Franse jongensnamen: 40 magnifique namen

Franse jongensnamen: 40 magnifique namen

Ben je op zoek naar een prachtige naam voor je petit bébé? Wat dacht je van een Franse jongensnaam? Deze namen stralen een combinatie van elegantie, romantiek en historie uit. WIJ heeft een lijst van 40 jongensnamen mét betekenis voor je samengesteld. Laat de babynamen-reis naar het land van croissants, stokbroden, baretten en l’amour maar beginnen!

Franse jongensnamen overzicht

In dit artikel vind je de volgende lijstjes met de leukste Franse namen voor jongens. Klik op de link en ga direct naar jouw favoriete categorie toe.

10 populaire Franse jongensnamen

Van tijdloze klassiekers tot eigentijdse favorieten. We trappen de lijst af met de populairste Franse jongensnamen.

1. Jules

De Franse naam Jules is afgeleid van de namen Julia, Julien of Juli. Jules kan gegeven worden aan zowel jongens als meisjes. De naam heeft de betekenis ‘jeugdigheid’.

2. Louis

Louis is een Franse naam die oorspronkelijk afgeleid is van ‘Ludwig’, wat op zijn beurt vertaald kan worden als ‘beroemde krijger’. Deze naam heeft een rijke geschiedenis in Frankrijk, met maar liefst 14 koningen die de naam Louis droegen. Louis neemt daardoor een betekenisvolle positie binnen de Franse cultuur in.

3. Naël

De naam Naël draagt talloze prachtige betekenissen met zich mee. Afgeleid van ‘Nail’ verwijst Naël naar iemand die dingen heeft bereikt of succesvol is. Daarnaast heeft Naël te maken met gezegend zijn en vrijgevigheid, vergelijkbaar met Gewenaël. Bovendien symboliseert de naam de betekenis van een goddelijke geschenk, wat afgeleid is van de naam Nathanaël. Kort samengevat staat Naël voor succes, zegeningen, vrijgevigheid en goddelijke gaven.

4. Marie

Franse Marie is een prachtige uniseks naam met de betekenis ‘ster van de zee’. Marie is een Franse variant van de Latijnse naam Maria.

5. Laurent

Laurent is een prachtige jongensnaam van Franse origine. De naam heeft zijn oorsprong in het Latijnse ‘Laurentius’, wat ‘uit Laurentium’ betekent (een stad in Italië). Daarnaast kan Laurent afgeleid zijn van het oude Griekse woord ‘Lavrenti’, dat voor ‘de heldere, stralende’ staat. In Frankrijk, Canada en andere Franssprekende landen is Laurent een veelgebruikte naam.

6. Matthieu

De naam Matthieu komt van het Franse ‘Matthieu’, dat afkomstig is van het Latijnse ‘Matthaeus’, afgeleid van het Griekse ‘Matthaios’ vanuit het Hebreeuwse ‘Matityahyu’, wat ‘geschenk van de Heer; geschenk van Yahweh’ betekent.

7. Denis

Denis is een jongensnaam met Franse en Griekse wortels. De naam heeft een mythologische achtergrond, geïnspireerd oor de Griekse god van wijn, met de betekenis ‘volger van Dionysus’. Denis is een naam met een verhaal!

8. Antoine

De Franse naam Antoine draagt de betekenis ‘bewonderingswaardigheid’ en ‘onbetaalbaarheid’. Antoine wordt in het Frans uitgesproken als An-twahn.

9. Sébastien

Sébastien is een prachtige jongensnaam van Franse oorsprong. De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘sebastos’, dat ‘eerbiedwaardigheid’ betekent.

10. François

De naam François is een combinatie van het traditionele van Francis en het charmante Franse charisma. François betekent zowel ‘vrije man’ als ‘Fransman’. Een geweldige keuze voor een jongen die er klaar voor is om de wereld te ontdekken.

10 unieke Franse jongensnamen

Ben je op zoek naar een naam voor jouw bébé die echt anders is? Maak kennis met deze tien jongensnamen. Deze namen hebben niet alleen unieke klanken, maar ook mooie betekenissen.

1. Jean

Jean is een unieke jongensnaam met Franse wortels. De naam draagt een bijzondere betekenis, namelijk ‘God is genadig’. Een zowel elegante als betekenisvolle naam.

2. Stéphanos

Stéphanos, een Franse variant van een Griekse naam, draagt de betekenis van ‘krans’ of ‘kroon’. Deze naam staat ook voor ‘beloning’, ‘bekendheid’ en ‘roem’. In het oude Griekenland werden lauwerkransen gebruikt om overwinning te symboliseren. Een mooie naamkeuze voor jouw toekomstige kampioen!

3. Aimon

De Franse jongensnaam Aimon staat voor ‘huis, thuis’. Aimon kan ook worden gezien als een naamvariant van Eamonn of Edmund. Een mooie naam die de essentie van geborgenheid en comfort uitdraagt.

4. Amaury

Amaury is een jongensnaam met zowel Duitse als Franse wortels en draagt de mooie betekenis van ‘werkkracht’. Een naam die energie en toewijding uitstraalt.

5. Gabin

Gabin is een jongensnaam met Franse roots. De naam draagt de betekenis van ‘Uit de stad Gabii’. Gabin vindt zijn oorsprong in de Latijnse naam ‘Gabinus’, die waarschijnlijk verband houdt met de oude stad Gabii in het centrum van Italië.

6. Elouan

Elouan is een jongensnaam die ‘licht’ betekent. In 2006 was deze naam erg geliefd en stond op de 127e plaats in Frankrijk. Hoewel Elouan nog steeds in de top 500 staat, is het buiten Frankrijk bijna niet bekend.

7. Malo

Malo, een naam met zowel Hawaïaanse als Franse roots, heeft betekenissen die kracht en belofte uitstralen. Voor jongens is het een naam die ‘winnaar’ betekent in het Hawaïaans en ‘stralende belofte’ in het Frans. Malo is een naam met karakter!

8. Yves

Yves is een jongensnaam met Franse oorsprong, uitgesproken als ‘ievs’. Deze mooie naam draagt de betekenis ‘taxus’, een altijdgroene boom met rode bessen en scherpe naalden, die vroeger werd gebruikt voor het maken van boogschietbogen.

9. Vrai

De naam Vrai is een bijzondere uniseks naam, met zijn Franse herkomst. Vrai staat voor ‘waar’ of ‘echt’.

10. Romain

Jongensnaam Romain heeft zowel Latijnse als Franse wortels. Romain draagt de betekenis ‘burger van Rome’.

10 stoere Franse jongensnamen

Wil je een naam voor je kleine kerel die stoer is? Ook in Frankrijk zijn er tal van jongensnamen die kracht en zelfvertrouwen uitstralen, met alsnog dat vleugje Franse charme.

1. Pierre

Franse naam Pierre valt onder categorie ‘stoere Franse jongensnamen’ door zijn betekenis. Pierre staat namelijk voor ‘rots’ of ‘steen’, dat afgeleid is van het Griekse woord ‘Peter’.

2. Aramis

Armis is een bijzondere naam met een stoere betekenis: ‘fictieve zwaardvechter’. De naam komt rechtstreeks uit het avontuurlijke verhaal ‘De Drie Musketiers’.

3. Chandler

Chandler is een naam die voor zowel jongens als meisjes gebruikt kan worden en heeft zijn oorsprong in Frankrijk. Het was oorspronkelijk een naam die verwees naar een beroep en komt voort uit het Franse woord ‘chandelier’, wat ‘maker’ of ‘verkoper van kaarsen’ betekent. Ook is Chandler een buitenwijk van Phoenix in de staat Arizona.

4. Florent

Jongensnaam Florent is van Franse herkomst met de betekenis ‘bloeien’ en ‘floreren’. Florent is de mannelijke variant van de naam Florence. De naam wordt veel gebruikt in verschillende culturen en talen, allemaal met het idee van vitaliteit en groei. Florent is een naam die de kracht van ontwikkeling en succes laat zien.

5. Fort

De naam Fort spreekt duidelijk over kracht en robuustheid. Van Franse herkomst betekent jongensnaam Fort ‘sterk’. De naam draagt ook een historische verwijzing naar een oude heilige genaamd Fort.

6. Maël

Maël is een prachtige jongensnaam van Franse origine, die ‘chef’ of ‘prins’ betekent. Het is een naam die kracht en autoriteit uitstraalt. Maël is echt een naam voor iemand die een ware leider is!

7. Saber

De Franse jongensnaam Saber heeft de krachtige betekenis van ‘zwaard’. Saber is afgeleid van het Franse woord ‘sabre’.

8. Quain

Jongensnaam Quain vindt zijn oorsprong in het Frans en staat voor ‘slim’ en ‘snel’. Quain draagt een energieke en slimme uitstraling met zich mee. Een vlotte naam dus!

9. Lave

Lave is een stoere uniseks naam met Franse roots. De naam Lave draagt de betekenis ‘lava’.

10. Dax

Dax, een jongensnaam met Franse roots, draagt de betekenis van ‘leider’. Daarnaast is Dax een plaats in Zuidwest-Frankrijk.

10 vintage Franse jongensnamen

Stap terug in de tijd met Franse vintage jongensnamen. De tien namen ademen nostalgie en vertellen elk hun eigen verhaal.

1. Henri

Henri is een Franse naamvariant van de oude Duitse naam ‘Haimirich’ en het Engelse ‘Henry’. De naam draagt de betekenis ‘Heerser van het huis’. Henri is een uniseks naam, het kan zowel door jongens als meisjes gedragen worden.

2. Colin

Colin is een jongensnaam met zowel Gaelic als Oud-Franse wortels. In Gaelic, afgeleid van ‘Culien’ en ‘Cailean’, betekent Colin ‘jong’ of ‘welpje’. Vanuit Oud-Franse bronnen in Colin een koosnaam afgeleid van ‘Colle’, wat weer een verkorte vorm is van jongensnaam Nicholas.

3. Lucien

Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk betekent de jongensnaam Lucien ‘licht’. Deze Franse jongensnaam klinkt verfijnd en komt overeen met de Spaanse naam Luciano, evenals de Latijnse namen Lucianus en Lucius. Lucien is een naam die lichte elegantie uitstraalt.

4. René

René betekent in het Frans ‘opnieuw geboren’ of ‘wedergeboren’. Het is een populaire voornaam in landen waar Frans, Spaans of Duits wordt gesproken. René vindt zijn oorsprong in de Latijnse naam Renatus.

5. Rémi

De Franse naam Rémi heeft de betekenis ‘roeier’. Rémi is een uniseks naam die zowel voor jongens als meisjes geschikt is.

6. Blaise

De naam Blaise betekent ‘lisp’ en ‘stotteren’. Het is een uniseks naam die zowel door jongens als meisjes gedragen kan worden. De naam Blaise heeft een speciale band met Sint Blaise, de beschermheilige voor mensen met keelproblemen.

7. Perrin

Franse naam Perrin heeft de betekenis ‘rots’. Perrin is een uniseks naam. De naam Perrin straalt kracht en karakter uit!

8. Émile

Émile is een jongensnaam met de betekenis van ‘rivaal’. De naam vindt zijn oorsprong in het Latijnse ‘Aemilius’ en ‘Aemilia’. Émile is een naam die doet denken aan vastberadenheid.

9. Marcel

Marcel, een jongensnaam met Franse achtergrond, heeft een krachtige betekenis: ‘jonge krijger’. De naam vindt zijn oorsprong in de oude Romeinse namen ‘Marcus’ en ‘Marcellus’, en betekent ook ‘toebehorend aan Mars’ in het Latijn.

10. André

De naam André heeft een oorsprong in zowel het Frans als het Portugees. André draagt de stoere betekenis ‘man’ en ‘krijger’. Het is een uniseks naam. Een naam die kracht en moed uitstraalt.

Lees ook: Franse meisjesnamen: 40 elegante namen

Beeld: iStock.com/ThomasVogel