Bevallen in een geboortecentrum

Bevallen in een geboortecentrum

Een geboortecentrum biedt een combinatie van bevallen in een huiselijke sfeer met medische zorg in de buurt. Het is vooral bedoeld als alternatief voor een poliklinische bevalling, als je niet thuis kan of wilt bevallen. Er zijn verschillende soorten geboortecentra en ze worden ook wel geboortehotel, bevalcentrum of kraamkliniek genoemd. Afhankelijk van het soort geboortecentrum kun je ook in je kraamtijd nog een aantal dagen verblijven samen met je pasgeboren baby.

De sfeer in een geboortecentrum is huiselijker dan in het ziekenhuis zelf. Zo’n omgeving brengt meer rust waardoor jij je meer op je gemak voelt. De verloskamers zijn huiselijk ingericht, vaak compleet met zithoek en eigen badkamer. Dat heeft een positieve invloed op je bevalling. Als je ontspannen bent maak je meer endorfine aan, wat als een soort natuurlijke pijnstilling werkt. Zo kun je de weeën makkelijker opvangen. Er zijn ook mogelijkheden voor continue begeleiding en diverse vormen van pijnbestrijding.

Voor wie is een geboortecentrum geschikt?

Je kunt alleen in een geboortecentrum bevallen als je ook thuis zou mogen bevallen. Als je een medische indicatie hebt, beval je altijd in het ziekenhuis. Een geboortecentrum zit altijd dichtbij of zelfs in een ziekenhuis. Mochten er toch complicaties tijdens je bevalling optreden, dan is de medische zorg dichtbij. Dat kan heel geruststellend werken. Je hebt het comfort van een thuisbevalling, maar als het nodig is de medische zorg van een ziekenhuisbevalling.

Vergoeding zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt hetzelfde bedrag als bij een poliklinische bevalling. Bij een poliklinische bevalling betaal je vaak een eigen bijdrage, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die de eigen bijdrage dekt. Alles daarboven komt voor eigen rekening, zoals maaltijden, verzorgingsproducten voor je baby en eventueel langer verblijf in de kraamweek. Check dus van tevoren je zorgverzekering en de tarieven van het geboortecentrum om te berekenen wat je uiteindelijk kwijt bent. Houdt hierbij ook rekening met eventuele kraamzorg in het geboortecentrum.

Wil je graag in een geboortecentrum bevallen? Vraag je verloskundige dan voor meer informatie of neem contact op met een geboortecentrum bij jou in de buurt.

Beeld: iStock.com