Het breken van je vliezen

Het breken van je vliezen

Hoe weet je wanneer je bevalling is begonnen? Met name bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je door een paar harde buiken het idee hebt dat de bevalling is begonnen. Zeker wanneer je de uitgerekende datum hebt bereikt of bent gepasseerd. Je lichaam geeft echter heel duidelijke signalen af om de bevalling aan te kondigen. In dit artikel: de start van je bevalling door gebroken vliezen.

Gebroken vliezen

Bij ongeveer 10% van de geboortes start een bevalling met het breken van de vliezen. Dit merk je doordat er vruchtwater vrijkomt. Dit kan in Ć©Ć©n keer een flinke golf zijn of met kleine hoeveelheden eruit komen. Vruchtwater is kleurloos en te herkennen aan de wat zoetige geur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het vruchtwater voor urine aanziet. Het vruchtwater heeft soms kleine witte vlokjes (= huidsmeer van je baby) of kleurt rozig door een beetje bloed. Als je vruchtwater groen, gelig of bruin van kleur is, waarschuw dan je verloskundige. Het kan zijn dat je baby in het vruchtwater gepoept heeft, wat een teken kan zijn van benauwdheid.

Wanneer je vruchtwater verliest, moeten binnen 24 uur de weeĆ«n beginnen. Blijven de weeĆ«n uit, houdt er dan rekening mee dat je naar het ziekenhuis moet om ingeleid te worden. Als je vliezen ā€™s nachts breken en het vruchtwater helder van kleur is, dan kun je gerust wachten tot de volgende ochtend met bellen van je verloskundige. Overigens kunnen de vliezen ook tijdens de bevalling breken, bijvoorbeeld als je bevalling begonnen is met weeĆ«n. Ook is het mogelijk dat de verloskundige de vliezen doorprikt als het te lang duurt.

Gebroken vliezen voor 37 weken

In een enkel geval komt het voor dat de vliezen al voor 37 weken zwangerschap breken. Neem altijd contact op met je verloskundige als je vroegtijdig gebroken vliezen hebt. De grootste risicoā€™s bij gebroken vliezen voor 37 weken zijn infecties en een vroeggeboorte. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis met strikte bedrust. Elke dag dat je baby nog in je buik zit, is er Ć©Ć©n. Vaak krijg je weeĆ«nremmers toegediend en medicatie om de longen van je baby te rijpen.

Beeld: iStock.com/South_agency