Doorknippen van de navelstreng

Doorknippen van de navelstreng

Na de geboorte zal je baby zelf gaan ademen. De navelstreng is niet meer nodig en wordt doorgeknipt. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Er blijft een klein stompje over bij je baby, dat er na ongeveer 10 dagen af valt. Voordat de navelstreng wordt doorgeknipt, wordt hij eerst afgeklemd met een navelklem. Daarna wordt de navelstreng doorgeknipt met een schaar. Meestal is deze bijzondere taak voor je partner. Je baby merkt hier niks van, want er zitten geen zenuwen in de navelstreng.

Meestal wordt de navelstreng zoā€™n 10 tot 60 seconden na de geboorte doorgeknipt. Echter worden er op dat moment nog wel bloed, zuurstof en voedingsstoffen naar de baby vervoerd. Zolang je de hartslag van je baby nog voelt in de navelstreng, vindt er nog uitwisseling plaats. Er bestaat ook een mogelijkheid om te wachten totdat de navelstreng is uitgeklopt. Dit duurt ongeveer 3 minuten en levert je baby grote voordelen zoals extra ijzer en rode bloedcellen op. Het enige wat je hoeft te doen is even wachten.

De toevoer van extra bloed heeft geen nadelige gevolgen voor jou en je baby, maar is juist veilig en effectief. Het laten uitkloppen van de navelstreng is een relatief kleine handeling met grote voordelen. Als je dit graag wilt na je bevalling kan je dit opnemen in je geboorteplan. Toch is het niet altijd mogelijk om de navelstreng te laten uitkloppen, bijvoorbeeld als de conditie van je baby niet optimaal is of als er snel gehandeld moet worden bij een vroeggeboorte.

Het stompje dat achterblijft na het doorknippen van de navelstreng zal vrij snel uitdrogen. Daarna krimpt het langzaam en wordt het zwart. Na ongeveer 10 dagen valt het er vanzelf van af en blijft er een litteken achter: de navel. Tussentijds moet je het navelstompje goed verzorgen:

  • Probeer de luier niet over het navelstompje heen te doen. Je kunt de bovenste rand eventueel naar binnen vouwen op dit te voorkomen.
  • Losse en luchtige kleding zorgt ervoor dat er lucht bij het navelstompje komt en het daardoor sneller uitdroogt.
  • Maak het navelstompje voorzichtig schoon met een washandje en dep het droog met een hydrofiele doek, maar doe dit alleen als het nodig is.
  • Probeer het navelstompje niet teveel in aanraking te laten komen met water. Let hier op met badderen of dep het daarna goed droog.
  • Trek het navelstompje er nooit zelf af.
Beeld: iStock.com