Franse meisjesnamen: 40 elegante namen

Franse meisjesnamen: 40 elegante namen

Op zoek naar een naam voor jouw petite chérie? Heb je weleens gedacht aan een Franse meisjesnaam? Een naam die doordrenkt is met een vleugje elegantie en romantiek. WIJ heeft 40 Franse meisjesnamen mét daarbij de betekenis voor je verzameld. Laat de Franse babynamen-reis maar beginnen, of zoals de Fransen dat zouden zeggen: commençons!

Franse meisjesnamen overzicht

In dit artikel vind je de volgende lijstjes met de mooiste Franse meisjesnamen. Klik op de link en ga direct naar jouw favoriete categorie toe.

10 populaire Franse meisjesnamen

Van tijdloze klassiekers tot hedendaagse favorieten, laten we de lijst beginnen met de meest geliefde Franse meisjesnamen.

1. Noémie

De naam Noémie met Franse wortels en een vleugje Hebreeuwse afkomst is een prachtige naam. Van de Hebreeuwse naam ‘Naomi’, dat ‘aangenaam’ of ‘prettig’ betekent, is Noémie afgeleid.

2. Isabelle

Isabelle, een meisjesnaam met zowel Hebreeuwse als Franse wortels, draagt de betekenissen met zich mee als ‘toegewijd aan God’, ‘God is volmaaktheid’ en ‘God is mijn eed’. Isabelle deelt deze mooie naam met haar moeder Elizabeth en voegt zich bij haar even charmante nichtjes Anabelle en Gabrielle. Een prachtige namentrio.

3. Louise

Meisjesnaam Louise is beïnvloed door zowel het Frans als het Duits. Louise heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘luidruchtig’, ‘beroemd’, ‘vechten of strijden’ en ‘delen’.

4. Claire

Van het Franse woord ‘clair’, dat voor ‘licht’ en ‘duidelijkheid’ staat, is meisjesnaam Claire afgeleid. Het kan zelfs verwijzen naar ‘licht’ op zichzelf, zoals in ‘clair de lune’ (‘maandlicht’). Claire straalt een schitterende en stralende sfeer uit. De naam symboliseert de helderheid en positiviteit.

5. Laurence

De naam Laurence is zowel van Engelse als Franse herkomst. Laurence draagt de betekenis ‘man uit Laurentum’ of ‘helder, stralend’.

6. Françoise

De Franse meisjesnaam Françoise is de vrouwelijke variant van de naam Frans. De naam Françoise heeft in Frankrijk een rijke achtergrond en draagt betekenissen als ‘uit Frankrijk’ of ‘vrije persoon’.

7. Aurelie

Aurelie is een mooie meisjesnaam met de betekenis ‘gouden’. Het is afgeleid van het Latijnse ‘Aurelia’. Deze naam, Aurelie, past perfect bij het stralende licht in je leven.

8. Delphine

De betoverende naam Delphine is zowel van Franse als Griekse afkomst. Delphine is afgeleid van het Griekse woord ‘delphís’, wat ‘dolfijn’ betekent.

9. Marie

Franse Marie is een prachtige uniseks naam met de betekenis ‘ster van de zee’. Marie is een Franse variant van de Latijnse naam Maria.

10. Mireille

Mireille is een schitterende Franse meisjesnaam, die ‘prachtig’, ‘vrede’, ‘bewonderen’ en ‘welvarend’ betekent.

10 unieke Franse meisjesnamen

Wil jij jouw bébé een naam geven die echt onderscheidend is? Maak kennis met deze tien meisjesnamen. Deze namen dragen niet alleen unieke klanken met zich mee, maar ook betekenissen die net zo prachtig zijn.

1. Anaëlle

Anaëlle is een meisjesnaam met Franse origine. De naam draagt de betekenis van ‘vriendelijkheid’ en ‘barmhartigheid’. Deze unieke naam is een samensmelting van de namen ‘Ana’ en ‘Elle’. Anaëlle, een naam die zowel elegant als betekenisvol is!

2. Celie

Celie is een meisjesnaam die ‘blind’ betekent. Deze naam draagt een diepere symboliek van innerlijke wijsheid en inzicht. Celie straalt een gevoel van mysterie en kracht uit.

3. Flavie

De Franse meisjesnaam Flavie staat voor ‘gouden, blond’. Flavie roept beelden op van stralende pracht en natuurlijke schoonheid, zoals het warme, gouden licht van de zon.

4. Elodie

Elodie is een meisjesnaam van zowel Franse als Griekse roots. De naam draagt de betekenis ‘weelde van verre oorden’. De Franse variant van de oorspronkelijke Griekse spelling ‘Alodia’, verwijst naar schatten en rijkdommen uit buitenlandse gebieden.

5. Maelys

Maelys is voornamelijk een meisjesnaam van Franse - Bretonse oorsprong en draagt de betekenisvolle boodschap ‘leider prinses’. Deze naam weerspiegelt een combinatie van kracht en adel, met een verwijzing naar zowel leiderschap als koninklijke status.

6. Oriane

De naam Oriane vertaalt zich naar ‘mooie ochtendgloed’, zoals wanneer de zon opkomt en de lucht in warme kleuren kleurt. De naam komt van een oud woord dat ‘goud’ betekent. De naam Oriane geeft het idee van iets heel moois en waardevols weer, net als de start van een mooie, nieuwe dag.

7. Pomeline

Van Franse origine betekent meisjesnaam Pomeline ‘appel’. Deze naam is heel zeldzaam. De naam wordt vooral geassocieerd met Charlotte Marie Pomeline Casiraghi, de dochter van prinses Caronline van Monaco en kleindochter van Grace Kelly.

8. Piaf

Meisjesnaam Piaf is afgeleid van het Franse woord ‘mus’. Piaf roept de associatie op met de delicate vogel en doet ook denken aan de iconische Franse zangeres Edith Piaf.

9. Roux

Roux is een uniseks naam van Franse origine met Latijnse wortels. Deze naam draagt de betekenis het traditioneel ‘bruinrood’ of ‘roodachtig’. Oorspronkelijk de naam Roux gebruikt als bijnaam voor een roodharig persoon.

10. Vrai

De naam Vrai is een bijzondere uniseks naam, met zijn Franse herkomst. Vrai staat voor ‘waar’ of ‘echt’.

10 stoere Franse meisjesnamen

Ben je op zoek naar een naam voor je kleine meid die stoer en krachtig is? Geen zorgen, ook in Frankrijk zijn er tal van meisjesnamen die zelfverzekerdheid en moed uitstralen, met dat kenmerkende vleugje Franse charme.

1. Colette

Franse meisjesnaam Colette draagt de betekenis ‘mensen van overwinning’. Net als de Franse schrijfster waarmee de naam het meest wordt geassocieerd, is Colette een elegante en charmante naam die herontdekt wordt.

2. Valerie

Valerie is een klassieke meisjesnaam met zowel Engelse als Franse wortels. De naam draagt de betekenis van ‘moedig’, wat afkomstig is van het Latijnse woord ‘valiant’. Daarnaast wordt de naam ook geassocieerd met ‘sterk’ en zelfs ‘gezond’.

3. Brigitte

Brigitte, een elegante meisjesnaam van Franse origine, draagt de betekenissen van ‘kracht’ als ‘jeugd’ in zich. Deze naam is afgeleid van het Ierse ‘Brigdet’ en het woord ‘brígh’.

4. Bernadette

De naam Bernadette is ontstaan in het zuidwesten van Frankrijk. Bernadette draagt de krachtige betekenissen van ‘moedig’ en ‘sterk’.

5. Gervaise

De Franse meisjesnaam Gervaise is een zeldzame meisjesnaam en is sinds de jaren ’50 niet veel gebruikt. Gervaise staat voor ‘bedreven met een speer’, een échte stoere naam dus!

6. Lave

Lave is een stoere uniseks naam met Franse roots. De naam Lave draagt de betekenis ‘lava’.

7. Chandler

Chandler is een naam die voor zowel jongens als meisjes gebruikt kan worden en heeft zijn oorsprong in Frankrijk. Het was oorspronkelijk een naam die verwees naar een beroep en komt voort uit het Franse woord ‘chandelier’, wat ‘maker’ of ‘verkoper van kaarsen’ betekent. Ook is Chandler een buitenwijk van Phoenix in de staat Arizona.

8. Charlotte

Meisjesnaam Charlotte is een klassieke naam met een koninklijke geschiedenis. Charlotte is van Franse oorsprong en betekent ‘vrij mens’ of ‘klein’. Door de betekenis ‘vrij mens’ behoort Charlotte tot de stoere namen, omdat het onafhankelijkheid en vastberadenheid impliceert.

9. Nicolette

Meisjesnaam Nicolette is van Franse origine en draagt de betekenis ‘triomf van het volk’. Deze elegante naam is een variant op de klassieke jongensnaam ‘Nicholas’.

10. Reine

De naam Reine betekent ‘koningin’. Het is een uniseks naam die zowel door jongens als meisjes gedragen kan worden. Reine vindt haar oorsprong in het Franse woord ‘reine’, wat in het Nederlands koningin betekent, en dit woord heeft zijn wortels in het Latijnse begrip ‘regina’.

10 vintage Franse meisjesnamen

Reis terug in de tijd met vintage Franse meisjesnamen. Deze selectie van tien namen roept een gevoel van nostalgie op en ieder van hen draagt een eigen verhaal met zich mee.

1. Albertine

Albertine is een betekenisvolle en elegante vrouwelijke naam van Franse origine. Deze naam draagt de prachtige betekenissen ‘nobel’ en ‘helder’, en is afgeleid van de mannelijke naam Albert.

2. Céline

Meisjesnaam Céline stamt zowel uit het Frans als het Latijn. Céline vindt zijn wortels in het oude Romeinse ‘Caelinus’, wat vertaald kan worden als ‘hemels’. Deze naam is vooral bekend geworden door de iconische Frans-Canadese popster Céline Dion.

3. Gabrielle

Gabrielle is de Franse variant van de Hebreeuwse naam Gavri’el, die de betekenis draagt ‘God is mijn kracht’. De naam weerspiegelt de spirituele band tussen goddelijke kracht en menselijke moed.

4. Martine

Meisjesnaam Martine heeft zowel Franse als Latijnse wortels. Martine draagt de betekenis ‘toewijding aan Mars’, ‘de god van de oorlog’ en ‘strijdlustigheid’. De naam Martine heeft een sterke connectie met de Romeinse mythologie en de god Mars.

5. Gisèle

Gisèle is een meisjesnaam met een betekenisvolle herkomst uit zowel het Frans als het Duits. Deze naam draagt de prachtige betekenissen van ‘toezegging’ en ‘gijzelaar’. De naam Gisele roept een beeld op van vastberadenheid en verbinding, terwijl het tegelijkertijd een vleugje elegantie en kracht uitstraalt.

6. Violette

Franse naam Voilette heeft de sublieme betekenis van ‘violet’ en ‘paarse bloem’. De violet wordt beschouwd als één van de vroegst gebruikte bloemennamen. De naam straalt charmant en sierlijkheid uit.

7. Lisette

Lisette is een prachtige naam voor meisjes. De naam is oorspronkelijk afkomstig uit het Frans en draagt de betekenis van ‘Gods belofte’ en ‘aan God toegewijd’. Lisette is verbonden met de Franse traditie waarin namen eindigen op -ette.

8. Hélène

Hélène, een meisjesnaam met Franse als Griekse achtergrond, heeft een mooie betekenis. Afgeleid van de Griekse naam Helen, betekent de naam Hélène ‘stralend licht’.

9. Blaise

De naam Blaise is een uniseks naam die zowel door jongens als meisjes gedragen kan worden. De naam betekent ’lispel’ of ‘stotter’ en komt ook in het Latijns voor. Het doet ook denken aan Blaise Pascal, een Frans briljant zeventiende eeuws wonderkind die later een prominente natuur- en wiskundige werd.

10. Rémi

De Franse naam Rémi heeft de betekenis ‘roeier’. Rémi is een uniseks naam die zowel voor jongens als meisjes geschikt is.

Lees ook: Franse jongensnamen: 40 magnifique namen

Beeld: iStock.com/NataliaDeriabina