Bevallen met een doula
Een doula ondersteunt jou en je partner op een niet-medische manier tijdens je zwangerschap en de periode rondom je bevalling. Een doula wordt ook wel een bevallingscoach genoemd.
Beoordeeld door
Rosan BosDoula en geboortecoach
Wat is een doula?
Een doula biedt ondersteuning tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Ze is niet-medisch eindverantwoordelijk en richt zich volledig op de meest gewenste begeleiding van aanstaande moeders.
In Nederland wordt bevallen met een doula steeds bekender. EĆ©n van de redenen is dat vrouwen steeds vaker in het ziekenhuis bevallen. Daar is alle medische hulp aanwezig, maar tijd voor emotionele ondersteuning is er niet altijd. Als je dit wel graag wilt tijdens je bevalling, biedt een doula uitkomst.
Waarom kiezen voor een doula?
Als de weeƫn beginnen dan komt je verloskundige, maar die blijft meestal pas als je tegen de persfase aanzit. In het ziekenhuis vinden vaak meerdere bevallingen tegelijkertijd plaats. Ook is er niet altijd voldoende personeel aanwezig om continu aanwezig bij jou aanwezig te zijn. Het komt dus voor dat je er, afgezien van je partner, alleen voor staat tijdens het opvangen van zware weeƫn.
Een doula is er dus helemaal voor jou en je partner. Naast het regelen van praktische zaken, coaching en emotionele ondersteuning, biedt zij ook fysieke ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan massage, ademhalingstechnieken en het ondersteunen bij verschillende houdingen om het comfort te verhogen en de bevalling te vergemakkelijken.
Meestal is de doula aanwezig vanaf een paar centimeter ontsluiting en gaat ze pas weg als je baby is geboren en de rust is wedergekeerd. Een doula moedigt je aan en geeft uitleg en tips om de weeƫn beter op te vangen: met een lekkere massage en aandacht voor de juiste ademhaling. Ook je partner kan zich gesteund voelen door haar aanwezigheid.
Wat als je bevalt in het ziekenhuis?
Als je in het ziekenhuis bevalt, richt het verplegend personeel zich vooral op de medische zorg. Hoewel een doula geen medische functie heeft, kan ze tijdens je bevalling in het ziekenhuis juist een toegevoegde waarde zijn in de emotionele ondersteuning. Ze blijft altijd vanaf de eerste weeƫn (of vanaf het moment dat jij dat prettig vindt) tot na de geboorte. Dat is het doel van een doula en ƩƩn van de zekerheden die zij kan bieden, tenzij anders is afgesproken.
Hoe het werkt?
Je bouwt vooraf een vertrouwensband op met je doula. Je gaat met haar in gesprek en zij kent daardoor jouw specifieke behoeften en ervaringen. Je legt daarna alles vast in een geboorteplan. Een doula kan je meer vertrouwen en een veiliger gevoel geven, ook als je bevalling anders loopt.
Wat kost een doula en wordt het vergoed?
De gemiddelde kosten voor een volledig pakket doula-begeleiding ligt tussen de ā¬ 750 en ā¬ 1.500. Hiervoor krijg je een intake, diverse gesprekken, een geboorteplan, de aanwezigheid van een doula tijdens je bevalling, een geboorteverslag na afloop en een nagesprek. Het is verstandig om vooraf te checken of jouw zorgverzekering de begeleiding van een doula vergoed. Een doula wordt vaak via een aanvullende verzekering vergoed.
Wil je meer informatie over bevallen met een doula of weten welke doulaās er bij jou in de buurt zijn? Kijk dan op doula.nl.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Rosan Bos.