Top 100 populaire jongensnamen

Top 100 populaire jongensnamen

Ben je zwanger van een jongen of gewoon nieuwsgierig naar de leukste en meest populaire jongensnamen van dit moment? WIJ heeft een top 100 jongensnamen mét betekenis voor je op een rij gezet.

In de top 100 populairste jongensnamen van dit moment zien we veel korte en stoere namen terug. Wil je meer weten over de laatste namentrends? Lees ook: Babynamen in 2023: dit zijn de trends. En benieuwd hoe vaak een naam uit de top 100 jaarlijks voorkomt? Raadpleeg dan onze unieke namenteller. Ook benieuwd naar de populairste meisjesnamen? Die top 100 vind je hier.

1. Noah

De Hebreeuwse naam Noah staat voor ‘vrede, troost’. Noah is een verkorte benaming van andere namen. De Bijbelse naam ‘Noach’ komt het meest overeen met Noah.

2. Levi

De naam Levi stamt af van het Hebreeuws. In de Bijbel is Levi de derde zoon van Jakob en Lea, stamvader van de Levieten. Levi betekent ‘zich aansluitend, aanhankelijkheid’.

3. Finn

De voornaam Finn is van Scandinavische oorsprong. Er zijn verschillende beweringen over de naam Finn. Er wordt gezegd dat Finn van het woord ‘fink’ komt, dat staat voor ‘vink’, de vogel. Een andere bewering is dat Finn staat voor het land ‘Finland’. In Ierland wordt de naam Finn geassocieerd met de legendarische held Finn MacCool, die befaamd is voor zijn wijsheid en eerlijkheid.

Leuke en unieke geboortekaartjes

Tip: test de naam op een geboortekaartje

Heb je een favoriete naam gevonden? Probeer ‘m dan eens uit op een geboortekaartje. Als je de naam afgedrukt ziet staan, wordt het ineens heel echt. Voelt het goed? Of toch niet? Je kunt bij WIJ Geboortekaartjes kiezen uit een unieke collectie en eenvoudig een gratis proefkaartje bestellen.

Bestel gratis kaartje

4. Lucas

De voornaam Lucas is een verkorting van Lucanus. De naam Lucanus staat voor ‘afkomstig van Lucanië’. Lucanië is een gebied in Zuid-Italië.

5. Sem

De naam Sem is afkomstig van de Hebreeuwse naam ‘Sjem’. De zoon van Noach, stamvader der Semieten, heet ook Sem. De naam Sem betekent ‘goede naam’ of ‘roem’.

6. Milan

De Slavische voornaam Milan betekent ‘genadig’. Milan is afgeleid van de naam ‘Miloslaw’. Na het verkorten van Miloslaw is Milan bedacht. De naam Miloslaw is een samenvoeging van de woorden ‘milij’ en ‘slava’, dat staat voor ‘lief’ en ‘roem’.

7. Mees

De naam Mees is afkomstig uit het Hebreeuws. Mees is een verkorting van de naam ‘Bartholosmeüs’. De naam Bartholosmeüs betekent ‘de zoon van Talmai’ en Talmai staat voor ‘de vorentrekker’ of ‘rijk aan rimpels’. Ook wordt gezegd dat de naam Mees staat voor ‘de zoon van de aarde’.

8. Daan

Na het verkorten van de Hebreeuwse naam Daniël is de naam Daan ontstaan. Daan betekent ‘God is mijn kracht’.

9. Noud

De Germaanse naam Noud is afgeleid van Arnout. De naam Arnout heeft de betekenis ‘hij die heerst als een adelaar’. Noud heeft een verkortere betekenis, namelijk ‘heersen’.

10. Luuk

Na het verkorten van de naam Lucas is Luuk ontstaan, en de naam Lucas is vervolgens weer een afkorting van Lucanië. De naam Luuk heeft als betekenis ‘afkomstig van Lucanië’, een landschap in Zuid-Italië.

11. Liam

Liam stamt af van Ierland. Het is een variant op de Germaanse naam Wilhelm. Liam is een samenstelling van ‘wil’ dat staat voor ‘wilskracht, streven’ en ‘helm’ betekent ‘helm, beschermer, koning’.

12. James

James is de Latijnse variant van de Hebreeuwse naam Jakob. De naam James heeft meerdere betekenissen. James betekent ‘God beschermt’, of ‘hij bedriegt’.

13. Mason

De naam Mason komt uit Engeland vandaan. Oorspronkelijk droegen steenwerkers destijds Mason als achternaam. Mason betekent dan ook ‘persoon die met steen werkt’.

14. Bram

Bram is een rasechte Nederlandse naam. De naam Bram is afgeleid van de Hebreeuwse voornaam ‘Abraham’. Op grond van de bijbel betekent Bram ‘vader van vele volken’, maar de naam kan ook staan voor ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’,

15. Sam

Na het verkorten van de Hebreeuwse naam ‘Samuel’ is Sam ontstaan. De naam Sam staat voor: ‘de naam is God, Zij die hoort/luistert’.

16. Boaz

De naam Boaz is een Bijbelse naam. Boaz stamt af van Hebreeuws. Boaz heeft de betekenis: ‘in hem is kracht’ of snelheid’.

17. Zayn

De naam Zayn is van Arabische komaf. Zayn staat voor ‘schoonheid’ of ‘genade’.

18. Jesse

Afgeleid van het Hebreeuwse naam ‘Yishay’ is Jesse ontstaan. In Nederland is ‘Jesse’ een echte Friese naam. De naam Jesse draagt de betekenis ‘gift (van God)’ mee.

19. Mats

De naam Mats is afkomstig uit Scandinavië. Na het verkorten van Matthias, dan wel Mattheüs, is de naam Mats ontstaan. Mats draagt de betekenis ‘geschenk van God’ met zich mee.

20. Gijs

Van het Germaanse naam Gijsbert is Gijs afgeleid. Gijsbert is een combinatie van de naamstammen ‘gisil’ dat betekent ‘van edele afkomst’ en ‘bert’ of ‘brecht’ dat staat voor ‘glazend, schitterend’.

21. Adam

De voornaam Adam is van Hebreeuwse komaf. Adam staat voor: ‘persoon’, ‘de mens’. De naam Adam wordt vaak in verband gebracht met de Bijbelse Adam. De eerste mens die door God geschapen is, de stamvader van het menselijk geslacht.

22. Lars

Van de Latijnse familienaam ‘Laurentius’ is de naam Lars afgeleid. Laurentius betekent ‘uit de stad Laurentium’, een stad in Latium, een regio gevestigd in midden-Italië. Men associeert de naam Lars ook met ‘laurier’, dan betekent het ‘de gelauwerde’.

23. Guus

De naam Guus twee betekenissen hebben. Guus kan herleid zijn van ‘Augustus’ met de betekenis ‘vermeerderaar’, of een verkorting zijn van ‘Gustaaf’ dat staat voor ‘strijder met staaf’.

24. Jens

Afgeleid van ‘Johannes’ is de naam Jens ontstaan. Johannes is van Hebreeuwse komaf en de naam staat voor ‘God is genadig’.

25. Siem

Na het verkorten van ‘Simon’ is de Nederlandse naam Siem ontstaan. Simon was de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam ‘Simeon’. De naam is ontstaan door het woord ‘sjema’ of ‘sjemang’, dat staat voor ‘luisteren, verhoren’.

26. Teun

De naam Teun is een verkorting van Teunis, zelf afgeleid van de Latijnse familienaam ‘Antonius’. Teun betekent: ‘de onschatbare’.

27. Morris

Morris is een naamvorm van Maurice, dat van de Latijnse naam ‘Mauritius’ afgeleid is. Mauritius verwijst naar het woord ‘maurus’, dat staat voor ‘donkere of donkere huid’.

28. Thijs

De Hebreeuwse naam Thijs is een verkorting van ‘Matthijs’. De naam Matthijs is afgeleid van de Bijbelse naam Mattheus, een volgeling van Jezus. Thijs draagt de betekenis ‘geschenk van God’.

29. Thomas

De naam Thomas stamt af van Hebreeuwse/Aramese naam ‘Thomas’ of ‘Tôm’. In de Bijbel heet een van Jezus’ leerlingen Tomas. Thomas betekent ‘tweeling’.

30. Owen

De Engelse naam Owen is de Welshe variant van de Griekse naam Eugenius. Owen betekent ‘welgeboren’.

31. Stijn

Stijn is afgeleid van de Germaanse naam ‘Stein’. Stijn staat voor ‘steen’ of ‘stenen wapen’.

32. Julian

De naam Julian is van Latijnse afkomst. Julian is afgeleid van de familienaam ‘Julius’, dat lijkt op het Griekse woord ‘ioulos’. De naam Julian betekent ‘jeugdige’.

33. Max

Max is een verkorting van Latijnse naam ‘Maximilian’, dat weer afgeleid is van het woord ‘maximus’. Dit woord werd gebruikt als eretitel voor succesvolle legeraanvoerders. De naam Max betekent ‘grootste’.

34. Dex

Dex is een verkorting van de Engelse naam ‘Dexter’. De naam Dexter komt uit het Oud-Engels, waar ‘deag’ een beroepsachternaam was. Dexter zou ook uit het Latijn kunnen komen, waar de naam een begrip was dat stond voor ‘rechtshandig’ of ‘vaardig’.

35. Joep

De naam Joep is van Hebreeuwse afkomst. Joep is afgeleid van de naam ‘Jozef’. De naam Jozef betekent ‘God voege toe, geve vermeerdering’.

36. Olivier

De Latijnse naam Olivier staat voor ‘olijfboom’, in het Latijn ‘olivarius’. In de Oudheid economisch had de olijfboom een hoge meerwaarde vanwege de olie. De olijftak was symbolisch voor vrede.

37. Vince

De naam Vince komt van het Latijnse woord ‘vincere’. Het woord staat voor ‘overwinnen’. Een andere variant van de naam Vince is Vincent of Victor.

38. Jaxx

Jaxx is een variant op de naam Jackson, wat officieel als achternaam werd gebruikt. Het betekent dan ook ‘zoon van Jack’.

39. Floris

De naam Floris is afgeleid van het Latijnse begrip ‘florens’, dat staat voor ‘bloeiend, bekoorlijk, in aanzien’. Floris betekent ‘bloeiend’.

40. Jack

De naam Jack is afkomstig van de langere versie van de naam, namelijk Jacob. Deze naam heeft een betekenis van ‘Hij zal je beschermen’.

41. Jayden

De naam Jayden is mogelijk afkomstig van de Hebreeuwse naam Jadon. Deze naam heeft een betekenis van ‘dankbaar’ of ‘Hij zal oordelen’.

42. Otis

De naam Otis is van Germaanse afkomst. De naam is afgeleid van Ode, een verkorting van namen die begonnen met ‘ôd’.Otis betekent ‘erfgoed’.

43. Ruben

De Hebreeuwse naam Ruben heeft een betekenis van ‘zie, een zoon’.

44. Joah

De naam Joah is van Hebreeuwse komaf. Joah draagt de betekenis ‘God is zijn broeder’.

45. Kai

De naam Kai is van Hawaïaanse afkomst en heeft de betekenis ‘geluk, vreugde’.

46. Ryan

De Engelse naam Ryan is afkomstig van de Ierse familienaam O Riain. De familienaam O Riain staat voor ‘afstammeling van Rian’. Een mogelijke betekenis van de familienaam zou zijn ‘koning’.

47. Ties

Ties is afgeleid van de naam Thijs, een verkorting is van de Matthijs (afgeleid van de Hebreeuwse naam Mattheus). De betekenis van Mattheus is ‘geschenk van God’.

48. Cas

Cas is een verkorting van de naam Casper. De betekenis van Cas wordt geassocieerd met het Perzische woord ‘kandschwar’, dat in het Nederlands ‘schatbewaarder’ betekent.

49. Dean

De Engelse naam Dean is van origine een familienaam dat ‘uit of nabij de vallei’ betekent.

50. David

De naam David is van Hebreeuwse afkomst. De betekenis van David is ‘de geliefde, lieveling, vriend’.

51. Nolan

Van de Ierse familienaam ‘Ó Nualláin’ komt Nolan vandaan. De achternaam betekent ‘afstammeling van Nuallán’, dat van het Ierse woord ‘nuall’ komt. Nolan staat voor ‘afstammeling van nobele, beroemde mensen’.

52. Tijn

Tijn is een verkorte variant op de naam Martijn, dat ‘van Mars’ betekent. Een andere variant van de naam is Augustijn, dat ‘geheiligd’ betekent.

53. Sven

De Scandinavische naam Sven betekent ‘de jonge’.

54. Fedde

De Friese naam Fedde is afkomstig van een andere Friese naam, namelijk Femme. De naam Fedde zou afgestamd zijn van namen die begonnen met Frede. De betekenis van Frede is ‘vrede, bescherming’.

55. Benjamin

De naam Benjamin is afkomstig uit het Hebreeuws. Het heeft een betekenis van ‘zoon van het zuiden, de rechterzijde, het geluk’.

56. Jace

De naam Jace is herleid van de naam Jason. Jason is afkomstig van een Grieks woord ‘iasis’, dat ‘genezen’ betekent.

57. Roan

De afkomst van Roan komt van een Ierse familienaam Ruadhán. De betekenis van zowel Roan als Ruadhán is ‘kleine rode’.

58. Job

Van de Hebreeuwse naam ‘Jacob’ is Job afgeleid. De betekenis van Job is ‘hij zal beschermen’.

59. Daniël

De voornaam Daniël is afkomstig uit het Hebreeuws. Daniël betekent ‘God is mijn rechter’.

60. Moos

De naam Moos is afgeleid van het Hebreeuwse ‘Mozes’. De betekenis van Mozes is het Egyptische woord ‘mes’. In het Nederlands vertaald is dat ‘zoon’.

61. Dani

De herkomst van de naam Dani is Spanje. Dani is een verkorting van de Hebreeuwse naam Daniël, dat ‘God is mijn rechter’ betekent.

62. Jason

De naam Jason is afgeleid van het Griekse woord ‘iasthai’, dat staat voor ‘genezen, weer gezond maken’.

63. Melle

De Friese naam Melle stamt af van het Germaans. Melle is een verkorting van Germaanse namen die beginnen met de naamstam ‘mathal’, dat staat voor ‘ontmoeting’.

64. Milo

Van de Scandinavische naam ‘Milan’ is Milo afgeleid. Milan is een verkorting van de naam ‘Miloslaw’, een samengestelde naam: ‘Milu’ staat voor ‘lief’, en ‘slava’ staat voor ‘roem’.

65. Nathan

De Hebreeuwse naam Nathan is een verkorting voor ‘Jonathan’ of ‘Nathaniël’. Nathan betekent ‘Hij (God) heeft gegeven, geschenk’.

66. Tygo

De naam Tygo is van Griekse afkomst. Tygo is ontstaan van het woord ‘tuché’, dat ‘(goed) lot, geluk’ betekent.

67. Tim

De naam Tim is een verkorte variant van de naam Timotheüs uit het Grieks. De naam Tim betekent ‘eer’.

68. Sepp

Van de Hebreeuwse naam ‘Jozef’ is Sepp afgeleid. De naam betekent ‘God voege toe, geve vermeerdering’.

69. Elias

De voornaam Elias is van Latijnse afkomst. De naam betekent ‘de Here is mijn God’.

70. Hugo

De Germaanse naam Hugo betekent ‘denkende geest, verstand, herinnering’ en is afgestamd van het Germaanse woord ‘hug’, dat dezelfde betekenis heeft als de naam.

71. Xavi

De Spaanse naam Xavi is afgeleid van de naam ‘Xavier’, dat weer een variant was op de naam ‘Xaverius’. Xavi betekent ‘schoon’.

72. Lenn

Lenn is afgeleid van de Germaanse naam ‘Leonhard’. De naam Leonhard is een samenstelling van ‘lewa’ of ‘liwi’ dat staat voor ‘genadig’ en ‘hard’ is ‘sterk’.

73. Daley

De naam Daley is een Engels. De naam stamt af van Dalach, een Keltisch woord. Daley betekent ‘verzamel samen’.

74. Loek

De naam Loek is afkomstig uit Lucanië en betekent ‘brenger van het licht, roemvolle strijder’.

75. Abel

De naam Abel is van het Hebreeuwse komaf. Abel is afgeleid van het begrip ‘hevel’, dat staat voor ‘adem’.

76. Rens

Van de naam Rein is Rens afgeleid. Rein is een verkorting van Germaanse namen die beginnen met ‘regin’ of ‘rein’, dat ‘raad’ of ‘raadgever’ betekent.

77. Quinn

De naam Quinn werd vroeger gebruikt voor de vijfde zoon die werd geboren en later ook voor het kind dat in de vijfde maand van het jaar werd geboren. Quinn is namelijk een afkorting van Quintus wat in het Latijn ‘vijfde’ betekent.

78. Joshua

De naam Joshua is van Hebreeuwse afkomst. Joshua betekent ‘God of Jahweh is redder’.

79. Stef

Van de Griekse naam ‘Stefanus’ is Stef afgeleid. Stefanus is afkomstig de term ‘stephanos’ dat staat voor ‘krans’ of ‘dat wat omringt’.

80. Samuel

De Hebreeuwse naam Samuel heeft de betekenis ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’.

81. Amir

De naam Amir is van Arabische origine. Amir betekent ‘prins, heerses, commandant’. Amir - Betekenis, herkomst en populariteit van Amir - Babynamen.nl

82. Matteo

Van de Hebreeuwse naam ‘Mattheus’ is Matteo afgeleid. Mattheus betekent ‘geschenk van God’.

83. Damian

De naam Damian is van Griekse oorsprong. Damian is afgeleid van Damianus, dat vervolgens weer in samenhang is met het Griekse woord ‘damazein’, dat voor ‘bedwingen’, ‘overwinnen’ staat.

84. Alex

De naam Alex stamt af van ‘Alexander’. Alex betekent ‘de beschermer, de afweerder der mannen’.

85. Leon

De naam Leon is van Griekse of Romeinse origine. In het Grieks en Latijns betekent Leon ‘leeuw’, en in een aantal Germaanse talen staat Leon voor ‘donder’.

86. Casper

Van de naam ‘Caspar’ is Caspar afgeleid. Het Perzische woord ‘kandschwar’ wordt in verband gebracht met Caspar. In het Nederlands betekent het woord ‘schatbewaarder’.

87. Duuk

De naam Duuk is afkomstig van het Latijnse woord ‘dux’, dat ‘leider’ betekent. In Engeland wordt het woord ‘duke’ gebruikt, als verwijzing naar een hertog.

88. Pim

De naam Pim draagt de betekenis ‘de wilskrachtige beschermer’.

89. Willem

De Germaanse naam Willem is afgeleid van ‘Wilhelm’, dat een samenstelling is van verschillende naamstammen. ‘Wil’ staat voor ‘wil, wilskracht, streven’ en ‘helm’ staat voor ‘beschermer’ en ‘koning’. De Willem betekent ‘wilskrachtige beschermer’.

90. Jelle

Jelle is een Friese naam. De betekenis van Jelle is ‘betaling, offer, waarde’.

91. Ibrahim

Van de Hebreeuwse naam ‘Abraham’ is Ibrahim afgeleid. In de Bijbel wordt de naam Ibrahim omschreven als ‘vader van vele volken’.

92. Mika

De naam Mika is afgeleid van ‘Michaël’, dat staat voor ‘die is als God’.

93. Jules

Van de Latijnse familienaam ‘Julius’ is Jules afgeleid. Julius lijkt op het Griekse woord ‘ioulos’, wat staat voor ‘jeugdige’. De naam Jules kan ook gevormd zijn uit het woord ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent.

94. Felix

De Latijnse naam Felix staat voor ‘gelukkig, geluk brengend, vruchtbaar’.

95. Zayd

De naam Zayd is van Arabische afkomst. Zayd betekent ‘toenemend, groeiend’.

96. Dylan

De naam Dylan wordt in verband gebracht met de legendarische held uit Wales, de zoon van zeegod. De betekenis van Dylan is daarom ook de ‘zoon van de zee’.

97. Louis

Van de Germaanse naam Lodewijk is Louis afgeleid. Louis is een Franse naam en staat voor ‘beroemde krijger’.

98. Jari

Van het Oudnoorse woord ‘hjálmarr’ is de naam Jari afgeleid. Hjalmarr is een combinatie van de elementen ‘hjalmr, dat ‘helm’ betekent en ‘arr’ staat voor ‘strijder’. Bij het samenvoegen van die twee woorden betekent de naam ‘gehelmde strijder’.

99. Zion

De naam Zion is van Hebreeuwse afkomst. Zion betekent ‘fort’.

100. Mohammed

De Arabische naam Mohammed draagt de betekenis ‘hooggeprezen’. In het Islamitische geloof is Mohammed de profeet die het geloof begon.

Beeld: iStock.com