70x Engelse namen

70x Engelse namen

Een Engelse babynaam aan je baby geven is helemaal trendy! Ben jij ook helemaal in love met namen zoals: Chase, Lily en Bobby? Daarbij heeft een Engelse naam een groot voordeel: bijna iedereen kent de naam, in welk land dan ook. Dus zijn Engelse namen jouw cup of tea? WIJ heeft voor jou de 70 typische, Engelse babynamen mét betekenis op een rij gezet. So let’s go!

Hoe herken je Engelse babynamen?

Nederlandse namen kun je vaak herkennen aan korte namen. Engelse namen daarentegen eindigen vaak op -ie of -y, zoals Ivy of Jamie. Ook zijn de namen vaak geïnspireerd op de natuur, zoals Lily (lelie) of Willow (wilg).

Let op! Een Engelse naam kan in het Nederlands anders worden uitgesproken. Neem bijvoorbeeld de naam ‘Harry’. In het Engels wordt deze als ‘Heery’ uitgesproken, maar in het Nederlands vaak als ‘Harríé’. Het verkeerd uitspreken van de naam van je kind is heel vervelend. Deze ouders weten hier alles van. Om ergernissen te voorkomen, hebben wij 70 namen uitgezocht die óók in Nederland goed klinken.

TIP! Benieuwd hoe populair de Engelse namen in Nederland zijn? Raadpleeg dan de handige namenteller van WIJ. Je krijgt dan van de afgelopen jaren te zien hoe vaak een naam voorkomt in Nederland.

Engelse jongensnamen

Bij onze zoektocht naar Engelse jongensnamen hebben we niet alleen in Engeland gezocht, maar ook een uitstapje gemaakt naar de buurlanden Schotland en Ierland. Wil je liever direct de meisjesnamen bekijken? Die vind je hier!

1. Aiden

We beginnen de lijst met de stoere jongensnaam Aiden. Deze naam is afgeleid van de Ierse naam Aodhán, wat ‘klein vuur’ betekent.

2. Alan

De jongensnaam Alan kwam al rond de zesde eeuw voor in Engelstalige gebieden. Destijds betekende Alan waarschijnlijk ‘kleine rots’, ‘opgewekt’ of ‘knap, mooi’. Er wordt ook gedacht dat de naam is afgeleid van de Iraanse stam de Alans.

3. Austin

De Engelse voornaam Austin is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘augere’, wat ‘vermeerderen’ betekent. De naam betekent ‘geheiligd, gewijd, verheven, eerwaardig’.

4. Bobby

De jongensnaam Bobby is afgeleid van Bob, dat weer afkomstig is van Robert. Bobby betekent ‘heldere faam’. Andere spellingen van de naam zijn Bobbi en Bobbie.

5. Bowie

Bowie is een uniseksnaam die is afgeleid van de Schotse achternaam ‘Buidhe’. Dit betekent mogelijk ‘van Buadhach’, wat ‘overwinning’ betekent.

6. Caleb

Caleb is een variant op Kaleb, maar wordt geschreven met de letter C in plaats van de K. Deze stoere en unieke jongensnaam staat voor ’trouw’. Als je op zoek bent naar een unieke babynaam, dan is deze naam zeker een aanrader.

Lees ook: Unieke babynamen: Deze namen hoor je niet vaak

7. Chase

Wil je je zoontje een stoere naam geven? Dan is Chase dé naam. Deze naam draagt de stoere betekenis ‘jagen, jager’. Hoewel Chase oorspronkelijk als achternaam wordt gebruikt, wordt het tegenwoordig ook veel als voornaam gebruikt.

8. Chester

De Engelse voornaam Chester wordt voornamelijk gebruikt in Engelstalige landen en betekent ‘fort, kamp’. Bibi Breijman en Waylon hebben hun zoontje deze stoere naam gegeven.

9. Cody

Van de Ierse achternaam ‘Ó Cuidghthigh’ is de jongensnaam Cody afgeleid. Deze naam draagt een prachtige betekenis met zich mee, namelijk ‘behulpzaam’.

11. Daley

De naam Daley is een Engels. De naam stamt af van Dalach, een Keltisch woord. Daley betekent ‘verzamel samen’.

12. Denzel

Van Cornwall is de jongensnaam Denzel afkomstig. Denzel is een hele stoere naam, want de betekenis is ‘van grote sterke, kracht’. Het is dé perfecte naam voor jouw tough guy.

14. Ian

Van Schotse oorsprong is de jongensnaam Ian afkomstig. Deze voornaam komt ook voor als achternaam in Engelstalige landen. Ian draagt een prachtige betekenis met zich mee, namelijk ‘geschenk van God’.

15. James

De Engelse voornaam James is afgeleid van het Hebreeuwse naam ‘Jacob’. De betekenis van James is niet helemaal duidelijk. Mogelijk de oorspronkelijke betekenis van James is ‘hij zal beschermen’.

16. Jamie

De uniseksnaam Jamie is van Schotse oorsprong. Jamie stamt af van de Engelse naam James, die op zijn beurt weer afgeleid is van het Hebreeuwse naam Jakob. Net zoals James betekent Jamie ‘hij zal beschermen’.

17. Jax(x)

Een korte, stoere naam. Of je het met één ‘X’ schrijft of met twee, de keus is aan jou. Jax(x) is afgeleid van Jackson, wat van oorsprong een Engelse achternaam is met de betekenis ‘zoon van Jack’. Sinds enkele jaren is Jax een populaire voornaam geworden.

18. Jayden

De naam Jayden behoort met zijn betekenis weer tot een van de prachtige betekenissen. De voornaam betekent namelijk ‘dankbaar’. Jayden is ontstaan door de samenvoeging van de namen Jay en Hayden, wat ook de uitspraak van de naam verklaart: ‘djeeden’.

19. Joey

Van de Hebreeuwse naam Jozef stamt Joey af. Deze Engelse voornaam draagt de betekenis ‘God voorziet en maakt beter’.

20. Jordan

De Engelse voornaam Jordan kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. Deze naam is vooral populair in Amerika, waar Jordan op plek nummer 48 staat van de top 50 namen. De betekenis van Jordan is ‘stromende beek’.

21. Liam

Liam stamt af van Ierland. Het is een variant op de Germaanse naam Wilhelm. Liam is een samenstelling van ‘wil’ dat staat voor ‘wilskracht, streven’ en ‘helm’ betekent ‘helm, beschermer, koning’.

22. Mason

De naam Mason komt uit Engeland vandaan. Oorspronkelijk droegen steenwerkers destijds Mason als achternaam. Mason betekent dan ook ‘persoon die met steen werkt’.

23. Mike

De jongensvoornaam Mike wordt voornamelijk gebruikt in Engelstalige landen. Mike is een verkorting van de naam Micheal. De betekenis van Mike is ‘Die als God is’.

24. Miles

Miles, net als Mike, is een variant van de naam Michael. De herkomst en betekenis zijn niet helemaal duidelijk. Het kan afkomstig zijn van het Germaanse Milo, uit het Latijn waar Miles ‘soldaat’ betekent, of van het Slavische woord ‘milu’, wat ‘genadig’ betekent.

25. Morris

Van de Franse naam Maurice is Morris een Engelse variant. De naam Morris is weer afgeleid van de Latijnse naam Mauritius. De betekenis hiervan is een uitbreiding van ‘maurus’, wat ‘Moor, bewoner van Maurentanië, met een donkere huid’ betekent.

26. Mylo

In ons buurland België wordt de jongensnaam Mylo het meest gegeven. En dat is zeker verklaarbaar, aangezien Mylo een hele stoere Engelse naam is. Mylo betekent namelijk ‘dappere krijger, vergevingsgezinde’. Ook wordt gezegd dat Mylo afgeleid is van de Slavische naam Milan, een afkorting van Miloslwa. De naam Miloslaw is een samenvoeging van de woorden ‘milij’ en ‘slava’, wat staat voor ‘lief’ en ‘roem’.

27. Owen

De Engelse naam Owen is de Welshe variant van de Griekse naam Eugenius. Owen betekent ‘welgeboren’.

28. Quinn

Quinn is een Ierse naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven kan worden. In Engelstalige landen wordt Quinn ook als achternaam gebruikt. De herkomst van Quinn is niet helemaal duidelijk. Het kan komen van de Ierse familienaam ‘Ó Cuinn’, wat ‘afstammeling van Conn’ betekent. Conn komt van het Ierse woord ‘cond’, wat ‘intellect’ betekent. Ook kan Quinn afkomstig zijn van Quintus, wat in het Latijn ‘de vijfde’ betekent.

29. Riley

De Engelse voornaam Riley kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. Riley wordt het vaakst gegeven aan Engelse en Welshe jongens, en dit is terug te zien in de top 50. De naam staat al gemiddeld 10 jaar op plek nummer 27. De betekenis van Riley is ‘roggeveld’.

30. Riv

Van de Engelse naam River is de korte naam Riv afgeleid. De betekenis van deze naam is nogal voor de hand liggend, namelijk ‘rivier’.

31. Ted

De voornaam Ted kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden, maar wordt over het algemeen vaker aan jongens gegeven. In Nederland wordt deze naam echter ook wel aan meisjes gegeven. Ongeveer 1 op de 44 Teds in Nederland is een meisje. De betekenis van Ted is ‘voortvarend, speer’.

32. Toby

De naam Toby is een Engelse jongensnaam die vaak wordt gegeven aan Engelse en Welshe jongens. De betekenis van deze naam is ‘God is goed’.

33. Troy

De Engelse voornaam Troy komt voornamelijk voor in Engelstalige landen. In Nederland is deze naam dus vrij uniek! Troy draagt de betekenis ‘van Troeys, Frankrijk’.

34. Zack

De voornaam Zack stamt af van de naam Zachary, die op zijn beurt weer afgeleid is van de naam Zacharias. De betekenis van Zack is ‘gevierd door God’.

35. Zane

Deze hippe voornaam Zane werd voor het eerst als voornaam gebruikt in de 19e eeuw, daarvoor was het een achternaam. De betekenis van deze Engelse voornaam is helaas niet bekend.

Engelse meisjesnamen

Bij onze zoektocht naar Engelse jongensnamen hebben we niet alleen in Engeland gezocht, maar ook een uitstapje gemaakt naar de buurlanden Schotland en Ierland.

1. Audrey

We beginnen de lijst met de prachtige meisjesnaam Audrey. Audrey komt van de Oudengelse naam Etheldreda. De betekenis van Audrey is ‘edel’ en ‘geliefd’, wat de letterlijke betekenis van Etheldreda weerspiegelt (‘ethel’ staat voor edel, en ‘dreda’ staat voor geliefd).

2. Esmé

De meisjesvoornaam Esmé heeft zowel Engelse als Franse herkomst. Er wordt vermoed dat de naam Esme afstamt van het Latijnse woord ‘aestimatus’, dat ‘geacht’ betekent. Esmé wordt vaker uitgeschreven als Esmee.

3. Fay

De naam Fay is afgekort van het Engelse woord ‘fairy’, dat in het Nederlands ‘fee’ betekent. Fay kan ook een verwijzing zijn naar ‘faith’, dat geloof betekent.

4. Hailey

Hayley is de oorsprong van Hailey, een populaire meisjesnaam in Engelstalige landen. De betekenis van Hailey heeft verschillende oorsprongen. Eén mogelijkheid is dat Hayley komt van de Oud-Engelse achternaam Hale of Hales, wat ‘woonachtig in een afgelegen valei of hoek’ betekent. Een andere verklaring is dat Hayley verwijst naar het Engelse dorpje met dezelfde naam, waarbij ‘hay’ staat voor ‘hooi’ en ’ley’ voor ‘weide’, dus ‘hooivlakte’ of ‘hooiweide’. Een derde mogelijkheid is dat Hayley afgeleid is van het Oudnoorse woord ‘haela’, wat ‘held’ betekent.

5. Hazel

Zoals al gezegd werd hoe je Engelse namen kunt herkennen, houden Engelsen van namen geïnspireerd door de natuur. De meisjesnaam Hazel is hier een goed voorbeeld van. Hazel betekent ‘hazelaar’, een boom die hazelnoten geeft.

6. Holly

De meisjesnaam Holly betekent eigenlijk ‘plant met de rode bessen’. Dit verwijst naar de hulst, een symbool voor de decembermaand en kerst.

TIP! Wist je dat de hulst ook de geboortebloem is voor de maand december? Deze bloem zegt iets over het karakter van je kind. Lees hier meer erover!

7. Indy

Van het prachtige woord ‘independent’, wat in het Nederlands ‘onafhankelijk’ betekent, stamt de voornaam Indy af. Deze naam kan zowel aan jongens als meisjes worden gegeven. Ook kan de naam Indy een verwijzing zijn naar India, waarbij het afgeleid is van de Indische godheid Indra, met de betekenis ‘mooi’ of ‘schitterend’.

8. June

De naam June is de Engelse vertaling van de maand juni. De Romeinse godin ‘Juno’ droeg deze naam. Juno was de vrouw van oppergod Jupiter, waardoor zij beschouwd werd als de koningin van het hele universum.

9. Kate

De Engelse voornaam Kate is een korte, mooie meisjesnaam. In Engelstalige landen is Kate een zeer geliefde naam. De betekenis van Kate is ‘puur’.

10. Lana

De meisjesnaam Lana vindt haar oorsprong in verschillende bronnen. In Engeland is Lana een verkorte versie van de Engelse naam Alana, wat ‘aantrekkelijk’ betekent. Ook wordt gezegd dat Lana een verkorte variant is van de Slavische naam Svetlana, wat ’licht’ betekent.

11. Lily

De Nederlandse vertaling van de naam Lily is Lelie. Lily is afgeleid van de naam ‘Liliana’.

12. Lucy

De meisjesnaam Lucy heeft zowel Franse als Engelse roots. Het is zowel een voornaam als een achternaam. Lucy stamt af van de Romeinse naam ‘Lucia’, die op zijn beurt een vrouwelijke variant is van Lucius, wat ’licht’, ‘schitterend’ of ‘bij zonsondergang geboren’ betekent.

13. Maeve

De naam Maeve is van Ierse afkomst. Maeve betekent ‘vreugde’. Vroeg koningin van Connaught droeg de naam Maeve.

14. Marly

In plaats van Marley wordt de naam verkort tot Marly, zonder de ‘é’. Dit geeft toch wel een stoerder effect. De naam is afkomstig uit het Oudengels en betekent ‘prettig hout’. Hoewel deze naam in Engeland en Frankrijk voornamelijk voor jongens wordt gebruikt, wordt deze in Nederland vaker gegeven aan meisjes.

15. Megan

Van de naam Margeretha is Megan afgeleid. Megan draagt een prachtige betekenis, namelijk ‘parel’.

16. Poppy

De prachtige meisjesnaam Poppy wordt al sinds de Victoriaanse tijd aan meisjes gegeven. Net als veel Engelse namen heeft Poppy ook een betekenis uit de natuur, namelijk ‘klaproos’ of ‘papaver’. Als je op zoek bent naar een unieke naam, dan is Poppy zeker een aanrader! In Nederland zijn ongeveer 100 vrouwen en meisjes met deze naam.

17. Rosie

Wat de betekenis van de Engelse voornaam Rosie is, is misschien al vanzelfsprekend. De naam is afgeleid van Rosa, wat ‘roos’ betekent.

18. Skye

De naam Skye is afgeleid van het Engelse woord ‘sky’, wat in het Nederlands ’lucht’ betekent. Skye kan zowel aan jongens als meisjes worden gegeven, en de betekenis ervan is natuurlijk ’lucht’, maar ook ‘hemel’. Dit woord vindt zijn oorsprong in het Oudnoors, waar ‘sky’ ‘wolk’ betekende. Later hebben de Engelsen dit woord overgenomen en het uiteindelijk ook geïntroduceerd als voornaam voor meisjes.

19. Teddy

De voornaam Teddy kan zowel gedragen worden door jongens als meisjes. De betekenis van de naam is ‘geschenk van God’.

20. Willow

De Engelse uniseksnaam Willow betekent ‘wilg’. In Nederland komen verschillende soorten wilgen voor, zoals de treurwilg en de knotwilg.

21. Ruby

Meisjesvoornaam Ruby is de Engelse naam voor edelsteen robijn. Aan het Latijnse woord ‘ruber’ dankt deze naam. Ruby betekent ‘rood’, de kleur van de steen.

TIP! Ben jij uitgerekend in juli? Wist je dat de geboortesteen van jouw baby dan robijn is? Deze steen brengt geluk en draagt eigenschappen met zich mee. Benieuwd naar alle geboortestenen? Lees het hier!

22. Gia

Een stoere, korte uniseksnaam. Engelse voornaam Gia wordt het vaakst gegeven in Amerika, waarbij vooral meisjes deze naam dragen. De betekenis van Gia is ‘God is verzoend’.

23. Pearl

De naam Pearl wordt vooral gegeven aan Engelse en Welshe meisjes. De betekenis van Pearl is letterlijk de Nederlandse vertaling, namelijk ‘parel’.

24. Abigale

Liever een naam die je niet vaak hoort? Dan is de mooie naam Abigale écht de naam. In Nederland is de naam Abigale zeldzaam. Naast dat het een unieke naam is, draagt het ook nog eens een mooie betekenis, namelijk ‘God is vreugde’.

25. Lola

Lola is écht een meisjesnaam met een stoere betekenis. Deze Engelse voornaam betekent namelijk ‘stoer, dapper, vrij’.

26. Kacie

In Nederland hoor je de Engelse meisjesnaam Kacie nauwelijks. De voornaam Kacie wordt vooral gegeven aan Schotse meisjes. De betekenis van Kacie is ‘wakend, alert’. Andere schrijfwijze van Kacie is: Casey, Kacey, Kaycee of Kaci.

27. Evelyn

In Nederland kennen we de naam met een andere uitspraak; als Evelien. De betekenis van Evelyn is ‘gewenst kind’ en is afgeleid van de Oud-Engelse achternaam ‘Aveline’.

28. Imogen

Imogen is een Engelse meisjesnaam die ‘meisje’, ‘maagd’ of ‘onschuld’ betekent. In Nederland is dit een zeldzame naam, maar in Engeland is dit een veelgebruikte naam. Grappig weetje; deze naam berust oorspronkelijk op een zetfout: de zetter las Imogen in plaats van Innogen.

29. Winifred

Betekenis van deze lieve naam is ‘Vrede van de vriend’ en komt van het Oud-Engelse ‘Winfrith’, een samengestelde naam van ‘win’ wat vriend betekent en ‘frith’ wat vrede betekent.

30. Olivia

Olivia is van oorsprong een Latijnse meisjesnaam die veel aan Engelse meisjes wordt gegeven. Vooral onder Schotse meisjes is de naam populair. Olivia betekent `vrede van de olijfboom’.

31. Puck

De Engelse naam Puck betekent ‘kabouter, rakker’ en komt van het Oud-Engelse woord ‘puca’. Dat staat voor een mythologisch klein wezentje. Later werd de naam Puck ook een koosnaampje, zoals we in het Nederlands het koosnaampje ‘ukkepuk’ kennen.

32. Jill

Jill is een Engelse naam die oorspronkelijk van Gillian afstamt. De naam Gillian is afkomstig uit het Oudels. Het is een vrouwelijke variant van Julian. De naam Jill staat voor ‘jeugdige’.

33. Nikki

Nikki is een Engelse meisjesnaam. Het is een verkorte variant op de naam Nicole. Het betekent ‘overwinnaar met/van het volk’. Een mooie naam die kracht en samenhorigheid uitstraalt.

34. Joy

De naam Joy is afgeleid van het Engelse woord voor ‘vreugde’. Deze naam staat voor puur geluk. Ook de naam Joya komt voor, dat een afgeleide meisjesnaam van Joy is en ook ‘geluk en vreugde’ betekent.

35. Jaydi

De Engelse meisjesnaam Jaydi verwijst naar de edelsteen jade. De naam betekent ‘dankbaar’ en wordt zowel aan meisjes- als aan jongens gegeven.

Beeld: iStock.com/Massonstock