Borstvoeding geven na een keizersnee

Borstvoeding geven na een keizersnee

Als je via een keizersnee bevalt en graag borstvoeding wilt geven, heeft dit meestal wat extra aandacht nodig ten opzichte van een vaginale bevalling. Mogelijk komt je borstvoeding wat later op gang of ben je niet direct in staat om borstvoeding te geven. Misschien loop je het belangrijke eerste aanlegmoment mis en wil je graag weten wat je kunt doen om toch succesvol borstvoeding te gaan geven.

Medicatie tijdens en na de keizersnee

Als je direct na de keizersnee borstvoeding wilt gaan geven, is het goed om te weten welke medicatie je precies krijgt toegediend. Zo kan je voorkomen dat dit via de borstvoeding bij je baby terechtkomt. Meestal wordt er rekening gehouden met borstvoeding, maar je kunt het altijd aangeven voor de zekerheid. Dit is met name voor belang voor de pijnstilling die je na de keizersnee krijgt toegediend.

  • Ruggenprik tijdens keizersnee
    De meeste keizersnedes vinden plaats onder regionale verdoving, met een ruggenprik. Bij spinale anesthesie hoef je geen problemen te verwachten met borstvoeding. Je baby wordt snel na het toedienen geboren, nog voor het middel de kans krijgt om door te dringen in je bloedbaan. Epidurale anesthesie (de ruggenprik die je krijgt tijdens een vaginale bevalling) heeft mogelijk wel invloed op je baby, met name als je dit al enige tijd voor de uiteindelijke keizersnee toegediend hebt gekregen. Het is niet schadelijk, maar je baby kan er suf en sloom van raken waardoor het eerste belangrijke aanlegmoment mogelijk gemist wordt.

  • Algehele narcose tijdens keizersnee
    Aan algehele narcose zijn voor jou als moeder iets meer risicoā€™s verbonden, maar heeft uiteindelijk weinig invloed op je borstvoeding. Er worden uiteraard diverse medicijnen toegediend om je onder narcose te krijgen, maar omdat je baby snel daarna wordt geboren zal hij daar weinig hinder van ondervinden. Ook mag je, zodra je daar toe in staat bent, na een narcose gewoon borstvoeding geven aan je baby. Het ziekenhuis houdt er rekening mee dat het soort medicatie borstvoedingsvriendelijk is. Uiteraard bestaan er uitzonderingen, maar je mag er van uit gaan dat je daar over wordt geĆÆnformeerd.

  • Oxytocine
    Na de keizersnee krijg je een middel toegediend om je baarmoeder goed te laten samentrekken. Dit is een kunstmatige versie van het lichaamseigen hormoon oxytocine. In kleine hoeveelheden kan het middel geen kwaad voor je baby.

  • Antistolling
    Na de keizersnee krijg je standaard een aantal dagen een antistollingsmiddel toegediend om trombose te voorkomen. Dit middel wordt niet in de moedermelk uitgescheiden en heeft dus geen negatieve invloed op je baby.

  • Pijnstilling na de keizersnee
    Als de verdoving van de keizersnee is uitgewerkt, krijg je pijnstillers toegediend. Bij voorkeur zijn dit medicijnen die het bewustzijn van je baby niet aantasten, zoals ontstekingsremmende pijnstillers gecombineerd met paracetamol. Deze medicijnen zijn geen enkel probleem in combinatie met borstvoeding. Als je na de keizersnee veel pijn ervaart krijg je soms morfine toegediend. Dit kan je baby minder alert maken, maar de dosering is laag en je baby krijgt nog maar kleine hoeveelheden moedermelk binnen.

Mogelijke complicaties

Helaas kan het zijn dat je na een keizersnee te maken krijgt met situaties waarin het niet optimaal is om te starten met borstvoeding:

  • Geen of weinig eerste contact
    Afhankelijk van de reden voor jouw keizersnee moet je baby soms direct naar de kinderarts voor de eerste controles, waardoor je hem pas weer ziet op de kraamafdeling. Daardoor heb je het belangrijke eerste huid-op-huid contact gemist, waardoor je borstvoeding mogelijk minder goed op gang komt.

  • Moeite met aanleggen
    Na een keizersnee kan het lastig zijn om een goede houding te vinden waarin je je baby kan aanleggen. Goed rechtop zitten is lastig, je hebt vaak nog een blaaskatheter en een pijnlijke buik.

  • Moeite met voeden op verzoek
    Doordat je minder mobiel bent is het lastiger om te voeden op verzoek van je baby. Ook al ligt je baby direct naast je, kost het vaak moeite om met een buikwond te draaien of je baby op je buik te leggen.

Tips & tricks voor borstvoeding na een keizersnee

Hoewel er een aantal factoren is dat borstvoeding geven na een keizersnee in de weg kan staan, kun je met onderstaande tips de kans op succes vergroten:

  • Check of je in jouw ziekenhuis ook via een natuurlijke keizersnee kunt bevallen. Bij een natuurlijke keizersnee mag je baby direct bij je liggen. Dit huid-op-huidcontact bevordert de start van je borstvoeding. Ook bij een normale keizersnee kun je vragen wat de mogelijkheden zijn om je baby zo snel mogelijk bij je te kunnen hebben.

  • Haal eventueel gemist huid-op-huidcontact zo snel mogelijk na de operatie in. Je partner kan alvast gaan buidelen met jullie kind. Zodra jij terug bent van de operatiekamer kan de baby bij jou liggen. Geef hem de tijd en de rust om jouw borst te zoeken. Wacht indien mogelijk nog even met aankleden. De eerste twee uur na de geboorte zijn de reflexen van je baby het sterkste. Je baby gaat instinctief op zoek naar de borst, hapt aan en gaat zuigen. Maak hier dus gebruik van!

  • Wacht nog even met het bellen van je familie en vrienden totdat het eerste aanlegmoment met je baby geweest is. De vaardigheden die je baby bij zijn eerste voedingsmoment geleerd heeft, zal hij onthouden voor de rest van de borstvoedingsperiode.

  • Experimenteer met een prettige voedingshouding. Als jij en je baby beide fijn liggen of zitten, komt dat de borstvoeding ten goede.

  • Probeer tussendoor extra te kolven. Vooral tijdens de eerste dagen is je borstvoeding misschien nog niet helemaal op gang gekomen. Door extra te kolven stimuleer je de melkproductie en leg je meteen een voorraadje melk aan.

  • Gebruik voldoende pijnstilling en vraag erom als je het nodig hebt. Als je pijn hebt ben je niet of minder ontspannen, waardoor de melk mogelijk niet toeschiet. Wees niet bang dat je je aanstelt!

  • Eet en drink gezond en voldoende. Je kunt de energie goed gebruiken om te herstellen van de operatie en als voedingsbron voor je moedermelk.

Komt de borstvoeding niet goed op gang of loopt het voeden nog niet helemaal lekker? Schakel dan een lactatiekundige in. Ook als je pijn hebt bij het voeden of wel wat extra hulp kunt gebruiken is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Zo vergroot je de kans op een mooie borstvoedingsperiode!

Beeld: iStock.com