Corona en bevallen: alles wat je moet weten

Corona en bevallen: alles wat je moet weten

Ga jij binnenkort bevallen? Dan vraag je je vast af wat de huidige situatie rondom het coronavirus (COVID-19) voor je bevalling betekent. Mag je thuis bevallen? Mag je partner bij de bevalling zijn? En wat als je vlak voor je bevalling besmet raakt met het virus? WIJ zet de meest belangrijkste informatie over bevallen in coronatijd voor je op een rij.

Is het coronavirus gevaarlijk voor je zwangerschap en baby?

Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar het effect van corona op jou als zwangere. Het lijkt erop dat het coronavirus (COVID-19) niet schadelijker is dan voor vrouwen die niet zwanger zijn. Wel kun je het sneller benauwd krijgen, doordat de baby ruimte onder je longen inneemt. Ook loop je geen verhoogd risico op besmetting, zo beaamt ook verloskundige en WIJ deskundige Sanne Bokkers. Maar wees alert bij klachten en raadpleeg je verloskundige als je klachten verergeren die corona-gerelateerd zijn. Voorkom besmetting en verspreiding, volg de adviezen van het RIVM op.

Onlangs is uit onderzoek gebleken, dat corona wel ernstige schade kan toebrengen aan de placenta. Met alle gevolgen van dien. Lees alles wat je moet weten over corona en je zwangerschap.

Mag mijn partner bij de bevalling aanwezig zijn?

Je partner mag bij de bevalling zijn, ├│├│k bij een keizersnede in het ziekenhuis, mits hij geen corona-gerelateerde klachten heeft. Vraag voor de zekerheid even na bij jouw ziekenhuis wat de corona gerelateerde regels zijn. Neem eventuele oudere kinderen niet mee.

Bevallen als je niet besmet bent met het coronavirus

Als je niet besmet bent, blijft je bevalling in principe zoveel mogelijk hetzelfde verlopen als voor de coronacrisis. Zo mag je thuis bevallen als de situatie dat toe laat. Ook in het ziekenhuis bevallen is mogelijk als de situatie het daar ook toe laat. Wat is er dan veranderd? Het gaat om het volgende:

 • Een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (poliklinische bevalling) kan gewoon doorgaan. Je komt niet in de buurt van corona pati├źnten.

 • Een badbevalling wordt afgeraden als je klachten hebt als hoesten, verkoudheid en/of keelpijn. De kans op verspreiding van het virus is bij een bevalling in bad groter.

 • Na je bevalling komt de kraamhulp bij je thuis. Dit gaat gewoon door met inachtneming van de hygi├źnemaatregelen.

 • Het dringende advies is om je kraambezoek thuis te ontvangen. Je partner en ├ę├ęn ouder kind kunnen wel op bezoek komen. Voor kraambezoek thuis geldt; houd de maatregelen aan met elkaar en vooral als de kraamverzorgende er is. Tip: lees hier hoe je op een veilige manier met kraambezoek in coronatijd kunt omgaan.

Bevallen als je besmet bent met het coronavirus

Ben je tijdens je bevalling besmet met het virus? Dan gelden de volgende maatregelen en adviezen:

 • Afhankelijk van de ernst van je klachten, beval je thuis of in het ziekenhuis. In in het ziekenhuis kunnen ze jou en de baby beter in de gaten houden met de aanwezige apparatuur.
 • In het ziekenhuis beval je in een isolatiekamer om verdere besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
 • De bevalling in het ziekenhuis vind met zo min mogelijk medisch personeel (artsen, verpleegkundigen, verloskundigen) plaats. Het personeel draagt beschermende kleding en mondmaskers om besmetting te voorkomen.
 • Via medische apparatuur (o.a. monitor en CTG) wordt je gezondheid goed in de gaten gehouden. Dit geldt uiteraard ook voor je baby.
 • Vaginaal bevallen is mogelijk als je je goed genoeg voelt. Bevallen in bad wordt afgeraden in verband met de verspreiding van het virus.
 • Pijnbestrijding, zoals de ruggenprik, is mogelijk.
 • Als je gezondheid het toe laat en er verder geen complicaties zijn na de bevalling, dan is het de bedoeling dat je het ziekenhuis zo snel mogelijk verlaat en naar huis gaat. Daar kun je in thuisisolatie totdat je geen klachten meer hebt.
 • Eenmaal thuis krijg je kraamhulp, ook als je besmet bent. De kraamhulp zal beschermende kleding dragen en een mondmasker. De bezoeken worden zo kort mogelijk gehouden.

Wat gebeurt er met je baby na de bevalling als je besmet bent?

Als je tijdens je bevalling besmet bent met het coronavirus, mag je pasgeboren baby bij jou op de isolatiekamer blijven. Je mag je baby verzorgen en borstvoeding geven. Je wordt verzocht om een mondmasker te dragen en de hygi├źnische maatregelen op te volgen.

Wat gebeurt er als mijn baby besmet raakt?

Er is een kans dat je baby besmet raakt na de bevalling als jij corona hebt. je baby wordt dan in het ziekenhuis getest op het coronavirus (COVD-19) en daarna extra in de gaten gehouden. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar het risico van het virus op een pasgeboren baby. Er zijn gevallen bekend dat babyÔÇÖs klachten kregen door besmetting (o.a. luchtwegklachten, benauwdheid). Bij de meeste kinderen zorgt een infectie voor milde klachten. Wees alert en raadpleeg je verloskundige of huisarts als j kind klachten heeft.

Lees ook: Corona en je baby: alles wat je moet weten

Beeld: iStock.com