Korte meisjesnamen: dit zijn de 80 leukste en unieke namen

Korte meisjesnamen: dit zijn de 80 leukste en unieke namen

Korte meisjesnamen zijn niet alleen stoer, maar ook enorm populair! Ben jij op zoek naar een korte en krachtige naam? Dan ben je hier aan het juiste adres. WIJ heeft 80 meisjesnamen die uit maximaal drie letters bestaan mét betekenis voor je op een rij gezet.

Korte meisjesnamen overzicht

In dit artikel vind je de volgende lijstjes met de leukste korte namen voor meisjes. Klik op de link en ga direct naar jouw favoriete categorie toe.

10 populaire korte meisjesnamen

We trappen de lijst af met de 10 populairste korte namen voor meisjes. Gebaseerd op de namenteller van WIJ zijn dít de meest populaire meisjesnamen.

1. Evi

Evi stamt af van de naam Eva uit de Bijbel. Eva werd gezien als moeder van de mensheid. Hierdoor heeft Evi als betekenis ‘de moeder van alle levenden’.

2. Liv

Liv komt vanuit het Oudnoorse woord hlíf, wat ‘beschermend’ betekent.

3. Isa

De naam Isa is een verkorte variant van de naam Isabella. Isabella betekent ‘God is mijn eed’ en is daarmee ook indirect de betekenis van Isa.

4. Liz

Meisjesnaam Liz is een variant op de naam Lisa, wat weer afkomstig is van de naam Elisabeth. Liz heeft als betekenis ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is Degene bij Wie ik zweer’.

5. Zoë

Zoë volgt uit het Griekse woord ‘zoè’ wat ‘leven’ betekent.

6. Fay

De naam Fay is afgekort van het Engelse woord ‘fairy’, dat in het Nederlands ‘fee’ betekent. Fay kan ook een verwijzing zijn naar ‘faith’, dat geloof betekent.

7. Noa

Noa stamt af van de naam ‘Noach’ uit de Bijbel. Noa betekent ‘rust, troost’.

8. Sam

Sam is een verkorte variant van de naam Samuel. De betekenis hiervan is ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’. Sam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

9. Eva

Eva was volgens de Bijbel de eerste vrouw op aarde en daarmee de stammoeder van de wereld. Eva heeft daarom ook als betekenis ‘de leven gevende’.

10. Fem

Fem is een verkorte vorm van de Friese naam ‘Femme’, afgeleid van ‘frede’ wat ‘vrede, bescherming’ betekent.

10 unieke korte meisjesnamen

Ben je eerder op zoek naar een meisjesnaam die je niet vaak hoort? Misschien vallen deze tien unieke namen bij je in de smaak.

1. Lux

De naam Lux is afgeleid van het Latijnse woord ‘lux’, wat ‘licht’ betekent.

2. Zia

Zia is een prachtige Latijnse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. De naam Zia draagt de betekenis van ‘licht’ en ‘pracht’ met zich mee.

3. Nyx

Nyx is een Griekse meisjesnaam die ‘nacht’ betekent. Deze naam wordt vooral geassocieerd met de Griekse mythologie, waarin Nyx een belangrijke figuur is die de personificatie van de nacht vertegenwoordigd.

4. Rio

De naam Rio is van Spaanse afkomst, die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. De naam betekent ‘rivier’.

5. Zen

De naam Zen is een Japanse naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven wordt. De betekenis van Zen is ‘religieus’.

6. Lio

De naam Lio is een naam die zowel aan jongens als aan meisjes wordt gegeven. Lio heeft Griekse en Latijnse wortels en is afgeleid van de naam ‘Leo’. Lio kan mogelijk worden herleid naar het Latijnse woord ‘leo’ of het Griekse woord ‘leoon’, die beide ‘leeuw’ betekenen.

7. Dee

De naam Dee is een jongens- en meisjesnaam van Welshe oorsprong, met de betekenis ‘donker’.

8. Amé

Amé is een variant op meisjesnaam Amy, die ontstaan is uit het Franse woord ‘aimer’, wat ‘liefhebben’ betekent.

9. Xia

Xia is een Chinese meisjesnaam en betekent ‘gloed van de zonsopkomst’. Het symboliseert de kleurrijke en stralende atmosfeer tijdens het opkomen van de zon.

10. Fia

De naam Fia is van Schotse afkomst en draagt de betekenis ‘donker van vrede’.

10 stoere korte meisjesnamen

Korte namen staan bekend om hun stoere imago. Deze tien namen geven nog extra pit toe!

1. Kim

De naam Kim is van Welshe oorsprong en wordt gedragen door zowel jongens als meisjes. In Nederland wordt Kim vaker gegeven aan meisjes. De betekenis van de naam is ‘krijger’ of ‘leider’.

2. Jae

De naam Jae is van Franse afkomst, die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. De naam heeft de betekenis van ‘bezetter’ of ‘overwinnaar’.

3. Flo

De naam Flo is afgeleid van Florentius, wat zijn oorsprong vindt in het Latijnse woord ‘florens’. Dit betekent ‘bloeiend, bekoorlijk en in aanzien’. Flora, de godin van bloemen en lente, wordt ook geassocieerd met deze betekenis. Al vroeg in de middeleeuwen kwam de naam Florentius in diverse varianten voor in de Lage Landen.

4. Ief

Ief is een Nederlandse uniseks naam. De naam heeft de betekenis ‘geeft leven’.

5. Riv

Deze korte en krachtige naam is een afkorting van de naam River wat letterlijk ‘rivier’ betekent. Riv is een trendy en stoere naam, die gegeven kan worden aan zowel jongens als meisjes.

6. Ids

Deze korte en krachtige naam betekent ‘harde werker’ of ‘de ijverige’. De naam Ids is van oorsprong Fries en afgeleid van de naam Ide. De karaktereigenschappen die passen bij Ids zijn sportief, lief en sociaal.

7. Lou

Lou is een Engelse naam die zowel voor jongens als meisjes gebruikt wordt. De naam heeft de betekenis van ‘beroemde krijger’.

8. Kae

De naam Kae kan zowel gedragen worden door een jongen of meisje. De naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘puur, geluk, blij zijn’. Kae is afgeleid van de naam Kay, die op zijn beurt een Engelse naam is en een verkorting is van Caius.

9. Ida

De naam Ida is een verkorte vorm van Germaanse namen die met ‘id’ beginnen. De betekenis van de naamstam ‘id’ is ‘scheppend, werkzaam’. Daarnaast kan Ida ook de betekenis ‘maagd’ dragen.

10. Bri

De naam Bri is van Ierse afkomst, die een krachtige betekenis draagt. De naam staat voor ‘sterk, virtuoos, eervol’.

10 korte Scandinavische namen

Wat dacht je van een Scandinavische meisjesnaam? De namen hebben een rijke geschiedenis en zijn vaak geïnspireerd door de natuur, mythologie en tradities van het hoge noorden.

1. Maj

De naam Maj is van Zweedse afkomst en draagt de betekenis ‘parel’.

2. Nea

Nea is een Zweedse naam die symbool staat voor groei en bloei. De betekenis van de naam is ‘bloeiend, florerend’. Het is een prachtige naam die de kracht en vitaliteit van de natuur weerspiegelt.

3. Ole

De naam Ole is zowel van Friese als Scandinavische oorsprong. Ole staat voor ‘rijkdom, erfgenaam’.

4. Lo

De naam Lo is van Scandinavische oorsprong die geschikt is voor zowel jongens als meisjes. De naam draagt verschillende betekenissen met zich mee waaronder ‘roemvolle strijder, smart, leed’.

5. Ase

Ase is van Noorse afkomst. De naam heeft een prachtige betekenis, namelijk ‘godin’.

6. Tue

De naam Tue is van Deense afkomst. Tue is een stoere en krachtige naam. De meisjesnaam betekent namelijk ‘donder’ en ‘oorlog’.

7. Siv

Siv is een Noorse meisjesnaam, die ‘bruid’ betekent, waardoor het een romantische naam is die associaties oproept van liefde en huwelijk.

8. Run

Run is een Noorse meisjesnaam die een diepere betekenis draagt, namelijk ‘geheim geloof’.

9. Moa

Moa is een Scandinavische naam van Zweedse oorsprong. Van het Zweedse woord ‘moder’ dat staat voor ‘moeder’ is Moa afgeleid.

10. Urd

Urd was één van de schikgodinnen (Nornen) uit de Noorse mythologie. Haar naam betekent ‘het verleden’, dat haar rol weerspiegelde als oude vrouw.

10 korte Engelse meisjesnamen

Het is tegenwoordig helemaal trendy om je kleintje een Engelse naam te geven. Misschien valt een Engelse naam wél helemaal in jouw smaak!

1. Mae

Mae is een Engelse meisjesnaam met verschillende betekenissen, waaronder ‘ster’, ‘water’, ‘groots’, ‘geboren in mei’ en ‘illusie’. Het is afgeleid van het Engelse woord ‘May’, dat de naam is van de vijfde maand van het jaar.

2. Joy

Joy is een naam die zijn oorsprong vindt in het Engelse woord ‘vreugde’. Het woord ‘joy’ evolueerde vanuit het Latijnse ‘gaudia’ via het Franse ‘joie’ tot ‘joy’.

3. Ava

Ava is van Engelse oorsprong. De naam heeft een veelzijdige betekenis, namelijk ‘vogel, kracht, leven’. Ava symboliseert zowel de vrijheid van een vogel als de kracht en vitaliteit van het leven.

4. Lis

De naam Lis is van Engelse afkomst en draagt de betekenis ‘gewijd aan God’.

5. Eda

De Engelse naam Eda straalt zowel kracht als bescherming uit. Eda betekent namelijk ‘rijk beschermer’.

6. Gia

Gia is van Engelse oorsprong. De naam draagt de betekenis ‘aarde’.

7. Amy

Amy is een Engelse meisjesnaam die haar oorsprong vindt in het Franse woord ‘aimer’, wat ‘liefhebben’ betekent. Via het Engels is de naam Aimée gevormd naar Amy. De naam verwijst ook naar het Latijnse woord ‘amata’, dat voor ‘geliefd’ staat.

8. Nel

De naam Nel is van Engelse afkomst. De naam draagt de betekenis ‘steen’ en ‘betrouwbare’, waardoor de naam zowel stabiliteit als betrouwbaarheid uitstraalt.

9. Sue

Sue is een Engelse meisjesnaam die zijn oorsprong vindt in de naam Susanna, afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘sjoesjanah’, wat ‘lelie’ betekent.

10. Dot

De Engelse meisjesnaam Dot draagt een prachtige betekenis, namelijk ‘geschenk, geliefd, aanbeden’.

10 korte Hollandse meisjesnamen

Waarom een buitenlandse naam, als je het ook dichtbij huis kan zijn? Er zijn tal van oer-Hollandse korte namen die tijdloos zijn, waaronder deze tien.

1. Puk

Puk is een Nederlandse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. De naam betekent ‘elf’ en ‘vriend’, waardoor het een speelse en vriendschappelijke naam is.

2. Eva

Eva was volgens de Bijbel de eerste vrouw op aarde en daarmee de stammoeder van de wereld. Eva heeft daarom ook als betekenis ‘de leven gevende’.

3. Ize

De naam Ize is van Nederlandse afkomst. Ize betekent ‘gewijd aan God’, waarmee het een naam is die spirituele toewijding en verbondenheid met het goddelijke uitdrukt.

4. Jet

Jet is een stoere Nederlandse meisjesnaam met als betekenis ‘gitzwarte edelsteen’, waardoor het een naam is die een aura van kracht en mysterie met zich meedraagt.

5. Jip

De naam Jip is een uniseks naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven wordt. Deze korte naam draagt de betekenissen ‘vrijgevig, gulle vriend, stralend kind van edele afkomst’.

6. Sil

Sil is een Nederlandse naam met meerdere betekenissen, waaronder ‘overwinning’, ‘bos’ en ‘oudejaarsavond’. Een prachtige naam om de uitgerekende datum te symboliseren.

7. Eef

De korte Hollandse naam Eef draagt de betekenissen ‘leven’ als ‘boog van taxushout’.

8. Kes

De naam Kes is een uniseks naam. Kes is afgeleid van de naam Cornelis, wat ‘hoorn’ betekent. Daarmede draagt de naam ook de betekenis ‘voor het geluk geboren’. Een prachtige en positieve betekenis.

9. Ada

Ada is een prachtige Nederlandse naam die meerdere betekenissen heeft, namelijk ‘ornament’ en ‘gelukkig’. De naam is tot op heden erg geliefd onder de Nederlandse ouders.

10. Sem

De korte naam Sem is van Nederlandse oorsprong en is al een geruime tijd populair in de Lage Landen. Sem is een uniseks naam en draagt de betekenis ‘van God gebeden’.

10 korte meisjesnamen gebaseerd op de natuur

Je kleintje een naam geven die geïnspireerd is op de natuur brengt een gevoel van verbondenheid met de natuurlijke wereld. Deze namen weerspiegelen de schoonheid en kracht van de natuur.

1. Ivy

Ivy is afgeleid van de Friese naam Ive. De naam Ive stamt af van namen die beginnen met ‘iv’, dat de betekenis ‘taxusboom’ of ‘boog van taxushout’ draagt. Deze boomsoort staat bekend om zijn lange leefbaarheid op de aarde.

2. Sky

De naam Sky heeft de betekenis ‘lucht’ of ‘hemel’, afgeleid van het Oudnoorse woord ‘sky’ dat oorspronkelijk ‘wolk’ betekende. De naam Sky wordt zowel aan meisjes als jongens gegeven.

3. Kai

Kai is een meisjesnaam van Hawaïaanse oorsprong, met als betekenis ‘zee’. Deze naam wordt voornamelijk gebruikt in de Hawaïaanse taal.

4. Ros

De naam Ros is van Duitse oorsprong. Ros is een verkorte vorm van Rosalind, wat ‘een mooie roos’ betekent.

5. Ren

Ren is een prachtige naam van Japanse oorsprong. De naam betekent ‘waterlelie’ of ‘lotus’. In de Japanse cultuur wordt de lotus beschouwd als het symbool van zuiverheid en perfectie.

6. Rue

Rue is een Engelse meisjesnaam met de betekenis ‘bittere, medicinale plant’. Deze naam verwijst naar een kruid met geneeskrachtige eigenschappen.

7. Ash

De Engelse naam Ash is een verkorte vorm van Ashley. De naam betekent ‘boomweide’ of ‘overblijfselen van vuur’.

8. Ava

Ava is van Engelse oorsprong. De naam heeft een veelzijdige betekenis, namelijk ‘vogel, kracht, leven’. Ava symboliseert zowel de vrijheid van een vogel als de kracht en vitaliteit van het leven.

9. Gem

De naam Gem is een afkorting van de Engelse naam ‘Gemma’. De naam draagt de prachtige betekenis ‘juweel’ of ‘edelsteen’.

10. Sol

De naam Sol is van Spaanse afkomst en draagt de betekenis ‘zon’. Sol kan zowel aan jongens als meisjes geven worden.

10 korte meisjesnamen gebaseerd op godinnen

Het kiezen van een naam gebaseerd op godinnen is een prachtige manier om je kleintje een krachtige en betekenisvolle naam te geven. Godinnen uit verschillende mythologieën hebben vaak unieke eigenschappen.

1. Aja

Ajá is een Orisha (bovennatuurlijk wezen) die voorkomt in de Afrikaanse Yoruba-religie en die het bos symboliseert. Ze staat bekend om haar genezende kracht met planten.

2. Ama

Ama is de godin van de onderwereld. Ze wordt vereerd als de schepper, aardgodin en beschermheilige van geboorte en gewassen. Ama schiep de aarde, hemel en alles wat leeft en groeit.

3. Sif

Sif, wat ‘Sibbe’ betekent, is een godin in de Noordse mythologie die geassocieerd wordt met landbouw en vruchtbaarheid.

4. Oya

Oya is een Afrikaanse Godin van de Wind en Verandering én een watergodin als krijgsgodin. Ze heerst over elementen zoals bliksem, donder, stormen, slagregens, wervelwinden en orkanen. Een krachtige meisjesnaam dus.

5. Ana

Ana is een belangrijke figuur in de Ierse mythologie. Ze wordt beschouwd als de Keltische moedergodin. In oude teksten, zoals het 10e-eeuwse Sanas Cormaic, wordt ze de ‘Mater deorum Hibernesium’ ofwel de moeder van de Ierse goden genoemd.

6. Lua

Lua is een Romeinse godin. Volgens het getuigenis van Livius werden wapens van verslagen vijanden soms aan haar gewijd.

7. Dia

Dia is een Griekse godin en staat verbonden met de lucht en wolken.

8. Eos

Eos is een Griekse godin van de dageraad, dochter van Hyperion en Theia. Ze markeerde het begin van elke nieuwe dag en reed in haar gouden strijdwagen over de hemel om de zon te verwelkomen.

9. Bia

Bia is een godin in de Griekse mythologie die de kracht en macht personifieert. Ze wordt vaak geassocieerd met fysieke sterkte en vastberadenheid. In de Romeinse mythologie staat ze bekend als vis.

10. Urd

Urd was één van de schikgodinnen (Nornen) uit de Noorse mythologie. Haar naam betekent ‘het verleden’, dat haar rol weerspiegelde als oude, wijze vrouw.

Beeld: iStock.com/instertid