Verboden babynamen: wat mag wel en niet?

Verboden babynamen: wat mag wel en niet?

Soms hoor je namen en denk je: serieus, waar ligt de grens?! Er waren ouders die hun baby bijvoorbeeld Urine of Facebook wilden noemen. Gelukkig werd er ingegrepen, want er zijn grenzen. Wat de regels zijn en welke namen écht niet mogen, lees je hier.

Wat is de voornamenwet?

Wat wel en niet mag op het gebied van voornamen, bepaald het Burgerlijk Wetboek 1 artikel 4 lid 2. Hierin staat:

‘De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.’

Oké, duidelijk - niet dus. Want wanneer is een naam ‘ongepast’? Iedereen kan daar anders over denken. Dat maakt het best vaag. Gelukkig zijn er voorbeelden van wat niet mag. Een voornaam mag niet:

  • Bespottelijk zijn;
  • Een scheldwoord zijn;
  • Bestaan uit te veel namen;
  • Een achternaam zijn, tenzij het ook een gewone voornaam is, zoals ‘Roos’.

Voorbeelden van geweigerde namen in Nederland

Door de jaren heen zijn er namen geweest die écht bizar zijn. Zoals deze tien.

  1. Urine
  2. TomTom
  3. Pauluszoon
  4. Adriaanszoon
  5. Tsjakkalotte
  6. Frans Rolls Royce
  7. Dienaar van God
  8. Sujez Chtristhus
  9. Maastricht
  10. Miracle of Love

Verboden namen in andere landen

Buiten Nederland zijn er ook een hoop andere namen voorbij gekomen, die toch wel opvallend zijn. Hieronder een paar voorbeelden.

  1. @
    Je denkt misschien: wat? Maar de boodschap achter deze naam is eigenlijk best lief. Chinese ouders wilden hun kind ‘@’ noemen, omdat het klinkt als ‘Ai-ta’, wat ‘love him’ betekent. Lief, maar zoals de rechter al aangaf, zou het in de digitale tijd lastig zijn voor het kind. Daarom werd de naam afgekeurd.

  2. Venerdi
    Deze ouders waren zo gek op vrijdag dat ze hun kleintje Venerdi wilden noemen. In het Italiaans betekent Venerdi vrijdag. Misschien dat de Italiaanse rechter gewoon meer van zaterdag houdt. Hoe dan ook, deze naam werd afgekeurd.

  3. Akuma
    Een belangrijke tip bij het kiezen van een babynaam is om te controleren of de naam in een ander land geen andere betekenis heeft. In Japan betekent deze naam ‘duivel’. Oeps, geen wonder dat deze naam niet werd goedgekeurd.

  4. Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116
    Probeer deze naam maar eens uit te spreken. Zweedse ouders gaven hun zoon deze naam uit protest. En hoe spreek je ‘m uit? Nou, niet zoals je denkt. Het wordt uitgesproken als ‘Albin’. En nu we toch in Zweden zijn. Er zijn nog veel meer gekke namen geweigerd, zoals Anus, Monkey, Metallic, Ikea en Pluto.

  5. Burger Kind, Aliën, Facebook, Hitler
    De Mexicaanse overheid heeft het niet makkelijk met het goedkeuren van bizarre namen. Namen als Burger Kind, Aliën, Facebook en Hitler werden al geweigerd.

  6. Benson and Hegdes
    Wat zou er mis zijn met deze naam? Nou, dit is een sigarettenmerk … Eh, zoals de rechter al zei: “dit past niet bij kinderen.” Nou inderdaad.

Lees ook: 13 tips bij het kiezen van een babynaam

De naam is geweigerd, wat nu?

De ambtenaren van de burgerlijke stand zijn meestal ruimdenkend. Ze weigeren alleen namen die écht niet kunnen. Wordt de naam toch geweigerd? Dan krijg je de kans om zelf een nieuwe naam te kiezen. Doe je dat niet, dan mag de ambtenaar zelf een naam bedenken. Ben je het niet eens met die naamkeuze? Je kunt dan binnen zes weken naar de rechtbank stappen om de naam te laten wijzigen. Hiervoor heb je wel een advocaat nodig.

Nederlandse voornaam bij dubbele nationaliteit

Als je kind een buitenlandse of dubbele nationaliteit heeft, mag je dan alsnog een Nederlandse voornaam geven? Ja, dat mag! Houd er wel rekening mee dat in sommige landen een Nederlandse voornaam niet geaccepteerd wordt. Wil je hier meer over weten? Vraag dan advies, bijvoorbeeld bij een consulaat.

Verkeerde naam gekozen

Heb je een naam voor je kind gekozen en denk je later: dit is ‘m toch niet? Je kunt de naam laten wijzigen door een verzoek bij de rechtbank in te dienen. Bij minderjarigen moet één van de ouders of voogd dat doen.

Bron: Rijksoverheid, Vernoeming.nl, RTL

Beeld: iStock.com/bfk92