
Je bevalling is een gebeurtenis die je nooit meer vergeet. Hoe bereid je je hier op voor? Hoe verloopt een bevalling? Waar en hoe ga je bevallen? Hoe schrijf je een geboorteplan? Hoe zit het met pijnbestrijding? Allemaal dingen om over na te denken. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt, zodat jij straks goed voorbereid je bevalling tegemoet gaat.
Als jij aan je bevalling denkt, in welke bevallingshouding zie jij jezelf voor je? Misschien lig je op je zij of zit je liever op de bal. Sta je uren onder de douche of dobber je in een bevalbad. Ook op handen en knieën je weeën opvangen en persen is een optie. Het is jouw lijf en jouw bevalling, dus jij mag kiezen welke bevallingshouding je prettig vindt. Je kunt één bevalhouding kiezen, maar nog beter is het als je deze bevallingshoudingen gaat combineren. Het vermindert de pijn en de bevalling gaat sneller.
Ga jij binnenkort bevallen? Dan vraag je je vast af wat de huidige situatie rondom het coronavirus (COVID-19) voor je bevalling betekent. Mag je thuis bevallen? Mag je partner bij de bevalling zijn? En wat als je vlak voor je bevalling besmet raakt met het virus? WIJ zet de meest belangrijkste informatie over bevallen in coronatijd voor je op een rij.
Bij ongeveer 10% van de geboortes start een bevalling met het breken van de vliezen. Dit merk je doordat er vruchtwater vrijkomt. Dit kan in één keer een flinke golf zijn of met kleine hoeveelheden eruit komen. Vruchtwater is kleurloos en te herkennen aan de wat zoetige geur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het vruchtwater voor urine aanziet.
Hoe weet je wanneer je bevalling is begonnen? Bij de één begint het met het verliezen van de slijmprop, terwijl de ander eerst vruchtwater verliest. Er zijn verschillende signalen dat de bevalling zich aandient. Let wel: dit is bij elke vrouw anders en er is geen vaste volgorde. De slijmprop is een stukje dik en taai slijm dat je baarmoedermond afsluit tijdens je zwangerschap.
Gemiddeld gebeurt het indalen van je baby tussen de 30 en 38 weken zwangerschap, maar het is ook mogelijk dat je baby pas gaat indalen als de bevalling begint. Ook bij een tweede of derde zwangerschap is de kans groot dat je baby pas op een later moment gaat indalen. Tijdens het indalen zakt het hoofdje van je baby in het bekken. Dit is de ideale ligging om te bevallen.
Als je zwangerschap normaal verloopt, mag je in principe zelf kiezen waar je wilt bevallen. Dat kan thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Wat zijn de voor- en nadelen van de mogelijkheden?
Als je tijdens je zwangerschap een grotere kans hebt op complicaties, kom je onder controle bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Je bevalt dan ook in het ziekenhuis: dit heet op medische indicatie.
Een thuisbevalling: in Nederland mag het als jij en de baby gezond zijn vanaf 37 weken tot 41 weken. Wat zijn de voordelen van een thuisbevalling? En wat als er iets gebeurt?
De meeste baby’s komen rond de 32 weken zwangerschap op een natuurlijke manier in de achterhoofdsligging terecht. Dit is dan ook de meest voorkomende ligging. Je baby ligt met de voetjes opgekruld omhoog en met het achterhoofdje naar beneden, in de richting van je buik. Dit is de meest ideale houding voor de geboorte.
Hoe herken je de eerste weeën? Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier, waardoor je baby als het ware naar buiten wordt gedrukt. Door de druk gaat je baarmoedermond steeds verder open waardoor je baby geboren kan worden.
Vlak nadat je kind is geboren controleert de verloskundige de conditie van je baby. Dit gebeurt met behulp van de Apgartest. De test wordt 1 minuut na de bevalling afgenomen en na 5 en 10 minuten herhaalt. Het biedt de mogelijkheid om op vijf onderdelen de gezondheid van je kind te beoordelen.
Wat is de oorzaak van pijn tijdens de bevalling? Een heel groot deel van de pijn komt voort uit de belasting van de zenuwknopen rond je baarmoedermond tijdens de ontsluitingsweeën.
Een geboorteplan is een uitgeschreven plan waarin jouw wensen en verwachtingen over je bevalling zijn vastgelegd. Dit kan je helpen om vertrouwen te krijgen in je bevalling en daarmee vergroot je de kans op een positieve bevallingservaring. Wat zet je er in?
Hoelang een bevalling duurt, is per vrouw en per zwangerschap verschillend. Gemiddeld kun je stellen dat een eerste bevalling ongeveer 12 tot 16 uur duurt. Toch kan het flink uiteenlopen van een paar uur tot meer dan 24 uur. Een tweede en daaropvolgende bevalling duurt meestal korter.
Een kraampakket heb je nodig, bij zowel een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling. Je dient 'm minimaal zes weken voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Dít zit er in je kraampakket.
Baringspijn heeft een doel, namelijk dat het je waarschuwt dat je baby eraan komt en je een veilige plek moet zoeken. Maar dit neemt niet weg, dat in sommige situaties en voor sommige vrouwen de pijn onverdraaglijk is en pijnbestrijding dus wenselijk.
De vacuümpomp en de verlostang zijn hulpmiddelen die tijdens de bevalling ingezet kunnen worden. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen die voor de eerste keer bevallen krijgt er mee te maken. Een bevalling met kunstverlossing wordt altijd in het ziekenhuis uitgevoerd.
Een keizersnee is operatie waarbij je baby via de buikwand geboren wordt. Het is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd door een gynaecoloog. De operatie duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Je baby wordt al tijdens de eerste 5 tot 10 minuten van de operatie geboren. De resterende tijd is nodig voor het hechten van je baarmoeder en buik.
Als je baby in stuitligging ligt, liggen de billen of voetjes naar beneden. WIJ zocht de oorzaken en gevolgen van een stuitligging voor je uit.
Zodra je baby is geboren, breekt je kraamtijd aan: de eerste zes weken na de bevalling. Veel vrouwen vinden vooral de eerste uren na de bevalling heel speciaal. Verwondering wisselt zich af met emoties en vaak puur genieten!
De geboorte van je baby is op te delen in drie fases: de ontsluiting, de uitdrijvingsfase en de nageboorte. De ontsluitingsfase duurt vaak het langste.
Na de geboorte zal je baby zelf gaan ademen. De navelstreng is niet meer nodig en wordt doorgeknipt. Voordat hij wordt doorgeknipt, wordt hij eerst afgeklemd met een navelklem. Daarna wordt de navelstreng doorgeknipt met een schaar. Meestal is deze bijzondere taak voor je partner. Je baby merkt hier niks van, want er zitten geen zenuwen in de navelstreng.
Je wilt graag dat alles in orde is voordat de baby komt, maar is je huis ook (al) bevallingsproof? Wij hebben de laatste regelzaken voor je op een rijtje gezet. Ook handig als je in het ziekenhuis bevalt!
Een dysmature baby heeft een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap. Dysmaturiteit kan samengaan met vroeggeboorte, maar het kan ook voorkomen bij een voldragen zwangerschap. Een gemiddelde gezonde baby weegt tussen de 2500 en 4500 gram bij een voldragen zwangerschap. Vaak moet een dysmatuur geboren baby enige tijd de couveuse in.
De achterhoofdsligging is de ideale ligging om te gaan bevallen en ook de meest voorkomende ligging van baby’s (95%). Het is ook mogelijk dat je baby in een afwijkende hoofdligging ligt, wat vaak extra begeleiding en soms een keizersnee tot gevolg heeft.Welke liggingen zijn er nog meer?
Wanneer wordt je bevalling ingeleid? Er zijn verschillende redenen waarom er besloten kan worden om de bevalling in te leiden. Als je bevalling wordt ingeleid, betekent het dat de weeën en geboorte op een kunstmatige manier in gang worden gezet.
Bij volledige ontsluiting mag je beginnen met persen: de uitdrijvingsfase. Dit is het moment dat je baby daadwerkelijk geboren wordt.
Het is verstandig om je vluchtkoffer alvast klaar te zetten met de nodige spullen om mee te nemen naar het ziekenhuis. Ook (!) als je van plan bent om thuis te bevallen, want het kan natuurlijk gebeuren dat je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moet én even moet blijven.
De eerste weeën van je bevalling zijn vaak oefenweeën. Als het echte werk begonnen is krijg je ontsluitingsweeën. Als je 10 centimeter ontsluiting hebt of daar tegenaan zit, krijg je persdrang. Persweeën beginnen meestal met een korte drang tijdens het hoogtepunt van een wee.
Een totaalruptuur tijdens de bevalling: 1 op de 300 vrouwen krijgt ermee maken. Wat is het? Kun je het voorkomen? En wat zijn de klachten na een totaalruptuur?
De meeste vrouwen bevallen het liefst alleen met partner erbij en de verloskundige of gynaecoloog. Maar het kan ook zijn dat je graag je moeder, zus of een goede vriendin erbij wilt. Bespreek vooraf je wensen met je verloskundige. Samen kunnen jullie de mogelijkheden bekijken en verschillende situaties doorspreken.
Als je zwanger bent van een tweeling is het belangrijk om de ligging goed in de gaten te houden. Mede afhankelijk van de ligging wordt bepaald op welke wijze ze geboren worden. Bij een tweelingzwangerschap zijn er drie posities mogelijk.
In het begin van je zwangerschap lijkt het nog ver weg, maar als je in het derde trimester zit gaat het toch echt bijna gebeuren: de bevalling! Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op deze bijzondere gebeurtenis. Ben je benieuwd hoe groot jouw kennis van bevallen is? Doe de test!
Soms is er tijdens je bevalling een knip nodig zodat de geboorte sneller verloopt. Inknippen betekent dat er een knip van de rand van je vagina naar buiten wordt gemaakt.
Een keizersnede is een chirurgische ingreep waarna je de eerste dagen in het ziekenhuis herstelt. Hoelang dit precies duurt en hoe je dat ervaart verschilt per vrouw. Hoe goed je je voelt tijdens de operatie en hoe zwaar de eventueel voorafgaande bevalling was, zijn factoren die meespelen in je herstel. Onderschat het herstel van een keizersnede operatie niet.
Als je baby geboren is, dan moet de placenta nog geboren worden. Wanneer de placenta geboren wordt en wat als de nageboorte niet komt, lees je hier.
Strippen is een manier om weeën op te wekken en daardoor de bevalling op gang te brengen. Strippen is alleen mogelijk als je al wat ontsluiting hebt en heeft alleen zin in de periode dat je bevalling toch al zou kunnen beginnen. Soms breken je vliezen tijdens het strippen.
Als je zwangerschap voldragen is of de weeën zijn begonnen vraag je het jezelf misschien wel af: wat is het goede moment om de verloskundige te bellen? Vaak krijg je hiervoor richtlijnen mee van je verloskundige.
Als je bijna gaat bevallen is het goed om te weten hoe vruchtwater er uit hoort te zien, zodat je eventuele afwijkingen vroegtijdig op kunt sporen. Normaal vruchtwater is kleurloos en meestal helder. Soms zitten er witte vlokken in of een beetje bloed, waardoor het vruchtwater rozig van kleur wordt. Vruchtwater ruikt zoetig en daarmee duidelijk anders dan urine of afscheiding.
Vlak voor of tijdens je bevalling kun je te maken krijgen met afwijkingen in het geboortekanaal. Soms weet je dit al van tevoren en kunnen er maatregelen getroffen worden waardoor je toch veilig kunt bevallen, maar het komt ook voor dat je opeens met complicaties te maken krijgt. Welke afwijkingen zijn er mogelijk?
Het belangrijkste verschil tussen een geplande keizersnee en een spoedkeizersnee is of je van tevoren weet of je een keizersnee moet ondergaan of niet. Toch kan ook een geplande keizersnee spoed worden, bijvoorbeeld wanneer je vroegtijdig weeën krijgt of de conditie van je baby verslechterd.
Aan het einde van je zwangerschap kun je het wachten flink zat zijn. Helemaal als je bijna tegen de 42 weken loopt en niet meer weet hoe je moet lopen, zitten of liggen. Negen maanden lang heb je toegeleefd naar het moment dat je je baby vast kan houden en dan blijft hij gewoon nog even lekker zitten.
De kraamtijd na een keizersnee ziet er iets anders uit dan na een vaginale bevalling en misschien ook wel anders dan je in eerste instantie had voorgesteld. Vooral wanneer de keizersnee onverwacht was en je je er niet op hebt kunnen voorbereiden. Soms ligt je baby in een couveuse en kun je hem minder vaak vasthouden dan je zou willen. Dat alles kan ertoe bijdragen dat je psychisch en emotioneel niet zo lekker in je vel zit.
Om zeker te zijn van kraamzorg na je bevalling schrijf je je al in de 3e zwangerschapsmaand in bij een kraamzorgbureau, ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen. In de praktijk betekent dit dus al kort na het eerste bezoek aan je arts of verloskundige. Hoe kies je een kraambureau?
Pijnbestrijding alleen mogelijk bij een bevalling in het ziekenhuis? Nee hoor. Ook vóór, tijdens en na de bevalling zijn er methoden om ongemak en pijn te verlichten.
Als je op de juiste manier ademhaalt tijdens de weeën, heeft dit meerdere positieve effecten op het verloop van je bevalling. Tijdens je bevalling helpt je verloskundige of gynaecoloog je herinneren aan je ademhaling. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken.
De placenta is een belangrijk orgaan dat zich in je baarmoeder ontwikkelt tijdens je zwangerschap. Het voorziet je baby van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat je zwangerschap niet afgebroken wordt. Soms veroorzaakt de placenta complicaties tijdens de bevalling.
Handig, een handleiding voor je partner voor tijdens en na de bevalling! Wat moet hij regelen, wat kun je van hem verwachten? Laat je partner dit artikel dus ook vooral lezen!
Een bijzondere manier om je kind ter wereld te brengen: een bevalling in het water. Veel vrouwen ervaren het als een natuurlijke manier van bevallen. Water heeft een ontspannende werking voor moeder en kind. Iedereen die een normale zwangerschap heeft en thuis mag bevallen, mag in principe ook in bad bevallen.
Als je via een keizersnee bevalt en graag borstvoeding wilt geven, heeft dit meestal wat extra aandacht nodig. Mogelijk komt je borstvoeding wat later op gang of ben je niet direct in staat om borstvoeding te geven. Misschien loop je het belangrijke eerste aanlegmoment mis en wil je graag weten wat je kunt doen om toch succesvol borstvoeding te gaan geven.
Bij een goed verlopen zwangerschap mag je zelf kiezen tussen bevallen in het ziekenhuis of een thuisbevalling. Bij een medische indicatie wordt er altijd gekozen voor een ziekenhuisbevalling. Vooraf bespreek je met je verloskundige dat je liever in het ziekenhuis bevalt. Je bevalt onder begeleiding van je eigen verloskundige en mag na de geboorte van je baby weer naar huis.
Voor pijnbestrijding met medicijnen ga je naar het ziekenhuis. Het betreft immers medicatie, waardoor ook je baby’s conditie in de gaten moet worden gehouden. Mogelijkheden zijn o.a.: lachgas, ruggenprik, remifentanil infuus en injectie met pijnstillend medicijn.
Wat zijn mogelijke redenen om naar het ziekenhuis te gaan voor je bevalling en wanneer ga je erheen? Als je bevalling begonnen is en je op een zeker moment naar het ziekenhuis moet, zijn er een aantal situaties mogelijk. Je hebt van tevoren bedacht dat je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, je bevalt onder medische indicatie of je moet tijdens je thuisbevalling onverhoopt naar het ziekenhuis.
De weeën worden naarmate je bevalling vordert steeds regelmatiger en intenser. Ook duren ze steeds iets langer. Als de weeën echter zo snel achter elkaar komen dat er overlap is, dan spreken we van een weeënstorm.
Gemiddeld verlies je zo’n 500-800 millimeter bloed, bij meer dan 1 liter is er sprake van overmatig bloedverlies. Normaal bloedverlies kan afkomstig zijn van de wond die de losgelaten placenta achterlaat in de baarmoeder, of een scheurtje in de vagina of baarmoedermond. Wat zijn de oorzaken voor overmatig bloedverlies?
Tegen het einde van je zwangerschap wordt vaak duidelijk of je vaginaal kunt bevallen of via een keizersnee. Helaas heersen er nog best wat vooroordelen over bevallen via een keizersnee. Gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten tussen een vaginale bevalling en een keizersnee.
Anders dan bij je eerste bevalling, heb je nu de zorg voor de oudste(n). Wat ga je regelen voor je kind(eren) als je bevalling begint? Het is goed om alvast na te denken bij wie ze terecht kunnen als de weeën beginnen en wanneer je ze wilt laten kennismaken met hun nieuwe broertje of zusje.
Je weet van tevoren nooit precies hoe je uiteindelijk gaat bevallen, en ook de houding waarin je wilt bevallen kun je niet voorspellen. Toch kan je het gevoel hebben dat een bevalling plat liggend op bed niet helemaal jouw ding zal zijn. In dat geval hebben we een aantal hulpmiddelen voor je op een rijtje gezet.
Als je van meer dan één kind gaat bevallen, ga je in principe altijd naar het ziekenhuis. Een tweelingzwangerschap en -bevalling brengt namelijk meer risico’s met zich mee dan bij een eenling.
Het is normaal om daar een beetje tegenop te zien of zelfs bang voor te zijn. Bij je eerste zwangerschap komt dit voort uit angst voor het onbekende. Je weet niet precies wat je kunt verwachten. Bij een 2e of 3e zwangerschap kan de angst komen door een minder prettige ervaring in een eerdere bevalling. Door goede voorbereiding kun je een groot deel van je angst wegnemen.
Bij een eerste bevalling duurt het gemiddeld 10 uur voordat je volledige ontsluiting hebt. Als dit veel langer duurt, dan spreken we van een niet-vorderende ontsluiting. Zo’n 11% van de vrouwen die voor het eerst bevallen wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis omdat de ontsluiting niet goed op gang komt. Hoe herken je een niet-vorderende sluiting?
Een geboortecentrum biedt een combinatie van bevallen in een huiselijke sfeer met medische zorg in de buurt. Het is vooral bedoeld als alternatief voor een poliklinische bevalling, als je niet thuis kan of wilt bevallen. Er zijn verschillende soorten geboortecentra en ze worden ook wel geboortehotel, bevalcentrum of kraamkliniek genoemd.
Extra begeleiding van je kraamverzorgster, nog voor dat je bevalling begint, dat is VIP (Vroegtijdige Inzet Partusassistent). Doordat je kraamverzorgster al voor de geboorte aanwezig is, kan ze je optimaal begeleiden. Die begeleiding bestaat vooral uit emotionele ondersteuning, zodat jij je zo goed mogelijk kunt ontspannen. Een VIP kraamverzorgende is speciaal opgeleid om jou te begeleiden.
Rugweeën zijn weeën die uitstralen naar je rug en meestal voorkomen tijdens de laatste paar centimeters van de ontsluitingsfase. Ze ontstaan doordat er op dat moment flink aan de banden van je baarmoeder wordt getrokken. Daardoor voel je een scherpe pijn in je rug. Veel vrouwen vinden rugweeën een hele specifieke soort pijn. Wat kun je doen om rugweeën iets draaglijker te maken?
Een doula ondersteunt jou en je partner op een niet-medische manier tijdens je zwangerschap en de periode rondom de geboorte. Een doula wordt ook wel bevallingscoach genoemd. Waarom kiezen om te bevallen met een doula?
Nu je #fitgirl wel even op je buik kunt schrijven, hoef je niet meteen alle beweging over boord te gooien. Wist je dat je bevalling korter duurt en je herstel sneller gaat als je fit bent?! Ja, echt. Hoe begin je sterk en uitgerust aan je bevalling?
Als je baby geboren is, kun je naweeën krijgen. Je baarmoeder krimpt dan weer terug tot de normale grootte. Hoelang duurt het? En kun je er iets tegen doen?
Als je baby voor of net na de geboorte overlijdt, dan is je verdriet onmetelijk groot. Er is geen handboek over omgaan met stilgeboorte. Ongeloof, machteloosheid, boosheid, leegte: je gaat door alle stadia van rouw. En dat terwijl je nog herstelt van je bevalling en allerlei praktische zaken moet regelen.