50 stoerste jongensnamen met vier letters

50 stoerste jongensnamen met vier letters

Van Arabische en koninklijke namen tot lange en korte namen. De keuze is reuze. Ben jij meer fan van de korte namen? En dan om precies te zijn namen die uit vier letters bestaan? Dan is deze namenlijst helemaal iets voor jou. Korte namen zijn vlot, stoer en nog eens hip! Daarom: 50 jongensnamen van vier letters mét betekenis!

Vier letterige namen staan aan de top

Korte namen zijn dé grote namentrend van 2024! Dankzij onze database kunnen we zien welke namen populairder zijn geworden, of juist niet. Hierdoor hebben we de 20 populairste babynamen van de eerste helft van 2024 bekeken en ontdekten iets opvallends: maar liefst 13 van de 20 jongensnamen zijn vier letters lang! Korte namen for the win!

Lees hier welke namen op dit moment trending zijn: 20 populairste babynamen in de eerste helft van 2024

De 50 jongensnamen zijn opgesplitst in vijf thema’s. Ben jij op zoek naar een unieke jongensnaam? Of juist het tegenovergestelde en zoek je een bekendere naam? Via de onderstaande links kun je direct naar elk thema gaan! Heb je nog geen idee wat je zoekt of maakt het je niet uit? Dan kun je rustig alle 50 namen bekijken.

TIP! Benieuwd hoe vaak een naam jaarlijks voorkomt in Nederland volgens onze database? Raadpleeg de handige namenteller van WIJ.

Populaire jongensnamen met vier letters

Namen als Joey, Bram of Noah gaan al jaren mee. Ze behoren nog steeds tot de favorieten van ouders. En dat is te begrijpen, want het zijn prachtige namen. Waarom per se een unieke naam kiezen als je ook een bekendere naam kunt geven, waarvan je zeker weet dat het goed uitgesproken wordt. Want eerlijk, niets is vervelender dan dat de naam van je kind verkeerd uitgesproken wordt. Deze 15 ouders weten hier alles van. Gelukkig heb je dat probleem niet met deze tien namen.

1. Noah

Wist je dat de naam Noah al meer dan twee jaar de onbetwiste nummer één is? De kans is groot dat je nu al een paar Noahs kunt opnoemen. De betekenis van deze populaire naam is ‘vrede, troost’. Noah is een verkorte benaming van andere namen. De Bijbelse naam ‘Noach’ komt het meest overeen met Noah.

2. Luca

De naam Luca betekent ’licht’ en verwijst (net als Lucas) naar Lucanië, een gebied in Zuid-Italië.

3. Noud

De Germaanse naam Noud is afgeleid van Arnout. De naam Arnout heeft de betekenis ‘hij die heerst als een adelaar’. Noud heeft een verkorte betekenis, namelijk ‘heersen’.

4. Liam

Liam stamt af van Ierland. Het is een variant op de Germaanse naam Wilhelm. Liam is een samenstelling van ‘wil’ dat staat voor ‘wilskracht, streven’ en ‘helm’ betekent ‘helm, beschermer, koning’.

5. Levi

De naam Levi stamt af van het Hebreeuws. In de Bijbel is Levi de derde zoon van Jakob en Lea, stamvader van de Levieten. Levi betekent ‘zich aansluitend, aanhankelijkheid’.

6. Finn

De voornaam Finn is van Scandinavische oorsprong. Er zijn verschillende beweringen over de naam Finn. Er wordt gezegd dat Finn van het woord ‘fink’ komt, dat staat voor ‘vink’, de vogel. Een andere bewering is dat Finn staat voor het land ‘Finland’. In Ierland wordt de naam Finn geassocieerd met de legendarische held Finn MacCool, die befaamd is voor zijn wijsheid en eerlijkheid.

Lees ook: Scandinavische babynamen: 80 namen uit het Noorden

7. Daan

Na het verkorten van de Hebreeuwse naam Daniël is de naam Daan ontstaan. Daan betekent ‘God is mijn kracht’.

8. Mats

De naam Mats is afkomstig uit Scandinavië. Na het verkorten van Matthias, dan wel Mattheüs, is de naam Mats ontstaan. Mats draagt de betekenis ‘geschenk van God’ met zich mee.

9. Guus

De naam Guus kan twee betekenissen hebben. Guus kan herleid zijn van ‘Augustus’ met de betekenis ‘vermeerderaar’, of een verkorting zijn van ‘Gustaaf’ dat staat voor ‘strijder met staaf’.

10. Boaz

De naam Boaz is een Bijbelse naam. Boaz stamt af van Hebreeuws. Boaz heeft de betekenis: ‘in hem is kracht’ of snelheid’.

Unieke jongensnamen met vier letters

Vallen populaire namen zoals Noah, Finn of Luca bij je af, omdat je wilt voorkomen dat jouw kind straks in de klas zit met twee andere kinderen met dezelfde naam? Dan zijn deze tien namen wel iets voor jou.

1. Mosi

Deze naam betekent letterlijk ‘eerstgeborene’ en komt uit het Afrikaans. De karaktereigenschappen die passen bij iemand met de naam Mosi zijn zorgzaam, creatief en attent. Deze naam wordt het vaakst gegeven een jongen.

2. Zale

Zale is een Griekse naam. Als je dol bent op de zee moet je deze naam zeker op het potentiële namenlijstje zetten, want de betekenis van deze mooie naam is namelijk ‘kracht van de zee’.

3. Javi

Deze stoere naam is Portugees, Spaans en Baskisch en betekent ‘nieuw huis’. Javi is afgeleid van de naam Javier, die weer is afgeleid van de naam Xaverius. Deze naam wordt voornamelijk gegeven als jongensnaam.

4. Noam

Deze prachtige naam komt uit het Hebreeuws. Het betekent ‘vriendelijkheid en lieflijkheid’, iets wat natuurlijk heel goed bij jouw pasgeborene past. De naam wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven.

5. Nino

Nino is een verkorting van de Italiaanse naam Giannino. Het betekent ‘God is verzoenend’. In het Spaans betekent Nino, ‘jongen’. De naam wordt dan ook voornamelijk gegeven aan jongens.

6. Joes

De naam Joes is afgeleid van de naam Jozef. De naam wordt vaker aan jongens gegeven dan aan meisjes. Joes betekent in het Hebreeuws, ‘God moge toevoegen’. Ook betekent de naam ‘Gods vuur’.

7. Akin

De naam Akin heeft verschillende betekenissen uit verschillende talen. In het Afrikaans betekent Akin ‘de heldhaftige’, in het Turks betekent het ‘beek’ en in het Hebreeuws betekent het ‘man’. Akin is een dappere naam en wordt voornamelijk gegeven als jongensnaam.

8. Yael

Deze stoere naam komt uit het Hebreeuws en betekent ‘steenbok’. Een supertoffe naam dus om aan jouw kind te geven, wanneer ‘ie geboren is tussen 22 december en 20 januari en Steenbok als sterrenbeeld heeft. De naam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

Ontdek ook: Wist je dat je baby naast een sterrenbeeld ook een geboortebloem heeft? Deze bloemen onthullen iets over het karakter van je kleintje. Lees hier alles over

9. Yuki

De naam Yuki is afkomstig uit Japan. Het is een toffe en unieke naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven kan worden. De betekenis van deze naam is ‘gezegend’ of ‘sneeuw’. Eigenschappen die passen bij Yuki zijn impulsief en optimistisch.

10. Rijk

Deze stoere naam stamt af van de naam Rik. De oorsprong van de naam Rijk is Germaans. Het betekent ‘heerser’ of ‘koning’. Het is een krachtige en tijdloze naam, die vaak wordt gegeven als jongensnaam.

Ontdek meer unieke namen: Unieke babynamen: deze 80 namen hoor je niet vaak

Nederlandse jongensnamen met vier letters

In Nederland hebben we ook hippe jongensnamen met vier letters. Wat dacht je er van om je kleine man een Nederlandse naam te geven, die lekker vlot klinkt? Misschien vind je hier de perfecte naam.

1. Siem

Na het verkorten van ‘Simon’ is de Nederlandse naam Siem ontstaan. Simon was de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam ‘Simeon’. De naam is ontstaan door het woord ‘sjema’ of ‘sjemang’, dat staat voor ‘luisteren, verhoren’.

2. Bram

Bram is een rasechte Nederlandse naam. De naam Bram is afgeleid van de Hebreeuwse voornaam ‘Abraham’. Op grond van de bijbel betekent Bram ‘vader van vele volken’, maar de naam kan ook staan voor ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’,

3. Boet

Boet is een echte Nederlandse naam. De betekenis van deze naam is ‘Hij die zijn wensen kenbaar maakt’. De karaktereigenschappen die passen bij deze stoere naam zijn standvastig, perfectionistisch en sportief.

4. Jorn

Van de Germaanse naam ‘Everwijn’ is de Friese voornaam Jorn afgeleid. Everwijn bestaat uit twee delen: ’ever’, dat vroeger werd beschouwd als een moedig dier, en ‘win’, dat ‘vriend’ betekent. Samengevoegd betekent dit dus ‘moedige vriend’.

5. Teun

De naam Teun is een verkorting van Teunis, zelf afgeleid van de Latijnse familienaam ‘Antonius’. Teun betekent: ‘de onschatbare’.

6. Ties

Ties is afgeleid van de naam Thijs, een verkorting is van de Matthijs (afgeleid van de Hebreeuwse naam Mattheus). De betekenis van Mattheus is ‘geschenk van God’.

7. Loek

De naam Loek is afkomstig uit Lucanië en betekent ‘brenger van het licht, roemvolle strijder’.

8. Pelle

De Friese jongensnaam Pelle betekent ‘rots’.

9. Joep

De naam Joep is van Hebreeuwse afkomst. Joep is afgeleid van de naam ‘Jozef’. De naam Jozef betekent ‘God voege toe, geve vermeerdering’.

10. Pier

De Friese naam Pier is afgeleid van de Bijbelse naam Petrus, wat ‘rots’ en ‘betrouwbaar’ betekent. Voor de Friezen heeft de naam Pier een extra betekenis vanwege zijn associatie met een van hun grootste volkshelden, Grutte Pier.

Lees ook: ZIjn Friese namen jouw favoriet? Dan is deze babynamenlijst iets voor jou: 80 Friese babynamen: de mooiste namen voor jongens en meisjes

Engelse jongensnamen met vier letters

Looking for an English boys name with four letters? Je bent niet de enige waarbij Engelse namen jouw cup of tea zijn. Engelse namen zijn helemaal hip en worden steeds vaker gegeven! Wat dacht je van deze tien Engelse babynamen van vier letters?

1. Alan

De jongensnaam Alan kwam al rond de zesde eeuw voor in Engelstalige gebieden. Destijds betekende Alan waarschijnlijk ‘kleine rots’, ‘opgewekt’ of ‘knap, mooi’. Er wordt ook gedacht dat de naam is afgeleid van de Iraanse stam de Alans.

2. Cody

Van de Ierse achternaam ‘Ó Cuidghthigh’ is de jongensnaam Cody afgeleid. Deze naam draagt een prachtige betekenis met zich mee, namelijk ‘behulpzaam’.

3. Jax(x)

Een korte, stoere naam. Of je het met één ‘X’ schrijft of met twee, de keus is aan jou. Jax(x) is afgeleid van Jackson, wat van oorsprong een Engelse achternaam is met de betekenis ‘zoon van Jack’. Sinds enkele jaren is Jax een populaire voornaam geworden.

4. Joey

Van de Hebreeuwse naam Jozef stamt Joey af. Deze Engelse voornaam draagt de betekenis ‘God voorziet en maakt beter’.

5. Mike

De voornaam Mike wordt voornamelijk gebruikt in Engelstalige landen. Mike is een verkorting van de naam Micheal. De betekenis van Mike is ‘die als God is’.

6. Mylo

In ons buurland België wordt de jongensnaam Mylo het meest gegeven. En dat is zeker verklaarbaar, aangezien Mylo een hele stoere Engelse naam is. Mylo betekent namelijk ‘dappere krijger, vergevingsgezinde’. Ook wordt gezegd dat Mylo afgeleid is van de Slavische naam Milan, een afkorting van Miloslwa. De naam Miloslaw is een samenvoeging van de woorden ‘milij’ en ‘slava’, wat staat voor ‘lief’ en ‘roem’.

7. Owen

De Engelse naam Owen is de Welshe variant van de Griekse naam Eugenius. Owen betekent ‘welgeboren’.

8. Toby

De naam Toby is een Engelse jongensnaam die vaak wordt gegeven aan Engelse en Welshe jongens. De betekenis van deze naam is ‘God is goed’.

9. Zack

De voornaam Zack stamt af van de naam Zachary, die op zijn beurt weer afgeleid is van de naam Zacharias. De betekenis van Zack is ‘gevierd door God’.

10. Zane

Deze hippe voornaam Zane werd voor het eerst als voornaam gebruikt in de 19e eeuw, daarvoor was het een achternaam. De betekenis van deze Engelse voornaam is helaas niet bekend.

Ontdek meer Engelse namen: 70 Engelse namen

Superstoere jongensnamen met vier letters

Korte namen zijn op zichzelf al stoer, maar deze tien vier letterige jongensnamen hebben door hun betekenis een nóg stoerdere vibe!

1. Jari

Jongensnaam Jari is afkomstig uit Finland. De betekenis van de naam Jari is ‘gehelmde krijger’.

2. Rafi

De naam Rafi is van Arabische oorsprong en betekent ‘verheven’ of ‘verheffend’. Het staat voor iemand die hoogstaand is, zowel in karakter als in status.

Ontdek meer Arabische namen: 100 Arabische namen

3. Ivar

Van het Oudnoorse woord ‘hjálmarr’ is de naam Jari afgeleid. Hjalmarr is een combinatie van de elementen ‘hjalmr, dat ‘helm’ betekent en ‘arr’ staat voor ‘strijder’. Bij het samenvoegen van die twee woorden betekent de naam ‘gehelmde strijder’.

4. Lenn

Lenn is afgeleid van de Germaanse naam ‘Leonhard’. De naam Leonhard is een samenstelling van ‘lewa’ of ‘liwi’ dat staat voor ‘genadig’ en ‘hard’ is ‘sterk’.

5. Faiz

De naam Faiz heeft een Arabische oorsprong en betekent ‘overwinning’ of ‘succes’.

6. Zion

De naam Zion is van Hebreeuwse afkomst. Zion betekent ‘fort’.

7. Ingo

De jongensnaam Ingo draagt de betekenis ‘man, leider’.

8. Stijn

Stijn is afgeleid van de Germaanse naam ‘Stein’. Stijn staat voor ‘steen’ of ‘stenen wapen’.

9. Alex

De naam Alex stamt af van ‘Alexander’. Alex betekent ‘de beschermer, de afweerder der mannen’.

10. Amir

De naam Amir is van Arabische origine. Amir betekent ‘prins, heerses, commandant’.

Lees ook: 50 mooiste meisjesnamen met 5 letters

Beeld: iStock.com/Muhammad Iqbal