Korte babynamen: de leukste namen met 2 of 3 letters

Korte babynamen: de leukste namen met 2 of 3 letters

Korte babynamen zijn niet alleen stoer, maar ook enorm populair! Ben jij op zoek naar een korte en krachtige naam voor je kind? Dan ben je hier aan het juiste adres. WIJ heeft de leukste korte namen die uit maximaal drie letters bestaan mét betekenis voor je op een rij gezet.

Korte babynamen overzicht

In dit artikel vind je de leukste namen bestaande uit twee of drie letters. We maken hierbij onderscheid tussen jongensnamen en meisjesnamen. In de lijstjes vind je ook namen die genderneutraal zijn. Snel zoeken? Klik op de link van je favoriete categorie en ga er direct naartoe.

Populair

Uniek

Stoer

Scandinavisch

Engels

Hollands

10 populaire korte meisjesnamen

We trappen de lijst af met de 10 populairste korte namen voor meisjes. Gebaseerd op de namenteller van WIJ zijn dít de meest populaire meisjesnamen.

1. Evi

Evi stamt af van de naam Eva uit de Bijbel. Eva werd gezien als moeder van de mensheid. Hierdoor heeft Evi als betekenis ‘de moeder van alle levenden’.

2. Liv

Liv komt vanuit het Oudnoorse woord hlíf, wat ‘beschermend’ betekent.

3. Isa

De naam Isa is een verkorte variant van de naam Isabella. Isabella betekent ‘God is mijn eed’ en is daarmee ook indirect de betekenis van Isa.

4. Liz

Meisjesnaam Liz is een variant op de naam Lisa, wat weer afkomstig is van de naam Elisabeth. Liz heeft als betekenis ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is Degene bij Wie ik zweer’.

5. Zoë

Zoë volgt uit het Griekse woord ‘zoè’ wat ‘leven’ betekent.

6. Fay

De naam Fay is afgekort van het Engelse woord ‘fairy’, dat in het Nederlands ‘fee’ betekent. Fay kan ook een verwijzing zijn naar ‘faith’, dat geloof betekent.

7. Noa

Noa stamt af van de naam ‘Noach’ uit de Bijbel. Noa betekent ‘rust, troost’.

8. Sam

Sam is een verkorte variant van de naam Samuel. De betekenis hiervan is ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’. Sam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

9. Eva

Eva was volgens de Bijbel de eerste vrouw op aarde en daarmee de stammoeder van de wereld. Eva heeft daarom ook als betekenis ‘de leven gevende’.

10. Fem

Fem is een verkorte vorm van de Friese naam ‘Femme’, afgeleid van ‘frede’ wat ‘vrede, bescherming’ betekent.

10 populaire korte jongensnamen

Hieronder vind je de top 10 populairste korte namen voor jongens. Gebaseerd op de namenteller van WIJ zijn deze jongensnamen het meest geliefd onder ouders.

1. Sem

De naam Sem is afkomstig van de Hebreeuwse naam ‘Sjem’. De zoon van Noach, stamvader der Semieten, heet ook Sem. De naam Sem betekent ‘goede naam’ of ‘roem’.

2. Sam

Na het verkorten van de Hebreeuwse naam ‘Samuel’ is Sam ontstaan. De naam Sam staat voor: ‘de naam is God, Zij die hoort/luistert’.

3. Max

Max is een verkorting van Latijnse naam ‘Maximilian’, dat weer afgeleid is van het woord ‘maximus’. Dit woord werd gebruikt als eretitel voor succesvolle legeraanvoerders. De naam Max betekent ‘grootste’.

4. Dex

Dex is een verkorting van de Engelse naam ‘Dexter’. De naam Dexter komt uit het Oud-Engels, waar ‘deag’ een beroepsachternaam was. Dexter zou ook uit het Latijn kunnen komen, waar de naam een begrip was dat stond voor ‘rechtshandig’ of ‘vaardig’.

5. Cas

Cas is een verkorting van de naam Casper. De betekenis van Cas wordt geassocieerd met het Perzische woord ‘kandschwar’, dat in het Nederlands ‘schatbewaarder’ betekent.

6. Job

Van de Hebreeuwse naam ‘Jacob’ is Job afgeleid. De betekenis van Job is ‘hij zal beschermen’.

7. Tim

De naam Tim is een verkorte variant van de naam Timotheüs uit het Grieks. De naam Tim betekent ‘eer’.

8. Pim

De naam Pim draagt de betekenis ‘de wilskrachtige beschermer’.

9. Jip

De naam Jip draagt de betekenis ‘de bedrieger’. In het Fries heeft de naam een vriendelijke betekenis, namelijk ‘geven, gastvrij zijn’. Jip wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

10. Tom

Van de Griekse jongensnaam ‘Thomas’ is Tom afgeleid. De naam Thomas draagt de betekenis ‘tweeling’. Tom komt ook voor in de Joodse taal, waar het ‘goedig, braaf man’ betekent.

Bekijk ook: Babynamen top 100

10 unieke korte meisjesnamen

Ben je eerder op zoek naar een meisjesnaam die je niet vaak hoort? Misschien vallen deze tien unieke namen bij je in de smaak.

1. Lux

De naam Lux is afgeleid van het Latijnse woord ‘lux’, wat ‘licht’ betekent.

2. Zia

Zia is een prachtige Latijnse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. De naam Zia draagt de betekenis van ‘licht’ en ‘pracht’ met zich mee.

3. Nyx

Nyx is een Griekse meisjesnaam die ‘nacht’ betekent. Deze naam wordt vooral geassocieerd met de Griekse mythologie, waarin Nyx een belangrijke figuur is die de personificatie van de nacht vertegenwoordigd.

4. Rio

De naam Rio is van Spaanse afkomst, die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. De naam betekent ‘rivier’.

5. Zen

De naam Zen is een Japanse naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven wordt. De betekenis van Zen is ‘religieus’.

6. Lio

De naam Lio is een naam die zowel aan jongens als aan meisjes wordt gegeven. Lio heeft Griekse en Latijnse wortels en is afgeleid van de naam ‘Leo’. Lio kan mogelijk worden herleid naar het Latijnse woord ‘leo’ of het Griekse woord ‘leoon’, die beide ‘leeuw’ betekenen.

7. Dee

De naam Dee is een jongens- en meisjesnaam van Welshe oorsprong, met de betekenis ‘donker’.

8. Amé

Amé is een variant op meisjesnaam Amy, die ontstaan is uit het Franse woord ‘aimer’, wat ‘liefhebben’ betekent.

9. Xia

Xia is een Chinese meisjesnaam en betekent ‘gloed van de zonsopkomst’. Het symboliseert de kleurrijke en stralende atmosfeer tijdens het opkomen van de zon.

10. Fia

De naam Fia is van Schotse afkomst en draagt de betekenis ‘donker van vrede’.

10 unieke korte jongensnamen

Ben je op zoek naar een jongensnaam die je niet vaak hoort in Nederland? Laat je inspireren door deze tien unieke namen!

1. Yke

De naam Yke komt oorspronkelijk uit Friesland. Het is een korte en krachtige naam met verschillende betekenissen. De ene betekenis van de naam is ‘(Snijdend) Zwaard’. De naam Yke zou afstammen van een Ige/Yge, wat een zwaard betekent. De andere betekenis van de naam is ‘Hij zal lachen’. Dit refereert naar de betekenis van de naam Isaak, waar de naam Yke ook van afgeleid zou zijn.

2. Riv

Deze korte en krachtige naam is een afkorting van de naam River wat letterlijk ‘rivier’ betekent. Riv is een trendy en stoere naam, die gegeven kan worden aan zowel jongens als meisjes.

3. Ids

Deze korte en krachtige naam betekent ‘harde werker’ of ‘de ijverige’. De naam Ids is van oorsprong Fries en is afgeleid van de naam Ide. De karaktereigenschappen die passen bij Ids zijn sportief, lief en sociaal.

4. Pax

Deze stoere naam is afkomstig uit het Latijn. De betekenis van de naam is ‘vrede’. Het is afgeleid van ‘Pax Romana’, wat Romeinse vrede betekent. De naam wordt vooral gegeven aan jongens.

5. Ari

De naam Ari is een verkorte vorm van de Hebreeuwse naam Ariel, en betekent ‘leeuw van God’. De naam wordt vaak gebruikt als jongensnaam en staat bekend om zijn krachtige en nobele uitstraling.

6. Koa

Koa is een jongensnaam van Hawaïaanse afkomst met de stoere betekenis ‘krijger’. Deze naam heeft een krachtige en robuuste uitstraling. Daarnaast brengt Koa ook een vleugje exotisme met zich mee, dankzij zijn Hawaïaanse afkomst.

7. Ira

Jongensnaam Ira is van Hebreeuwse afkomst. Ira draagt de stoere betekenis ‘waakzaam’ of ‘waakzame persoon’.

8. Uri

Uri is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘mijn vlam, mijn licht’. Deze korte maar krachtige naam wordt vaak gehoord en gebruikt in Israël.

9. Zac

Na het verkorten van de namen ‘Zachariah’ of ‘Zachary’ is Zac ontstaan. De namen Zachariah en Zachary betekenen ‘de Heer heeft herinnerd’. Zac dient ook als alternatief voor Zach of Zack.

10. Axl

Van de naam ‘Axel’, de Scandinavische versie van Absalom, is Axl een variatie. De betekenis van Axl is ‘vader van vrede'.

Bekijk ook: 80 unieke babynamen die je niet vaak hoort

10 stoere korte meisjesnamen

Korte namen staan bekend om hun stoere imago. Deze tien namen geven nog extra pit toe!

1. Kim

De naam Kim is van Welshe oorsprong en wordt gedragen door zowel jongens als meisjes. In Nederland wordt Kim vaker gegeven aan meisjes. De betekenis van de naam is ‘krijger’ of ‘leider’.

2. Jae

De naam Jae is van Franse afkomst, die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. De naam heeft de betekenis van ‘bezetter’ of ‘overwinnaar’.

3. Flo

De naam Flo is afgeleid van Florentius, wat zijn oorsprong vindt in het Latijnse woord ‘florens’. Dit betekent ‘bloeiend, bekoorlijk en in aanzien’. Flora, de godin van bloemen en lente, wordt ook geassocieerd met deze betekenis. Al vroeg in de middeleeuwen kwam de naam Florentius in diverse varianten voor in de Lage Landen.

4. Ief

Ief is een Nederlandse uniseks naam. De naam heeft de betekenis ‘geeft leven’.

5. Riv

Deze korte en krachtige naam is een afkorting van de naam River wat letterlijk ‘rivier’ betekent. Riv is een trendy en stoere naam, die gegeven kan worden aan zowel jongens als meisjes.

6. Ids

Deze korte en krachtige naam betekent ‘harde werker’ of ‘de ijverige’. De naam Ids is van oorsprong Fries en afgeleid van de naam Ide. De karaktereigenschappen die passen bij Ids zijn sportief, lief en sociaal.

7. Lou

Lou is een Engelse naam die zowel voor jongens als meisjes gebruikt wordt. De naam heeft de betekenis van ‘beroemde krijger’.

8. Kae

De naam Kae kan zowel gedragen worden door een jongen of meisje. De naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘puur, geluk, blij zijn’. Kae is afgeleid van de naam Kay, die op zijn beurt een Engelse naam is en een verkorting is van Caius.

9. Ida

De naam Ida is een verkorte vorm van Germaanse namen die met ‘id’ beginnen. De betekenis van de naamstam ‘id’ is ‘scheppend, werkzaam’. Daarnaast kan Ida ook de betekenis ‘maagd’ dragen.

10. Bri

De naam Bri is van Ierse afkomst, die een krachtige betekenis draagt. De naam staat voor ‘sterk, virtuoos, eervol’.

10 stoere korte jongensnamen

Korte namen staan vaak bekend om hun stoere uitstraling. Ontdek hier tien namen die extra kracht toevoegen!

1. Raf

Raf is een Hebreeuwse naam, de afkorting van Rafaël, en het betekent ‘God geneest’.

2. Leo

De naam Leo is een jongensnaam met mogelijke oorsprong in het Latijnse ‘leo’ en het Griekse ‘leoon’, wat beide ‘leeuw’ betekent. Het kan ook een verkorting zijn van namen als Leonhard of Leopold, waarin ‘leo’ een oudere, Germaanse betekenis heeft.

3. Jay

De naam Jay heeft een Engelse oorsprong en betekent ‘verheugen’, wat afgeleid is van het Latijnse Gaius. Jay wordt tevens geassocieerd met een vogel.

4. Jim

Jim is een tijdloze en traditionele naam van Hebreeuwse oorsprong. De naam draagt de betekenis ‘verdringer’. Jim is een verkorte variant van de naam James, dat op zijn beurt weer een Latijnse vorm van Jacob is.

5. Ace

De jongensnaam Ace is van Latijnse afkomst en betekent ‘één, eenheid’. Hoewel Ace vroeger vooral als bijnaam werd gebruikt, is het nu steeds populairder geworden als een volwaardige voornaam

6. Don

Don is een échte stoere jongensnaam met Schotse en Ierse wortels. De naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘wereldheerser’, ‘bruinharige krijger’ en ‘bruinharige stamhoofd’. Don is een verkorte versie van de naam Donald, dat weer een Engelse variant is van de Schotse Gaelische naam Dómhnall.

7. Ray

De naam Ray is het verkleinwoord van de naam Raymond en betekent ‘wijze beschermer’.

8. Jax

Jax is een moderne, zelfbedachte naam. De naam kan gezien worden als speelse variant van Jack of als bijnaam voor jongensnamen als Jaxon of Jackson.

9. Lev

Lev, een naam van zowel Hebreeuwse als Russische afkomst, draagt twee betekenissen met zich mee. In het Hebreeuws betekent het ‘hart’, terwijl het in het Russisch ‘leeuw’ betekent. Lev heeft zowel een zachtaardige als krachtige uitstraling.

10. Zev

De naam Zev is van Hebreeuwse afkomst. Zev staat voor ‘wolf’ en wordt ook geassocieerd met de betekenis ‘gegeven door God’.

10 korte Scandinavische namen

Wat dacht je van een Scandinavische meisjesnaam? De namen hebben een rijke geschiedenis en zijn vaak geïnspireerd door de natuur, mythologie en tradities van het hoge noorden.

1. Maj

De naam Maj is van Zweedse afkomst en draagt de betekenis ‘parel’.

2. Nea

Nea is een Zweedse naam die symbool staat voor groei en bloei. De betekenis van de naam is ‘bloeiend, florerend’. Het is een prachtige naam die de kracht en vitaliteit van de natuur weerspiegelt.

3. Ole

De naam Ole is zowel van Friese als Scandinavische oorsprong. Ole staat voor ‘rijkdom, erfgenaam’.

4. Lo

De naam Lo is van Scandinavische oorsprong die geschikt is voor zowel jongens als meisjes. De naam draagt verschillende betekenissen met zich mee waaronder ‘roemvolle strijder, smart, leed’.

5. Ase

Ase is van Noorse afkomst. De naam heeft een prachtige betekenis, namelijk ‘godin’.

6. Tue

De naam Tue is van Deense afkomst. Tue is een stoere en krachtige naam. De meisjesnaam betekent namelijk ‘donder’ en ‘oorlog’.

7. Siv

Siv is een Noorse meisjesnaam, die ‘bruid’ betekent, waardoor het een romantische naam is die associaties oproept van liefde en huwelijk.

8. Run

Run is een Noorse meisjesnaam die een diepere betekenis draagt, namelijk ‘geheim geloof’.

9. Moa

Moa is een Scandinavische naam van Zweedse oorsprong. Van het Zweedse woord ‘moder’ dat staat voor ‘moeder’ is Moa afgeleid.

10. Urd

Urd was één van de schikgodinnen (Nornen) uit de Noorse mythologie. Haar naam betekent ‘het verleden’, dat haar rol weerspiegelde als oude vrouw.

10 korte Scandinavische namen

Ontdek de betoverende wereld van Scandinavische jongensnamen. Deze namen ademen traditie, stoerheid en een vleugje mysterie. Laat je inspireren door de charme van het Noorden!

1. Ove

De jongensnaam Ove betekent ‘blad’ en komt in heel Scandinavië voor.

2. Per

Per is een Scandinavische jongensnaam, die zijn oorsprong vindt in het Griekse Petros, een verzonnen, mannelijke vorm van het Griekse woord ‘petra’, wat ‘rots’ of ‘steen’ betekent. De naam Per is een variant van Peter, een veelvoorkomende jongensnaam met dezelfde oorsprong.

3. Boe

Boe is een jongensnaam met zowel Scandinavische als Franse roots. De naam betekent ‘knap’ en ‘boerderij’.

4. Von

De naam Von is van Scandinavische en Noorse afkomst. Von draagt de betekenis ‘hoop’. Met de betekenisvolle achtergrond is Von een naam die hoop en optimisme uitstraalt.

5. Ole

Ole is een stoere jongensnaam met een betekenis die verwijst naar ‘afstammeling van voorouders’. Deze naam vindt zijn oorsprong in het Noorse Óláfr en is een perfecte

6. Axl

Van de naam ‘Axel’, de Scandinavische versie van Absalom’, is Axl een variatie. De betekenis van Axl is ‘vader van vrede;.

7. Dag

Dag is een stralende jongensnaam met de betekenis ‘dag’ of ‘daglicht’. De Scandinavische naam is populair in Zweden en Noorwegen, waar het afgeleid van het Oudnoorse woord ‘dagr’ is. Een geweldige naamkeuze voor de nieuwe zonneschijn in je leven.

8. Tyr

Tyr is een jongensnaam van Noorse origine. De naam draagt de betekenis ‘god’ en ‘godheid’.

9. Eki

De naam Eki komt oorspronkelijk uit het Fins en betekent ‘Zij zijn degene die de tijd veranderen.’

10. Orn

De Scandinavische jongensnaam Orn draagt de betekenis ‘adelaar’.

Bekijk ook: Scandinavische babynamen: 80 namen uit het Noorden

10 korte Engelse meisjesnamen

Het is tegenwoordig helemaal trendy om je kleintje een Engelse naam te geven. Misschien valt een Engelse naam wél helemaal in jouw smaak!

1. Mae

Mae is een Engelse meisjesnaam met verschillende betekenissen, waaronder ‘ster’, ‘water’, ‘groots’, ‘geboren in mei’ en ‘illusie’. Het is afgeleid van het Engelse woord ‘May’, dat de naam is van de vijfde maand van het jaar.

2. Joy

Joy is een naam die zijn oorsprong vindt in het Engelse woord ‘vreugde’. Het woord ‘joy’ evolueerde vanuit het Latijnse ‘gaudia’ via het Franse ‘joie’ tot ‘joy’.

3. Ava

Ava is van Engelse oorsprong. De naam heeft een veelzijdige betekenis, namelijk ‘vogel, kracht, leven’. Ava symboliseert zowel de vrijheid van een vogel als de kracht en vitaliteit van het leven.

4. Lis

De naam Lis is van Engelse afkomst en draagt de betekenis ‘gewijd aan God’.

5. Eda

De Engelse naam Eda straalt zowel kracht als bescherming uit. Eda betekent namelijk ‘rijk beschermer’.

6. Gia

Gia is van Engelse oorsprong. De naam draagt de betekenis ‘aarde’.

7. Amy

Amy is een Engelse meisjesnaam die haar oorsprong vindt in het Franse woord ‘aimer’, wat ‘liefhebben’ betekent. Via het Engels is de naam Aimée gevormd naar Amy. De naam verwijst ook naar het Latijnse woord ‘amata’, dat voor ‘geliefd’ staat.

8. Nel

De naam Nel is van Engelse afkomst. De naam draagt de betekenis ‘steen’ en ‘betrouwbare’, waardoor de naam zowel stabiliteit als betrouwbaarheid uitstraalt.

9. Sue

Sue is een Engelse meisjesnaam die zijn oorsprong vindt in de naam Susanna, afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘sjoesjanah’, wat ‘lelie’ betekent.

10. Dot

De Engelse meisjesnaam Dot draagt een prachtige betekenis, namelijk ‘geschenk, geliefd, aanbeden’.

10 korte Engelse jongensnamen

Engelse namen zijn tegenwoordig hot! Misschien past een Engelse jongensnaam wel precies bij jou?

1. Ned

Ned is een zachte, ouderwetse verkorte naamvorm van Edward. De naam draagt de betekenis ‘rijke voogd’.

2. Lee

Lee is een Engelse naam met de betekenis ‘weiland’ of ‘grasland’. Hoewel deze naam vaak als tussennaam lijkt te klinken, wordt het nog steeds gebruikt als voornaam voor zowel jongens als meisjes.

3. Rye

De Engelse naam Rye is een verkleinwoord van ‘Ryder’. De betekenis van Rye is ‘cavalerie soldaat’ of ‘boodschapper’.

4. Blu

Blue is een Engelse naam met de betekenis ‘blauw’. Als een moderne en eigentijdse naamkeuze, kan Blu een aantrekkelijke optie als je een unieke en speelse naam wil, geïnspireerd door de schoonheid van de kleur blauw.

5. Bob

Van de naam ‘Robert’ is Bob een verkleinwoord. De naam betekent ‘heldere roem’.

6. Poe

Poe is een Engelse jongensnaam met de betekenis ‘pauw’. De naam kan gedragen worden door zowel jongens als meisjes.

7. Alf

De jongensnaam Alf is van Engelse afkomst. Alf draagt de betekenis ‘elf raad’. De naam is een verkorte vorm van ‘Alfred’.

8. Syd

De naam Syd is van Engelse oorsprong en betekent: ‘brede weide’. Syd kan gegeven worden aan zowel jongens als meisjes.

9. Joe

Joe is een Engelse jongensnaam met de betekenis ‘God voorziet en maakt beter’.

10. Jet

Jet is een naam van Engelse en Nederlandse oorsprong met verschillende betekenissen, waaronder ‘zwarte steen’, ‘heerser van het huis’, ‘druppel van de zee’, ‘bitter’ en ‘geliefd’. Jet wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

10 korte Hollandse meisjesnamen

Waarom een buitenlandse naam, als je het ook dichtbij huis kan zijn? Er zijn tal van oer-Hollandse korte namen die tijdloos zijn, waaronder deze tien.

1. Puk

Puk is een Nederlandse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. De naam betekent ‘elf’ en ‘vriend’, waardoor het een speelse en vriendschappelijke naam is.

2. Eva

Eva was volgens de Bijbel de eerste vrouw op aarde en daarmee de stammoeder van de wereld. Eva heeft daarom ook als betekenis ‘de leven gevende’.

3. Ize

De naam Ize is van Nederlandse afkomst. Ize betekent ‘gewijd aan God’, waarmee het een naam is die spirituele toewijding en verbondenheid met het goddelijke uitdrukt.

4. Jet

Jet is een stoere Nederlandse meisjesnaam met als betekenis ‘gitzwarte edelsteen’, waardoor het een naam is die een aura van kracht en mysterie met zich meedraagt.

5. Jip

De naam Jip is een uniseks naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven wordt. Deze korte naam draagt de betekenissen ‘vrijgevig, gulle vriend, stralend kind van edele afkomst’.

6. Sil

Sil is een Nederlandse naam met meerdere betekenissen, waaronder ‘overwinning’, ‘bos’ en ‘oudejaarsavond’. Een prachtige naam om de uitgerekende datum te symboliseren.

7. Eef

De korte Hollandse naam Eef draagt de betekenissen ‘leven’ als ‘boog van taxushout’.

8. Kes

De naam Kes is een uniseks naam. Kes is afgeleid van de naam Cornelis, wat ‘hoorn’ betekent. Daarmede draagt de naam ook de betekenis ‘voor het geluk geboren’. Een prachtige en positieve betekenis.

9. Ada

Ada is een prachtige Nederlandse naam die meerdere betekenissen heeft, namelijk ‘ornament’ en ‘gelukkig’. De naam is tot op heden erg geliefd onder de Nederlandse ouders.

10. Sem

De korte naam Sem is van Nederlandse oorsprong en is al een geruime tijd populair in de Lage Landen. Sem is een uniseks naam en draagt de betekenis ‘van God gebeden’.

10 korte Hollandse jongensnamen

Liever je kleintje een traditionele Nederlandse naam geven? Wat dacht je van deze tien Hollandse jongensnamen?

1. Jip

De naam Jip is een uniseks naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven wordt. Deze korte naam draagt de betekenissen ‘vrijgevig, gulle vriend, stralend kind van edele afkomst’.

2. Puk

Puk is een Nederlandse naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. De naam betekent ‘elf’ en ‘vriend’, waardoor het een speelse en vriendschappelijke naam is.

3. Kes

De naam Kes is een uniseks naam. Kes is afgeleid van de naam Cornelis, wat ‘hoorn’ betekent. Daarmede draagt de naam ook de betekenis ‘voor het geluk geboren’. Een prachtige en positieve betekenis.

4. Sem

De korte naam Sem is van Nederlandse oorsprong en is al een geruime tijd populair in de Lage Landen. Sem is een uniseks naam en draagt de betekenis ‘van God gebeden’.

5. Pim

De naam Pim draagt de betekenis ‘de wilskrachtige beschermer’.

6. Bas

De naam bas heeft zijn oorsprong in de naam Bastiaan, die op zijn beurt is afgeleid van Sebastiaan, een jongensnaam die zijn wortels heeft in het Griekse woord ‘sebastos’, wat ‘verheven’ of ‘eerwaardig’ betekent.

7. Cas

Cas is een verkorting van de naam Casper. De betekenis van Cas wordt geassocieerd met het Perzische woord ‘kandschwar’, dat in het Nederlands ‘schatbewaarder’ betekent.

8. Fos

De naam Fos is een Friese naam die de betekenis ‘volk’ draagt.

9. Jan

Jan is een veelvoorkomende Nederlandse naam en heeft de betekenis ‘God is genadig’. De naam is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johannes. In Nederland is Jan een tijdloze naam die al generaties lang wordt gebruikt en nog steeds populair is.

10. Edo

De jongensnaam Edo is van Nederlandse afkomst. Edo draagt de betekenis ‘verkorte vorm van namen met de Germaanse stam ‘Adal’ (nobel)’. De naam is afgeleid van andere namen die de betekenis van ‘nobel’ dragen en wordt vaak gebruikt als korte en krachtige naam.

Beeld: iStock.com/NataliaDeriabina