Het grote babynamenonderzoek
Je spot de naam in een serie, op het etiket van een wijnfles of via een babynamenlijst: elke zoektocht is anders. WIJ deed onderzoek naar deze zoektocht en vroeg in totaal duizend zwangere vrouwen en moeders met een baby naar hun ervaringen. EĂ©n ding is zeker: voor een deel van de vrouwen is het kiezen van een naam stiekem net zo spannend als het krijgen van de baby zelf.
De zoektocht naar dé babynaam
Voor de één begint de zoektocht direct na de positieve zwangerschapstest, terwijl de ander wat langer wacht. Er zijn ook vrouwen die al vóór de zwangerschap op zoek gaan naar een naam. Dit geldt voor 37% van de ondervraagden. De rest wacht tot de twee streepjes van de zwangerschapstest zichtbaar zijn: 35% start in het eerste trimester, 25% in het tweede trimester en 2% pas in het derde trimester.
Die naam is leuk, zeg! Die gaat op de lijst.
De namenlijst
âDie naam is leuk, zeg! Die gaat op de lijst.â Klinkt bekend, toch?! Of het nu in de notities van je telefoon is of op een verfrommeld papiertje: maar liefst 84% heeft zoân lijstje. Hoeveel namen erop staan verschilt, maar gemiddeld zijn het er zoân tien.
Om een lijstje te maken, is inspiratie nodig. Voor 71% van de ondervraagden zijn online babynamenlijstjes dé inspiratieplek. Iets meer dan de helft gebruikt een babynamen-app. Lekker swipen! Ook zoekt 31% inspiratie op geboortekaartjeswebsites. Van deze vrouwen testte driekwart zelfs al hun favoriete naam uit op een proefkaartje. Voor een kwart was dat hét moment waarop de naam definitief werd.
Inspiratie kan ook uit de meest onverwachte hoeken komen. Zo heeft een moeder de naam van haar zoontje op een grafsteen gezien. Een andere moeder vond âm toevallig op een wijnfles in een restaurant en weer iemand anders zag dĂ© naam op de geboortekaartjesmuur bij de verloskundige.
Uitdaging 1: tijd
Een zwangerschap duurt negen maanden, maar voordat je het weet is de kleine er. Het gevoel dat de tijd snel voorbij vliegt, ervaren veel vrouwen als de grootste uitdaging bij het vinden van de geschikte naam. Een derde (35%) ervaart de zoektocht als lastig en 43% van hen geeft aan dat tijd dĂ© oorzaak daarvan is. En waar dat getreuzel vandaan komt? Nou, die eindeloze lijst met vragen: âIs deze naam wel geschikt voor de rest van zijn leven? Vind ik âm over een paar jaar nog steeds mooi? Past deze naam wel bij ons kind?â Het kost tijd om daar echt zeker van te zijn.
Hoe lang de zoektocht naar dé naam duurt, verschilt. De meeste vrouwen (30%) geven aan tussen de twee å drie maanden bezig te zijn geweest. Een andere groep (19%) was er zelfs tussen de vier å zes maanden mee zoet. En dan heb je nog de gelukvogels (26%), die in minder dan een maand al dé naam hadden gevonden.
âInspiratie kan uit de meest onverwachte hoek komen.
Uitdaging 2: uniek
Niet alleen tijd, maar ook een naam kiezen die niet populair is, vormt voor 42% een uitdaging. Want zeg nou zelf: je kind een naam geven die zĂł populair is dat hij straks in de klas zit met drie naamgenootjes, liever niet toch?! Voor 67% is een te populaire naam zelfs een reden om die juist nĂet te kiezen. Bijna 40% is dus op zoek naar een unieke naam, maar ook daar zitten ook haken en ogen aan. Zo wil 36% voorkomen dat de naam tĂ© vreemd klinkt en vindt 62% het ook belangrijk dat de naam gemakkelijk uit te spreken of te schrijven is.
Wat opvalt is dat een meisjesnaam bedenken makkelijker is dan een jongensnaam. Ook kan werken in het onderwijs of de kinderopvang een rol spelen. Je koppelt toch onbewust bepaalde namen aan mensen die je kent. En dan is er misschien ook nog een partner die er iets over te zeggen heeft. Hoewel jij dé naam al in gedachte hebt, kan het zijn dat je partner deze niet mooi vindt. Gelukkig blijkt dat 43% van de ondervraagden met een partner (96%) meestal dezelfde mening heeft en dat 35% zelfs volledig op één lijn zit.
Voor- en achternaam combineren
âIs de naam pestgevoelig?" Een vraag die zĂ©ker in het achterhoofd wordt gehouden. Je wilt natuurlijk niet dat je kind met een âschaamnaamâ rondloopt, zoals bijvoorbeeld Beau ter Ham. Daarom vindt 86% van de ondervraagden het belangrijk dat de voornaam goed bij de achternaam past. Ook wordt gelet op de initialen: 72% denkt goed na over de combinatie, want sommige letters kunnen verrassend uitpakken.
Sinds dit jaar kun je ervoor kiezen om je kind een dubbele achternaam geven, die van jou én van je partner. Toch kiest 87% liever alleen voor de achternaam van de partner. Hoe zit het met dubbele voornamen, worden die wel gegeven? Iets minder dan de helft (44%) kiest voor één naam, 36% voor twee en 17% gaat zelfs voor drie of meer. En vernoemen, gebeurt dat nog? 64% doet dat niet, maar van de 29% die het wél doet, kiest de helft voor een familielid.
Emoties tijdens de zoektocht
De zoektocht naar een babynaam kan veel emoties oproepen. Toch ervaren de meesten dit als âblijâ (45%) of âontspannendâ (39%). Een kleine groep (11%) voelt zich gestrest. âJe hebt maar een paar maanden om de naam voor je kind te kiezen, die je de rest van zijn leven zult gebruiken - dat is best een grote verantwoordelijkheid.â Maar als de naam eenmaal gekozen is, geven veel ouders hun keuze een hoge score: gemiddeld een 9,7! Bijna 80% van de ondervraagden geeft de gekozen naam zelfs een tien. Met andere woorden: de zoektocht kan misschien spannend zijn, maar wanneer je je kleintje voor het eerst bij zijn naam noemt, voelt alles precies goed.
Dit artikel is eerder verschenen in magazine WIJ.