Bevallen met een doula

Bevallen met een doula

Een doula ondersteunt jou en je partner op een niet-medische manier tijdens je zwangerschap en de periode rondom de geboorte. Een doula wordt ook wel bevallingscoach genoemd. In landen als Amerika, Engeland en Zuid-Afrika wordt de doula al een lange tijd ingezet bij bevallingen. De reden hiervoor is dat er in deze landen voor zwangere vrouwen weinig tot geen zwangerschapsbegeleiding is, zoals zwangerschapsgym of cursussen op het gebied van bevallen. Ook de typisch Hollandse kraamzorg ontbreekt en bevallingen vinden vaak standaard in het ziekenhuis plaats.

Ook in Nederland wordt bevallen met een doula steeds bekender. EĆ©n van de redenen is dat vrouwen steeds vaker in het ziekenhuis bevallen en daarbij staat de zorg rondom zwangerschap en bevalling onder druk. Er is wel een goed verloskundig systeem, maar de tijd voor emotionele ondersteuning is er vaak niet meer genoeg.

Als de weeƫn beginnen dan komt de verloskundige, maar ze blijft meestal pas als je tegen de persfase aanzit. In het ziekenhuis zijn er vaak meerdere bevallingen tegelijkertijd of is er niet voldoende personeel aanwezig om continu aanwezig te zijn. Het komt dus voor dat je er alleen voor staat tijdens het opvangen van zware weeƫn.

Emotionele ondersteuning

Een doula is er juist helemaal voor jou en je partner. Naast het regelen van praktische zaken, is coaching en emotionele ondersteuning het belangrijkste wat de doula biedt.

Meestal is de doula aanwezig vanaf een paar centimeter ontsluiting en gaat pas weg als je baby is geboren en de rust is wedergekeerd. Ze moedigt je aan en geeft uitleg en tips om de weeƫn beter op te vangen: met een lekkere massage en aandacht voor de juiste ademhaling. Ook je partner heeft steun aan haar aanwezigheid.

Omdat een doula geen medische functie heeft, kan ze een toegevoegde waarde zijn in de emotionele ondersteuning voor beide aanstaande ouders. Indien nodig gaat de doula mee naar het ziekenhuis. Verplegend personeel richt zich vooral op de medische zorg. De functie van de doula is luisteren naar de barende vrouw. Zo creƫer je een stukje vertrouwen en veiligheid, eventueel ook in het ziekenhuis, en dat heeft een positieve uitwerking op de voortgang van je bevalling.

Vergoeding

De begeleiding van een doula wordt op dit moment meestal nog niet vergoed door zorgverzekeraars, hoewel er wel plannen zijn in die richting. Er is een aantal zorgverzekeraars die het al aanbieden, check dus zeker je verzekering als je wilt bevallen onder begeleiding van een doula. Een richtprijs voor een totaalpakket van de doula is ongeveer ā‚¬ 750. Hiervoor krijg je een intake, gesprekken, een geboorteplan, een doula tijdens de bevalling, een geboorteverslag na afloop en een nagesprek.

Met dank aan doula Gonny Cappers van Praktijk Eigenwijz. Wil je meer informatie over bevallen met een doula of weten welke doulaā€™s er bij jou in de buurt zijn? Kijk dan op doula.nl.

Beeld: iStock.com