Hoelang duurt een bevalling?

Hoelang duurt een bevalling?

Zo tegen het einde van je zwangerschap word je steeds nieuwsgieriger naar je baby en ben je benieuwd wat je te wachten staat bij de geboorte. Hoelang zal je bevalling duren en hoe zal die verlopen?

Hoelang duurt bevalling vanaf eerste wee?

Hoelang een bevalling duurt vanaf de eerste wee, is per vrouw en per zwangerschap verschillend. Gemiddeld kun je stellen dat een eerste bevalling ongeveer 12 tot 16 uur duurt. Toch kan het flink uiteenlopen van een paar uur tot meer dan 24 uur. Een tweede en daaropvolgende bevalling duurt meestal korter.

5 fases van een bevalling

Een complete bevalling bestaat uit 5 fases: 3 ontsluitingsfases, de uitdrijving en de nageboorte. Deze fases kunnen in duur variëren, maar zijn een handig hulpmiddel om te checken hoever je ongeveer bent. Goed om te weten is dat je tijdens je bevalling niet constant pijn hebt. Vooral in het begin heb je tussen de weeën door geen last van pijn en genoeg tijd om tot rust te komen en je op te laden voor de volgende wee.

De eerste ontsluitingsfase

Je baarmoedermond begint zacht te worden en open te gaan (verwijden) zodat je baby geboren kan worden. Deze eerste fase duurt met zo’n 12 tot 14 uur het langst, maar niet alle vrouwen merken dit op als de start van hun bevalling. Als je baarmoederhals zich begint te openen, kun je een helderroze of licht bloederige afscheiding uit je vagina voelen. Dit is waarschijnlijk de slijmprop die de baarmoederhalsopening blokkeert tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste ontsluitingsfase is het lastig te bepalen of je te maken hebt met oefenweeën of echte weeën. Ongeveer halverwege deze fase merk je dat er regelmaat in je weeën komt; elke 5 tot 10 minuten. Bij een tweede of derde bevalling gaat deze fase vaak veel sneller. Tijdens deze fase is het een goed idee om iets te eten en te drinken, omdat je energie nodig hebt als de bevalling begint.

Je kunt het volgende doen om het comfort tijdens de eerste weeën te bevorderen:

  • Ga wandelen
  • Neem een douche of bad
  • Luister naar ontspannende muziek
  • Probeer ademhalings- of ontspanningstechnieken
  • Verander van houding
  • Massage

Als je een ongecompliceerde zwangerschap hebt, kun je het grootste deel van de eerste weeën thuis doorbrengen totdat de weeën frequenter en heviger worden. Je verloskundige zal je vertellen wanneer je naar het ziekenhuis of geboortecentrum moet gaan. Als je vliezen breken of als je veel vaginaal bloedverlies hebt, bel dan meteen je verloskundige of gynaecoloog.

Wanneer verloskundige bellen?

Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als:

  • Je weeën regelmatig zijn (ongeveer elke 5 minuten) en minstens 60 seconden aanhouden.
  • Je vliezen breken.
  • Je weeën zeer intens zijn en je voelt dat je behoefte hebt aan pijnverlichting.
  • Je je ergens zorgen over maakt.
  • Indien je besluit naar het ziekenhuis te gaan voordat de bevalling begint, kan het zijn dat ze je adviseren om tijdelijk terug naar huis te gaan.

Eenmaal de bevalling op gang is, zal je verloskundige je regelmatig controleren om de voortgang te beoordelen en je ondersteuning bieden, waaronder pijnverlichting indien nodig.

De tweede ontsluitingsfase

De tweede ontsluitingsfase duurt meestal een aantal uur. De weeën komen goed op gang en zijn heftiger en pijnlijker. Je hebt ongeveer elke 5 minuten een wee die een minuut aanhoudt. Tegen die tijd is je baarmoedermond geopend tot ongeveer 4 cm. Gemiddeld duurt elke centimeter ontsluiting ongeveer een uur. In deze fase kun je de verloskundige of gynaecoloog bellen voor een thuisbevalling of bellen en naar het ziekenhuis of geboortecentrum gaan.

De derde ontsluitingsfase

De laatste ontsluitingsfase varieert van een half uur tot 2 uur, afhankelijk van wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt. De weeën duren 1 tot 1,5 minuut en komen elke 2 à 3 minuten terug. Dit is een pittige fase, want de laatste centimeters geven veel druk terwijl je nog niet mag persen. Bij 10 centimeter heb je volledige ontsluiting en ben je klaar om je baby naar buiten te persen.

De uitdrijving

Wanneer je baarmoederhals volledig is ontsloten, zal je baby verder door het geboortekanaal bewegen en naar de ingang van je vagina komen. Het gevoel om te persen kan ontstaan, vergelijkbaar met het gevoel alsof je moet ontlasten. Als je tijdens de weeën de drang voelt om te persen, is het passend om dit te doen. Het kan voorkomen dat de persdrang niet onmiddellijk opkomt. In situaties waarin je een ruggenprik hebt ondergaan, kan het zelfs voorkomen dat je helemaal geen persdrang ervaart.

Hoelang duurt bevalling na 10 centimeter ontsluiting?

Tijdens deze fase heb je persweeën en duurt bij een eerste kind 1 tot 1,5 uur. Toch is de duur van de uitdrijving niet helemaal te voorspellen, want er zijn ook vrouwen die met een paar minuten persen de baby in hun armen hebben. Gevoelsmatig gaat het meestal snel, omdat je met het persen actief mee kan werken.

TIP! Om je goed te kunnen voorbereiden op je bevalling, is het prettig om een beetje kennis in huis te hebben: test hier je kennis over bevallen.

De bevalling

Wanneer het hoofdje van je baby bijna klaar is om naar buiten te komen, zal je verloskundige je instrueren om te stoppen met persen en even rustig door je mond te ademen. Dit stelt het hoofdje van je baby in staat om geleidelijk en behoedzaam te worden geboren, terwijl de huid en spieren in het gebied tussen je vagina en anus (het perineum) de gelegenheid krijgen om zich uit te rekken.

Je verloskundige of gynaecoloog kan een episiotomie (een knip) suggereren om een scheuring te voorkomen of om de bevalling te bespoedigen. Dit betreft een kleine snede die in je perineum wordt gemaakt. Een injectie met lokale verdoving wordt toegediend om het gebied te verdoven voordat de incisie wordt gemaakt. Na de geboorte van je baby wordt een episiotomie, of indien nodig, een grotere scheur, zorgvuldig gehecht. Zodra het hoofdje van je baby eenmaal geboren is, is het zware werk voorbij.

Meestal kun je direct je baby vasthouden en samen genieten van huid-op-huid tijd.

De nageboorte

Je baby is geboren, maar de weeën komen nog even terug om de placenta los te laten. Dit duurt nog maximaal een uur. Je zult nog steeds weeën hebben. De weeën helpen om de placenta in het geboortekanaal te krijgen. Je wordt gevraagd om nog een keer zachtjes te persen om de placenta ter wereld te brengen. Je verloskundige of gynaecoloog zal de placenta onderzoeken om te controleren of deze intact is. Eventuele overgebleven fragmenten moeten uit de baarmoeder worden verwijderd om bloedingen en infecties te voorkomen. Je verloskundige of gynaecoloog zal ook bepalen of je scheurtjes in je vagina moet laten repareren. Als je niet onder narcose bent, krijg je een injectie met plaatselijke verdoving in het gebied dat moet worden gehecht.

Daarna kun je nog een aantal dagen last houden van naweeën, omdat je baarmoeder weer krimpt naar de oorspronkelijke staat. Bij een tweede of daaropvolgende bevalling heb je vaak meer last van naweeën dan bij een eerste kind.

Beeld: iStock.com