6 overeenkomsten tussen een vaginale bevalling en een keizersnede

6 overeenkomsten tussen een vaginale bevalling en een keizersnede

Tegen het einde van je zwangerschap wordt vaak duidelijk of je vaginaal kunt bevallen of via een keizersnede. Daar zijn verschillende redenen voor en soms blijkt pas tijdens je bevalling dat je baby via een keizersnede geboren moet worden. Helaas heersen er nog altijd vooroordelen over bevallen via een keizersnede. Gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten tussen een vaginale bevalling en een keizersnee, te beginnen met de belangrijkste: je krijgt er een prachtige baby voor terug.

1. Een bevalling doet pijn

Wat voor soort bevalling je ook tegemoet gaat, elke bevalling doet pijn. Ook een keizersnee is niet pijnloos, want de verdoving raakt een keer uitgewerkt. Er zijn vele soorten pijnstillers en verdoving mogelijk om de pijn draaglijk te houden, maar bij elk soort bevalling kun je rekenen op pijn.

2. Jij hebt de controle

Je zou denken dat je bij een rustige thuisbevalling veel meer kan bepalen dan tijdens een (spoed)keizersnee. Je moet je inderdaad enigszins aanpassen aan de situatie, maar toch kun je vooraf al een hoop vastleggen zodat je bevalling verloopt zoals jij dat wilt.

3. Je baby wordt hoe dan ook geboren

Of je nu een vaginale bevalling of een keizersnee krijgt, je baby zal toch een keer komen. Alle zwangere vrouwen maken dezelfde fases door. Iedereen heeft een beeld bij de bevalling, worstelt zich door de laatste zware loodjes en bedenkt mogelijk scenarioā€™s. Niemand weet precies hoe de bevalling gaat verlopen en elke hoogzwangere vrouw kent deze onzekerheid.

4. Je hebt de keuze uit borstvoeding of flesvoeding

Zowel na een vaginale bevalling als een keizersnee heb je de mogelijkheid om borstvoeding of flesvoeding te geven. Borstvoeding na een keizersnee verdient wel wat extra aandacht, omdat je melk mogelijk wat later op gang komt. Laat je hier echter niet door tegenhouden, maar vraag om hulp en volg je moederinstinct.

5. Je krijgt altijd steun van je partner of iemand anders die dicht bij je staat

Welk soort bevalling je ook moet doorstaan, er mag altijd iemand bij je zijn om je er doorheen te slepen. In het geval van een vaginale bevalling mogen dit, na overleg met je verloskundige, ook meerdere mensen zijn . Als je een keizersnee krijgt, is meestal alleen je partner toegestaan in de operatiekamer. Maar je bent hoe dan ook nooit alleen.

6. Je wordt moeder

Misschien wel de belangrijkste overeenkomst tussen een vaginale bevalling en een keizersnee; je wordt moeder! Je bent zwanger geweest, je baby heeft zich in jouw buik ontwikkeld en is nu klaar om geboren te worden. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je baby geboren wordt, als hij maar gezond en wel ter wereld komt.

Beeld: iStock.com/Handemandaci