De 20 populairste babynamen in de eerste helft van 2024

De 20 populairste babynamen in de eerste helft van 2024

Benieuwd welke namen het afgelopen half jaar in Nederland tot de top 20 behoren? Dan ben je hier aan het juiste adres! WIJ heeft de top 20 jongens- en meisjesnamen voor je verzameld. Dankzij onze database kunnen we zien welke namen populairder zijn geworden, of juist niet. Dus benieuwd welke namen in het eerste half jaar van 2024 helemaal trending zijn? Lees dan snel verder.

Korte namen spannen de kroon

Korte namen van drie of vier letters zijn al lange tijd favoriet bij ouders! Het is dé namentrend van 2024 om je kleintje een naam te geven die zowel kort als krachtig is. Denk bijvoorbeeld aan jongensnamen zoals Noah, Luca of Sem en meisjesnamen zoals Nora, Emma of Evi. Het is dan ook helemaal niet verrassend dat deze namen in de top 20 staan.

Tijdloze klassiekers maken een comeback

Wat ook opvalt, is dat we naast de opmars van korte namen ook weer enkele tijdloze klassiekers zien terugkomen. Een voorbeeld hiervan is Lucas, die ineens een flinke sprongetje heeft gemaakt naar de tweede plek van de jongensnamen! Deze naam bungelde eerst nog vijf plekken lager, op nummer zeven, maar lijkt nu helemaal terug van weggeweest. En bij de meisjesnamen zien we hetzelfde met Nora. Vorig jaar stond ze niet eens in de top 10, maar nu schittert ze op de tweede plek!

De naam Noah blijft nummer één

Als je aan de naam Noah denkt, kun je vast al een paar Noah’s opnoemen. Dat is niet verrassend, want deze naam blijft al twee jaar de onbetwiste nummer één! Ouders kunnen geen genoeg krijgen van de naam Noah. En dat is helemaal terecht, want het is een ontzettend leuke naam! Het allergrootste voordeel van de naam Noah is dat deze naam zowel voor jongens als meisjes geschikt is. Toch zien we dat de spelling ‘Noah’ met een H vaker aan jongens wordt gegeven, terwijl meisjes meestal de versie zonder H krijgen. Bovendien heeft de meisjesnaam Noa dit jaar geen plek weten te veroveren in de top 20.

De top 20 jongensnamen

Benieuwd naar de populairste jongensnamen? Hier is de top 20 van de eerste zes maanden van 2024, mét betekenis!

1. Noah

De Hebreeuwse naam Noah staat voor ‘vrede, troost’. Noah is een verkorte benaming van andere namen. De Bijbelse naam ‘Noach’ komt het meest overeen met Noah.

2. Lucas

De voornaam Lucas is een verkorting van Lucanus. De naam Lucanus staat voor ‘afkomstig van Lucanië’. Lucanië is een gebied in Zuid-Italië.

3. Luca

De naam Luca betekent ’licht’ en verwijst (net als Lucas) naar Lucanië, een gebied in Zuid-Italië.

4. Sem

De naam Sem is afkomstig van de Hebreeuwse naam ‘Sjem’. De zoon van Noach, stamvader der Semieten, heet ook Sem. De naam Sem betekent ‘goede naam’ of ‘roem’.

5. Noud

De Germaanse naam Noud is afgeleid van Arnout. De naam Arnout heeft de betekenis ‘hij die heerst als een adelaar’. Noud heeft een verkorte betekenis, namelijk ‘heersen’.

6. Liam

Liam stamt af van Ierland. Het is een variant op de Germaanse naam Wilhelm. Liam is een samenstelling van ‘wil’ dat staat voor ‘wilskracht, streven’ en ‘helm’ betekent ‘helm, beschermer, koning’.

7. Levi

De naam Levi stamt af van het Hebreeuws. In de Bijbel is Levi de derde zoon van Jakob en Lea, stamvader van de Levieten. Levi betekent ‘zich aansluitend, aanhankelijkheid’.

8. Mees

De naam Mees is afkomstig uit het Hebreeuws. Mees is een verkorting van de naam ‘Bartholosmeüs’. De naam Bartholosmeüs betekent ‘de zoon van Talmai’ en Talmai staat voor ‘de vorentrekker’ of ‘rijk aan rimpels’. Ook wordt gezegd dat de naam Mees staat voor ‘de zoon van de aarde’.

9. Finn

De voornaam Finn is van Scandinavische oorsprong. Er zijn verschillende beweringen over de naam Finn. Er wordt gezegd dat Finn van het woord ‘fink’ komt, dat staat voor ‘vink’, de vogel. Een andere bewering is dat Finn staat voor het land ‘Finland’. In Ierland wordt de naam Finn geassocieerd met de legendarische held Finn MacCool, die befaamd is voor zijn wijsheid en eerlijkheid.

Lees ook: Scandinavische babynamen: 80 namen uit het Noorden

10. Luuk

Na het verkorten van de naam Lucas is Luuk ontstaan, en de naam Lucas is vervolgens weer een afkorting van Lucanië. De naam Luuk heeft als betekenis ‘afkomstig van Lucanië’, een landschap in Zuid-Italië.

11. Mason

De naam Mason komt uit Engeland vandaan. Oorspronkelijk droegen steenwerkers destijds Mason als achternaam. Mason betekent dan ook ‘persoon die met steen werkt’.

12. Milan

De Slavische voornaam Milan betekent ‘genadig’. Milan is afgeleid van de naam ‘Miloslaw’. Na het verkorten van Miloslaw is Milan bedacht. De naam Miloslaw is een samenvoeging van de woorden ‘milij’ en ‘slava’, dat staat voor ‘lief’ en ‘roem’.

13. Daan

Na het verkorten van de Hebreeuwse naam Daniël is de naam Daan ontstaan. Daan betekent ‘God is mijn kracht’.

14. James

James is de Latijnse variant van de Hebreeuwse naam Jakob. De naam James heeft meerdere betekenissen. James betekent ‘God beschermt’, of ‘hij bedriegt’.

15. Sam

Na het verkorten van de Hebreeuwse naam ‘Samuel’ is Sam ontstaan. De naam Sam staat voor: ‘de naam is God, Zij die hoort/luistert’.

16. Mats

De naam Mats is afkomstig uit Scandinavië. Na het verkorten van Matthias, dan wel Mattheüs, is de naam Mats ontstaan. Mats draagt de betekenis ‘geschenk van God’ met zich mee.

17. Guus

De naam Guus twee betekenissen hebben. Guus kan herleid zijn van ‘Augustus’ met de betekenis ‘vermeerderaar’, of een verkorting zijn van ‘Gustaaf’ dat staat voor ‘strijder met staaf’.

18. Bram

Bram is een rasechte Nederlandse naam. De naam Bram is afgeleid van de Hebreeuwse voornaam ‘Abraham’. Op grond van de bijbel betekent Bram ‘vader van vele volken’, maar de naam kan ook staan voor ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’,

19. Zayn

De naam Zayn is van Arabische komaf. Zayn staat voor ‘schoonheid’ of ‘genade’.

Lees ook: 100 Arabische babynamen

20. Boaz

De naam Boaz is een Bijbelse naam. Boaz stamt af van Hebreeuws. Boaz heeft de betekenis: ‘in hem is kracht’ of snelheid’.

De top 20 meisjesnamen

Hier zijn ‘ie dan: dé top 20 meisjesnamen van het eerste half jaar van 2024, mét betekenis

1. Emma

Emma komt van namen die beginnen met ‘ermin’ of ‘irmin’, wat ook weer een betekenis heeft, namelijk ‘verbonden en krachtig‘. Het Germaanse woord ermena is ook nog een optie waarvan de naam Emma van af stamt, wat ‘groot, geweldig’ betekent.

2. Nora

Nora is een afkorting van twee namen, namelijk Eleonora en Honora. Eleonora zou komen van het Arabische woord ‘ellinor’ dat ‘God is mijn licht betekent’. Verder stamt de naam Honora af van het Latijnse woord ‘honor’ en dat betekent ‘eer’.

3. Noor

De naam Noor stamt af van een andere afkorting namelijk Nora. De betekenis zal daarom ook hetzelfde zijn. Namelijk ‘God is mijn licht’ en ‘eer’, deze betekenissen volgen uit de namen Eleonora en Honora.

4. Sophie

De naam Sophie volgt uit het Griekse woord Sophia, wat ‘(levens)wijsheid’ betekent.

5. Julia

Julia is afgeleid van de Latijnse familie Julius, dit woord lijkt op een Grieks woord namelijk ‘ioulos’ wat ‘jeugdige’ betekent. Verder kan Julia gevormd zijn uit het woord Jovilius en dat betekent ‘aan Jupiter gewijd’.

6. Mila

De naam Mila volgt uit de Slavische naam Ludmilla, wat met de twee delen, namelijk lud- en -mila, ‘geliefd bij het volk’ betekent. Dit maakt dat de naam Mila ‘geliefd’ betekent.

7. Tess

De naam Tess is volgens wetenschappers van Griekse afkomst en zou meerdere betekenissen kunnen hebben. Tess komt namelijk van de naam Theresia wat afgeleid is van het Griekse woord ‘theros’. Dit Griekse woord betekent ‘warmte, oogst, zomer‘. Ook zou de naam van het Griekse woord thèraein kunnen komen wat ‘jageres’ betekent.

8. Yara

De naam Yara komt van de naam Jaromir wat uit twee delen bestaat, namelijk jaro- en -mir. Jaro betekent in het Slavisch ‘heftig van karakter’ en mir betekent ‘beroemd’. Uit het Slavisch volgt ook mir als vrede/wereld.

9. Oliva

Olivia is afgeleid van de naam Olivier. Beide namen hebben een betekenis van een olijfboom, in het Latijn heb je namelijk het woord ‘olivarius’ wat olijfboom betekent.

10. Maeve

De naam Maeve is van Ierse afkomst. Maeve betekent ‘vreugde’. Vroeg koningin van Connaught droeg de naam Maeve.

11. Milou

Milou is een combinatie van de meisjesnamen Maria en Louise. Er is daarom niet een exacte betekenis voor de naam Milou. Voor de naam Maria zijn veel betekenissen te vinden. De meest voorkomende is ‘bitterheid’. En Louise stamt af van de naam Lodewijk, wat ‘beroemde strijder’ betekent. Bekijk de twee betekenissen samen en je hebt de betekenis van de naam Milou.

12. Elin

Elin volgt uit de naam Eline, wat een Griekse afkomst heeft door de naam Helene, met als betekenis ‘fakkel’ ofwel ‘stralende’.

13. Saar

Saar stamt af van het woord ‘sjar’ wat ‘vorst’ betekent. Saar is de vrouwelijke versie en betekent ‘vorstin’.

14. Evi

Evi stamt af van de naam Eva uit de Bijbel. Eva werd gezien als moeder van de mensheid. Hierdoor heeft Evi als betekenis ‘de moeder van alle levenden’.

15. Luna

De naam Luna is een Latijnse naam. Luna betekent ‘maan’. De Romeinse maangodin heette ook Luna.

16. Zoë

Zoë volgt uit het Griekse woord ‘zoè’ wat ‘leven’ betekent. De naam komt ook vaak voor in de top 10 sinds een aantal jaar.

17. Liv

Liv komt vanuit het Oudnoorse woord hlíf wat ‘beschermend’ betekent.

18. Lotte

Lotte volgt uit de vrouwelijke naam van Charles namelijk Charlotte. De naam Charles komt vanuit het Germaans als Karel wat ‘vrije man (niet van adel)’ betekent. Deze betekenis geldt ook voor de naam Lotte. De naam Lotte wordt ook vaak gecombineerd in de vorm van Liselotte.

19. Maud

Maud komt van oorsprong van de naam Mathilde. In het Oudsaksisch betekent ‘maht’ ‘macht’ en ‘hild’ ‘strijd’, wat ervoor zorgt dat Mathilde een betekenis heeft van ‘machtige strijder’ en deze betekenis geldt dan ook voor de naam Maud.

20. Emily

De naam Emily stamt af van de Latijnse familienaam ‘Aemilius’. Dit woord komt ook voor in het Grieks ‘aimolos’, dat ‘zacht, vriendelijk’ betekent.

Namenteller

Ben je nieuwsgierig hoe vaak jouw favoriete babynaam voorkomt in onze database? Bekijk het in de WIJ namenteller en zie direct hoe populair deze naam de afgelopen 10 jaar was.

Beeld: iStock.com/PeopleImages