Meisjesnamen: de trends voor 2022

Meisjesnamen: de trends voor 2022

Krijg je volgend jaar een meisje? Dan ben je vast druk aan het nadenken over meisjesnamen. Of weet je het geslacht nog niet en wil je graag wat inspiratie opdoen? De keuze is tenslotte reuze. Ga je voor een korte, stoere, Franse of misschien toch Engelse meisjesnaam? WIJ heeft de trends voor meisjesnamen in 2022 op een rij gezet. Ook zochten we per meisjesnaam uit wat de betekenis is. Wel zo leuk om te weten. Succes met de zoektocht!

Top 10 korte meisjesnamen

In 2022 blijft de trend: korte namen voor meisjes. De top 10 voor korte meisjesnamen:

1. Tess

Deze naam kan meerdere betekenissen hebben, maar de meest waarschijnlijk is dat het uit het Grieks komt en ‘warmte, zomer of oogst’ betekent.

2. Zoë

Wederom een Griekse naam. Het komt van het woord zoè, dat ‘leven’ betekent, maar soms ook vertaald wordt als ‘heilige’.

3. Mila

Mila is afgeleid van Slavische namen en het woord ‘milu’, wat ‘geliefd’ betekent.

4. Anna

Anna komt uit het Hebreeuws en betekent ‘lieflijke’ of ‘genade’.

5. Yara

Deze naam komt uit het slavisch en is, naar alle waarschijnlijkheid, afgeleid van de naam Jaromir. ‘Jaro’ betekent ‘heftig (van karakter)’ en ‘mir’ betekent ‘beroemd’.

6. Eva

Een Hebreeuwse naam. Het betekent ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’. Het waren niet voor niets Adam en Eva in De Bijbel die de eerste mensen op aarde waren.

7. Noor

Noor komt van Nora en dat komt weer van Eleonora. Er zijn 2 betekenissen. De eerste is dat de naam van het woord ‘honor’ (eer) komt, de andere betekenis is dat het uit het Arabisch komt. Daar betekent Nur ‘licht’ of ‘vlam’.

8. Saar

Saar is een Bijbelse naam. Het is de vrouwelijke vorm van ‘Sjar’, dat ‘vorst’ betekent. Daarmee wordt Saar dus ‘vorstin’.

9. Evi

Evi komt van Eva en betekent dus hetzelfde als Eva: ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’.

10. Liv

Liv is een Noorse naam. Het komt van het woord ‘hlíf’ en dat betekent ‘beschermer’. Tegenwoordig staat Liv in het Zweeds voor ‘leven’.

Top 10 Engelse meisjesnamen

In de huidige internationale tijd, is het geen gek idee om je dochter een Engelse naam mee te geven. Het is tenslotte de voertaal van de wereld. Dit is de top 10 voor Engelse meisjesnamen voor 2022:

1. Lynn

Hoewel een Engelse naam, is Lynn eigenlijk een afkorting van verschillende Germaanse namen die eindigen op ‘lind’. Het betekent ‘slang, kenner van geheimen’ of ‘schild’.

2. Lisa

Deze komt van de Hebreeuwse naam Elisabeth en dat betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij wie ik zweer’.

3. Iris

Deze naam komt uit het Grieks en betekent ‘bode der goden, regenboog’.

4. Amy

Amy is een Engelse naam, maar komt van het Franse woord ‘aimer’. Dat betekent ‘liefhebben’. In Frankrijk wordt deze naam ook veel gegeven, maar dan als Aimée.

5. Tessa

Tessa komt van de Spaanse naam Theresia. Hoewel er verschillende verklaringen voor de naam te geven zijn, is de meest aannemelijke dat het van het Griekse woord ‘theros’ komt en dat betekent ‘warmte, zomer, oogst.’

6. Hannah

Hannah komt van ‘Hanna’ en dat is een Hebreeuwse naam. Het betekent ‘Hij (God) heeft mij begenadigd’.

7. Jamie

Jamie wordt gegeven aan jongens én meisjes. Het komt van de Hebreeuwse naam Jacob, maar de betekenis ervan is onzeker. Vaak wordt het verklaard als: ‘hij zal beschermen’.

8. Lucy

Deze naam komt van het woord Lucius en dat komt van het Latijnse woord ‘lux’. Lux betekent ‘licht’.

9. Indy

Indy komt van de Engelse naam Indiana en dat betekent ‘land van de Indianen’. We kennen de naam natuurlijkv vooral van de filmserie Indiana Jones.

10. Jade

Jade komt van de edelsteen jade en dat komt weer uit het Spaanse ‘piedra de la ijada’. Het betekent ‘steen van de flank’.

TIP! Bestel een gratis proefkaartje bij WIJ Geboortekaartjes met daarop jullie favoriete meisjesnaam. Een goede manier om te ervaren hoe de naam van je toekomstige kind overkomt en of deze naam echt bij jullie past.

Top 10 meisjesnamen die eindigen op een -a

Al jaren zijn meisjesnamen die eindigen op een -a favoriet. In 2022 zal deze trend onverminderd doorzetten. De top 10 meisjesnamen op een -a:

1. Julia

Helemaal zeker weten doet niemand het, maar vermoed wordt dat Julia van de Latijnse naam Julius komt. Dat zou weer te maken hebben met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent.

2. Emma

Emma is waarschijnlijk een afkorting van namen die beginnen met ‘ermin’ of ‘irmin’. Deze naamstam betekent ‘verbonden, machtig’.

3. Anna

Deze naam komt uit het Hebreeuws en betekent zoveel als ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’.

4. Fenna

Fenna is Fries en komt van Femme. Femme betekent ‘vrede, bescherming’.

5. Sara

Sara heeft dezelfde betekenis als Saar. Het betekent ‘vorstin’, want het is de vrouwelijke vorm van ‘sjar’ en dat betekent ‘vorst’.

6. Nina

Nina is een vervorming van verschillende namen uit de kindertaal. In het Frans komt het bijvoorbeeld van Anna, wat ‘lieflijke, begenadigde, genade’ betekent.

7. Lisa

Lisa komt van de Hebreeuwse naam Elisabeth en dat betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij wie ik zweer’.

8. Olivia

Olivia komt van het Latijnse woord ‘olivarius’ en dat betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanten’. De mannelijke variant van de naam is Olivier.

9. Laura

Laura komt het Latijnse Laurentinus, dat ‘uit Laurentum’ betekent. Er wordt ook wel eens gezegd dat het te maken heeft met ‘laurier’ en dan zou het ‘de gelauwerde’ betekenen.

10. Luna

Dit weet je waarschijnlijk wel: Luna is Latijns voor ‘maan’.

Top 10 bijzondere meisjesnamen

Niet iedereen wil een meisjesnaam die vaak voorkomt. Het kan zijn dat je bewust een unieke en bijzondere naam voor je dochter zoekt. Dit is de top 10 bijzondere meisjesnamen:

1. Vive

Vive, of Vieve, wordt in verband gebracht met het Franse woord ‘la vie’, dat leven betekent.

2. Ziva

Ziva komt van het Hebreeuwse woord ‘Ziv’ en dat betekent ‘helder, stralend’.

3. Jazzlyn

Jazzlyn heeft op zich geen betekenis, maar de twee losse woorden (Jazz en Lynn) wel. Jazz komt van Yasmin en dat is de Arabische vorm van jasmijn. Lynn is een verkorting van Germaanse namen die eindigen op ‘lind’ en dat betekent ‘slang, kenner van geheimen’.

4. Jildou

Een Friese naam in het rijtje! Jildou is de Friese variant van Geldau en de betekenis daarvan is ‘heilig offer’ of ‘offerkrijger’.

5. Faye

Faye heeft 2 mogelijke verklaringen. De eerste is dat het een variant is op de Engelse naam ‘Faith’ (geloof). De tweede is dat het verwijst naar ‘fairy’, het Engelse woord voor ‘fee’.

6. Liva

Ook hierbij is het een beetje onduidelijk wat het precies betekent. De meest logische verklaring is dat het van het Arabische woord ‘liwa’ komt. Dit betekent ‘vlag, banier’.

7. Lotus

Kunnen we kort over zijn: het betekent letterlijk ‘Lotus’.

8. Merle

Merle komt uit het Frans en is afgeleid van Merel.

9. Mette

Deze naam is afgeleid van de Griekse naam Margaretha. Dat stamt weer af van ‘parel’.

10. Cato

Ook Cato is een naam met 2 verklaringen. De eerste is dat het een Latijnse naam is, die vroeger werd gegeven aan bestaande namen om te laten zien dat iemand heel wijs was. De betekenis van Cato is dan ook ‘de wijze’. De tweede optie is dat het een vorm is van de naam Catharina. Helemaal duidelijk waar die naam vandaan komt, is het niet, maar de kans is groot dat het te maken heeft met het Griekse woord ‘katharos’ dat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent.

Top 10 unisex babynamen

Unisex namen zijn niet alleen handig als je een lijstje namen maakt en nog niet weet of je een jongen of meisje krijgt, het klinkt ook nog eens stoer. De top 10 unisex namen voor meisjes (maar dus eigenlijk ook voor jongens) voor 2022.

1. Guus

Guus is een Nederlandse naam! En het betekent ‘vermeerderaar’ of ‘beroemde vreemdeling’.

2. Daan

Daan komt van het Hebreeuwse Daniël en betekent ‘mijn rechter is God’.

3. Jacky

Jacky komt van de Hebreeuwse jongensnaam Jacob. De mogelijke verklaring voor deze naam is ‘hij zal beschermen’.

4. Alex

Alex komt van de Griekse naam Alexander en betekent ‘de afweerder der mannen, de beschermer’.

5. Dominique

Deze naam komt van het Latijnse Dominicus. Het betekent zoveel als ‘de Heere toebehorend’ of ‘op de dag des Heeren (zondag) geboren’.

6. Bobby

Deze naam komt van Bob. Bob komt weer van Robert en de kans is groot dat dit ontstaan is vanuit de kindertaal. De Germaanse naam Robert betekent ‘schitterend door roem’.

7. Mischa

Mischa komt van de Hebreeuwse jongensnaam Michaël en dat betekent ‘wie is als God?’.

8. Jip

Het lijkt wat vergezocht, maar Jip komt van de Germaanse naam Gijsbert. De twee stammen van de naam, ‘gisil’ en ‘bert’, betekenen ‘stralend kind van edele afkomst’.

9. Pascal

Deze naam komt van de Latijnse jongensnaam Paschalis, wat weer van het Armese ‘pascha’ komt. Dat betekent ‘geboren op paasdag’.

10. Charlie

En ook Charlie komt van een jongensnaam: de Germaanse naam Karel. De betekenis is ‘man, vrije man (niet van adel)’.

Bekijk ook de jongensnamen trends voor 2022

Beeld: iStock.com