80 Friese babynamen: de mooiste namen voor jongens en meisjes

80 Friese babynamen: de mooiste namen voor jongens en meisjes

Hoera, jimme wurde mem! In de zoektocht naar een babynaam denk je misschien aan een Friese naam. En dat is niet zo vreemd, want Fryslân kent veel mooie babynamen. Van populaire namen zoals Fenna en Jurre tot minder vaak gehoorde namen zoals Ise en Jildou. WIJ heeft de 80 mooiste Friese namen voor jouw poppe op een rij gezet.

Hoe herken je Friese namen?

Friese babynamen hebben een typische klank waaraan je ze kunt herkennen. Een eerste kenmerk is dat deze namen vaak eindigen op ‘ke’ of ‘je’, zoals Dieuweke en Hylkje. Daarnaast zijn ze vaak kort, meestal met twee lettergrepen, maar er zijn zelfs namen met slechts één lettergreep! Ook eindigen Friese namen vaak op de letter E. Een laatste kenmerk is dat er gespeeld wordt met de schrijfwijze, wat de namen uniek maakt. Zo wordt bijvoorbeeld de IE vaak vervangen door Y.

TIP! Benieuwd hoe populair een Friese foarnamme in Nederland is? Raadpleeg dan de handige namenteller van WIJ. Je krijgt dan van de afgelopen jaren te zien hoe vaak een naam voorkomt in Nederland volgens onze database.

Friese jongensnamen

Hieronder vind je een lijst Friese jongensnamen mét betekenis. Ook nieuwsgierig naar Friese meisjesnamen? Die vind je hier.

1. Abe

De eerste Friese jongensnaam is Abe. De naam Abe wordt vermoedelijk afgeleid van Adelbert, een Germaanse naam die ‘door adel schitterend’ betekent. ‘Adel’ staat hierbij voor ’edel’ of ’erfgoed’, terwijl ‘bert’ of ‘brecht’ verwijst naar ‘stralend’ of ‘schitterend’. Het is ook mogelijk dat Abe een verkorte vorm is van Abraham.

2. Auke

Van de naam Aue is de Friese naam Auke afgeleid. De herkomst van deze naam is niet helemaal bekend, maar het zou mogelijk een Friese variant kunnen zijn op de naam Augustinus, wat ‘verheven, eerwaardig’ betekent.

3. Aldert

Als je een stoere naam zoekt, dan is Aldert een goede keuze. Deze Friese jongensnaam betekent ‘sterk en edel’. Er is niet veel bekend over de herkomst ervan, maar het zou kunnen afstammen van de Friese achternaam ‘Aldert’, die kan verwijzen naar een oude (mogelijk adellijke) familie.

4. Baaf

De Friese jongensnaam Baaf betekent ‘dapper’ of ‘moedig’. Het is een naam met een stoer karakter!

5. Douwe

De Friese jongensnaam Douwe blijft klassiek. Douwe betekent waarschijnlijk ‘duif’, maar het wordt ook gezien als een variant van de naam David, wat ’lieveling, vriend’ betekent.

6. Duco

Van de Friese naam Doede is Duco afgeleid. Oorspronkelijk stamt de naam Duco af van Ludolf, wat bestaat uit de delen lud, wat ‘volk’ betekent, en olf, wat ‘wolf’ betekent. Samengevoegd betekent het ‘wolf van het volk’.

7. Eelke

De Friese voornaam Eelke is afgeleid van Eelco, dat op zijn beurt een variant is van Ale. Deze Friese naam is een verkorting van namen die met ‘adel’ beginnen, wat ’edel, erfgoed’ betekent.

8. Enzo

De betekenis van de Friese jongensnaam Enzo is niet helemaal bekend. Enzo is waarschijnlijk afgeleid van andere namen, waardoor het moeilijk is om de betekenis te achterhalen. De naam Enzo heb je vast eerder gehoord in andere landen, zoals Frankrijk, Spanje en Portugal. Daar is deze naam ook geliefd. Daar is Enzo een verkleining van namen zoals Vincenzo en Lorenzo.

Lees ook: Franse jongensnamen: 40 magnifique namen

9. Fedde

De Friese naam Fedde is afkomstig van een andere Friese naam, namelijk Femme. De naam Fedde zou afgestamd zijn van namen die begonnen met Frede. De betekenis van Frede is ‘vrede, bescherming’.

10. Feije

De naam Feije kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. Feije betekent ‘vredig’ en ‘machtig heerser’.

11. Feike

Als je op zoek bent naar een echte klassieke Friese naam, dan kun je Feike overwegen. Deze naam behoort tot de oude Friese namen en heeft naast zijn klassieke karakter ook een prachtige betekenis: ‘vrede’ en ‘bescherming’.

12. Fokke

Wat vind je van de jongensnaam Fokke? Deze Friese naam betekent ‘krijgsvolk’ of ‘bereidwillig, dienstbaar’. In Friesland en Groningen is Fokke afgeleid van de naam Foke, wat in Vlaanderen ook de verkorte vorm van Alfons is.

11. Gauke

De naam Gauke is een zeldzame naam die je niet vaak hoort in Nederland. De betekenis van Gauke is: ‘bewoner van een goud, landstreek’.

12. Germ

De Friese jongensnaam Germ betekent ‘Beer met de speer’ of ‘speer en zwaard’.

13. Hidde

Hidde is de Friese naamvariant van Germaanse namen met de naamstam ‘hild’. De naam Hidde heeft een stoere betekenis, namelijk ‘strijd’.

14. Hedzer

Als je een naam wil die je niet vaak hoort, dan is Hedzer een goede optie. Deze prachtige oude Friese jongensnaam komt voornamelijk in Friesland en Drenthe voor. Hedzer draagt de betekenis ‘strijd’ en ‘speer’. Een unieke naam met een stoer randje!

15. Ids

Van de naam Ide is de Friese voornaam Ids afgeleid. Deze korte en krachtige naam betekent ‘harde werker’ of ‘de ijverige’.

Lees ook: Korte babynamen: de leukste namen met 2 of 3 letters

16. Jelle

De naam Jelle zal vast bekend in je oren klinken. Deze Friese jongensnaam heeft de betekenis ‘betaling’, ‘offer’ of ‘waarde’.

17. Jesse

Afgeleid van het Hebreeuwse naam ‘Yishay’ is Jesse ontstaan. In Nederland is ‘Jesse’ een echte Friese naam. De naam Jesse draagt de betekenis ‘gift (van God)’ mee.

18. Jibbe

De Friese jongensnaam Jibbe heeft een stoere en prachtige betekenis, namelijk ‘dapper’ en ‘geschenk’.

19. Jitse

Vooral in het Noorden van Nederland hoor je de naam Jitse. De betekenis van Jitse is ‘rijke voogd’ of ‘adel’.

20. Jorn

Van de Germaanse naam ‘Everwijn’ is de Friese voornaam Jorn afgeleid. Everwijn bestaat uit twee delen: ’ever’, dat vroeger werd beschouwd als een moedig dier, en ‘win’, dat ‘vriend’ betekent. Samengevoegd betekent dit dus ‘moedige vriend’.

21. Kars

De Friese jongensnaam Kars is samengesteld uit de Germaanse elementen ‘gand’ (wat toverij of toverstaf betekent) en ‘-hard’ (wat hard of sterk betekent).

22. Kai

De jongensnaam Kai heeft diverse betekenissen in verschillende talen. In het Fries is Kai een koosnaam voor Kornelis, Gerryt of Klaas.

23. Lieuwe

De naam Lieuwe is dé perfecte naam wanneer je zeker weet dat jouw kleintje de allerliefste is. Lieuwe draagt namelijk de betekenis ‘lief’.

24. Loet

Van de Germaanse namen die ‘-liud’ bevatten, is de jongensnaam Loet afgeleid. De betekenis van Loet is ‘volk’ of ‘faam/beroemd’.

25. Melle

De Friese naam Melle stamt af van het Germaans. Melle is een verkorting van Germaanse namen die beginnen met de naamstam ‘mathal’, dat staat voor ‘ontmoeting’.

26. Meindert

De Friese jongensnaam Meindert betekent ‘sterk, kracht’. Een naam met een stoer karakter!

27. Mink

Lees je de jongensnaam Mink, dan krijg je direct het idee dat het een stoere naam is - en dat klopt helemaal, want Mink betekent ‘kracht’. Kort maar krachtig, met een stoere twist!

28. Nanne

Nanne is afgeleid van de naam Johannes. Er wordt ook gezegd dat Nanne kan afstammen van namen zoals Ferdinand, een Germaanse naam die ‘dappere beschermer’ of ‘waaghals’ betekent.

29. Pelle

De Friese jongensnaam Pelle betekent ‘rots’.

30. Popke

De Friese naam Popke kan zowel gegeven worden aan jongens als meisjes. Popke betekent ‘schitterend door roem’.

31. Pier

De Friese naam Pier is afgeleid van de Bijbelse naam Petrus, wat ‘rots’ en ‘betrouwbaar’ betekent. Voor de Friezen heeft de naam Pier een extra betekenis vanwege zijn associatie met een van hun grootste volkshelden, Grutte Pier.

32. Renko

De stoere Friese naam Renko betekent ‘advies, raadgever’.

33. Rinse

Van de naam Rein is Rinse een variant. Rinse heeft dezelfde betekenis als Renko namelijk ‘advies, raadgever’.

34. Sil

Sil zou mogelijk zijn ontstaan uit de naamstam ‘sig’, wat ‘zege’ of ‘victorie’ betekent. Het is echter niet helemaal zeker of dit waar is. In het zuiden van Nederland wordt Sil ook wel gebruikt als verkorting van Achilles en als meisjesnaam van Caecillia.

35. Sjoerd

Ben je fan van tijdloze favorieten? Dan is Sjoerd misschien wel een goede naam voor jouw baby. Deze typisch Friese naam wordt al eeuwenlang gegeven. De betekenis van Sjoerd is ‘overwinning’ en ‘beschermer’.

36. Siebe

De Friese jongensnaam Siebe betekent ‘overwinning’ en ‘zegge’.

37. Tibbe

In plaats van Jibbe, die eerder in dit lijstje stond, hebben we nu Tibbe. Deze stoere en eenvoudige jongensnaam betekent ‘moedig onder het volk’ en ‘schitterend onder het volk’.

38. Teije

De Friese jongensnaam Teije heeft twee prachtige betekenissen. De ene betekenis is ‘geschenk van God’ en de andere betekent ‘volk’ en ‘vreugde’.

39. Wybe

Wybe is een Friese jongensnaam die afkomstig is van het Oudfriese ‘wîch’ of ‘wiegant’, wat respectievelijk ‘strijd’ en ‘strijder’ betekent.

40. Yke

Yke is een korte en krachtige naam met meerdere betekenissen. Eén betekenis van de naam is ‘(Snijdend) Zwaard’, afgeleid van Ige/Yge, wat ‘zwaard’ betekent. Een andere betekenis van de naam is ‘Hij zal lachen’, wat verwijst naar de betekenis van de naam Isaak, waar Yke van is afgeleid.

Friese meisjesnamen

Hieronder vind je een lijst Friese meisjesnamen mét betekenis. Ook nieuwsgierig naar Friese jongensnamen? Die vind je hier.

1. Aake

De eerste Friese meisjesnaam is de stoere Aake. Deze krachtige naam betekent ‘zwaard’ en ‘goed’.

2. Aukje

De naam Aukje zal je vast bekend voorkomen. De precieze betekenis van deze Friese meisjesnaam is niet bekend. Er wordt gezegd dat het mogelijk een koosnaam is die ontstaan is in de kindertaal en later als officiële naam is gebruikt.

3. Benthe

De naam Benthe is afgeleid van de Friese naam ‘Ben’, die de betekenis ‘beer’ draagt. Van de Hebreeuwse namen ‘Benjamin’ en Latijnse naam ‘Benedictus’ kan Ben een verkorting zijn. Benjamin betekent ‘zoon van het geluk’ en Benedictus betekent ‘de gezegende’.

4. Berber

De Friese meisjesnaam Berber is afgeleid van de naam Barbara. De betekenis van Berber is ‘stamelend’ of ‘onverstaanbare taal’.

5. Doutzen

De meisjesnaam Doutzen is afgeleid van de Friese naam Douwe. Douwe betekent waarschijnlijk ‘duif’, maar wordt ook gezien als een variant van de naam David, wat ’lieveling’ of ‘vriend’ betekent.

6. Dieuwke

Ben je op zoek naar een naam met een schattig randje die tegelijkertijd heel stoer is? Wat dacht je dan van Dieuwke? Deze Friese meisjesnaam heeft de krachtige betekenis ‘beschermer van het volk’.

7. Diede

De Friese naam Diede kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. Diede betekent ‘volk’ en ‘vreugde’.

8. Elke

De Friese meisjesnaam Elke betekent ’nobel, vriendelijk’. Je kunt ook de laatste letter E vervangen door een A, zodat je Elka krijgt. Deze naam komt ook voor.

9. Fraukje

De meisjesnaam Fraukje komt van Frauk, een Friese naam met meerdere mogelijke herkomsten. Een mogelijkheid is dat het is afgeleid van het Oudhoogduitse woord ‘frouwa’, wat ‘voorname vrouw, meesteres, gemalin’ betekende.

10. Famke

De Friese naam Famke is afgeleid van Femme. Men zegt dat Femme een verkorte vorm is van namen die beginnen met ‘frede’ en waarvan het tweede deel met een m begint. Frede betekent ‘vrede’ of ‘bescherming’.

11. Fenna

De Friese meisjesnaam Fenna betekent ‘vrede’ of ‘bescherming’. Net als de naam Famke stamt Fenna af van Femme.

12. Fardau

Als je op zoek bent naar een echte Friese naam, dan is Fardau zeker een goede optie. Deze mooie meisjesnaam is in Friesland heel populair. Dat is niet verrassend, want de naam heeft een prachtige betekenis, namelijk ‘vrede’, ‘beschermer’ en ‘heilig’.

13. Geldou

Geldou is een bijzondere Friese naam met een sterke betekenis. De naam bestaat uit twee delen: ‘geld’, wat ‘geld’ of ‘rijkdom’ betekent, en ‘ou’, wat ‘oud’ of ‘wijs’ betekent.

14. Geertje

Geertje komt van Geertruida, een oude Germaanse meisjesnaam. De precieze betekenis van Geertruida is niet helemaal duidelijk. Het eerste deel ‘ger’ betekent ‘speer’, en het tweede deel ’thrud’ of ’trud’ betekende oorspronkelijk ‘kracht’, later ook ‘vertrouwd’ of ‘geliefd’. Daarom kan Geertruida worden gezien als ‘krachtig met de speer’ of ‘zij die vertrouwd is met de speer’.

15. Hanne

Van de jongensnaam Hans is de Friese meisjesnaam Hanne afgeleid. Hanne betekent ‘God is genadig’. Hoewel Hanne oorspronkelijk een jongensnaam was in Friesland, wordt deze naam nu meestal aan meisjes gegeven.

16. Imke

De Friese meisjesnaam Imke is afgeleid van Ime, dat ‘groot’ en ‘geweldig’ betekent’.

17. Ive

De Friese voornaam Ive stamt af van namen die beginnen met ‘iv’, dat de betekenis ‘taxusboom’ of ‘boog van taxushout’ draagt. Deze boomsoort staat bekend om zijn lange leefbaarheid op de aarde.

18. Jildou

Jildou is een Friese variant van de naam Geldau, waarvan de betekenis ‘heilig offer’ of ‘offerkrijger’ is.

19. Jitske

De Friese meisjesnaam Jitske heeft vermoedelijk de betekenis ‘adel’. Het woord ‘Jit’ vormt de basis van deze naam, dat zelf afkomstig is van ‘Ede’.

20. Joukje

De Friese meisjesnaam Joukje betekent ‘overwint en brengt vrede’.

21. Jotte

Jotte is een originele en stoere, maar toch lieve naam. De naam is een variant van de naam Jette. De naam Jette is afgeleid van Henriette, wat weer is afgeleid van Hendrik. De betekenis van de naam is ‘heerser in huis’.

22. Klaske

Klaske is de vrouwelijke versie van Klaas, die een verkorte vorm is van Nicolaas. Nicolaas komt van de Griekse woorden ’nikè’ (overwinning) en ’laos’ (volk). De naam betekent dus ‘overwinnaar met of van het volk’.

23. Lunia

Wat vind je van deze mooie Friese meisjesnaam? Lunia is een variant van Luntsje, die zelf afgeleid is van Luna. Luna is Latijn voor ‘maan’.

24. Maaike

In de jaren ‘70 was de meisjesnaam Maaike erg populair. Nu hoor je hem minder vaak, maar hij wordt nog steeds gebruikt. Maaike komt van Maria en heeft verschillende betekenissen, zoals ‘bitterheid’ of mogelijk ‘de zee’.

25. Marrit

De naam Marrit, net als Maaike, komt van Maria. Marrit heeft twee mogelijke betekenissen. Soms wordt het verklaard als ‘bitterheid’, maar het kan ook afkomstig zijn van ‘mare’, wat ‘de zee’ betekent.

26. Monse

De Friese meisjesnaam Monse komt van het Oudfries en betekent ‘voogd’ of ‘beschermer’.

27. Minke

Minke is afgeleid van de naam Meine en betekent ‘kracht’ of ‘sterkte’. Hoewel oorspronkelijk een jongensnaam, wordt Minke tegenwoordig vooral aan meisjes gegeven.

28. Nynke

In plaats van Nynke met de IE, wordt het in het Fries geschreven als Nienke met de Y. Deze Friese naam Nynke is afgeleid van Nine, wat zelf weer komt van Catharina. De naam Catharina komt van het Griekse woord Katharos, wat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent.

29. Nyk

De Friese naam Nyk kan gegeven worden aan zowel jongens als meisjes. Nyk betekent ‘de gehoornde’.

30. Pomme

De Friese voornaam Pomme is eigenlijk een koosnaampje voor Rommert, Romke of Romkje. Pomme heeft als betekenis ‘roem’.

31. Roas

Wat vind je van de stoere meisjesnaam Roas? In het Fries betekent Roas ‘roos’. Het kan ook ‘roem’ betekenen.

32. Rixt

Een korte, krachtige naam! De meisjesnaam Rixt heeft een stoere betekenis: ‘machtig’, ‘aanzienlijk’, ‘sterk’ en ‘krachtig’. Dit maakt het een echte powervrouw naam!

33. Silke

Sylke vindt zijn oorsprong in de Friese naam Sil, die mogelijk afkomstig is van de naamstam ‘sig’, wat ‘zege’ of ‘overwinning’ betekent.

34. Seija

Seija is een Friese meisjesnaam die een verkorting is van Germaanse namen met de stam ‘Sigi-’ of ‘Sî’, wat ‘zege’ of ‘overwinning’ betekent.

35. Sinne

De Friese naam Sinne kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. Waarschijnlijk betekent Sinne ‘reisgezelschap’. Daarnaast betekent Sinne ook ‘zon’ in het Fries.

36. Tjitske

Van de Germaanse naam Diede is de Friese naam Tjitske afgeleid. Dit geldt ook voor namen zoals Dideke, die haar oorsprong vindt in het Germaanse ‘Diet-’ wat ‘volk’ betekent, vergelijkbaar met verkortingen als Diederik of Dirk.

37. Welmoed

De Friese meisjesnaam Welmoed heeft haar oorsprong in een tweestammige Germaanse naam, waarbij de elementen ‘wil-’ of ‘wel-’ (‘wilskracht’, ‘streven’) en ‘-mud’ (‘moedig’, ‘stemming’, ’toorn’) samenkomen. Welmoed betekent dus ‘wilskracht, moedig’.

38. Wietske

Van de Friese naam Wide is meisjesnaam Wietske afgeleid, hoewel de precieze oorsprong van Wide niet volledig duidelijk is, mogelijk verwijzend naar ‘widu’, wat ‘woud’ of ‘boom’ betekent, maar ook ‘wit, blond’.

39. Yfke

De Friese meisjesnaam Yfke betekent ’taxusboom’ en ‘de buigzame’. Vroeger stond de taxusboom bekend onder de naam ‘ijf’ of ‘yf’.

40. Ytske

De Friese meisjesnaam Ytske draagt de betekenissen ‘ijverig’ of ‘vlijtig’.

Lees ook: Wist je dat Friese namen tot de namentrends van 2024 behoren? Bekijk hier de trends!

Beeld: iStock.com/Crystal Bolin Photography