Dysmaturiteit: als je baby een te laag geboortegewicht heeft

Dysmaturiteit: als je baby een te laag geboortegewicht heeft

We spreken van dysmaturiteit als je baby een te laag geboortegewicht heeft voor de duur van de zwangerschap. Dysmaturiteit kan samengaan met vroeggeboorte, ofwel prematuriteit, maar het kan ook voorkomen bij een voldragen zwangerschap. Een gemiddelde gezonde baby weegt tussen de 2500 en 4500 gram bij een voldragen zwangerschap. Vaak moet een dysmatuur geboren baby enige tijd de couveuse in totdat hij sterk genoeg is om zichzelf warm te houden en goed kan drinken.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van dysmaturiteit is niet altijd duidelijk. Het kan gaan om een genetische, chromosomale of aangeboren afwijking. Mogelijke oorzaken van dysmaturiteit kunnen zijn:

  • Een slechte bloed- en zuurstofvoorziening naar de placenta. Doordat er minder voedingsstoffen via de placenta bij je baby terechtkomen, ontstaat er een achterstand in de groei. De belangrijkste oorzaak hiervan is een hoge bloeddruk, wat de functie van de placenta verminderd.
  • Roken, drugs en alcohol
  • Medicijngebruik
  • Meerlingzwangerschap
  • Te weinig eten

Mogelijke risico’s voor dysmature baby

Na de geboorte is je baby nog erg kwetsbaar. Zijn longen, nieren, hersenen, hart, spijsvertering en immuunsysteem zijn nog niet helemaal volgroeid en daarom kan hij te maken krijgen met complicaties. Op langere termijn is er een grotere kans op een ontwikkelingsachterstand, zoals geheugenproblematiek, spraak- en taalproblemen en leer- en gedragsproblemen. Gelukkig gaat het ook vaak gewoon goed en gaan baby’s na een couveuseperiode zonder complicaties naar huis.

Lees ook: Tamara’s dysmatuur avontuur: ‘Onze baby is veel te klein’

Moeilijke tijd

Veel ouders ervaren het als heftig als je baby opeens de couveuse in moet. Na de geboorte moet je baby meteen gecontroleerd worden door de kinderarts, waardoor je misschien wel de eerste belangrijke momenten hebt gemist. Je maakt je zorgen om je baby en je brengt je kraamweek in het ziekenhuis door. Kortom, het verloopt allemaal anders dan je van tevoren gehoopt had. Heb je daar moeite mee of heb je het gevoel dat het niet goed gaat met je? Praat erover met je partner, vrienden en familie en ga op zoek naar hulp als je er niet alleen uitkomt!

Wil je meer weten over dysmatuur geboren baby’s of zoek je contact met andere couveuseouders? Kijk dan op couveuseouders.nl.