Unieke babynamen: deze 80 namen hoor je niet vaak

Unieke babynamen: deze 80 namen hoor je niet vaak

Vallen populaire babynamen als ‘Daan’, ‘Emma’ of ‘Finn’ bij je af, omdat ze te vaak voorkomen? Ben je eerder opzoek naar een unieke naam die je niet vaak hoort? Dan zit je hier goed. WIJ heeft 80 unieke babynamen mét betekenis voor je op een rij gezet.

Benieuwd hoe uniek een kindernaam in Nederland echt is? Raadpleeg dan de handige namenteller van WIJ. Je krijgt dan van de afgelopen jaren te zien hoe vaak een naam voorkomt volgens onze database.

Unieke jongensnamen

Hieronder vind je een hele lijst unieke jongensnamen mét betekenis. Ook nieuwsgierig naar unieke meisjesnamen? Die vind je hier.

1. Rijk

Deze stoere naam stamt af van de naam Rik. De oorsprong van de naam Rijk is Germaans. Het betekent ‘heerser’ of ‘koning’. Het is een krachtige en tijdloze naam, die vaak wordt gegeven als jongensnaam.

2. Mosi

Deze naam betekent letterlijk ‘eerstgeborene’ en komt uit het Afrikaans. De karaktereigenschappen die passen bij iemand met de naam Mosi zijn zorgzaam, creatief en attent. Deze naam wordt het vaakst gegeven een jongen.

3. Naoufal

Naoufal is een Marokkaanse naam en is afgeleid van de Arabische naam Nawfal. De betekenis van de naam is ‘de vrijgevige’. Ook is het een oud-Arabische naam voor ‘zee’. Het is een stoere en sportieve naam. De namen Naouf en Noufal zijn leuke variaties op de naam Naoufal.

Bekijk ook: De 100 mooiste Arabische namen

4. Zale

Zale is een Griekse naam. Als je dol bent op de zee moet je deze naam zeker op het potentiële namenlijstje zetten, want de betekenis van deze mooie naam is namelijk ‘kracht van de zee’.

5. Boet

Boet is een echte Nederlandse naam. De betekenis van deze naam is ‘Hij die zijn wensen kenbaar maakt’. De karaktereigenschappen die passen bij deze stoere naam zijn standvastig, perfectionistisch en sportief.

6. Yke

De naam Yke komt oorspronkelijk uit Friesland. Het is een korte en krachtige naam met verschillende betekenissen. De ene betekenis van de naam is ‘(Snijdend) Zwaard’. De naam Yke zou afstammen van een Ige/Yge, wat een zwaard betekent. De andere betekenis van de naam is ‘Hij zal lachen’. Dit refereert naar de betekenis van de naam Isaak, waar de naam Yke ook van afgeleid zou zijn.

7. Jeppe

Jeppe is afgeleid van de Hebreeuwse naam Jacob. De naam is afkomstig uit Denemarken. De betekenis van de naam Jeppe is ‘bezetter/overwinnaar’. Persoonskenmerken die passen bij deze naam zijn zorgzaam, enthousiast en sportief.

8. Javi

Deze stoere naam is Portugees, Spaans en Baskisch en betekent ‘nieuw huis’. Javi is afgeleid van de naam Javier, die weer is afgeleid van de naam Xaverius. Deze naam wordt voornamelijk gegeven als jongensnaam.

9. Brenn

De naam Brenn is een verkorte versie van de naam Brenda. Brenda is een Keltische naam en betekent ‘scherp zwaard’. Deze stoere en hippe naam ligt lekker in het gehoor en wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven. Brenn is sportief, sociaal en stoer.

10. Douglas

Wanneer jouw kind wordt geboren rond de kerstdagen of wanneer kerst jouw favoriete feest is, is de naam Douglas een toffe naam om aan jouw kind te geven. De Douglasspar is namelijk een populaire kerstboom. Daarnaast betekent Douglas ‘zwarte rivier’.

11. Willow

De naam Willow is afkomstig uit Engeland. De betekenis van de naam is ‘wilg’. Willow is een hippe en unieke naam die je niet vaak hoort. De karaktereigenschappen die bij Willow horen zijn lief, vrolijk en sociaal.

12. Yuki

De naam Yuki is afkomstig uit Japan. Het is een toffe en unieke naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven kan worden. De betekenis van deze naam is ‘gezegend’ of ‘sneeuw’. Eigenschappen die passen bij Yuki zijn impulsief en optimistisch.

13. Riv

Deze korte en krachtige naam is een afkorting van de naam River wat letterlijk ‘rivier’ betekent. Riv is een trendy en stoere naam, die gegeven kan worden aan zowel jongens als meisjes.

14. Lion

Lion is Engels voor leeuw. Een leeuw symboliseert kracht. De naam Lion betekent dan ook ‘machtig en moedig’. De naam stamt af van de naam Leo. Het is een zeldzame en stoere naam, voor zowel jongens als meisjes. Qua uitspraak van de naam kun je gaan voor de Engelse variant of de Nederlandse (lie-on).

15. Akin

De naam Akin heeft verschillende betekenissen uit verschillende talen. In het Afrikaans betekent Akin ‘de heldhaftige’, in het Turks betekent het ‘beek’ en in het Hebreeuws betekent het ‘man’. Akin is een dappere naam en wordt voornamelijk gegeven als jongensnaam.

16. Dante

Dante is een unieke en stoere Italiaanse naam. De naam is afgeleid van Durante, wat betekent ‘de blijvende’. Dante wordt voornamelijk als jongensnaam gebruikt, maar kan ook goed voor een meisje. Eigenschappen die bij Dante passen zijn sportief en creatief. beschermende’. Dit is afgeleid van het Gotische woord ‘al-wara’ en komt van West-Gotische oorsprong.

17. Nówie

Nowie is Pools voor nieuw. De naam betekent dan ook ‘nieuwe vriend’. Het is een hippe naam en kan gegeven worden aan zowel een jongen als meisje. Rapper Famke Louise heeft haar eerste kind deze prachtige naam gegeven.

18. Kalle

Kalle is van oorsprong een Finse naam. Deze naam kan gegeven worden aan zowel een jongen als meisje. De betekenis van de naam is ‘vrij, mannelijk’. De karaktereigenschappen die passen bij Kalle zijn zorgzaam, pit en verstandig.

19. Gosse

Gosse is een Engelse naam. Hierin is de betekenis van de naam ‘heer, meester’. Ook komt de naam Gosse veel voor in het Fries. Hierin betekent de naam ‘vriend’. De naam kan gegeven worden aan zowel een jongen als een meisje.

20. Ids

Deze korte en krachtige naam betekent ‘harde werker’ of ‘de ijverige’. De naam Ids is van oorsprong Fries en is afgeleid van de naam Ide. De karaktereigenschappen die passen bij Ids zijn sportief, lief en sociaal.

21. Keanu

Deze exotische naam is afkomstig uit Hawaii. Het is afgeleid van het Hawaïaanse woord ‘anu’, wat koelheid betekent. De naam Keanu betekent ‘Koele bries’.

22. Quirijn

Deze bijzondere naam is afkomstig uit het Latijn. Het is afgeleid van de naam Quirinus. Hij was de oorlogsgod van de Sabijnen. Quirinus betekent ‘lanszwaaier’. Quirijn is een stoere naam die zowel aan meisjes als jongens gegeven kan worden.

23. Silas

De naam Silas komt oorspronkelijk uit het Latijn. Het is afgeleid van Silvanus, wat weer is afgeleid van het Latijnse woord ‘silva’ wat ‘woud’ betekent. De betekenis van de naam Silas is ‘heerser van het woud’.

24. Jamiro

Deze stoere naam betekent ook letterlijk ‘stoer’. Het is een originele naam die voornamelijk aan jongens wordt gegeven. De naam Jamiro is afkomstig uit Brazilië.

25. Zaine

De naam Zaine is afgeleid van de Arabische naam Zayn of de Afrikaanse naam Zaila. De betekenis van de naam Zaine is ‘schoonheid’. Een supertoffe naam om te geven aan jouw knappe kind.

26. Sevijn

Als je gek bent op de natuur is dit een toffe, originele naam om aan jouw kind te geven. De naam Sevijn is afgeleid van Silvijn, wat ‘van het bos’ betekent.

27. Montel/Montell

De naam Montell komt uit het Latijns en betekent ‘kleine berg’ of ‘heuvel’. Deze zeldzame naam wordt voornamelijk aan jongens gegeven. Wanneer deze naam wordt gespeld met één L, dan is de betekenis van de naam ‘weinig’.

28. Noam

Deze prachtige naam komt uit het Hebreeuws. Het betekent ‘vriendelijkheid en lieflijkheid’, iets wat natuurlijk heel goed bij jouw pasgeborene past. De naam wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven.

29. Jaxon

Jaxon is een Amerikaanse naam. Het is afgeleid van de naam Jackson, wat ‘de zoon van Jack betekent’. Leuke varianten op deze stoere naam zijn Jaxx of Jax.

30. Nino

Nino is een verkorting van de Italiaanse naam Giannino. Het betekent ‘God is verzoenend’. In het Spaans betekent Nino, ‘jongen’. De naam wordt dan ook voornamelijk gegeven aan jongens.

31. Yael

Deze stoere naam komt uit het Hebreeuws en betekent ‘steenbok’. Een supertoffe naam dus om aan jouw kind te geven, wanneer hij geboren is tussen 22 december en 20 januari en Steenbok als sterrenbeeld heeft. De naam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

32. Etienne

Deze prachtige naam is afkomstig uit het Frans. Etienne is afgeleid van de Griekse naam Stephanos en betekent ‘gekroond’. Etienne kun je ook schrijven als: Etiënne of Etiènne. De karaktereigenschappen die passen bij Etienne zijn ambitieus en sportief.

33. Lando

Lando is een Spaanse naam en betekent ‘beroemd land’. Het is een hippe, unieke naam die veelal aan jongens gegeven wordt.

34. Bowen

Wanneer jouw kind wordt geboren tussen 23 november en 21 december dan is jouw kleintje Boogschutter van sterrenbeeld. Het is dan superleuk om deze naam aan jouw kind te geven, want Bowen betekent namelijk ‘boogschutter’. Bowen is een Keltische naam en wordt voornamelijk aan jongens gegeven.

35. Salem

Deze naam is een mix van het Arabische woord ‘salaam’ en het Hebreeuwse woord ‘shalom’. Het betekent beide ‘vrede’ en dit is dan ook de betekenis van de mooie, unieke naam Salem. Deze naam komt zowel voor jongens als meisjes niet vaak voor in Nederland.

36. Ferran

De naam Ferran is van Arabische afkomst. Wanneer het beroep bakker in jouw familie zit, is deze naam supertof om aan jouw kind te geven. De betekenis van Ferran is namelijk ‘bakker’. Ook betekent de naam Ferran, ‘moedige beschermer’.

37. Tuur

Deze stoere naam is afgeleid van de naam Arthur. De betekenis van de naam Arthur is niet duidelijk. Wel wordt het in verband gebracht met het Keltische woord ‘artus’, dat beer betekent. Het kan ook zijn dat het is afgeleid van het Oudnoorse woord ‘arnthor’, wat een samenvoeging van de woorden ‘arend’ en ‘Thor’ is.

38. Joes

De naam Joes is afgeleid van de naam Jozef. De naam wordt vaker aan jongens gegeven dan aan meisjes. Joes betekent in het Hebreeuws, ‘God moge toevoegen’. Ook betekent de naam ‘Gods vuur’.

39. Ayman

Deze stoere naam komt oorspronkelijk uit het Arabisch. Ayman betekent, ‘gezegend, geluk’. Dit is wat jij zeker zal zijn, wanneer jouw kleine wordt geboren. Een toffe naam dus om aan jouw pasgeborene te geven.

40. Pax

Deze stoere naam is afkomstig uit het Latijns. De betekenis van de naam is ‘vrede’. Het is afgeleid van ‘Pax Romana’, wat Romeinse vrede betekent. De naam wordt vooral gegeven aan jongens.

Unieke meisjesnamen

Benieuwd welke meisjesnamen uniek zijn? Zie hieronder 40 namen die je niet vaak hoort mét betekenis. Nieuwsgierig naar de jongensnamen? Die vind je hier.

1. Zosja

De naam Zosja is afgeleid van de naam Sofia. De betekenis van de naam is ‘(levens)wijsheid’. Het is een hippe en trendy naam. Karaktereigenschappen die bij de naam passen, zijn zorgzaam, sociaal en stoer.

2. Pippa

De naam Pippa stamt af van Philippa. Het komt uit het Italiaans en betekent ‘paardenliefhebber’. Het is een stoere en vrolijke naam, die leuk af te korten is naar Pip. Creatief en sociaal zijn eigenschappen die passen bij deze hippe naam.

3. Avélie

De elegante naam Avélie is een variatie op de naam Amélie. De naam betekent ‘vogel, kracht, leven’. De naam Avélie wordt voornamelijk gegeven als meisjesnaam. Gelukkig, onafhankelijk en nieuwsgierig zijn karaktereigenschappen die passen bij deze naam.

4. Elif

De lieve en stoere naam Elif komt uit het Turks. Het is afgeleid van de eerste letter van het Arabische alfabet, namelijk ‘alif’. Superleuk dus om jouw eerste kind deze naam te geven. Ook betekent de naam Elif, ‘slank en dun’. De karaktereigenschappen die passen bij deze naam zijn zacht, eerlijk en begrijpend.

5. Femme

Deze stoere en unieke naam is afkomstig uit het Fries. Femme is afgeleid van het woord ‘Frede’, wat vrede of beschermer betekent. In het Frans betekent de naam ‘vrouw’. De naam kan dus zowel voor jongens als meisjes worden gebruikt.

6. Enith

De oorsprong van deze toffe naam is Antilliaans en Nederlands. De betekenis van de naam is ‘eerlijk en serieus’. Sportief is ook wat bij Enith past. De naam wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

7. Brenn

De naam Brenn is een verkorte versie van de naam Brenda. Brenda is een Keltische naam en betekent ‘scherp zwaard’. Deze stoere en hippe naam ligt lekker in het gehoor en wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven. Brenn is sportief, sociaal en stoer.

8. Feda

Deze mooie naam is afkomstig uit het Arabisch. Feda betekent ‘offer’ of ‘bloem’. De karaktereigenschappen die passen bij deze unieke voornaam zijn sociaal en stoer.

9. Yuki

De naam Yuki is afkomstig uit Japan. Het is een toffe en unieke naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven kan worden. De betekenis van deze naam is ‘gezegend’ of ‘sneeuw’. Eigenschappen die passen bij Yuki zijn impulsief en optimistisch.

10. Amara

Deze mooie naam heeft meerdere betekenissen uit verschillende culturele bronnen. Amara is het Italiaanse woord voor ‘bitter’. In het Afrikaans betekent Amara ‘genade’ en in het Grieks betekent het ‘eeuwige schoonheid’.

11. Cleo

De naam Cleo is afgeleid van de naam Cleopatra. Cleo komt uit het Grieks en betekent ‘trots’, ‘roem’ of ‘glorie’. Veel vorstinnen hebben de naam Cleopatra gekregen, waaronder ook de koningin van Egypte. Het is een mooie, korte en krachtige naam.

12. Djennah

De naam Djennah is Arabisch en betekent ‘paradijs’. Het is een stoere en unieke naam. Karaktereigenschappen die passen bij Djennah zijn zorgzaam, creatief en sociaal.

13. Elaine

De naam Elaine komt uit het Frans en betekent ‘God is mijn licht’ of ‘de stralende’. Het is afgeleid van de naam Eleonora. De karaktereigenschappen die passen bij Elaine zijn sportief, perfectionistisch en lief.

14. Jotte

Jotte is een originele en stoere, maar toch lieve naam. De naam is afkomstig uit Friesland en is een variant van de naam Jette. De naam Jette is afgeleid van Henriette, wat weer is afgeleid van Hendrik. De betekenis van de naam is ‘heerser in huis’.

15. Nówie

Nowie is Pools voor nieuw. De naam betekent dan ook ‘nieuwe vriend’. Het is een hippe naam en kan gegeven worden aan zowel een jongen als meisje.

16. Liora

De naam Liora betekent ‘Mijn licht’. Jouw kind is het licht in jouw leven, dus waarom geen naam die hier precies bij past? Liora is een Slavische naam en afkomstig uit het Hebreeuws. Het is een lieve en unieke naam.

17. Kalle

Kalle is van oorsprong een Finse naam. Deze naam kan gegeven worden aan zowel een jongen als meisje. De betekenis van de naam is ‘vrij, mannelijk’. De karaktereigenschappen die passen bij Kalle zijn zorgzaam, pit en verstandig.

18. Gosse

Gosse is een Engelse naam. Hierin is de betekenis van de naam ‘heer, meester’. Ook komt de naam Gosse veel voor in het Fries. Hierin betekent de naam ‘vriend’. De naam kan gegeven worden aan zowel een jongen als een meisje.

19. Teddy

Teddy is een supertoffe en schattige naam om aan jouw baby te geven. Zo dachten Waylon en Bibi Breijman er overigens ook over, want hun eerste kind heet Teddy. De naam Teddy is afgeleid van de Griekse naam Theodorus, wat ‘godsgeschenk’ betekent.

20. Lotta

De betekenis van deze lieve naam is ‘kleine schoonheid’ of ‘sterke vrouw’. Lotta is van oorsprong een Latijnse naam. De naam Lotta wordt voornamelijk aan meisjes gegeven. De karaktereigenschappen die passen bij Lotta zijn optimistisch, vrolijk en succesvol.

21. Reeva

Reeva is een Hebreeuwse naam, die ‘regen’ betekent. Ook is het een vervoeging van de Indische naam Reva. Dit betekent ‘zij die beweegt’. Het is een stoere en lieve naam en wordt voornamelijk aan meisjes gegeven.

22. Quirijn

Deze bijzondere naam is afkomstig uit het Latijn. Het is afgeleid van de naam Quirinus. Hij was de oorlogsgod van de Sabijnen. Quirinus betekent ‘lanszwaaier’. Quirijn is een stoere naam die zowel aan meisjes als jongens gegeven kan worden.

23. Cadi

Deze toffe naam komt uit het Engels. Cadi betekent ‘zuiver en puur’. Het is een zeldzame naam die voornamelijk aan meisjes wordt gegeven. Karaktereigenschappen van Cadi zijn creatief en sportief.

24. Loulou

Loulou betekent ‘roemvolle strijder’. De naam stamt af uit Frankrijk. De karaktereigenschappen die passen bij deze hippe, lieve naam zijn vrolijk en creatief.

25. Anka

Anka betekent ‘genadig’ en komt uit het Hebreeuws. Het is een leuke, originele variatie op de namen Ank, Ankie en Anna.

26. Hazel

Deze lieve naam stamt af van ‘Hazelaar’. Hazel is dus een naam die is vernoemd naar de hazelboom/hazelnoot. Het kan ook dat de naam is afgeleid van het Oud-Engelse woord hæsel, wat ‘lichtbruin’ betekent.

27. Faith

Deze naam heeft een mooie betekenis. Het betekent namelijk ‘geloof, vertrouwen’. Dit is wat jouw kind ook aan jou zal geven. Het is een lieve en zeldzame naam die vooral aan meisjes wordt gegeven. Leuke varianten op deze naam zijn ‘Faithlynn’ of ‘Faithley’.

28. Noam

Deze prachtige naam komt uit het Hebreeuws. Het betekent ‘vriendelijkheid en lieflijkheid’, iets wat natuurlijk heel goed bij jouw pasgeborene past. De naam wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven.

29. Nyla

De oorsprong van deze schattige naam is zowel Grieks als Arabisch. In het Grieks betekent de naam ‘wolk’ en in het Arabisch betekent de naam ‘diep, donkerblauw’. De karaktereigenschappen die passen bij Nyla zijn sportief, sociaal en lief.

30. Yael

Deze stoere naam komt uit het Hebreeuws en betekent ‘steenbok’. Een supertoffe naam dus om aan jouw kind te geven, wanneer hij/zij geboren is tussen 22 december en 20 januari en Steenbok als sterrenbeeld heeft. De naam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

31. Shylene

Shylene is een variatie op de naam Shaylene. Shaylene is een Keltische naam en betekent ‘roos, aantrekkelijk, bescheiden’. De naam is zeer zeldzaam in Nederland, het wordt nauwelijks gebruikt.

32. Indigo

De naam Indigo is afgeleid van de blauwachtige paarse kleur, indigo. Karaktereigenschappen die passen bij Indigo zijn sportief, stoer en liefdevol.

33. Nura

Deze mooie, zeldzame naam komt uit het Arabisch. Nura betekent in het Arabisch, Hebreeuws en Turks, ‘licht’. Een mooie naam dus om te geven aan jouw pasgeborene, die het lichtpuntje in jouw leven is.

34. Febe

Febe is afgeleid van de naam Phoebe, wat ‘rein, helder’ betekent. Phoebe is afgeleid van het Griekse woord ‘phoibos’. Phoibos was de bijnaam van de Griekse zonnegod Apollo. Deze hippe, lieve naam wordt vooral aan meisjes gegeven.

35. Jinthe

Deze bijzondere naam is heel uniek. De naam komt oorspronkelijk uit het Fries. Het is afgeleid van de naam Jinne, wat is afgeleid van de naam Ine. De betekenis van de naam is nog onbekend, maar de naam Ine waar Jinthe van is afgeleid, betekent ‘God voorziet en maakt beter’.

36. Zümra

De naam Zümra komt uit het Turks. Deze mooie, lieve naam betekent ‘smaragd’ en wordt voornamelijk aan meisjes gegeven.

37. Ulvi

Deze mooie naam is zo uniek, dat de betekenis hiervan nog onbekend is. Ook de oorsprong van de naam is nog niet achterhaald. Deze toffe naam kan zowel aan jongens als meisjes worden gegeven.

38. Wafa

Wafa is een korte, lieve naam en komt oorspronkelijk uit het Afrikaans. De betekenis van de naam is ‘trouw’. De naam kan ook komen uit het Arabisch. Dan betekent de naam ‘geloofwaardig’.

39. Lion

Lion is Engels voor leeuw. Een leeuw symboliseert kracht. De naam Lion betekent dan ook ‘machtig en moedig’. De naam stamt af van de naam Leo. Het is een zeldzame en stoere naam, voor zowel jongens als meisjes.

40. Ejona

Ejona komt uit het Albanees. Als je de naam los van elkaar zet, ‘e jona’, betekent dit in het Albanees ‘van ons’. Een super lieve naam dus om aan jouw pasgeboren kind te geven.

Beeld: iStock.com