30 jongensnamen geïnspireerd op films en series

30 jongensnamen geïnspireerd op films en series

In een wereld waar verhalen tot leven komen op het grote scherm, vinden we een schat aan inspiratie, zo ook als het om babynamen gaat. Zoek je naar een jongensnaam die geïnspireerd is op films en series? Dan betekent dit waarschijnlijk dat je dol bent op je favoriete films/series, en dat is geen verrassing. Films nemen ons namelijk mee naar spannende avonturen, liefdesverhalen, actie en emotie. Daarom heeft WIJ voor jou 30 jongensnamen op een rijtje gezet, die stuk voor stuk geïnspireerd zijn op films en series, mét betekenis.

Jongensnamen overzicht

In dit artikel vind je de volgende lijstjes met de leukste namen voor jouw filmster. Klik op de link en ga direct naar jouw favoriete categorie toe.

5 jongensnamen geïnspireerd op Disney

Breng de fantasiewereld van Disney naar huis door je kleine prins te vernoemen naar de beroemde personages.

1. Naveen

Naveen, de naam van de prins uit de film ‘Prinses en de Kikker’. Deze Disney-prins laat met zijn charme zelfs kikkers blozen! De naam Naveen wordt veel gebruikt in Indiase talen en heeft zijn roots in het Sanskriet. De betekenis van deze charmante naam is ‘nieuw’, afgeleid van het element ‘Navina’.

2. Olaf

Olaf, de grappige sneeuwpop uit de magische wereld van Disney’s ‘Frozen’. Met zijn humor en stralende glimlach laat hij zelfs de koudste dagen smelten. De naam Olaf vindt zijn oorsprong in Scandinavië. Afgeleid van het Oudnoorse woord ‘Áleifr’, staat Olaf voor ‘afstammeling van de voorouders’.

3. Bruno

We don’t talk about Bruno, no-no-no! In de film ‘Encanto’ maken we kennis met Bruno, de verstoten oom van Mirabel, die de gave heeft om de toekomst te zien. De naam Bruno vindt zijn oorsprong in Duitsland en betekent ‘bruin’ en ‘donker worden’.

4. Flynn

Flynn is een geliefd Disney-personage uit de film ‘Rapunzel’. In de film transformeert Flynn door zijn avonturen met Rapunzel van dief naar een moedige en liefdevolle persoon. Deze stoere naam is afgeleid van de Ierse achternaam ‘Ó Floinn’, wat ‘zoon van Flann’ betekent - een verwijzing naar een Ierse koning. Bovendien draagt de naam ‘Flann’ de betekenis ‘rood’ met zich mee.

5. Nemo

Nemo is een onvergetelijk Disney-karakter dat voor altijd een speciaal plekje heeft veroverd in de harten van jong en oud. Als de schattige oranje clownvis uit de animatiefilm ‘Finding Nemo’, is Nemo een symbool geworden van moed, doorzettingsvermogen en de kracht van familiebanden. De naam Nemo is van Latijnse origine en betekent ‘niemand’ en ‘geen’.

5 jongensnamen geïnspireerd op superhelden

Stoere jongens verdienen superheldnamen! Deze vijf namen zijn perfect als je jouw stoere kerel een naam wilt geven die óók gedragen worden door superhelden.

1. Don

Don, afkorting van de naam Donatello, is een superheld uit de ‘Ninja Turtles’-filmreeks. Met zijn paarse bandana en technische vaardigheden is hij het brein van de groep. Don is een stoere jongensnaam met Schotse en Ierse wortels en heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘wereldheerser’, ‘bruinharige krijger’ en ‘bruinharige stamhoofd’. Daarnaast is Don een verkorte versie van de naam Donald, dat op zijn beurt een Engelse variant is van de Schotse Gaelische naam ‘Dómhnall’.

2. Dash

In de film ‘The Incredibles’ maken we kennis met Dash, een jeugdige superheld met de gave om in een flits te rennen. De naam Dash weerspiegelt perfect zijn betekenis, namelijk ‘snel rennen’. Dash heeft Amerikaanse wortels en vindt zijn oorsprong in de naam ‘Dashiell’, wat weer een variant is van de Schotse achternaam ‘de Chiel’.

3. Samuel

De naam van de zoon van Clark Kent (Superman) en Lois Lane is Jonathan Samuel Kent, ook bekend als Superboy. Deze jongensnaam is van Hebreeuwse oorsprong en draagt de betekenis ‘de naam van God’ of ‘van God gebeden’.

4. Xavier

In de ‘X-men’-serie maken we kennis met Professer X, ook wel bekend als Charles Xavier, die de leiderschapsrol op zich neemt onder de mutanten. De naam Xavier is van oorsprong een jongensnaam met Spaanse, Bakische en Arabische wortels. Deze betekenisvolle naam verwijst naar ‘nieuw huis’.

5. Matt

The Daredevil is een superheld die, ondanks zijn blindheid, vertrouwt op zijn scherpe gehoor en zintuigen om misdaad te bestrijden. Buiten zijn heldhaftige rol gaat hij door het leven als Matt Murdock, een professionele advocaat. De naam ‘Matt’ heeft Hebreeuwse wortels en vertaalt zich naar ‘Gods geschenk’.

5 jongensnamen geïnspireerd op kinderfilms

Namen uit die onvergetelijke kinderfilms die je misschien zelf als kind waarschijnlijk keer op keer hebt gekeken, gewoon omdat ze té fantastisch waren (of stiekem nog steeds zijn!). Deze vijf namen horen thuis in de tijdloze favorieten.

1. Kevin

Wie kent de iconische kerstklassieker ‘Home Alone’ niet? De jonge hoofdpersonage Kevin McCallister wordt per ongeluk thuis tijdens de feestdagen achtergelaten en neemt het op tegen twee stuntelige dieven, om zijn huis te verdedigen. De naam Kevin heeft Ierse wortels en is afgeleid van de naam ‘Caoimhín’, die ontstaan is uit de elementen ‘coém’ (wat ‘knap’ betekent) en ‘gein’ (wat ‘geboorte’ betekent).

2. Elliot

Elliot, de naam van de hoofdrolspeler uit de hartverwarmende film ‘E.T. the Extra-Terrestrial’. De film vertelt het verhaal van een jongen genaamd Elliot, die een buitenaards wezen genaamd E.T. ontdekt en een bijzondere vriendschap met hem ontwikkelt. Elliot’s naam is van Hebreeuwse oorsprong met de betekenis ‘De Heer is mijn God’. Oorspronkelijk is het een Bijbelse naam afgeleid van ‘Elia’.

3. Oscar

In de animatiefilm ‘Shark Tale’ maken we kennis met Oscar, een vis met grote dromen in de onderwaterwereld. Oscar belandt in een onverwacht heldhaftig avontuur wanneer hij per ongeluk wordt gezien als dé ‘haaiensnaaier’ en in conflict komt met de haaienmaffia. De naam Oscar, een naam die diep geworteld is in de Ierse cultuur en folklore, draagt betekenissen als ‘Goddelijke speer’, ‘liefhebber van herten’ en ‘kampioensstrijder’.

4. Charlie

In de film ‘Charlie en de Chocoladefabriek’ staat de naam Charlie voor avontuur en verwondering. Charlie Bucket ontdekt de wereld van magie in Willy Wonka’s chocoladefabriek. De naam Charlie is van Duitse oorsprong en betekent ‘vrij persoon’. Van het Germaanse woord ‘karal’, wat vertaald kan worden als ‘vrij persoon’ of ‘kerle’, wat ‘strijder’ betekent, is Charlie afgeleid.

5. Harry

Harry Potter, de naam zegt al genoeg. Als jonge tovenaar ontdekt Harry zijn rol in de tovernaarswereld, waarbij hij uiteindelijk de duistere tovenaar Voldemort moet confronteren. De naam Harry is van Duitse oorsprong met de betekenis ‘grondheerser van landgoed’. Harry is de middeleeuwse Engelse vorm van ‘Henry’, die afgeleid is van de Germaanse naam ‘Heimrich’, wat ‘grondheerser van landgoed’ betekent.

5 jongensnamen geïnspireerd op klassieke films

Duik je graag in de wereld van klassieke films? Nou, houd je vast aan deze vijf jongensnamen! Elk van deze namen heeft een rol gespeeld in iconische meesterwerken waar je nooit genoeg van krijgt.

1. Jack

Jack Dawson is een personage uit de klassieke film ‘Titanic’. De film vertelt het verhaal van de schipbreuk van de Titanic en de liefde tussen Jack, een passagier uit de derde klasse, en eerste klasse passagier Rose DeWitt Bukater. De naam Jack is afkomstig van de langere versie van de naam, namelijk Jacob. Deze naam heeft een betekenis van ‘Hij zal je beschermen’.

2. Forrest

Forrest is de naam van het hoofdpersonage van de klassieke film ‘Forrest Gump’. De film volgt het levensverhaal van Forrest, een man met een laag IQ maar een groot hart heeft. Ondanks zijn beperkingen maakt hij opmerkelijke reizen. De naam Forrest heeft wortels in de Normandische invasie van Engeland, waar het zowel als voor- als achternaam werd gebruikt. Hierdoor is de naam zowel van Franse als Engelse oorsprong. Forrest betekent ‘uit het bos’ of ‘woud’.

3. Neo

In de film ‘The Matrix’ maken we kennis met Neo, een doorsnee computerprogrammeur die ontdekt dat zijn realiteit een illusie is. Neo is een moderne jongensnaam die van Griekse oorsprong is. De naam is afgeleid van het voorvoegsel ‘neo’ of ‘neos’, wat ‘nieuw’ betekent.

4. Quint

In de legendarische film ‘Jaws’ komt het personage Quint naar voren, een ruige jager die wordt ingehuurd om de meedogenloze witte haai te vangen en te doden. De naam Matt is van Latijnse oorsprong en draagt de betekenis van ‘vijfde’.

5. Romeo

O Romeo, Romeo, wherefore art thou Romeo? In de klassieke liefdesfilm ‘Romeo and Juliet’ wordt er vertelt over de gepassioneerde maar tragische liefde tussen Romeo en Juliet. De naam Romeo is van Italiaanse oorsprong met de betekenis ‘pelgrim naar Rome, Romein’.

5 jongensnamen geïnspireerd op musicals

Wat is er nu beter dan een musicalfilm? Een film waar je spontaan uitbarst tot in zingen en dansen. Hier zijn vijf jongensnamen geïnspireerd op deze magische wereld.

1. Danny

Danny Zuko, een iconische personage uit de musicalfilm ‘Grease’. De film speelt zich af in de jaren 1950 en volgt de zomerromance tussen de stoere T-Birds-leider Danny en de lieve Sandy, die elkaar weer tegenkomen op school. Danny is een Hebreeuwse naam die ‘God is mijn rechter’ betekent.

In de film ‘Hairspray’ is het personage Link meer dan alleen iemand die verliefd is. Hij symboliseert samenhorigheid en het samenbrengen van mensen, wat goed past bij het verhaal dat zich afspeelt in een tijd waarin mensen van verschillende rassen gescheiden werden. De naam Link is van Engelse oorsprong en draagt de betekenis ‘een schakel’. Link is een verkorte versie van de naam ‘Lincoln’, die een vergelijkbare betekenis heeft van ‘samenbrengen’.

3. Sky

Mamma Mia, here we go again! In de vrolijke musicalfilm maken we kennis met Sky, de verloofde van hoofdpersonage Sophie. De naam Sky heeft de betekenis ‘lucht’ of ‘hemel’, afgeleid van het Oudnoorse woord ‘sky’ dat oorspronkelijk ‘wolk’ betekende.

4. Wade

Wade, ofwel ‘Cry Baby’, de naam van de hoofdpersonage in de komische musicalfilm ‘Cry Baby’. De film volgt het verhaal van Wade en zijn liefdesavonturen in een wereld van jeugdbendes en rebellie. De naam Wade is van Engelse en Scandinavische oorsprong. Wade stamt af van het werkwoord ‘wadan’, een periode vóór de 7e eeuw, wat voor ‘gaan’ of ‘doorwaden’ staat.

5. Sebastian

Sebastian is de jazzmuzikant met een diepe passie voor muziek in de film ‘La La Land’. De film vertelt het verhaal van Mia, een actrice, en Sebastian die elkaar ontmoeten en verliefd worden terwijl ze hun eigen dromen najagen. De oorsprong van de naam Sebastian is Grieks en betekent ‘eerbiedwaardig’.

5 jongensnamen geïnspireerd op Netflix

Op zoek naar Netflix-geïnspireerde jongensnamen? Wat dacht je van deze vijf namen? Van de serie La Casa de Papel tot Stranger Things! Netflix brengt niet alleen verhalen tot leven, maar ook namen!

1. Rio

In de Netflix-serie ‘La Casa de Papel’ is Rio een belangrijk personage dat bekend staat om zijn technische vaardigheden tijdens de overval. De naam Rio is van Spaanse afkomst, die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. De naam betekent ‘rivier’.

2. Colin

Colin is de derde zoon van de Bridgerton-familie van de Netflix-serie ‘Bridgerton’. De serie staat bekend om zijn prachtige historische decor, sprankelende dialogen en gepassioneerde liefdesverhalen. De naam Colin heeft een Keltische oorsprong en betekent ‘jonge pup’ of ‘welp’.

3. Luke

In de Netflix-film ‘Purple Hearts’ is Luke het hoofdpersonage. De film volgt het verhaal van Luke en zijn ontmoeting met een verpleegster op een marinebasis, waar ze zich allebei inzetten voor gewonde soldaten. De naam Luke betekent ‘licht schenken’. Luke is een verkorte versie van de naam ‘Lucas’, die afgeleid is van de Griekse naam ‘Loukas’.

4. Lucas

Lucas, een personage uit de populaire serie ‘Stranger Things’. Lucas behoort tot de vriendengroep die allerlei avonturen meemaken. De voornaam Lucas is een verkorting van Lucanus. De naam Lucanus staat voor ‘afkomstig van Lucanië’. Lucanië is een gebied in Zuid-Italië.

5. Noah

In de Netflix-filmreeks ‘The Kissing Booth’ maken we kennis met Noah Flynn, de oudere broer van Elle’s beste vriend Lee. De naam Noah is van Hebreeuwse oorsprong en staat voor ‘vrede, troost’. Noah is een verkorte benaming van andere namen. De Bijbelse naam ‘Noach’ komt het meest overeen met Noah.

Beeld: iStock.com/Antonio_Diaz