
Bevallen met een VR-bril: de meestgestelde vragen beantwoord
Zie je op tegen de bevalling? Dan is er goed nieuws! Een VR-bril kan angst, pijn en stress verminderen tijdens je bevalling. Het klinkt misschien futuristisch, maar deze technologie kan je helpen ontspannen en je bevalling een stuk aangenamer maken. Steeds meer ziekenhuizen werken er al mee. Wil je weten hoe het werkt en of het iets voor jou is? Lees dan snel verder!
In dit artikel
- Hoe werkt bevallen met een VR-bril?
- Wat zijn de voor- en nadelen?
- In welke fase van de bevalling gebruik je het?
- Bevordert VR je ontsluitingsproces?
- Voor wie is het wel of niet geschikt?
- Waar in Nederland kun je bevallen met VR?
- Wat zijn de kosten?
- Kan het in combinatie met pijnstilling?
Hoe werkt bevallen met een VR-bril?
Een VR-bril is een speciale headset waarmee je in een virtuele omgeving terechtkomt. Je zet de VR-bril op je hoofd, over je ogen, en sluit daarmee de omgeving af. Tijdens de bevalling kun je via de bril bijvoorbeeld beelden zien van een rustgevend strand, de bergen of een begeleide ademhalingssessie volgen. Je waant je letterlijk even ergens anders en dat helpt om je hersenen af te leiden van de pijn en stress. Tijdens de bevalling kun je bijvoorbeeld een luchtbel-animatie gebruiken. Die visualiseert de ademhaling en helpt bij het doen van ademhalingsoefeningen. Wat je ziet, hangt overigens af van de software die speciaal is ontworpen om je tijdens de bevalling te ondersteunen. De VR-bril is draadloos en eenvoudig te gebruiken.
Een zwangere reporter testte de VR-bril uit in het ziekenhuis | Bron: NH Nieuws - YouTube
Onderzoek: minder pijn en angst door VR
Uit onderzoek blijkt dat virtual reality angst en acute en chronische pijn kan verminderen. Gynaecoloog Martine Wassen en Anne-Claire Musters, onderzoeker en arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog, onderzochten het gebruik van VR tijdens de bevalling. Twaalf deelnemende vrouwen gaven aan minder pijn te hebben en meer ontspannen te zijn en maar liefst 96% zou bij een volgende bevalling opnieuw VR gebruiken. De vrouwen gaven tijdens het onderzoek ook aan dat ze graag een VR-app wilden hebben die aansluit bij de bevalling met specifieke begeleiding tijdens de weeën. Deze feedback inspireerden Martine en Anne-Claire om de BirthCoach VR te ontwikkelen: de eerste virtual reality-applicatie voor zwangere vrouwen.
Wat zijn de voor- en nadelen van bevallen met een VR-bril?
Wat maakt bevallen met VR een aanrader en wat is er minder fijn aan? De volgende voor- en nadelen zijn bekend.
Voordelen
Pijnvermindering
Door je aandacht op de virtuele omgeving te richten, ervaar je minder pijn.Minder stress en angst
Rustgevende beelden en geluiden helpen je ontspannen.Geen medicatie nodig
Het is een natuurlijke methode zonder bijwerkingen.Controle over je ervaring
Jij bepaalt wat je ziet en wanneer je de bril draagt.Combinatie met pijnstilling
De bril kan gewoon samen met medicatie of andere vormen van pijnbestrijding worden gebruikt.
Nadelen
Misselijkheid of duizeligheid
Sommige vrouwen kunnen zich een beetje misselijk - voelen door de bril, ook wel ‘cybersickness’ genoemd.Afgesloten van je omgeving
Je hebt minder contact met je partner en zorgverleners, omdat je je in een virtuele wereld bevindt.Niet voor iedereen beschikbaar
Niet alle ziekenhuizen bieden de VR-bril aan, en soms alleen voor vrouwen met een medische indicatie.
In welke fase van de bevalling gebruik je de VR-bril?
Je kunt de VR-bril opzetten wanneer je wilt. Sommige vrouwen gebruiken de bril al aan het begin van de weeën, terwijl anderen ’m pas opzetten als de pijn echt heviger wordt. Het advies is om de bril 20 minuten op te zetten en daarna 20 minuten af te doen.
Is de VR-bril goed voor het ontsluitingsproces?
Ja, de VR-bril helpt juist om te ontspannen, wat goed is voor de ontsluiting. Ontspanning zorgt ervoor dat het hormoon oxytocine, dat voor goede weeën zorgt, beter zijn werk kan doen.
Voor wie is een VR-bril wel of niet geschikt?
Een VR-bril is geschikt voor de meeste vrouwen, maar als je snel duizelig wordt of last hebt van hoofdpijn, is het misschien minder fijn. Het kan helpen om vooraf even te oefenen om te kijken hoe je erop reageert.
Waar in Nederland kun je bevallen met een VR-bril?
Steeds meer ziekenhuizen bieden de mogelijkheid om met een VR-bril te bevallen. Voorbeelden hiervan zijn het Medisch Centrum in Leeuwarden, Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Zuyderland Medisch Centrum in Limburg. Ook Geboortecentrum Sophia in Rotterdam biedt bevallen met een VR-bril aan. Vraag je verloskundige naar de opties in jouw regio.
Wat kost bevallen met een VR-bril?
In de meeste gevallen hoef je niets extra te betalen voor het gebruik van een VR-bril. Het is een service die door het ziekenhuis wordt aangeboden. Check wel altijd even bij jouw zorgverlener of er kosten aan verbonden zijn.
Kun je het gebruiken in combinatie met pijnstilling?
Ja, je kunt de VR-bril gewoon gebruiken in combinatie met pijnstilling. Het is een aanvulling op andere vormen van pijnbestrijding en kan op elk moment van de bevalling worden ingezet.
Iets voor jou?
Bevallen met een VR-bril kan een fijne manier zijn om te ontspannen en de pijn te verminderen. Het is veilig, natuurlijk en voor de meeste vrouwen geschikt. Vraag je verloskundige naar de mogelijkheden en kijk of deze technologie iets voor jou kan betekenen tijdens je bevalling.
Bron: Erasmus MC, KNOV, Reinier de Graaf