Beval je sneller van een tweede kind?

Beval je sneller van een tweede kind?

Zwanger van je tweede? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk ken je de verhalen wel dat de geboorte van een tweede kind sneller gaat dan van de eerste. Nu ben jij natuurlijk benieuwd of dit waar is en of je je hier mentaal op kunt voorbereiden.

Marlies Koers

Wijze raad van

Marlies Koers

Verloskundige

Het korte antwoord is: ja. Over het algemeen gaat een vaginale bevalling van je tweede kind een stuk vlotter. Een handige vuistregel om te onthouden is: trek de helft van de tijd eraf. Duurde je eerste bevalling gemiddeld 12 tot 18 uur? Dan duurt het bij de tweede ongeveer 6 tot 9 uur.

Waarom beval je sneller van een tweede?

Dit komt vooral doordat bij een eerste kind het zachter en dunner worden ├ęn opengaan van de baarmoedermond (om ruimte te maken voor het hoofdje van de baby) veel tijd kost. Ook de persfase duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Bij een tweede kind zijn je vagina en bekkenbodemspieren al een keer uitgerekt geweest ├ęn je weet zelf beter wat er komt in het proces. Vooral de ontsluitingswee├źn zullen sneller intens en krachtig voelen. Daarom krijg je andere belinstructies van je verloskundige of arts. Vrouwen die een moeizame of langdurige eerste bevalling hadden, zeggen geregeld dat ze verrast zijn over de snelheid van de tweede!

Bevallen van een tweede in de praktijk

Toch is de realiteit dat ik je geen 100 procent garantie kan geven. Elke baby is anders en elke bevalling ook. Jouw ontsluiting- en persfase bij de tweede kan compleet verschillen van je eerste, maar het proces of de duur kan ook op elkaar lijken.

Elke bevalling is een unieke ervaring, met zijn eigen kenmerken en uitdagingen.

De overeenkomst tussen de eerste en de tweede? Dat je hoe dan ook trots mag zijn op jezelf en je een prachtige beloning op je borst hebt liggen!

Dit artikel is eerder verschenen in magazine WIJ.

Beeld: iStock.com/mdphoto16