Help, een weeënstorm!

Help, een weeënstorm!

Tijdens je bevalling krijg je te maken met weeën die steeds weer terugkomen. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond steeds verder open gaat staan waardoor je baby geboren kan worden. De weeën worden naarmate je bevalling vordert steeds regelmatiger en intenser. Ook duren ze steeds iets langer. Als de weeën echter zo snel achter elkaar komen dat er overlap is, dan spreken we van een weeënstorm.

Normaal gesproken heb je tussen de weeën door tijd om bij te komen en je voor te bereiden op de volgende wee. Bij een weeënstorm is die tijd er niet. Het verschil tussen de ene en de andere wee is niet meer op te merken, zo snel volgen ze elkaar op. Gelukkig komt een weeënstorm niet zo heel veel voor.

Hoe weet je of je een weeënstorm hebt?

Als je in 10 minuten tijd 6 of meer weeën hebt, dan mag je spreken van een weeënstorm. Omdat je geen tijd hebt om tussendoor bij te komen, kan de pijn extra heftig binnenkomen. Een weeënstorm voelt voor elke vrouw anders. De ene vrouw vindt het vooral prettig dat haar bevalling snel achter de rug was, de andere vrouw vindt het pijnlijk en overweldigend.

Een weeënstorm treedt vaker op bij een ingeleide bevalling dan bij een natuurlijke bevalling. Dit komt omdat je weeën kunstmatig in gang worden gezet. Je lichaam kan hiervan in de war raken waardoor je teveel weeën kort achter elkaar krijgt. Krijg je toch thuis opeens een weeënstorm zonder dat je ingeleid bent? Bel dan je verloskundige, zij zal je er doorheen loodsen en kijken of het nodig is om naar het ziekenhuis te gaan.

Nicole: Tijdens mijn weeënstorm heb ik me ingebeeld dat we samen bezig waren om haar geboren te laten worden. Hierdoor voelde ik me minder alleen met de pijn. Als een soort mantra bleef ik dit maar herhalen, tot ze geboren was. Dit hadden we samen voor elkaar gekregen!

Wat te doen bij een weeënstorm?

Als je opeens te maken krijgt met een weeënstorm, is het mogelijk dat het je overvalt en je niet goed weet wat je moet doen. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen:

  • Raak niet in paniek
    Dit is het allerbelangrijkste. Probeer kalm te blijven en weet dat het ook weer stopt. Door het toepassen van de juiste ademhalingstechniek kun je jezelf weer rustig maken. Probeer je te richten op je ademhaling, ook als het lastig is om rustig te blijven ademen vanwege je weeënstorm.

  • Ga in bad of onder de douche
    Door het warme water van een bad of douche kun je beter ontspannen. Vooral in bad wordt de druk op je buik minder, waardoor je weeënstorm minder heftig aan voelt. Als je dit combineert met een goede ademhaling, heb je de kans dat de weeënstorm stukken beter te verdragen is.

  • Vraag om pijnstilling
    Je kunt ook vragen om pijnbestrijding. Vaak moet je hiervoor wel naar het ziekenhuis als je daar nog niet bent.

  • Weeënremmers
    Weeënremmers zijn eigenlijk alleen een optie als de conditie van je baby verslechterd. Dit stopt namelijk je weeën helemaal, wat ook betekent dat je ontsluiting niet verder vordert. Je gynaecoloog zal dit blijven afwegen en kiezen wat beste is voor jou en je baby.

Beeld: iStock.com