Top 100 populaire meisjesnamen

Top 100 populaire meisjesnamen

Op zoek naar een mooie meisjesnaam of benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen van dit moment? Dan is déze lijst voor jou. WIJ heeft de top 100 meisjesnamen met betekenis voor je op een rij gezet. Laat je inspireren en wie weet staat dé naam erbij!

Er komen veel lieve, mooie en korte namen voor in de top 100 meest populaire meisjesnamen. Wil je meer weten over de laatste namentrends? Lees ook Babynamen in 2023: dit zijn de trends . En ben je benieuwd hoe vaak een naam uit de top 100 jaarlijks voorkomt in Nederland volgens onze database? Raadpleeg dan onze unieke namenteller. Ook benieuwd naar de meest populaire jongensnamen? Die top 100 vind je hier.

1. Tess

De naam Tess is volgens wetenschappers van Griekse afkomst en zou meerdere betekenissen kunnen hebben. Tess komt namelijk van de naam Theresia wat afgeleid is van het Griekse woord ‘theros’. Dit Griekse woord betekent warmte, oogst, zomer. Ook zou de naam van het Griekse woord theÌ€raein kunnen komen wat ‘jageres’ betekent.

2. Sophie

De naam Sophie volgt uit het Griekse woord Sophia, wat ‘(levens)wijsheid’ betekent.

3. Julia

Julia is afgeleid van de Latijnse familie Julius, dit woord lijkt op een Grieks woord namelijk ‘ioulos’ wat ‘jeugdige’ betekent. Verder kan Julia gevormd zijn uit het woord Jovilius en dat betekent ‘aan Jupiter gewijd’.

Leuke en unieke geboortekaartjes

Tip: test de naam op een geboortekaartje

Heb je een favoriete naam gevonden? Probeer ‘m dan eens uit op een geboortekaartje. Als je de naam afgedrukt ziet staan, wordt het ineens heel echt. Voelt het goed? Of toch niet? Je kunt bij WIJ Geboortekaartjes kiezen uit een unieke collectie en eenvoudig een gratis proefkaartje bestellen.

Bestel gratis kaartje

4. Emma

Emma komt van namen die beginnen met ‘ermin’ of ‘irmin’, wat ook weer een betekenis heeft, namelijk verbonden en krachtig. Het Germaanse woord ermena is ook nog een optie waarvan de naam Emma van af stamt, wat ‘groot, geweldig’ betekent.

5. Yara

De naam Yara komt van de naam Jaromir wat uit twee delen bestaat, namelijk jaro- en -mir. Jaro betekent in het Slavisch ‘heftig van karakter’ en mir betekent ‘beroemd’. Uit het Slavisch volgt ook mir als vrede/wereld.

6. Milou

Milou is een combinatie van de meisjesnamen Maria en Louise. Er is daarom niet een exacte betekenis voor de naam Milou. Voor de naam Maria zijn veel betekenissen te vinden. De meest voorkomende is ‘bitterheid’. En Louise stamt af van de naam Lodewijk, wat ‘beroemde strijder’ betekent. Som de twee betekenissen bij elkaar op en je hebt de betekenis van de naam Milou.

7. Mila

De naam Mila volgt uit de Slavische naam Ludmilla, wat met de twee delen, namelijk lud- en -mila, ‘geliefd bij het volk’ betekent. Dit zorgt ervoor dat de naam Mila ‘geliefd’ betekent.

8. Saar

Saar stamt af van het woord ‘sjar’ wat ‘vorst’ betekent. Saar is de vrouwelijke versie en betekent ‘vorstin’.

9. Zoë

Zoë volgt uit het Griekse woord ‘zoè’ wat ‘leven’ betekent. De naam komt ook nog vaak voor in de top 10 sinds een aantal jaren.

10. Evi

Evi stamt af van de naam Eva uit de Bijbel. Eva werd gezien als moeder van de mensheid. Hierdoor heeft Evi als betekenis ‘de moeder van alle levenden’.

11. Liv

Liv komt vanuit het Oudnoorse woord hlíf wat ‘beschermend’ betekent.

12. Lotte

Lotte volgt uit de vrouwelijke naam van Charles namelijk Charlotte. De naam Charles komt vanuit het Germaans als Karel wat ‘vrije man (niet van adel)’ betekent. Deze betekenis geldt ook voor de naam Lotte. De naam Lotte wordt ook vaak gecombineerd in de vorm van Liselotte

13. Olivia

Olivia is afgeleid van de naam Olivier. Beide namen hebben een betekenis van een olijfboom, in het Latijn heb je namelijk het woord ‘olivarius’ wat olijfboom betekent.

14. Noor

De naam Noor stamt af van een andere afkorting namelijk Nora. De betekenis zal daarom ook hetzelfde zijn. Namelijk ‘God is mijn licht’ en ‘eer’, deze betekenissen volgen uit de namen Eleonora en Honora.

15. Nora

Nora is een afkorting van 2 namen, namelijk Eleonora en Honora. Eleonora zou komen van het Arabische woord ‘ellinor’ dat ‘God is mijn licht betekent’. Verder stamt de naam Honora af van het Latijnse woord ‘honor’ en dat betekent ‘eer’.

16. Luna

De naam Luna is een Latijnse naam. Luna betekent ‘maan’. De Romeinse maangodin heette ook Luna.

17. Nina

De naam Nina komt uit verschillende landen en heeft daarom ook meerdere mogelijke betekenissen. In zowel het Frans als Russisch betekent het ‘lieflijke’, afgestamd van de naam Anna. In Zweden stamt het af van Karolina wat ‘vrije man, niet van adel’ betekent. Ook in Italië wordt de naam Nina gebruikt met een afkomst van de naam Giovannina, dat als betekenis heeft ‘God is genadig’.

18. Maud

Maud komt van oorsprong van de naam Mathilde. In het Oudsaksisch betekent ‘maht’ ‘macht’ en ‘hild’ ‘strijd’, wat ervoor zorgt dat Mathilde een betekenis heeft van ‘machtige strijder’ en deze betekenis geldt dan ook voor de naam Maud.

19. Elin

Elin volgt uit de naam Eline, wat een Griekse afkomst heeft door de naam Helene, met als betekenis ‘fakkel’ ofwel ‘stralende’.

20. Sofie

De naam Sofie volgt vanuit de naam Sophie. Beide namen hebben dan ook dezelfde betekenis. Sofie staat namelijk voor ‘wijsheid’.

21. Lynn

Meisjesnaam Lynn stamt af van de naam Linda. De betekenis van zowel Lynn als Linda is afkomstig vanuit het Germaans en het betekent ‘slang, kenner van geheimen’ of ‘schild (van lindehout)’.

22. Loïs

De betekenis van de naam Loïs is niet 100% zeker. Het komt hoogstwaarschijnlijk uit het Grieks en komt voor in de Bijbel. Het is namelijk de naam van de grootmoeder van Timoteüs.

23. Lieke

De naam Lieke stamt af van de Germaanse naam Angelique wat een betekenis heeft van ‘uit het volk der Angelen’.

24. Fleur

Fleur betekent in het Frans bloem. Verder komt de naam van de naam Flora, die de godin was van de bloemen en de lente.

25. Chloé

De naam Chloé volgt uit het Griekse woord ‘chloè’, dat voor ‘jonge scheut, het jonge groen’ staat. De Griekse godin van de landbouw en de vruchten had de bijnaam Chloé.

26. Maeve

De naam Maeve is van Ierse afkomst. Maeve betekent ‘vreugde’. Vroeg koningin van Connaught droeg de naam Maeve.

27. Romee

De naam Romee stamt af van Romanus, dat weer afgeleid is van het Germaanse woord ‘Rodman’. Rodman is een samenstelling van twee woorden: ‘rod’, dat staat voor ‘roem’ en ‘man’ dat ‘man’ betekent. De betekenis van Rodman is ‘Beroemde man’.

28. Emily

De naam Emily stamt af van de Latijnse familienaam ‘Aemilius’. Dit woord komt ook voor in het Grieks ‘aimolos’, dat ‘zacht, vriendelijk’ betekent.

29. Lina

De betekenis van de naam Lina komt vanuit het Arabisch. Lina betekent in het Arabisch ‘zacht, teder’.

30. Eva

Eva was volgens de Bijbel de eerste vrouw op aarde en daarmee de stammoeder van de wereld. Eva heeft daarom ook als betekenis ‘de leven gevende’.

31. Sara

Sara is een echte naam uit de Bijbel. Sara was namelijk de vrouw van Abraham. Het stamt af van de naam Sarai wat ‘vorstelijk’ betekent.

32. Feline

De naam Feline is afgeleid van ‘Josefien’. Feline betekent ‘Jehovah neemt toe, God vermeerdere’.

33. Lauren

Lauren stamt af van het Latijnse woord ‘laurentius’ wat ‘uit Laurentum’ betekent. ‘Uit Laurentum’ wilt zeggen dat iemand uit Laurentum komt, wat een stad in Italië is.

34. Esmee

De naam Esmee volgt vanuit het Latijnse woord ‘aestimatus’, wat ‘geacht’ betekent. Een grappig weetje, de naam Esmee was van origine een jongensnaam, maar er zijn nu geen jongens meer in Nederland die de naam Esmee hebben.

35. Hailey

De naam Hailey stamt af van Hayley. Hayley komt uit het Oud-Engels en de naam werd als achternaam gebruikt met als betekenis ‘woonachtig in een afgelegen vallei of hoek’.

36. Anna

De naam Anna komt voor in de Bijbel en het betekent ‘lieflijke’.

37. Fenna

Fenna komt van de Friese naam Femme. Femme heeft ‘vrede, beschermer’ als betekenis.

38. Nova

De naam Nova komt vanuit het Latijn, daar heb je namelijk het woord ‘novus’ wat ‘nieuw’ betekent. Verder wordt het woord nova ook gebruikt wanneer er een ster meer zichtbaar is dan normaal. Nova kan daarom ook ‘ster’ betekenen.

39. Roos

De naam is een variant op de naam Rosa, wat in het Latijn ‘roos’ betekent verwijzend naar de bloem. Ook vind je de naam terug in de Germaanse taal, waarbij het begin van de naam eerst ‘rod’ was en dat betekent ‘roem’.

40. Sarah

Sarah is een variant op de naam Sara. Deze namen hebben dan ook dezelfde betekenis. Sarai staat namelijk voor ‘vorstelijk’ en daarvan zijn Sarah en Sara afgeleid.

41. Fien

De naam Fien is afkomstig van de jongensnaam Vincent. De betekenis bij de naam Vincent volgt uit het Latijn met het woord vincere wat ‘overwinnen’ betekent.

42. Isa

De naam Isa is een verkorte variant van de naam Isabella. Isabella betekent ‘God is mijn eed’ en is daarmee ook indirect de betekenis van Isa.

43. Noé

De naam Noé is afgeleid van de Hebreeuwse naam ‘Noach’. De betekenis van Noé is ‘rust, troost’.

44. Sofia

De naam Sofia is een variant van Sophia. De betekenis is dan ook hetzelfde, namelijk ‘(levens)wijsheid’.

45. Lara

De naam Lara zou meerdere betekenissen kunnen hebben. In het Grieks heb je namelijk het woord ‘laleo’, dat betekent ‘kletsen, praten’. In het Latijn heb je het woord ‘Lares’, dit waren de ‘wachters van de goden’

46. Amy

Amy volgt vanuit het Frans met het woord ‘aimer’, dit betekent ‘liefhebben’.

47. Lily

De naam Lily zou meerdere betekenissen kunnen hebben. Lily is afgeleid van Lilian, dat afstamt van het Latijnse woord ‘iilium’, dat voor een lelie staat. De lelie symboliseert zuiverheid’. Daarnaast is Lilian een vleivorm van ‘Elisabeth’, die de betekenis ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij Wie ik zweer’ draagt.

48. Floor

De naam Floor is afgeleid vanuit het Latijnse woord florens. Dit betekent ‘bloeiend, behoorlijk, in aanzien’.

49. Bo

De naam Bo is een variant van het Franse woord beau. De betekenis van het Franse woord beau is ‘mooi’.

50. Mia

De naam Mia is een verkorte variant van de naam Maria. Een specifieke betekenis van de naam Maria is er niet, maar de betekenis ‘bitterheid’ komt het meest voor.

51. Ivy

Ivy is afgeleid van de Friese naam Ive. De naam Ive stamt af van namen die beginnen met ‘iv’, dat de betekenis ‘taxusboom’ of ‘boog van taxushout’ draagt. Deze boomsoort staat bekend om zijn lange leefbaarheid op de aarde.

52. Ella

Ella is afgeleid van de naam ‘Elisabeth’, die de betekenis ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij Wie ik zweer’ draagt.

53. Elena

De naam Elena heeft meerdere betekenissen. Elena kan afgestamd zijn van het Arabische woord ‘ellionor’, dat voor ‘God is mijn licht’ staat. Of Elena is afgeleid van het Griekse woord ‘eleos’, dat ‘medelijden’ betekent.

54. Lizzy

De naam Lizzy is van Hebreeuwse komaf en betekent ‘God heeft gezworen’.

55. Veerle

Van de Germaanse naam ‘Farahilde’ is Veerle afgeleid. Farahilde is een samenstelling van ‘fara’ dat voor ‘reizen’ staat en ‘hilde’ dat ‘strijd’ betekent. De naam draagt de betekenis ‘reizende strijdster’.

56. Sophia

De naam Sophia is van Griekse afkomst en betekent ‘(levens)wijsheid’.

57. Hannah

Hannah heeft een Bijbelse betekenis, de naam is namelijk afgeleid van Hanna die de was van profeet Samuël. Hanna staat voor ‘God heeft mij begenadigd’.

58. Lena

De naam Lena is van Griekse afkomst en betekent ‘aantrekkelijk, verleidster, licht’.

59. Vera

De naam Vera heeft als betekenis ‘geloof, vertrouwen’ en is een naam die over is gekomen vanuit Rusland, daar heb je een variant Wera.

60. Julie

Julie is een Franse voornaam. De naam is afgeleid van Julia, dat een vrouwelijke vorm van Julius is. De naam wordt in verband gebracht met het woord ‘ioulos’, een Grieks woord dat staat voor ‘de jeugdige’.

61. Jasmijn

De naam Jasmijn is afgestamd van een plantennaam, de Jasmijnstruik. Een lage struik met witte bloemen. Van het Arabische woord ‘yasmin’ en de naam ‘Yasmin’ is Jasmijn afgeleid. Het betekent ‘geschenk van God’.

62. Isabella

Isabella is een variant uit de naam Ilsabeth en Elisabeth. Het is afkomstig uit het Hebreeuws en betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed’.

63. Jill

De naam Jill betekent ‘kind van de goden’.

64. Cato

De naam Cato is van Latijnse afkomst. Cato draagt de betekenis ‘de wijze’.

65. Lisa

Lisa is een verkorte variant van de naam Elisabeth. De betekenis van de naam Elisabeth komt vanuit het Hebreeuws en betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed’.

66. Demi

Van de Griekse naam ‘Demetrius’ is Demi afgeleid. Demetrius staat voor ‘zoon van Demeter’, een godin van de aarde en landbouw.

67. Elise

Van de Hebreeuwse naam ‘Elisabeth’ is Elise afgeleid. Elise staat voor ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij Wie ik zweer’.

68. Norah

Een andere variant van Norah is Nora. Deze namen volgen uit de namen Eleonora en Honora. De betekenis vinden we in het Arabisch. Hier heb je het woord ‘ellinor’ dat ‘God is mijn licht’ betekent.

69. Jade

De naam Jade is afgeleid van een Spaanse edelsteen ‘piedra de la ijada’. In het Nederlands betekent dat ‘steen van de flank’.

70. Rosa

De naam Rosa is afgeleid van het Latijnse woord rosa dat ‘roos’ betekent. Verwijzend naar de bloem.

71. Juul

Juul is afgeleid van de Latijnse familie Julius, dit woord lijkt op een Grieks woord namelijk ‘ioulos’ wat ‘jeugdige’ betekent. Verder kan Julia gevormd zijn uit het woord Jovilius en dat betekent ‘aan Jupiter gewijd’.

72. Charlotte

De naam Charlotte is afgeleid van Charles of Karel. Charlotte betekent ‘klein/middelmatig en vrouwelijk’.

73. Liz

Meisjesnaam Liz is een variant op de naam Lisa, wat weer afkomstig is van de naam Elisabeth. Liz heeft als betekenis ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is Degene bij Wie ik zweer’.

74. Benthe

De naam Benthe is afgeleid van de Friese naam ‘Ben’, die de betekenis ‘beer’ draagt. Van de Hebreeuwse namen ‘Benjamin’ en Latijnse naam ‘Benedictus’ kan Ben een verkorting zijn. Benjamin betekent ‘zoon van het geluk’ en Benedictus betekent ‘de gezegende’.

75. Suze

Van de naam ‘Susanna’ is Suze een verkorting. De naam is afkomstig van het Hebreeuwse woord ‘sjoesjanah’, dat voor ‘lelie’ staat.

76. Amelie

Van de Germaanse naam Amalia is Amelie afgeleid. Amelie betekent ‘inspanning in de strijd’.

77. Merel

De naam Merel is afgeleid van het Latijnse woord ‘merula’, dit is een vogelnaam. De vogels representeren ‘elegantie, geluk, vrijheid, schoonheid en de oneindige verbinding tussen hemel en aarde’.

78. Loua

De naam Loua stamt af van het Portugese woord ‘lua’, dat maan betekent.

79. Sterre

Van de Latijnse naam ‘Stella’ is Sterre afgeleid. De naam betekent ‘ster’.

80. Maya

De naam Maya is afkomstig van het Hebreeuwse woord ‘mayim’, dat voor ‘water’ staat. Daarnaast wordt Maya in de Oudindische taal ‘Sankriet’ gebruikt voor het woord ‘illusie’. De moeder van Boeddha heette Maya.

81. Linde

Van de naam ‘Linda’ is Linde afgeleid. Linda is afkomstig uit Spanje of Portugal, waar het woord ‘linda’ verwijst naar ‘mooi, knap’.

82. Laura

De naam Laura is afgeleid van ‘Laurentius’, dat betekent ‘de met de lauweren bekranste, laurierblad bladeren, eer, faam en ziel’.

83. Evy

Van de Hebreeuwse naam ‘Eva’ is Evy afgeleid. De betekenis is ‘de levende gevende’ of ‘de moeder van alle levende’, een verwijzing naar de Bijbel.

84. Fay

De naam Fay is afgekort van het Engelse woord ‘fairy’, dat in het Nederlands ‘fee’ betekent. Fay kan ook een verwijzing zijn naar ‘faith’, dat geloof betekent.

85. June

De naam June is de Engelse vertaling van de maand juni. De Romeinse godin ‘Juno’ droeg deze naam. Juno was de vrouw van oppergod Jupiter, waardoor zij beschouwd werd als de koningin van het hele universum.

86. Romy

Van de Duitse naam ‘Rosemarie’ is Romy afgeleid. De naam ‘Rosemarie’ is een samenstelling van ‘Rosa’ en ‘Maria’. Rosa betekent ‘roos’.

87. Iris

De naam Iris is van Griekse afkomst en betekent ‘bode der goden, regenboog’.

88. Valerie

Van de Latijnse naam ‘Valerius’ is Valerie afgeleid. De betekenis van de naam is ‘sterk zijn, gezond zijn, invloed hebben’.

89. Mara

De naam Mara is van Hebreeuwse afkomst. Mara betekent ‘bitter’ dat een implicatie ‘kracht’ met zich meeneemt.

90. Kiki

Vanuit de kindertaal is de naam Kiki gevormd uit ‘Grietje’, dat afgeleid is van de naam Margaretha dat van het Griekse woord ‘parel’, ‘margarité’ afstamt.

91. Kate

De naam Kate is een Engelse naam die de betekenis ‘puur’ draagt.

92. Lana

De naam Lana heeft meerdere betekenissen. Lana is een verkorting van de Slavische naam ‘Svetlana’ wat ‘licht’ betekent. Daarnaast is Lana ook een korte variant ‘Alana’, een Engelse naam. De betekenis van deze naam is ‘aantrekkelijk’.

93. Lola

Van de Spaanse naam ‘Dolores’ is Lola afgeleid. Dolores is een variatie op de naam Maria, die in Spanje ook wel ‘Maria de los delores’ wordt genoemd. Dit staat voor ‘Maria der smarten’, met andere woorden ‘Moeder der smarten’.

94. Senna

Senna is een Germaanse naam dat een verkorting is van namen uit het Oudnoorse stammen, die met ‘sannr’ begonnen. Het betekent ‘waar’ of ‘waarheid’.

95. Anouk

De naam Anouk komt uit het Bretons. Anouk is een verkleinvorm voor ‘Anne’, een afleiding van de Griekse naam ‘Anna’. De naam Anna draagt de betekenis ‘de lieflijke’, ‘genade’ of de ‘begenadigde’.

96. Ruby

De Engelse naam Ruby betekent ‘edelsteen robijn’.

97. Sam

Sam is een verkorte variant van de naam Samuel. De betekenis hiervan is ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’.

98. Layla

Vanuit het Arabisch is de naam Layla afkomstig. Laya betekent ‘nacht’.

99. Bibi

De naam Bibi is afkomstig uit Japan, daar heeft Bibi meerdere betekenissen: ‘zon’, ‘koningin’ of ‘mooi’.

100. Céline

Celine is een Franse naam dat ‘hemels’ of ‘goddelijk’ betekent.

Beeld: iStock.com