30 meisjesnamen geïnspireerd op films en series

30 meisjesnamen geïnspireerd op films en series

Sinds de release van de Barbie-film zien we een opvallende trend onder ouders: ze noemen hun kleine meid massaal Barbie. De filmwereld geeft ons een schatkist aan inspiratie, ook als het om babynamen gaat. En dat is volkomen begrijpelijk, want films en series nemen ons mee op spannende avonturen, in liefdesverhalen, actie en emotie. Daarom heeft WIJ speciaal voor jou 30 meisjesnamen geïnspireerd op films en series mét betekenis voor je verzameld.

Meisjesnamen overzicht

In dit artikel vind je de volgende lijstjes met de leukste namen voor jouw filmster. Klik op de link en ga direct naar jouw favoriete categorie toe.

5 meisjesnamen geïnspireerd op Disney-prinsessen

Wat dacht je van een prachtige Disney-prinsessennaam voor jouw mooie prinsesje?

1. Belle

Belle, de Dinsey-prinses van de film ‘Belle en het Beest’, heeft velen harten veroverd. De film vertelt het verhaal van Belle, een slimme en onafhankelijke vrouw die gevangen raakt in het kasteel van het beest. Ondanks de angstaanjagende buitenkant van het Beest, ontdekt Belle de zachtere kant van hem. De naam Belle draagt een prachtige betekenis met zich mee. Belle is van oorsprong Frans en betekent ‘eerlijk’, ‘mooi’ en ‘lieflijke persoon’.

2. Aurora

In de iconische Disney-film ‘Doornroosje’ maken we kennis met Aurora, die vervloekt wordt door een boze fee en in een diepe slaap valt. Alleen haar ware liefdes kus kan de vloek doorbreken. Aurora is een Latijnse naam en betekent ‘dageraad’ (de tijd van schemering net voor de zon opkomt).

3. Jasmine

Jasmine is een prachtige en avontuurlijke prinses van de film ‘Aladdin’. Wanneer straatdief Aladdin haar hart steelt, belanden ze samen op een vliegend tapijt van avontuur, met een hilarische geest aan hun zijde. De naam Jasmine is van Perzische afkomst en betekent ‘geschenk van God’. Jasmine is afgeleid van het Perzische woord ‘yasmin’, een verwijzing naar de plant en ‘geurige bloem’ betekent.

4. Moana

Moana, in Nederland bekend als Vaiana, is een dappere en nieuwsgierige Polynesische tiener. In de film volgt de avonturen van Moana terwijl ze de oceaan oversteekt om haar volk te redden. De naam Moana betekent ‘oceaan’ in de Polynesische talen, wat perfect past bij haar band met de zee en haar vastberadenheid om obstakels te overwinnen.

5. Merida

Merida is de dappere prinses uit de Disney-film ‘Brave’. Deze film neemt ons mee naar het oude Schotland, waar Merida, een vaardige boogschutter en prinses, probeert haar eigen toekomst te bepalen ondanks de traditionele regels en verwachtingen van het koninkrijk. De naam is afgeleid van het Latijnse ‘meritus’, wat ‘verdiend’ betekent.

Lees ook: 30 jongensnamen geïnspireerd op films en series.

5 meisjesnamen geïnspireerd op superheldinnen

Stoere meiden verdienen superheldinnamen! Deze vijf namen zijn perfect als je jouw stoere meid een naam wilt geven die óók gedragen worden door superheldinnen.

1. Emma

In de ‘X-Men’-films is Emma de naam van het personage ‘Emma Frost’, een mutant met diamanten krachten en telepathie. De naam Emma komt van namen die beginnen met ‘ermin’ of ‘irmin’, wat ook weer een betekenis heeft, namelijk verbonden en krachtig. Het Germaanse woord ‘ermena’ is ook nog een optie waarvan de naam Emma van af stamt, wat ‘groot, geweldig’ betekent.

2. Diana

In de film ‘Wonder Woman’ staat de naam Diana voor kracht, net zoals het personage zelf. Diana Prince is een dappere Amazoneprinses met bijzondere krachten. De naam Diana heeft Griekse, Latijnse en Indo-Europese oorsprong en betekent ‘goddelijk’.

3. Kara

Kara is de naam van de hoofdpersoon in de film ‘Supergirl’. Ze is een buitenaardse superheld die haar krachten op aarde ontdekt en gebruikt om de wereld te beschermen. De naam Kara heeft haar oorsprong in het Italiaans en betekent ‘geliefd’.

4. Jessica

Jessica Cruz, ook bekend als Green Lantern, verscheen voor het eerst in de film ‘Justice League vs. The Fatal Five’. Jessica is een traditionele naam met Hebreeuwse oorsprong en betekent ‘rijk’ of ‘God aanschouwt’.

5. Cree

Cree is de naam van de iconische personage Catwoman uit de Batman-strips en heeft haar filmdebuut gemaakt in ‘Catwoman’. De naam Cree is van oorsprong van de inheemse bevolking van Noord-Amerika en verwijst naar de Cree First Nations. De naam heeft een diepgaande betekenis en symboliseert vaak moed, verbondenheid met de natuur en een sterke geest.

5 meisjesnamen geïnspireerd op kinderfilms

Namen uit die onvergetelijke kinderfilms die je misschien zelf als kind waarschijnlijk keer op keer hebt gekeken, gewoon omdat ze té fantastisch waren (of stiekem nog steeds zijn!). Deze vijf namen horen thuis in de tijdloze favorieten.

1. Matilda

In de iconische film ‘Matilda’ maken we kennis met Matilda, een begaafd meisje met telekinetische krachten. Ze worstelt met haar onbegripvolle ouders en de gemene schoolhoofdjuffrouw. De naam Matilda is van Germaanse oorsprong en betekent ‘kracht in de strijd’.

2. Sophie

In de film ‘De GVR’ is Sophie een jong meisje dat vriendschap sluit met een vriendelijke reus. De naam Sophie volgt uit het Griekse woord ‘sophia’, wat ‘(levens)wijsheid’ betekent.

3. Willow

Willow is de naam van de hoofdpersoon in de gelijknamige film. De film volgt het avontuur van een dwerg genaamd Willow Ufgood die een magische baby moet beschermen tegen duistere krachten. De naam Willow is van Engelse oorsprong en betekent ‘wilgenboom’ en ‘vrijheid’. Het is afgeleid van het Oud-Engelse woord welig, wat ‘wilg’ betekent. Wilgenbomen worden geassocieerd met gratie en elegantie, wat betekenis geeft aan het woord ‘sierlijk’.

4. Charlotte

In de film ‘Charlotte’s Web’ is Charlotte geen gewone spin, maar een slimme en zorgzame vriendin van Wilbur, het varken. De film vertelt het hartverwarmende verhaal van vriendschap en opoffering tussen de twee. De naam Charlotte is afgeleid van Charles of Karel. Charlotte betekent ‘klein/middelmatig en vrouwelijk’.

5. Chihiro

Chihiro is de hoofdpersoon in de Japanse film ‘Spirited Away’. De film volgt Chihiro, een jong meisje dat per ongeluk in een mystieke en gevaarlijke wereld terechtkomt, bevolkt door geesten en magische wezens. Haar naam, Chihiro, heeft betekenis die past bij haar reis: ‘Chi’ betekent ‘duizend’ en ‘hiro’ betekent ‘uitstraling’. De naam wordt in het Japans uitgesproken als ‘Chee-hee-roh’.

5 meisjesnamen geïnspireerd op klassieke films

Ben je een echte liefhebber van klassieke films? Nou, houd je vast voor deze vijf meisjesnamen! Elk van deze namen heeft een rol gespeeld in tijdloze meesterwerken waar je nooit genoeg van zult krijgen.

1. Rose

Rose DeWitt is een personage uit de iconische film ‘Titanic’. De film vertelt het verhaal van de schipbreuk van de Titanic en de liefde tussen Jack Dawson, een passagier uit de derde klasse, en Rose, een passagier uit de eerste klasse. De naam Rose vindt zijn oorsprong in het Latijn en betekent zowel ‘roos’ als ‘bloem’.

2. Allison

Allison Reynolds is een personage uit de iconische film ‘The Breakfast Club’. De film volgt vijf uiteenlopende high school-studenten tijdens een zaterdagse nablijfuurtje. De naam Allison is van Duitse oorsprong en afgeleid van ‘Alison’ en betekent ‘edel’ of ‘verheven persoon’.

3. Mary

Mary is de hoofdpersoon in de gelijknamige film ‘Mary Poppins’. De film vertelt het verhaal van een magische kinderjuffrouw die avontuur en plezier brengt in het leven van een gezin. Oorspronkelijk is de naam Mary een verkorte vorm van ‘Maria’, afgeleid van het Hebreeuwse ‘Miryam’, wat mogelijk ‘bitter’ of ‘bedroefd’ betekent.

4. Mia

In ‘Pulp Fiction’ is Mia de naam van een personage in de film. De naam Mia is een verkorte variant van de naam Maria. Een specifieke betekenis van de naam Maria is er niet, maar de betekenis ‘bitterheid’ komt het meest voor.

5. Frances

Frances Houseman (bijnaam Baby) is het hoofdpersonage in de iconische film ‘Dirty Dancing’. De film speelt zich af in de jaren 60 en volgt het verhaal van Baby, een naïeve tiener die tijdens een zomervakantie verliefd wordt op de charismatische dansinstructeur Johnny Castle. Frances is een Engelse naam met Latijnse roots, wat ‘uit Frankrijk’ of ‘vrij’ betekent.

5 meisjesnamen geïnspireerd op musicals

Wat is er nu beter dan een musicalfilm? Een film waar je spontaan uitbarst tot in zingen en dansen. Hier zijn vijf meisjesnamen geïnspireerd op deze magische wereld.

1. Donna

Donna, een iconische karakter uit de film ‘Mamma Mia!’, is een levendige en onafhankelijke vrouw die als alleenstaande moeder op een Grieks eiland woont. De film volgt haar dochters zoektocht naar haar vader. De naam Donna is van oorsprong Engels en betekent ‘vrouw’ in modern Italiaans, en ‘dame’ of ‘meesteres’ in klassiek Italiaans. De oorspronkelijke betekenis komt dichter bij ‘vrouwe des huizes’ en is een respectvolle titel in Italië.

2. Amy

Amy is een personage uit de film ’Pitch Perfect’, een komedie over a capella zangwedstrijden op de universiteit. Amy is een Engelse meisjesnaam die haar oorsprong vindt in het Franse woord ‘aimer’, wat ‘liefhebben’ betekent. Via het Engels is de naam Aimée gevormd naar Amy. De naam verwijst ook naar het Latijnse woord ‘amata’, dat voor ‘geliefd’ staat.

3. Alice

In de film ‘Burlesque’ maken we kennis met Alice. In de film vindt Alice haar weg naar een glamoureuze burleske lounge, waar ze haar zangtalenten en zelfvertrouwen ontdekt. De naam Alice vindt haar oorsprong in het Duits. De betekenis ervan is ‘edel’ en ‘verheven’. Alice is een klassieke vrouwelijke naam met Duitse roots.

4. Maddie

Maddie is de hoofdpersoon in de film ‘Walking on Sunshine’, een vrolijke musicalkomedie die zich afspeelt in een zonnig vakantieoord waar liefde en muziek samenkomen. De naam Maddie is van Hebreeuwse oorsprong. Deze naam betekent ‘vrouw uit Magdala’, maar ook ‘meisje’ en ‘jonge, ongehuwde vrouw’.

5. Sandy

Look at me, I am Sandra Dee. Sandy is een iconisch personage uit de film ‘Grease’. De film speelt zich af in de jaren 1950 en volgt de zomerromance tussen de lieve Sandy en de stoere T-Birds-leider Danny, die elkaar weer tegenkomen op school. De naam ‘Sandy’ vindt zijn oorsprong in het Grieks en heeft de betekenis: ‘beschermer van de mens’.

5 meisjesnamen geïnspireerd op Netflix

Op zoek naar Netflix-geïnspireerde meisjesnamen? Wat dacht je van deze vijf namen? Van de serie ‘Sex Education’ tot film ‘Purple Hearts!’ Netflix brengt niet alleen verhalen tot leven, maar ook namen!

1. Cassie

In de film ‘Purple Hearts’ is Cassie de vrouwelijke hoofdrolspeler die als verpleegster wordt ingezet op een militaire basis. De film volgt het romantische verhaal tussen Cassie en een gepassioneerde jonge militair. De naam Cassie vindt zijn oorsprong in het Grieks en betekent ‘stralend over de mens.’

2. Maeve

Maeve, een personage in de Netflix-serie ‘Sex Education’, is een charismatische tiener die samen met haar vriend Otis een sekstherapie-kliniek opzet op hun school. De naam Maeve is van Ierse afkomst. Maeve betekent ‘vreugde’. Vroeg koningin van Connaught droeg de naam Maeve.

3. Alyssa

Alyssa is een rebelse en sarcastische tiener die samen met James op een onverwachte roadtrip gaat vol avonturen en zelfontdekking in de Netflix-serie ‘The End of the F***ing World’. De naam Alyssa betekent ‘rationeel’ of ‘edel’. De naam vindt zijn oorsprong bij het kruid ‘alyssum’, een medicinale bloem waarvan ooit werd gedacht dat het krankzinnigheid kon genezen.

4. Lara

In de Netflix-film ‘To All the Boys I’ve Loved Before’ maken we kennis met Lara Jean Covey. De film volgt het leven van Lara terwijl haar geheime liefdesbrieven per ongeluk worden verzonden naar al haar vroegere crushes. De naam Lara heeft Latijnse, Griekse en Russische wortels en betekent ‘bescherming.’ Het verwijst naar de Romeinse goden die huizen en velden beschermden.

5. Nadia

Nadia, het hoofdpersonage in de serie ‘Russian Doll’, bevindt zich in een mysterieuze loop waarin ze steeds weer op dezelfde avond haar dood herbeleeft. Nadia is een Russische naam die ‘hoop’ betekent. Het heeft ook Arabische wortels en betekent daar ‘delicaat’ of ‘breekbaar’.

Beeld: iStock.com/Antonio_Diaz