsmatig gaat het meestal snel, omdat je met het persen actief mee kan werken.

De nageboorte

Je baby is geboren, maar de weeën komen nog even terug om de placenta er uit te werken. Dit duurt nog maximaal een uur. Daarna kun je nog een aantal dagen last houden van naweeën, omdat je baarmoeder weer krimpt naar de oorspronkelijke staat. Bij een tweede of daaropvolgende bevalling heb je vaak meer last van naweeën dan bij een eerste kind.