Bevallen in het ziekenhuis (poliklinische bevalling)

Bevallen in het ziekenhuis (poliklinische bevalling)

In Nederland kun je zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen. Bij een goed verlopen zwangerschap mag je zelf kiezen tussen bevallen in het ziekenhuis of een thuisbevalling. Als je een medische indicatie hebt, dan wordt er altijd gekozen voor een ziekenhuisbevalling. Het kan zijn dat je het prettig vindt om te bevallen met medische zorg in de buurt. Ook als je woning minder geschikt is voor een thuisbevalling of je voelt je hier zelf niet prettig bij, dan kun je kiezen voor een poliklinische bevalling.

Vooraf bespreek je met je verloskundige dat je liever in het ziekenhuis bevalt. Je bevalt dan gewoon onder begeleiding van je eigen verloskundige en mag na de geboorte van je baby weer naar huis.

Hoe verloopt een ziekenhuisbevalling?

Het eerste deel van de poliklinische bevalling is gelijk aan dat van een thuisbevalling. Zodra jij hebt aangegeven dat de bevalling is begonnen, komt je verloskundige om te bepalen hoever de ontsluiting is gevorderd. Als je halverwege bent, dan kun je naar het ziekenhuis. Je verloskundige belt om een verloskamer te reserveren en te laten weten dat je onderweg bent naar het ziekenhuis. Je verloskundige krijgt gedurende de rest van de bevalling assistentie van de verpleegkundige(n) op de afdeling. Mocht er een medische noodzaak ontstaan, dan neemt gynaecoloog van het ziekenhuis de bevallingsbegeleiding over. Zorg dat je ruim van tevoren je vluchtkoffer klaarzet.

Als je in het ziekenhuis bevalt, heb je toegang tot verschillende soorten pijnbestrijding. Als je zeker weet dat je een ruggenprik wilt, dan kun je van tevoren alvast een gesprek aanvragen met de anesthesist. Dit contact verloopt via je verloskundige. Ga ook van tevoren alvast kijken bij het ziekenhuis van jouw keuze: zijn er 24 uur per dag artsen aanwezig?

Verblijf in het ziekenhuis

Als je bevalling goed is verlopen en er geen complicaties zijn bij jou of je baby, dan mag je naar huis. Dit is vaak al op dezelfde of de volgende dag. Beval je in de avond of later in de middag, dan bestaat de mogelijkheid dat je een nachtje in het ziekenhuis blijft. De reden hiervoor is dat je kraamverzorgende op dezelfde dag moet kunnen komen als dat jij thuiskomt. Als er wel complicaties zijn, dan bekijken de zorgverleners wanneer het verantwoord is om weer naar huis te gaan. Heb je een keizersnede gehad, dan wordt dit beschouwd als operatie en verblijf je gemiddeld twee tot vijf dagen in het ziekenhuis.

Je eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling of een bevalling in een geboortecentrum, beide zonder medische indicatie, is ā‚¬ 347,81. Dit bedrag kun je aanvullend verzekeren. Beval je om medische redenen in het ziekenhuis, dan betaal je geen eigen bijdrage. Ook als je in het ziekenhuis bevalt, kun je het kraampakket aanvragen bij je verzekeraar. Houd er rekening mee dat je deze bij thuiskomst ook echt nodig hebt. Zet ook je bed op klossen, zodat de controles door je kraamverzorgende goed kunnen worden uitgevoerd. De klossen huur je bij de thuiszorgorganisatie in jouw gemeente.