Internationale babynamen: deze 40 namen nemen je mee op reis

Internationale babynamen: deze 40 namen nemen je mee op reis

Ben je die oer-Hollandse namen beu? Dan ben je hier aan het juiste adres. WIJ heeft 40 internationale babynamen mét afkomst en betekenis voor je op een rij gezet. Pak je koffer maar in, want het is tijd om ons kikkerlandje te verlaten. Laat de babynamen-wereldreis beginnen.

Duitse babynamen

Je hoeft niet ver te reizen om een paar mooie namen te vinden. Wat dacht je van de volgende Duitse namen?

1. Luana

Luana is een prachtige, unieke naam. De naam heeft verschillende betekenissen. Het is afkomstig uit Hawaii en betekent ‘plezier’. Ook komt het uit het Duits, dan betekent de naam ‘genadig, lieflijk’.

2. Ilse

De naam Ilse komt oorspronkelijk uit het Duits. Ilse is afgeleid van de naam Elisabeth. De naam betekent ‘gewijd aan God’.

3. Lukas

Lukas is een Duitse voornaam. De naam Lukas is afgeleid van de naam Lucas. Deze naam komt uit het Latijn en is weer afgeleid van de Griekse naam Loukas. De betekenis van de naam is ‘brenger van het licht’.

4. Thilo

Thilo is een typische Duitse naam. De naam klinkt stoer met een vleugje mysterieus. Thilo betekent ‘heerser van de mensen’.

5. Lore

Meisjesnaam Lore is afgeleid van ‘Lorelei’. Lore draagt de betekenis ‘laurierblad’, ‘bescherming’ en ‘verleidster’.

TIP! Benieuwd hoe vaak een internationale kindernaam in Nederland voorkomt? Raadpleeg dan de handige namenteller van WIJ.

Franse babynamen

De volgende bestemming is Frankrijk. Frans wordt ook wel de taal van de liefde genoemd en dat hoor je terug in deze Franse namen.

1. Sylvie

Deze lieve naam is Frans en is afgeleid van de naam Sylvia. Sylvia is van oorsprong een Latijnse voornaam. Deze naam komt van het Latijnse woord Silva, wat bos betekent. De betekenis van de naam is ‘geest van het hout’ of ‘heerser van het woud’.

2. Claire

De oorsprong van deze lieve naam is Frans en Latijn. Claire is afgeleid van de naam Clara wat weer is afgeleid van het Latijnse woord ‘clarus’. Dit betekent ‘helder, blinkend, glanzend’.

3. Fay

Deze schattige naam is afkomstig uit het Frans en is een verkorting van het Engelse woord ‘fairy’. Het betekent ‘fee’. Een fee is een mooi, vrouwelijk mythisch wezen met vleugels. De naam kan ook geschreven worden als ‘Faye’.

4. Dax

De naam Dax is van Franse oorsprong. Dax is een jongensnaam dat de betekenis ‘Leider’ draagt.

5. Maël

Maël is een Franse jongensnaam. De naam is afgeleid van het Bretonse woord ‘mael’, dat voor ‘hoofdman’ of ‘prins’ staat.

Italiaanse babynamen

Op naar Italië. La dolce vita! Wat dacht je van deze Italiaanse namen?

1. Eleonore

Deze prachtige Italiaanse meisjesnaam draagt een mooie betekenis. De naam betekent ‘licht, fakkel, zonnestraal’.

2. Luciana

De oorsprong van deze mooie naam is Italiaans. Luciana betekent ‘licht, verlichting’. Het is een variant op de wat bekendere naam Lucia.

3. Danilo

Danilo is een échte Italiaanse jongensnaam. De naam betekent ‘God is mijn rechter’.

4. Matteo

De naam Matteo wordt veel gegeven aan jongens, nummer zes van de top 50 Italiaanse jongens. Wellicht komt het door de betekenis van de naam: ‘geschenk van God’. Een prachtige betekenis.

5. Arianna

De naam Arianna is van oorsprong Italiaans. De naam is afgeleid van ‘Ariadne’, dat ‘de zeer heilige’, ‘de schroomvallige’ of ‘de zeer eerbiedwaardige’ betekent.

Griekse babynamen

Veel namen vinden hun oorsprong in Griekenland. Wat dacht je van deze Griekse namen?

1. Iris

De naam Iris is van oorsprong Grieks. Iris is in de Griekse mythologie de godin van de regenboog. Zij was boodschapper van de Goden. Volgens de Griekse mythologie verschijnt er een regenboog wanneer zij een boodschap van de hemel naar de aarde bracht.

2. Colin

Deze stoere naam heeft verschillende betekenissen. Colin is afgeleid van de naam Nicolaas, wat ‘Overwinnaar van/met het volk’ betekent. Ook is de naam afkomstig uit het Schots, Grieks en Iers en dan betekent het ‘pup’.

3. Elana

Elana is een meisjesnaam dat van oorsprong Grieks is. De naam betekent ‘fakkel, de stralende, schitterende’.

4. Xander

De naam Xander komt oorspronkelijk uit het Grieks en is een verkorting van de naam Alexander. De betekenis van deze stoere naam is ‘beschermer’.

5. Leon

Leon is afgeleid van het woord ‘leo’, wat de Engelse vertaling is voor ‘leeuw’. De naam Leon is Grieks, maar wordt veel in het Frans gegeven.

Spaanse babynamen

Op naar Spanje. Olé! Wat dacht je van deze typisch Spaanse namen?

1. Manuel

Manuel is een Spaanse voornaam. Het is afgeleid van de Hebreeuwse naam Immanuel. De betekenis van de naam is ‘God is met ons’.

2. Hugo

Hugo is een Spaanse naam. De naam is een mogelijk verkorting van de Germaanse naamstam ‘hug’. Dit betekent ‘verstand, denkende geest, herinnering’.

3. Coco

De naam Coco is afgeleid van de Spaanse naam Socorro. De betekenis van deze naam is ‘hulp’. In sommige landen betekent de naam Coco, ‘kokosnoot’.

4. Maya

Maya is een mooie, lieve naam en kent vele betekenissen. De naam is van oorsprong Hebreeuws, Spaans en Grieks en betekent ‘water’. Als er wordt gekeken naar Indiase afkomst, betekent de naam ‘droom, illusie’.

5. Daniel

Daniel is een Spaanse voornaam. Deze toffe naam komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws. Het is afgeleid van de Hebreeuwse naam Daniyyel, wat ‘God is mijn rechter’ betekent.

Engelse namen

Engelse namen zijn de laatste jaren erg populair. Wat dacht je van deze namen?

1. River

River betekent letterlijk ‘rivier’. Deze hippe uniseks naam is afkomstig uit het Engels.

2. Lauren

De naam Lauren is afkomstig uit het Engels. Het is afgeleid van de Latijnse naam Laurentius. De betekenis van deze toffe naam is ‘de Gelauwerde, uit Laurentum’, wat verwijst naar iemand die letterlijk uit de stad Laurentum komt. Dit is een stad in het midden van Italië.

3. Tess

Tess is een Engelse voornaam. De naam is van oorsprong Grieks en afgeleid van de naam Theresia. Deze naam komt van het Griekse woord ‘theros’, wat ‘warmte, zomer, oogst’ betekent. Ook kan het komen van het Griekse woord ‘therizein’, wat ‘oogsten’ betekent of het Griekse woord ‘thèraein’, wat ‘jagen’ betekent.

4. Otis

Otis is een Engelse voornaam. De naam is afgeleid van ‘Ode’, een afkorting van Germaanse namen die met ‘ôd’ beginnen. Dit betekent ‘erfgoed’.

5. Lou

Lou is een Engelse meisjesnaam. De betekenis achter de naam is: ‘beroemde strijder’ of ‘strijder om de buit’.

Ierse namen

Wat dacht je van een Ierse naam voor je kind? Die zijn toch nét weer even anders dan Engelse namen.

1. Liam

De naam Liam komt oorspronkelijk uit het Iers. Liam is afgeleid van de Germaanse naam Wilhelm. De naam Wilhelm heeft twee betekenissen. Wanneer het wordt opgesplitst en er wordt gekeken naar het eerste deel ‘Wil’, betekent dit ‘wilskracht, streven’. Het tweede deel ‘helm’ staat voor ‘beschermer, koning’.

2. Maeve

Maeve is een schattige voornaam afkomstig uit het Iers. De naam is afgeleid van de Ierse naam Medb. Medb komt uit de Ierse mythologie. Het is een koningin waarvan wordt gedacht dat zij de soevereiniteitsgodin was. De betekenis van deze betoverende naam is ‘betoverend’.

3. Rory

Rory is een schattige meisjesnaam afkomstig uit het Iers. De naam betekent ‘koning met rode haren’. Misschien komt de naam je bekend voor. In de televisieserie had je een personage met de naam Rory.

4. Darragh

Een bijzondere jongensnaam met de betekenis ‘eik’. Darragh wordt uitgesproken als ‘dai-ruh’.

5. Daley

Van de Ierse achternaam ‘Ó Dálaigh’ is de naam Daley afgeleid. Het woord ‘Ó Dálaigh’ betekent ‘afstammeling van Dálach’, dat Keltisch (in het Nederlands ‘bijeenkomst’) betekent.

Afrikaanse babynamen

Afrikaanse namen staan bekend om hun mooie klanken.

1. Denisha

Denisha is een mooie, Afrikaanse voornaam. Het is een zeldzame naam en betekent ‘beeldschoon’.

2. Jelani

Deze naam is afkomstig uit het Afrikaans. Jelani is een unieke, stoere naam. De betekenis van deze naam is ‘machtig’.

3. Nala

Nala is een Afrikaanse naam. De betekenis van de naam is ‘geliefd’ of ‘succesvol’. Deze toffe, lieve naam zul je misschien wel kennen uit de Disneyfilm ‘The Lion King’.

4. Sade

Deze toffe naam is afkomstig uit het Afrikaans. Het is een lieve en unieke naam. De betekenis van Sade is ‘gekroonde’.

5. Kesi

De meisjesnaam Kesi is van Afrikaanse komaf. De naam betekent ‘geboren toen vader onrustig was’.

Turkse babynamen

De laatste bestemming is Turkije. Wat dacht je van deze Turkse namen?

1. Emin

Emin is de Turkse versie van de Arabische naam Amin. Deze naam betekent ‘eerlijk, betrouwbaar’. Ook is Amin de Arabische versie van het woord ‘amen’ wat wordt gebruikt om een gebed af te sluiten.

2. Kaan

Kaan is een Turkse voornaam. Het is een unieke naam met een stoere betekenis. Kaan betekent namelijk ‘koning, heerser’.

3. Berat

Berat is de Turkse vertaling voor het woord ‘octrooibrief’. De oorsprong van de naam Berat is dan ook Turks. Ook is de naam afgeleid van het Turkse feest ‘Berat Kandili’. Dit is een feest waar het lot voor het volgende jaar wordt bepaald en waar zonden worden vergeven.

4. Ayla

Ayla is een Turkse voornaam. Deze mooie en lieve naam betekent ‘maanlicht, halo’. Het Turkse woord ‘ay’ betekent ‘maan’. ‘Ayla’ betekent dan ‘halo rond de maan’.

5. Elif

Een stoere naam die ondertussen op de Nederlandse bodem niet onbekend is. Hoewel de eerste gedachtegang bij de naam ‘lief’ en ‘schattig’ is, is de betekenis van de naam juíst het tegenovergestelde. De naam staat voor de onafhankelijkheid van vrouwen.

Meer babynamen?

Bekijk ook deze mooie Arabische namen, de top 100 populaire babynamen of check deze 80 unieke babynamen.

Beeld: iStock.com