EK-fans opgelet: babynamen geïnspireerd op het Nederlands elftal

EK-fans opgelet: babynamen geïnspireerd op het Nederlands elftal

Is jouw kleine kampioen druk aan het schoppen in je buik? Ook zo genoten van het EK? We bereikten toch maar mooi de halve finale. De achternamen Depay, Simons en Weghorst vlogen je om de oren, maar wist je dat de voornamen van onze Oranjeleeuwen ook een geweldige inspiratiebron zijn voor babynamen? Daarom: 32 namen geïnspireerd op het Nederlands elftal mét daarbij de betekenis.

Opstelling van de namen

In plaats van de gebruikelijke 4-3-3 formatie, presenteren we de spelers op basis van hun positie, de coach en de topspelers die het EK helaas moesten missen. Wil jij dat je kind een echte verdedigersnaam krijgt, zoals Virgil? Of zoek je een aanvallernaam, zoals Cody? Klik dan op de link en ontdek de desbetreffende positie! Of scroll lekker op je gemak langs alle namen van onze Oranjeleeuwen.

TIP! Benieuwd hoe vaak een naam jaarlijks voorkomt in Nederland volgens onze database? Raadpleeg de handige namenteller van WIJ.

Keepers

We trappen de lijst af met de Oranje-keepers. Tijd om in de netten te duiken!

Bart Verbruggen

De naam Bart heeft een Germaanse oorsprong en betekent ‘sprankelend’ of ‘glanzend’. Een perfecte naam voor een keeper. Bart is ook een afkorting van de Bijbelse naam Bartolomeüs, die ‘zoon van de vora’ betekent en een van de twaalf apostelen was.

Justin Bijlow

De naam Justin komt van de naam Joost, die op zijn beurt afgeleid is van Jodocus. Jodocus komt uit het Bretons en betekent ‘ervaren in de strijd’. Een andere mogelijke oorsprong is het Latijnse Justus, wat ‘rechtvaardig’ betekent. Daarnaast is er een connectie met het Griekse woord iodokus, wat ‘pijlen bevattend’ betekent.

Mark Flekken

In het Germaans betekent de naamstam ‘mark’ ‘grens’ of ‘grensland’. Een perfecte naam voor een keeper die de grens van het doel bewaakt!

Verdedigers

Van de keepers naar de verdedigers! Zoek je een stoere naam voor je kind? Een naam van een Oranje-verdediger past hier perfect bij! Ontdek de namen van de helden die elke aanval tegenhouden.

Micky van de Ven

Mickey komt van de naam Michaël. Michaël is een Hebreeuwse naam die ‘Wie is als God?’ betekent.

Nathan Aké

Nathan komt uit het Hebreeuws en betekent ‘Hij heeft gegeven, geschenk’, waarbij ‘Hij’ naar God verwijst. Nathan kan ook een afkorting zijn van de namen Jonathan of Nathaniël. Jonathan betekent ‘God heeft gegeven’ en Nathaniël betekent ‘Geschenk van God’.

Daley Blind

Daley komt van de Ierse achternaam ‘Ó Dálaigh’. Deze naam betekent ‘afstammeling van Dálach’. Het Keltische woord Dálach betekent ‘bijeenkomst’. Daley kan ook een variant zijn van de Engelse jongensnaam Dale.

Virgil van Dijk

Virgil is een Engelse jongensnaam die ‘florerend’ betekent. De naam verwijst ook naar de beroemde Romeinse dichter Virgilus, die het beroemde epos Aeneis schreef.

Denzel Dumfries

Denzel is een naam voor jongens en betekent ‘van grote, sterk’. Een naam die zeker indruk maakt.

Jeremie Frimpong

Jeremie is een Engelse jongensnaam en betekent ‘God voorziet en maakt alles beter’.

Lutsharel Geertruida

Ben je op zoek naar een unieke naam voor jouw zoontje? Dan is de naam van onze Oranje-verdediger Lutsharel misschien precies wat je zoekt! Omdat Lutsharel zó bijzonder is, is de betekenis ook niet bekend.

Ontdek ook: Unieke babynamen: deze 80 namen hoor je niet vaak

Matthijs de Ligt

Matthijs komt van de naam Mattheus. Mattheus is een Hebreeuwse naam en betekent ‘geschenk van God’.

Ian Maatsen

Van Schotse oorsprong is de jongensnaam Ian afkomstig. Deze voornaam komt ook voor als achternaam in Engelstalige landen. Ian draagt een prachtige betekenis met zich mee, namelijk ‘geschenk van God’.

Stefan de Vrij

Stefan komt van Stefanus. Stefanus is een Griekse naam die afgeleid is van het woord ‘stephanos’ en betekent ‘krans’. Dit was de prijs die werd gegeven aan winnaars van wedstrijden.

Middenvelders

We passen de bal door naar de middenvelders! Deze spelers zetten het spel op en zorgen voor de mooiste aanvallen. Ontdek hier de namen van onze Oranje-middenvelders!

Ryan Gravenberch

De Engelse naam Ryan is afkomstig van de Ierse familienaam O Riain. De familienaam O Riain staat voor ‘afstammeling van Rian’. Een mogelijke betekenis van de familienaam zou zijn ‘koning’.

Tijjani Reijnders

De unieke jongensnaam Tijjani betekent ’eerlijk en betrouwbaar’. Een naam die vertrouwen uitstraalt.

Jerdy Schouten

De naam Jerdy heeft geen duidelijke of bekende betekenis. Het is een unieke naam die soms wordt gezien als een variant van de naam Jordi.

Xavi Simons

De Spaanse naam Xavi is afgeleid van de naam ‘Xavier’, dat weer een variant was op de naam ‘Xaverius’. Xavi betekent ‘schoon’.

Joey Veerman

Joey is een afkorting van de naam Jozef. In het Hebreeuws betekent Jozef ‘God voege toe’ of ‘God geve vermeerdering’. In de Bijbel is Jozef bekend om het verhaal waarin hij door zijn broers als slaaf naar Egypte werd verkocht.

Georginio Wijnaldum

De jongensnaam Georginio draagt de betekenis ‘Bewerker van de aarde’.

Aanvallers

GOAL! Misschien juich jij straks ook zo als je dé naam voor jouw kind vindt tussen de namen van de Oranje-aanvallers! Wat denk je van deze geweldige namen voor een toekomstige sterrenvoetballer?

Steven Bergwijn

Steven komt van de naam Stefanus. Stefanus is een Griekse naam die afstamt van stephanos, wat ‘krans’ betekent. Deze krans was een prijs voor de winnaars van wedstrijden in het oude Griekenland.

Brian Brobbey

Brian is een Keltische naam met wortels in Ierland en Bretagne. De precieze betekenis is niet helemaal bekend, maar mogelijk komt de naam van het Ierse en Welshe woord voor ‘heuvel’.

Memphis Depay

De naam Memphis kan zowel gegeven worden aan jongens als meisjes. Memphis betekent ‘stad Moph’.

Cody Gakpo

Cody is een jongensnaam met de betekenis ‘behulpzaam’. De naam is afgeleid van de Ierse achternaam Ó Cuidighthigh, die ‘de helper’ betekent.

Donyell Malen

Donyell is een Engelse jongensnaam die ‘wereldleider’ of ‘rechtdoener’ betekent.

Ontdek meer Engelse namen: 70 Engelse namen

Wout Weghorst

Wout is afgeleid van Walter, een Germaanse naam. ‘Walt’ betekent ‘heersen’ en ‘her’ betekent ‘leger’. Samen betekent de naam ‘heerser over het leger’.

Joshua Zirkzee

De naam Joshua is van Hebreeuwse afkomst. Joshua betekent ‘God of Jahweh is redder’.

Coach

Natuurlijk heeft elk team een coach nodig! Misschien vind je het leuk om een naam te kiezen die al jarenlang in gebruik is.

Ronald Koeman

Ronald komt van Reinout, een Germaanse naam die ‘heerser door zijn raad’ betekent. ‘Regin’ betekent ‘raad’ en ‘wald’ betekent ‘heersen’. Deze betekenis sluit mooi aan bij onze bondcoach die Nederland naar succes leidt met zijn tactiek en leiderschap.

De missende Oranje-spelers

Helaas zijn er ook een paar voetballers die dit EK niet mee konden spelen door blessures. We hoorden hun naam misschien niet op het veld, maar hun voornamen kunnen je zeker inspireren.

Frenkie de Jong

De naam Frenkie kan verschillende betekenissen hebben, zoals ‘werpspies’, ‘moedig’ of een verbinding met ‘vrij’.

Marten de Roon

De naam Marten komt van Martinus, een Latijnse bijnaam die vroeger vooral voor slaven werd gebruikt en later ook voor martelaren. ‘Martius’ betekent ‘van Mars’, de Romeinse god van de oorlog.

Teun Koopmeiners

De naam Teun komt van Antonius, een Latijnse familienaam waarvan we niet precies weten wat het betekent, maar het zou ‘de onschatbare’ kunnen betekenen. Teun is ook een kortere versie van namen als Theunis, Antoon of Antoine.

Quilindschy Hartman

De jongensnaam Quilindschy heeft geen bijzondere betekenis. De moeder van deze Oranje-speler wilde hem eerst Lindschy noemen en combineerde die naam later met Quirine (de naam van zijn zus) om tot Quilindschy te komen. Een echte unieke naam!

Jurriën Timber

De naam Jurriën is een jongensnaam die afkomstig is van George. Het komt van het Griekse ‘geoorgos’, wat ‘boer’ of ‘akkerman’ betekent.

Bij een voetbal naam past een bijpassend geboortekaartje

Stond dé babynaam ertussen en ga jij je kleintje een naam geven die geïnspireerd is op het Nederlands elftal? Wat dacht je er dan van om een bijpassend geboortekaartje te kiezen? Kijk bijvoorbeeld eens naar deze stoere kaartjes! Bij WIJ Geboortekaartjes hebben we een mooie collectie kaartjes in thema van voetbal. Met code WIJPROEF bestel je gratis een proefkaartje.

Voetbal geboortekaartjes

Beeld: iStock.com/undefined undefined