50 mooiste meisjesnamen met 5 letters

50 mooiste meisjesnamen met 5 letters

Van korte babynamen van slechts twee of drie letters tot namen van meer dan acht letters. Ben jij op zoek naar een tussenweg? Een meisjesnaam die niet te kort en niet te lang is? Dan ben je hier aan het juiste adres! Al jaren staan vijf letterige babynamen bovenaan de lijst van favorieten. Daarom speciaal voor jou: 50 meisjesnamen van vijf letters mét betekenis!

Om het getal vijf aan te houden, hebben we vijf thema’s uitgezocht die op dit moment trending zijn. Ben jij bijvoorbeeld op zoek naar een stoere naam? Of een naam geïnspireerd door de prachtige natuur? Via de onderstaande links kun je direct naar elk thema gaan! Heb je nog geen idee wat je zoekt of maakt het je niet uit? Dan kun je rustig alle 50 namen bekijken en wie weet vind je wel dé perfecte naam voor jouw lieve dochtertje.

TIP! Benieuwd hoe vaak een naam jaarlijks voorkomt in Nederland volgens onze database? Raadpleeg de handige namenteller van WIJ.

Stoere meisjesnamen

Het geven van een stoere naam aan je kleintje is al jaren trending onder ouders. Vijf letterige namen hebben sowieso al een stoere vibe door hun directe klank en krachtige karakter. Kijk maar naar de namen Esmee of Femke. Wat dacht je deze tien stoere meisjesnamen?

1. Milou

Milou is een combinatie van de meisjesnamen Maria en Louise. Er is daarom niet een exacte betekenis voor de naam Milou. Voor de naam Maria zijn veel betekenissen te vinden. De meest voorkomende is ‘bitterheid’. En Louise stamt af van de naam Lodewijk, wat ‘beroemde strijder’ betekent. Som de twee betekenissen bij elkaar op en je hebt de betekenis van de naam Milou.

2. Femke

De meisjesnaam Femke hoort absoluut thuis tussen de stoere namen. De naam Femke betekent namelijk ‘vrede’ en ‘beroemde beschermer’. Het is een Friese naam, die is afgeleid van de naam Femme.

Lees ook: 80 Friese babynamen: de mooiste namen voor jongens en meisjes

3. Fenne

Net als de naam Femke is de meisjesnaam Fenne ook afgeleid van de Friese naam Femme. De betekenis is dan ook hetzelfde als die van Femke: ‘vrede’ en ‘beroemde beschermer’.

4. Bowie

Bowie heeft zijn wortels in de Schotse en Ierse tradities als achternaam. De naam is afgeleid van het Gaelische woord ‘buidhe’, wat ‘geel’ of ‘blond’ betekent. Een andere mogelijkheid is dat Bowie een anglicisatie is van de Ierse achternaam ‘Ó Buadhaigh’, wat ‘overwinnaar’ betekent. Deze betekenis van ‘overwinnaar’ maakt Bowie een bijzonder stoere naam!

5. Zelda

De naam Zelda heeft een interessante dubbele betekenis. In het Jiddisch betekent Zelda ‘gelukkig’, maar het is ook mogelijk dat de naam is afgeleid van Griselda, wat ‘grauwe strijd’ betekent. Deze betekenis roept beelden op van kracht en doorzettingsvermogen in moeilijke tijden, wat Zelda een stoere en krachtige naam maakt.

6. Vajén

De naam Vajén zou afkomstig kunnen zijn van meisjesnamen zoals Fiene en Vienne. Hoewel Vajén in het Nederlands geen vaste betekenis heeft, wordt de naam vaak geassocieerd met woorden als ‘vertrouwen’, ‘geloof’, ‘sterk’ en ‘gezond’.

7. Linde

De naam Linde vindt haar oorsprong in Linda, die afkomt van Germaanse namen met de stam ‘lind’. Deze stam betekent ‘slang’, ‘kenner van geheimen’ of ‘schild (van lindehout)’. Er is ook een mogelijkheid dat Linda afkomstig is van het Spaanse of Portugese woord ‘linda’, wat ‘mooi’ betekent.

8. Brenn

De naam Brenn is een verkorte versie van de naam Brenda. Brenda is een Keltische naam en betekent ‘scherp zwaard’. Deze stoere en hippe naam ligt lekker in het gehoor en wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

9. Jotte

Jotte is een originele en stoere, maar toch lieve naam. De naam is afkomstig uit Friesland en is een variant van de naam Jette. De naam Jette is afgeleid van Henriëtte, wat weer is afgeleid van Hendrik. De betekenis van de naam is ‘heerser in huis’.

10. Odile

De naam Odile heeft een Germaanse oorsprong en betekent ‘rijkdom’ of ‘welvaart’, afgeleid van de Oudhoogduitse naam ‘Odal’ of ‘Uodal’. Wat deze naam stoer maakt, is de krachtige betekenis en de unieke, zelfverzekerde klank.

Hollandse meisjesnamen

Waarom iets ver van huis zoeken, als je ook een prachtige Nederlandse naam kunt geven? Ook in Nederland hebben we een heleboel hippe vijf letterige meisjesnamen, zoals deze tien.

1. Aukje

De naam Aukje zal je vast bekend voorkomen. De precieze betekenis van deze Friese meisjesnaam is niet bekend. Er wordt gezegd dat het mogelijk een koosnaam is die ontstaan is in de kindertaal en later als officiële naam is gebruikt.

2. Diede

De Friese naam Diede kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. Diede betekent ‘volk’ en ‘vreugde’.

3. Lieve

Lieve is afgeleid van Godelieve, een Germaanse naam die ‘door God geliefd’ betekent. Het is een liefdevolle naam die mooi past bij je kleintje.

4. Floor

Floor komt van het Latijnse woord ‘florens’, wat ‘bloeiend, bekoorlijk, in aanzien’ betekent. De naam is afgeleid van Florentius en wordt ook gebruikt als afkorting van Flora.

5. Vieve

Vieve vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord ‘vivus’, wat ‘levend’ betekent. De naam staat voor ‘de levendige’.

6. Pleun

De naam Pleun is afgeleid van de Latijnse naam Apollonius. Deze naam betekent ‘tot Apollo behorend’, de Griekse god van licht, muziek en geneeskunde.

7. Josje

De naam Josje is afgeleid van Jozef, een Hebreeuwse naam die ‘God voege toe’ betekent.

8. Lieke

De naam Lieke heeft twee mogelijke oorsprongen: in het Germaans betekent het ‘uit het volk der Angelen’, terwijl het in het Grieks ‘engel’ betekent.

9. Elise

Elise komt van de Hebreeuwse naam Elisabeth, wat ‘God is mijn eed’ betekent. De populariteit van de naam in Nederland begon in de middeleeuwen en werd mogelijk beïnvloed door Germaanse namen met vergelijkbare klanken.

10. Hanne

Van de jongensnaam Hans is de Friese meisjesnaam Hanne afgeleid. Hanne betekent ‘God is genadig’. Hoewel Hanne oorspronkelijk een jongensnaam was in Friesland, wordt deze naam nu meestal aan meisjes gegeven

Engelse meisjesnamen

Ben jij helemaal gek op Engelse namen en is het écht jouw cup of tea? Dan vind je misschien wel dé babynaam tussen deze tien namen!

1. Avery

Avery is afgeleid van de Engelse naam Alfred. De oorsprong van Alfred ligt in het Angelsaksische en betekent ‘de persoon die raad ontvangt van elfen of bovenaardse wezens’.

2. Kensi

Kensi is een variant van de Engelse naam Mackenzie, die zijn oorsprong vindt in de Keltische achternaam Mac Coinnich. Deze Keltische naam betekent ‘zoon van Kenneth’ en verwijst naar het woord ‘caoin’, wat ‘knap’ of ‘mooi’ betekent.

3. Maeve

De naam Maeve is van Ierse afkomst. Maeve betekent ‘vreugde’. Vroeg koningin van Connaught droeg de naam Maeve.

4. Dotte

De Engelse naam Dotte betekent ‘geschenk, geliefd, aanbeden’.

5. Holly

De meisjesnaam Holly betekent eigenlijk ‘plant met de rode bessen’. Dit verwijst naar de hulst, een symbool voor de decembermaand en kerst.

6. Marly

In plaats van Marley wordt de naam verkort tot Marly, zonder de ‘é’. Dit geeft toch wel een stoerder effect. De naam is afkomstig uit het Oudengels en betekent ‘prettig hout’. Hoewel deze naam in Engeland en Frankrijk voornamelijk voor jongens wordt gebruikt, wordt deze in Nederland vaker gegeven aan meisjes.

8. Rosie

Wat de betekenis van de Engelse voornaam Rosie is, is misschien al vanzelfsprekend. De naam is afgeleid van Rosa, wat ‘roos’ betekent.

9. Kacie

In Nederland hoor je de Engelse meisjesnaam Kacie nauwelijks. De voornaam Kacie wordt vooral gegeven aan Schotse meisjes. De betekenis van Kacie is ‘wakend, alert’. Andere schrijfwijze van Kacie is: Casey, Kacey, Kaycee of Kaci.

10. Jaydi

De Engelse meisjesnaam Jaydi verwijst naar de edelsteen jade. De naam betekent ‘dankbaar’ en wordt zowel aan meisjes- als aan jongens gegeven.

Ontdek meer Engelse namen: 70 Engelse namen

Unieke meisjesnamen

Wil je een naam die echt opvalt? Het is helemaal in om je kleintje een naam te geven die niet alledaags is. Namen zoals ‘Daan’, ‘Emma’ of ‘Finn’ zijn leuk, maar als je op zoek bent naar iets unieks, dan vind je hier misschien wel de perfecte naam voor jouw kleintje!

1. Lilou

Lilou is een Franse meisjesnaam die ‘lelie’ betekent, net zoals Lily. In Nederland hoor je de naam niet vaak, maar in Frankrijk is het al langer een populaire naam.

2. Merle

De naam Merle komt van Merel, de naam van de merelvogel. Merle is niet een veelvoorkomende naam, waardoor het een unieke naam is.

3. Enith

De oorsprong van deze toffe naam is Antilliaans en Nederlands. De betekenis van de naam is ‘eerlijk en serieus’. Sportief is ook wat bij Enith past. De naam wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

4. Amara

Deze mooie naam heeft meerdere betekenissen uit verschillende culturele bronnen. Amara is het Italiaanse woord voor ‘bitter’. In het Afrikaans betekent Amara ‘genade’ en in het Grieks betekent het ‘eeuwige schoonheid’.

5. Loira

De naam Liora betekent ‘mijn licht’. Jouw kind is het licht in jouw leven, dus waarom geen naam die hier precies bij past? Liora is een Slavische naam en afkomstig uit het Hebreeuws. Het is een lieve en unieke naam.

6. Reeva

Reeva is een Hebreeuwse naam, die ‘regen’ betekent. Ook is het een vervoeging van de Indische naam Reva. Dit betekent ‘zij die beweegt’. Het is een stoere en lieve naam en wordt voornamelijk aan meisjes gegeven.

7. Pippa

De naam Pippa stamt af van Philippa. Het komt uit het Italiaans en betekent ‘paardenliefhebber’. Het is een stoere en vrolijke naam, die leuk af te korten is naar Pip. Creatief en sociaal zijn eigenschappen die passen bij deze hippe naam.

8. Kajsa

Kajsa komt van de naam Karin, die weer afgeleid is van Catharina. De oorsprong van Catharina is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk komt het van het Griekse woord ‘katharos’, dat ‘zuiver’ of ‘schoon’ betekent.

9. Manou

De naam Manou is een Franse naam en betekent ‘bitterheid’.

10. Femme

Deze stoere en unieke naam is afkomstig uit het Fries. Femme is afgeleid van het woord ‘Frede’, wat vrede of beschermer betekent. In het Frans betekent de naam ‘vrouw’. De naam kan dus zowel voor jongens als meisjes worden gebruikt.

Ontdek meer unieke namen: Unieke babynamen: deze 80 namen hoor je niet vaak

Meisjesnamen geïnspireerd op de natuur

Voor jouw prachtige zonnestraaltje of bloempje is een naam die door de natuur geïnspireerd is een goede keuze. Er zijn zoveel mooie namen die afkomstig zijn uit de wereld van dieren, bloemen, planten en andere natuurlijke elementen. Misschien vind je hier wel dé vijf letterige babynaam met een knipoog naar de natuur!

1. Fleur

Fleur is een Franse naam die ‘bloem’ betekent. De naam Fleur is elegant, tijdloos, warm, lief en toch ook stoer.

2. Floor

Floor is van oorsprong een naam die verwijst naar Flora, de Romeinse godin van bloemen en lente. De naam roept beelden op van de natuur en staat bekend om zijn vrolijke en positieve uitstraling.

3. Hazel

Deze lieve naam stamt af van ‘Hazelaar’. Hazel is dus een naam die is vernoemd naar de hazelboom/hazelnoot. Het kan ook dat de naam is afgeleid van het Oud-Engelse woord hæsel, wat ‘lichtbruin’ betekent.

4. Chloë

Chloë komt van het Griekse woord ‘chloè’, wat ‘jong groen’ betekent. In de Griekse mythologie was Chloë een bijnaam voor Demeter, de godin van de landbouw. De naam komt ook voor in de Bijbel.

5. Zahra

De naam Zahra is van Arabische oorsprong en betekent ‘bloeiende bloem’ of ‘stralend, wit’. Het kan ook afgeleid zijn van het Hebreeuwse Sara, wat ‘vorstin’ betekent.

Lees ook: 100 Arabische babynamen

6. Lotus

De naam Lotus betekent letterlijk ‘lotus’, een bloem. In de Griekse mythologie zorgde de lotusvrucht ervoor dat mensen vergeetachtig en slaperig werden.

7. River

River is een Engelse naam die letterlijk ‘rivier’ betekent. Deze naam kan gegeven worden aan zowel jongens als meisjes.

8. Daisy

De naam Daisy betekent ‘madeliefje’ in het Engels. Het is afgeleid van het Oudengelse ‘dæges éage’, wat ‘oog van de dag’ betekent. Ook wordt Daisy soms als een vorm van de naam Margaret gezien, omdat ‘marguerite’ in het Frans madeliefje betekent.

9. Violet

De naam Violet komt van het Engelse woord voor de bloem ‘viooltje’ en betekent ook ‘paars’, een van de kleuren van de regenboog.

Lees ook: Geboortebloem per maand: ontdek die van jouw kind

10. Livia

Livia is een kortere vorm van de naam Olivia, die waarschijnlijk is afgeleid van het Latijnse woord ‘olivarius’. Dit betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplantaar’. Olivia komt van de naam Olivier, die dezelfde betekenis heeft.

Bij een natuurlijke naam past een bijpassend geboortekaartje!

Stond dé babynaam ertussen en ga jij je kleintje een naam geven die geïnspireerd is op de natuur? Wat dacht je er dan van om een bijpassend geboortekaartje te kiezen? Kijk bijvoorbeeld eens naar deze schattige kaartjes! Bij WIJ Geboortekaartjes hebben we een mooie collectie kaartjes met bloementhema’s. Met code WIJPROEF bestel je gratis een proefkaartje. Met deze geboortekaartjes zet je de bloemetjes écht buiten voor de komst van jouw kleintje!

WIJ Geboortekaartjes
Beeld: iStock.com/timnewman