Korte jongensnamen: dit zijn de 80 stoerste en mooiste namen

Korte jongensnamen: dit zijn de 80 stoerste en mooiste namen

Korte namen zijn niet alleen hip, maar stralen ook kracht en stoerheid uit! Ben jij op zoek naar een korte jongensnaam? Hier zit je helemaal goed. WIJ heeft speciaal voor jou 80 korte jongensnamen (die uit maximaal drie letters bestaan) mét betekenis verzameld.

Korte jongensnamen overzicht

In dit artikel vind je de volgende lijstjes met de leukste korte namen voor jongens. Klik op de link en ga direct naar jouw favoriete categorie toe.

10 populaire korte jongensnamen

We beginnen met de top 10 populairste korte namen voor jongens. Gebaseerd op de namenteller van WIJ zijn deze jongensnamen het meest geliefd onder ouders.

1. Sem

De naam Sem is afkomstig van de Hebreeuwse naam ‘Sjem’. De zoon van Noach, stamvader der Semieten, heet ook Sem. De naam Sem betekent ‘goede naam’ of ‘roem’.

2. Sam

Na het verkorten van de Hebreeuwse naam ‘Samuel’ is Sam ontstaan. De naam Sam staat voor: ‘de naam is God, Zij die hoort/luistert’.

3. Max

Max is een verkorting van Latijnse naam ‘Maximilian’, dat weer afgeleid is van het woord ‘maximus’. Dit woord werd gebruikt als eretitel voor succesvolle legeraanvoerders. De naam Max betekent ‘grootste’.

4. Dex

Dex is een verkorting van de Engelse naam ‘Dexter’. De naam Dexter komt uit het Oud-Engels, waar ‘deag’ een beroepsachternaam was. Dexter zou ook uit het Latijn kunnen komen, waar de naam een begrip was dat stond voor ‘rechtshandig’ of ‘vaardig’.

5. Cas

Cas is een verkorting van de naam Casper. De betekenis van Cas wordt geassocieerd met het Perzische woord ‘kandschwar’, dat in het Nederlands ‘schatbewaarder’ betekent.

6. Job

Van de Hebreeuwse naam ‘Jacob’ is Job afgeleid. De betekenis van Job is ‘hij zal beschermen’.

7. Tim

De naam Tim is een verkorte variant van de naam Timotheüs uit het Grieks. De naam Tim betekent ‘eer’.

8. Pim

De naam Pim draagt de betekenis ‘de wilskrachtige beschermer’.

9. Jip

De naam Jip draagt de betekenis ‘de bedrieger’. In het Fries heeft de naam een vriendelijke betekenis, namelijk ‘geven, gastvrij zijn’. Jip wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

10. Tom

Van de Griekse jongensnaam ‘Thomas’ is Tom afgeleid. De naam Thomas draagt de betekenis ‘tweeling’. Tom komt ook voor in de Joodse taal, waar het ‘goedig, braaf man’ betekent.

10 unieke korte jongensnamen

Ben je op zoek naar een jongensnaam die je niet vaak hoort in Nederland? Laat je inspireren door deze tien unieke namen!

1. Yke

De naam Yke komt oorspronkelijk uit Friesland. Het is een korte en krachtige naam met verschillende betekenissen. De ene betekenis van de naam is ‘(Snijdend) Zwaard’. De naam Yke zou afstammen van een Ige/Yge, wat een zwaard betekent. De andere betekenis van de naam is ‘Hij zal lachen’. Dit refereert naar de betekenis van de naam Isaak, waar de naam Yke ook van afgeleid zou zijn.

2. Riv

Deze korte en krachtige naam is een afkorting van de naam River wat letterlijk ‘rivier’ betekent. Riv is een trendy en stoere naam, die gegeven kan worden aan zowel jongens als meisjes.

3. Ids

Deze korte en krachtige naam betekent ‘harde werker’ of ‘de ijverige’. De naam Ids is van oorsprong Fries en is afgeleid van de naam Ide. De karaktereigenschappen die passen bij Ids zijn sportief, lief en sociaal.

4. Pax

Deze stoere naam is afkomstig uit het Latijn. De betekenis van de naam is ‘vrede’. Het is afgeleid van ‘Pax Romana’, wat Romeinse vrede betekent. De naam wordt vooral gegeven aan jongens.

5. Ari

De naam Ari is een verkorte vorm van de Hebreeuwse naam Ariel, en betekent ‘leeuw van God’. De naam wordt vaak gebruikt als jongensnaam en staat bekend om zijn krachtige en nobele uitstraling.

6. Koa

Koa is een jongensnaam van Hawaïaanse afkomst met de stoere betekenis ‘krijger’. Deze naam heeft een krachtige en robuuste uitstraling. Daarnaast brengt Koa ook een vleugje exotisme met zich mee, dankzij zijn Hawaïaanse afkomst.

7. Ira

Jongensnaam Ira is van Hebreeuwse afkomst. Ira draagt de stoere betekenis ‘waakzaam’ of ‘waakzame persoon’.

8. Uri

Uri is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘mijn vlam, mijn licht’. Deze korte maar krachtige naam wordt vaak gehoord en gebruikt in Israël.

9. Zac

Na het verkorten van de namen ‘Zachariah’ of ‘Zachary’ is Zac ontstaan. De namen Zachariah en Zachary betekenen ‘de Heer heeft herinnerd’. Zac dient ook als alternatief voor Zach of Zack.

10. Axl

Van de naam ‘Axel’, de Scandinavische versie van Absalom, is Axl een variatie. De betekenis van Axl is ‘vader van vrede'.

10 stoere korte jongensnamen

Korte namen staan vaak bekend om hun stoere uitstraling. Ontdek hier tien namen die extra kracht toevoegen!

1. Raf

Raf is een Hebreeuwse naam, de afkorting van Rafaël, en het betekent ‘God geneest’.

2. Leo

De naam Leo is een jongensnaam met mogelijke oorsprong in het Latijnse ‘leo’ en het Griekse ‘leoon’, wat beide ‘leeuw’ betekent. Het kan ook een verkorting zijn van namen als Leonhard of Leopold, waarin ‘leo’ een oudere, Germaanse betekenis heeft.

3. Jay

De naam Jay heeft een Engelse oorsprong en betekent ‘verheugen’, wat afgeleid is van het Latijnse Gaius. Jay wordt tevens geassocieerd met een vogel.

4. Jim

Jim is een tijdloze en traditionele naam van Hebreeuwse oorsprong. De naam draagt de betekenis ‘verdringer’. Jim is een verkorte variant van de naam James, dat op zijn beurt weer een Latijnse vorm van Jacob is.

5. Ace

De jongensnaam Ace is van Latijnse afkomst en betekent ‘één, eenheid’. Hoewel Ace vroeger vooral als bijnaam werd gebruikt, is het nu steeds populairder geworden als een volwaardige voornaam

6. Don

Don is een échte stoere jongensnaam met Schotse en Ierse wortels. De naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘wereldheerser’, ‘bruinharige krijger’ en ‘bruinharige stamhoofd’. Don is een verkorte versie van de naam Donald, dat weer een Engelse variant is van de Schotse Gaelische naam Dómhnall.

7. Ray

De naam Ray is het verkleinwoord van de naam Raymond en betekent ‘wijze beschermer’.

8. Jax

Jax is een moderne, zelfbedachte naam. De naam kan gezien worden als speelse variant van Jack of als bijnaam voor jongensnamen als Jaxon of Jackson.

9. Lev

Lev, een naam van zowel Hebreeuwse als Russische afkomst, draagt twee betekenissen met zich mee. In het Hebreeuws betekent het ‘hart’, terwijl het in het Russisch ‘leeuw’ betekent. Lev heeft zowel een zachtaardige als krachtige uitstraling.

10. Zev

De naam Zev is van Hebreeuwse afkomst. Zev staat voor ‘wolf’ en wordt ook geassocieerd met de betekenis ‘gegeven door God’.

10 korte Scandinavische namen

Ontdek de betoverende wereld van Scandinavische jongensnamen. Deze namen ademen traditie, stoerheid en een vleugje mysterie. Laat je inspireren door de charme van het Noorden!

1. Ove

De jongensnaam Ove betekent ‘blad’ en komt in heel Scandinavië voor.

2. Per

Per is een Scandinavische jongensnaam, die zijn oorsprong vindt in het Griekse Petros, een verzonnen, mannelijke vorm van het Griekse woord ‘petra’, wat ‘rots’ of ‘steen’ betekent. De naam Per is een variant van Peter, een veelvoorkomende jongensnaam met dezelfde oorsprong.

3. Boe

Boe is een jongensnaam met zowel Scandinavische als Franse roots. De naam betekent ‘knap’ en ‘boerderij’.

4. Von

De naam Von is van Scandinavische en Noorse afkomst. Von draagt de betekenis ‘hoop’. Met de betekenisvolle achtergrond is Von een naam die hoop en optimisme uitstraalt.

5. Ole

Ole is een stoere jongensnaam met een betekenis die verwijst naar ‘afstammeling van voorouders’. Deze naam vindt zijn oorsprong in het Noorse Óláfr en is een perfecte

6. Axl

Van de naam ‘Axel’, de Scandinavische versie van Absalom’, is Axl een variatie. De betekenis van Axl is ‘vader van vrede;.

7. Dag

Dag is een stralende jongensnaam met de betekenis ‘dag’ of ‘daglicht’. De Scandinavische naam is populair in Zweden en Noorwegen, waar het afgeleid van het Oudnoorse woord ‘dagr’ is. Een geweldige naamkeuze voor de nieuwe zonneschijn in je leven.

8. Tyr

Tyr is een jongensnaam van Noorse origine. De naam draagt de betekenis ‘god’ en ‘godheid’.

9. Eki

De naam Eki komt oorspronkelijk uit het Fins en betekent ‘Zij zijn degene die de tijd veranderen.’

10. Orn

De Scandinavische jongensnaam Orn draagt de betekenis ‘adelaar’.

10 korte Engelse jongensnamen

Engelse namen zijn tegenwoordig hot! Misschien past een Engelse jongensnaam wel precies bij jou?

1. Ned

Ned is een zachte, ouderwetse verkorte naamvorm van Edward. De naam draagt de betekenis ‘rijke voogd’.

2. Lee

Lee is een Engelse naam met de betekenis ‘weiland’ of ‘grasland’. Hoewel deze naam vaak als tussennaam lijkt te klinken, wordt het nog steeds gebruikt als voornaam voor zowel jongens als meisjes.

3. Rye

De Engelse naam Rye is een verkleinwoord van ‘Ryder’. De betekenis van Rye is ‘cavalerie soldaat’ of ‘boodschapper’.

4. Blu

Blue is een Engelse naam met de betekenis ‘blauw’. Als een moderne en eigentijdse naamkeuze, kan Blu een aantrekkelijke optie als je een unieke en speelse naam wil, geïnspireerd door de schoonheid van de kleur blauw.

5. Bob

Van de naam ‘Robert’ is Bob een verkleinwoord. De naam betekent ‘heldere roem’.

6. Poe

Poe is een Engelse jongensnaam met de betekenis ‘pauw’. De naam kan gedragen worden door zowel jongens als meisjes.

7. Alf

De jongensnaam Alf is van Engelse afkomst. Alf draagt de betekenis ‘elf raad’. De naam is een verkorte vorm van ‘Alfred’.

8. Syd

De naam Syd is van Engelse oorsprong en betekent: ‘brede weide’. Syd kan gegeven worden aan zowel jongens als meisjes.

9. Joe

Joe is een Engelse jongensnaam met de betekenis ‘God voorziet en maakt beter’.

10. Jet

Jet is een naam van Engelse en Nederlandse oorsprong met verschillende betekenissen, waaronder ‘zwarte steen’, ‘heerser van het huis’, ‘druppel van de zee’, ‘bitter’ en ‘geliefd’. Jet wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

10 korte Hollandse jongensnamen

Liever je kleintje een traditionele Nederlandse naam geven? Wat dacht je van deze tien Hollandse jongensnamen?

1. Jip

De naam Jip is een uniseks naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven wordt. Deze korte naam draagt de betekenissen ‘vrijgevig, gulle vriend, stralend kind van edele afkomst’.

2. Puk

Puk is een Nederlandse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. De naam betekent ‘elf’ en ‘vriend’, waardoor het een speelse en vriendschappelijke naam is.

3. Kes

De naam Kes is een uniseks naam. Kes is afgeleid van de naam Cornelis, wat ‘hoorn’ betekent. Daarmede draagt de naam ook de betekenis ‘voor het geluk geboren’. Een prachtige en positieve betekenis.

4. Sem

De korte naam Sem is van Nederlandse oorsprong en is al een geruime tijd populair in de Lage Landen. Sem is een uniseks naam en draagt de betekenis ‘van God gebeden’.

5. Pim

De naam Pim draagt de betekenis ‘de wilskrachtige beschermer’.

6. Bas

De naam bas heeft zijn oorsprong in de naam Bastiaan, die op zijn beurt is afgeleid van Sebastiaan, een jongensnaam die zijn wortels heeft in het Griekse woord ‘sebastos’, wat ‘verheven’ of ‘eerwaardig’ betekent.

7. Cas

Cas is een verkorting van de naam Casper. De betekenis van Cas wordt geassocieerd met het Perzische woord ‘kandschwar’, dat in het Nederlands ‘schatbewaarder’ betekent.

8. Fos

De naam Fos is een Friese naam die de betekenis ‘volk’ draagt.

9. Jan

Jan is een veelvoorkomende Nederlandse naam en heeft de betekenis ‘God is genadig’. De naam is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johannes. In Nederland is Jan een tijdloze naam die al generaties lang wordt gebruikt en nog steeds populair is.

10. Edo

De jongensnaam Edo is van Nederlandse afkomst. Edo draagt de betekenis ‘verkorte vorm van namen met de Germaanse stam ‘Adal’ (nobel)’. De naam is afgeleid van andere namen die de betekenis van ‘nobel’ dragen en wordt vaak gebruikt als korte en krachtige naam.

10 korte Japanse jongensnamen

Reis naar de prachtige wereld van Japanse namen! Van namen met subtiele betekenissen tot namen die verwijzen naar diepe culturele rijkdom. Deze prachtige en unieke jongensnamen zullen je betoveren.

1. Aoi

De Japanse naam Aoi betekent ‘Alcea’, dat heemstbloem, of ‘blauw’ betekent. Het is een naam voor zowel jongens als meisjes. Voor meisjes verwijst de naam naar de prachtige heemstbloem, terwijl hij voor jongens de betekenis ‘blauw’ draagt.

2. Kei

De naam Kai kan zowel voor jongens als meisjes gebruikt worden. Kai draagt de betekenissen ‘gezegend’, ‘respectvol’ en ‘blij’.

3. Ren

Ren is een uniseks naam. De naam betekent ‘lotus’. In Japan staat de lotusbloem symbool voor perfectie en zuiverheid binnen het Boeddhisme.

4. Kyō

De Japanse naam Kyō is een unisex naam. Kyō heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘samenwerking’, ‘hoofdstad’, ‘dorp’ en ‘abrikoos’.

5. Oki

De naam Oki draagt de betekenis ‘gericht op de oceaan’, wat een verband met of focus op de zee suggereert.

6. Rin

De Japanse naam Rin betekent ‘companion’ (metgezel). Deze naam staat symbool voor de band tussen gezelschap en samenzijn.

7. Zen

Zen is van Japanse origine, met de betekenis ‘religieus’.

8. Ryō

Ryō is een Japanse naam die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. De naam heeft meerdere betekenissen, waaronder ‘uitmuntend’, ‘uitblinken’, ‘slagen’, ‘afstand’, ‘feit’, ‘realiteit’ en ‘draak’. Ryō wordt in Japan uitgesproken als ‘ree-yoh’.

9. Doi

De naam Doi is van Japanse oorsprong. In Japan betekent Doi ‘berg’ of ‘aarde’.

10. Shō

Shō is een jongensnaam van Japanse oorsprong. De naam heeft de betekenis van ‘commandant’ of ‘generaal’. Een passende naam voor een krachtige, vastberaden persoonlijkheid.

10 korte jongensnamen gebaseerd op de natuur

Je kleintje een naam geven die geïnspireerd is op de natuur brengt een gevoel van verbondenheid met de natuurlijke wereld. Deze tien jongensnamen weerspiegelen de schoonheid en kracht van de natuur.

1. Sky

De naam Sky heeft de betekenis ‘lucht’ of ‘hemel’, afgeleid van het Oudnoorse woord ‘sky’ dat oorspronkelijk ‘wolk’ betekende. De naam Sky wordt zowel aan meisjes als jongens gegeven.

2. Sol

Sol is van Spaanse afkomst en draagt de betekenis ‘zon’. Sol kan zowel aan jongens als meisjes geven worden.

3. Koa

De naam Koa is een soort boom die inheems is op de Hawaïaanse eilanden. Daarnaast draagt Koa ook de betekenis ‘krijger’ of ‘dapper’.

4. Fox

Fox is voornamelijk een jongensnaam van Engelse oorsprong en betekent ‘wild dier in de hondachtige familie’.

5. Lux

De naam Lux is afgeleid van het Latijnse woord ‘lux’, wat ‘licht’ betekent.

6. Oak

Oak is zowel een jongens- als meisjesnaam met als betekenis ‘boom van het geslacht Quercus’. Oak is een symbool van stabilitieit, kracht en een lang leven.

7. Tor

Tor van Noorse oorsprong met de betekenis ‘donder’. De naam is afgeleid van de Noorse god van de donder, Thor.

8. Fir

De naam Fir komt voort uit het Duitse woord ‘feuer’, wat ‘vuur’ betekent. Het begrip ‘feuer’ was waarschijnlijk een beroepsnaam voor iemand die met vuur werkte, zoals een smid, vuuraansteker of iemand die verantwoordelijk was voor het verwarmen van een huishouden.

9. Ice

De naam Ice is voornamelijk een jongensnaam van Amerikaanse oorsprong en betekent ‘bevroren water’.

10. Rio

De naam Rio is van Spaanse afkomst, die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. De naam betekent ‘rivier’.

Lees ook: Korte meisjesnamen: dit zijn de 80 leukste en unieke namen

Beeld: iStock.com/NataliaDeriabina