Afwijkingen in het vruchtwater? Zo herken je het

Afwijkingen in het vruchtwater? Zo herken je het

Vruchtwater is het vocht in je baarmoeder tijdens de zwangerschap. Het vruchtwater bestaat grotendeels uit water afkomstig uit jouw bloedsomloop. Het vruchtwater dempt jouw bewegingen. Als je ergens tegen aan stoot vangt het vruchtwater de klappen op. Daarnaast zorgt het vruchtwater voor een constante temperatuur, beschermt het tegen infecties en voorkomt het dat de navelstreng in de verdrukking komt.

Als je bijna gaat bevallen is het goed om te weten hoe vruchtwater er uit hoort te zien, zodat je eventuele afwijkingen vroegtijdig op kunt sporen. Normaal vruchtwater is kleurloos en meestal helder. Soms zitten er witte vlokken in of een beetje bloed, waardoor het vruchtwater rozig van kleur wordt. Vruchtwater ruikt zoetig en daarmee duidelijk anders dan urine of afscheiding.

Drie mogelijke afwijkingen in je vruchtwater en symptomen

We onderscheiden drie verschillende afwijkingen. Lees hieronder hoe je deze afwijkingen kunt herkennen en wat de symptomen zijn.

1. Symptomen te veel vruchtwater

Soms is al gedurende je zwangerschap bekend geworden dat je te veel of te weinig vruchtwater hebt. Misschien heb je daarvoor al aanvullend onderzoek gekregen. Te veel vruchtwater kan een gevolg zijn van zwangerschapsdiabetes of het dragen van een meerling. Symptomen van te veel vruchtwater zijn buikpijn, rugpijn, een te snel groeiende baarmoeder, kortademigheid en gezwollen enkels.

2. Symptomen te weinig vruchtwater

Bij te weinig vruchtwater heb je een verhoogde kans op een vroeggeboorte en groeiachterstand. Over het algemeen geldt dat hoe later in je zwangerschap je te weinig vruchtwater hebt, hoe minder problemen dit zal opleveren. Risicofactoren zijn het dragen van een meerling, pre-eclampsie of zwangerschapsdiabetes, niet goed functioneren van de placenta of een aangeboren afwijking van je baby. Symptomen zijn een relatief kleine baarmoeder en minder beweging voelen van je baby.

3. Afwijking van kleur?

Bij ongeveer 10% van de bevallingen breken eerst de vliezen. Hiermee komt vruchtwater vrij. Dit kan in Ć©Ć©n keer een flinke golf zijn of met kleine hoeveelheden eruit komen. Indien je bruin, groen of gelig vruchtwater hebt, waarschuw dan je verloskundige of gynaecoloog. Dit is meconiumhoudend vruchtwater en betekent dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept. Het komt regelmatig voor, maar kan ook leiden tot complicaties. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Beeld: iStock.com