100 Arabische babynamen

100 Arabische babynamen

Overweeg je je baby een Arabische naam te geven? Dat is heel begrijpelijk, want het zijn prachtige namen. Van Zayn tot Yara en van Aya tot Amira. Hoewel we niet 1001 betoverende namen voor je hebben verzameld, hebben we wel de 100 allermooiste namen voor jongens en meisjes uitgekozen mét betekenis.

Verschil tussen Arabische en islamitische namen

Arabische en islamitische namen zijn niet hetzelfde. Namen uit Arabische landen hebben te maken met de cultuur. Ze kunnen door allerlei mensen worden gebruikt, ongeacht hun religie. Islamitische namen hebben wél met de islam te maken. Ze komen vaak uit de Koran of zijn gebaseerd op de tradities van de profeet Mohammed. Deze namen hebben meestal een betekenis die met de islam te maken heeft. Maar, let op, niet alle Arabische namen zijn gelijk islamitisch. In de lijsten hieronder vind je voornamelijk Arabische namen. Ook komen er enkele islamitische namen in voor.

Arabische jongensnamen

Hieronder vind je een lijst Arabische jongensnamen mét betekenis. Ook nieuwsgierig naar Arabische meisjesnamen? Die vind je hier.

1. Abdul

De eerste jongensnaam in dit lijstje is Abdul. Deze naam heeft Arabische, Turkse en Indonesische oorsprong. Abdul is afgeleid van de naam Abd Allah, de vader van de profeet Mohammed. Abdul betekent ‘Dienaar van Allah’.

2. Ahmet

Ahmet, een veelvoorkomende Turkse voornaam, heeft zijn roots in het Arabische Ahmad, wat ‘prijzenswaardig’ betekent. In het Arabisch kunnen woorden met de letters H-M-D ook ‘iemand die God voortdurend dankt’ betekenen. Daarom is Ahmet een betekenisvolle naam, vergelijkbaar met Mohammed.

3. Amir

De oorsprong van de korte jongensnaam Amir kent verschillende verklaringen. Het zou kunnen dat deze naam zijn oorsprong vindt in het Arabisch en de betekenis ’leider, prins’ draagt. Een andere mogelijke herkomst van de naam Amir is het Hebreeuws, waarin het woord ‘amir’ voorkomt met de betekenis ‘spreker’ of ‘iemand die spreekt’.

Lees ook: Koninklijke namen voor jouw prins(es)

4. Anas

Anas is een Arabische jongensnaam die ‘vriendelijkheid’ betekent. Het was ook de naam van een vriend van de profeet Mohammed.

5. Eman

De naam Eman kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. Het heeft een mooie betekenis: ‘God is met ons’.

6. Faiz

De naam Faiz heeft een Arabische oorsprong en betekent ‘overwinning’ of ‘succes’.

7. Faris

De jongensnaam Faris heeft zijn roots in het Arabisch en betekent ‘ridder, krijger’. Een stoere naam voor je kleine Faris!

8. Furkan

Vooral in Turkije hoor je vaak de naam Furkan. Deze naam betekent ‘bewijs’.

9. Hamza

De populaire voornaam Hamza draagt de betekenis ‘aanhoudend, sterk’. Je hoort deze naam voornamelijk in moslimlanden. Daarnaast wordt gezegd dat Hamza ook ‘krachtig, sterk’ en ’leeuw’ betekent.

10. Hasan

De spelling van deze Arabische naam Has(s)an kan op twee manieren: met één of dubbele S. Hoe je het schrijft heeft invloed op de betekenis van de naam. Zo betekent Hasan met één S ‘goed, knap’, en met dubbele S ‘weldoener’ of ‘voorzanger’.

11. Ibrahim

Ibrahim vindt zijn oorsprong in Abraham, een Hebreeuwse naam. Volgens de Bijbel betekent deze naam ‘vader van vele volken’, maar het kan ook geïnterpreteerd worden als ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’. Eerst heette hij Abram, wat betekent: ‘de (goddelijke) vader is verheven’.

12. Idris

Idris is een jongensnaam met diverse oorsprongen. In het Wels betekent het mogelijk ‘vurige heer’, terwijl het in het Arabisch ’tolk’ betekent.

13. Issa

Hoewel de naam Issa ook aan meisjes kan worden gegeven, wordt het vaker als jongensnaam gebruikt. De naam Issa betekent ‘Arabische vorm van Jezus’.

14. Jad

De naam Jad heeft verschillende betekenissen. Het hangt af van de oorsprong. In het Arabisch betekent Jad ‘serieus’. Mogelijk heeft het ook een Hebreeuwse oorsprong. Daar kan Jad ‘door God geliefd’, ‘wijs’ of ’edelsteen’ betekenen.

15. Jamal

Jamal is een Arabische naam en betekent ‘schoonheid’ of ‘charme’. Het is een veelvoorkomende naam in Arabische en islamitische culturen.

16. Khalid

De Arabische jongensnaam Khalid draagt de betekenissen ‘eeuwig’ of ‘onsterfelijk’.

17. Louay

De stoere jongensnaam Louay heeft verschillende betekenissen. Het kan staan voor ‘schild’ of ‘beschermer’, maar ook voor ‘zandvlakte’ en zelfs voor ‘kleine, wilde os’.

18. Mahir

De naam Mahir betekent ’vaardig’ of ‘bekwaam’ in het Arabisch.

19. Malik

De naam Malik heeft een Arabische oorsprong en betekent ‘koning’ of ‘meester’. Malik is één van de 99 namen van Allah.

20. Marouan

Als je op zoek bent naar een jongensnaam met een stoere betekenis, dan is Marouan de perfecte keuze. Marouan is afgeleid van Marwan, ook een Arabische jongensnaam. De betekenis van deze naam is ‘vuursteen’.

21. Mirza

Mirza is een jongensnaam van Perzische en Arabische afkomst. In het Perzisch betekent Mirza ‘prins’. Deze naam vindt zijn oorsprong in Amir, een Arabische naam met als betekenis ‘gezagvoerder’.

22. Miraç

De Turkse jongensnaam Miraç is een variant op Miraj. In het Arabisch betekent dit ‘plaats van stijgen’.

23. Mohammed

De voornaam Mohammed mag niet ontbreken in deze lijst. Mohammed is een van de meest voorkomende Arabische voornamen, gedragen door miljoenen mensen over de hele wereld. De betekenis van Mohammed is ‘prijzen’, afgeleid van het Arabische woord ‘hamid’. Deze naam kom je niet alleen tegen in deze spelling; er zijn namelijk veel verschillende varianten. Mohammed was de naam van de profeet die de islamitische religie begon.

24. Monsif

De Arabische voornaam Monsif draagt de betekenis ‘eerlijk’.

25. Moussa

Van de Bijbelse naam Mozes is Moussa de Arabische variant. Je kunt Moussa ook schrijven als Musa. Waarschijnlijk is deze naam afgeleid van het Egyptische woord ‘mes’, wat ‘zoon’ betekent.

26. Murat

De jongensnaam Murat heeft een prachtige betekenis: ‘wens die uitkwam’. Hoe mooi is dat!

27. Nadim

De Arabische jongensnaam Nadim betekent: ‘speciale vriend’.

28. Nadir

Op de naam Nader is Nadir een variatie. Nadir is zowel een voornaam als achternaam. In de Arabische taal betekent de jongensnaam ‘schat’, ‘schaars’ of ‘kostbaar’.

29. Naji

Wil je je kleintje een unieke naam geven? Dan is Naji dé keuze. Deze naam is zeldzaam in Nederland en wordt voornamelijk in Frankrijk aan jongens gegeven. Naji betekent ‘veilige plaats’.

Lees ook: Unieke babynamen: deze 80 namen hoor je niet vaak

30. Naoufel

Op de Arabische naam Nawfal is Naoufel een variant. Het is een Marokkaanse naam met de betekenissen ’extreem genereus’ of ‘oceaan’.

31. Nasir

Deze vijfletterige naam Nasir heeft een prachtige betekenis, namelijk ‘helper’.

32. Nouri

De prachtige jongensnaam Nouri heeft geen precieze betekenis. In het Arabisch staat het voor ‘mijn licht’, afgeleid van het woord ’nūr’, wat licht betekent. In het Aramees wordt het gebruikt voor ‘mijn vuur’ en in het oud Koreaans staat het voor ‘wereld’.

33. Omar

Omar draagt de betekenissen van ‘(lang) leven’, ‘bloei’ en soms zelfs ’eerste zoon’. Er wordt ook gezegd dat Omar een verkorte vorm zou kunnen zijn van de Germaanse naam Odmar.

34. Rafi

De naam Rafi is van Arabische oorsprong en betekent ‘verheven’ of ‘verheffend’. Het staat voor iemand die hoogstaand is, zowel in karakter als in status.

35. Rami

De Arabische naam Rami draagt de mooie betekenis: ‘liefhebbend’.

36. Rayan

Van het Arabische woord ‘rayyan’, dat ‘van water voorzien’ of ‘weelderig’ betekent, stamt de naam Rayan af. Rayan is in de islamitische traditie de naam van één van de acht poorten naar het Paradijs.

37. Reda

Hoewel Reda een Griekse jongensnaam is, is het afgeleid van het Arabische woord Ridha. Deze naam betekent ’tevredenheid’.

38. Sami

Sami is een Arabische jongensnaam die verschillende betekenissen heeft, zoals ‘nobel’ of ‘subliem’. Het komt voornamelijk voor in landen zoals Turkije, Irak, Tunesië, Egypte, Libanon en Marokko

39. Senn

De jongensnaam Senn heeft verschillende oorsprongen, waaronder een Arabische. In dit geval verwijst het naar de sennaplant, een kruidachtige plant die bekend staat om zijn medicinale eigenschappen.

40. Sofian

De jongensnaam Sofian betekent ‘slim’ of ‘verstandig’.

41. Tariq

De jongensnaam Tariq wordt voornamelijk gebruikt in moslimlanden. Tariq staat voor ‘ster’ of ‘pad’, wat aangeeft dat iemand de weg wijst of leiding geeft, zoals een heldere ster aan de nachtelijke hemel. Een schitterende betekenis!

42. Yasin

Yassin komt van Yassine, een Arabische jongensnaam die ‘rijkdom’ betekent. Het is ook de naam van een hoofdstuk in de Koran.

43. Youssef

De Arabische jongensnaam Youssef is een naamvariant op de Hebreeuwse naam Jozef. De betekenis van deze naam is ‘God voege toe, geve vermeerdering’.

44. Zaki

De Arabische jongensnaam Zaki betekent ‘puur’. In moslimlanden wordt Zaki voornamelijk als voornaam gebruikt.

45. Zayd

Van het Arabische ‘zada’ is de jongensnaam Zayd afgeleid. De betekenis van Zayd is ‘verhogen’. Zayd is de naam van de geadopteerde zoon van de profeet Mohammed.

46. Zayn

Zayn is een Arabische naam die ‘schoonheid’ of ‘genade’ betekent. Het kan ook worden gezien als een alternatieve spelling van Zane, afgeleid van Susanna, wat weer afkomstig is van het Hebreeuwse woord ‘sjoesjanah’, wat ’lelie’ betekent.

47. Ziyad

De naam Ziyad is een Arabische jongensnaam en betekent ‘groei’ en ‘vooruitgang’.

48. Zinedine

Deze mooie Arabische jongensnaam betekent ‘schoonheid van religie’.

49. Zaaef

Zaaef is een Arabische naam voor jongens en betekent ‘gastvrij’.

50. Zabi

De naam Zabi komt voor als jongens- en meisjesnaam. De naam betekent ‘gazelle, antilope’.

Arabische meisjesnamen

Benieuwd welke meisjesnamen Arabisch zijn? Zie hieronder 50 namen mét betekenis. Nieuwsgierig naar de jongensnamen? Die vind je hier.

1. Aida

We trappen de lijst met Arabische meisjesnamen af met Aida. Deze voornaam heeft echt een prachtige betekenis, namelijk ‘nobel, beeldschoon’.

2. Aisha

Aisha is een Arabische naam voor meisjes en betekent ’levend’. In het Swahili betekent het woord ‘aisha’ ‘gelukkig’. Binnen de islam is Aisha heel belangrijk. Ze was een van de vrouwen van de profeet Mohammed en wordt gezien als de Moeder van alle gelovigen. Ook wordt ze genoemd als de reden waarom er twee groepen, soennieten en sjiieten, zijn ontstaan binnen de islam.

3. Alia

De meisjesnaam Alia is de vrouwelijke variant van de jongensnaam Ali. De Arabische naam Ali betekent ‘hoog’ of ‘verheven’. Hoewel Ali ook soms als meisjesnaam wordt gebruikt, komt de meisjesnaam dan meestal van de naam Adelheid.

4. Amani

Amani is een mooie Arabische meisjesnaam met meerdere betekenissen in verschillende talen en culturen. In het Arabisch betekent Amani ‘wensen’, terwijl het in het Swahili ‘vrede’ betekent. In Maleisië is het ook een veelgebruikte naam. Hoewel Amani soms als jongensnaam wordt gebruikt, komt het vaker voor bij meisjes.

5. Amina

Amina is een naam die is afgeleid van het Arabische Amin. Amin betekent ’eerlijk’, ‘waar’ en ‘betrouwbaar’. Daarnaast wordt het woord Āmīn in de islam gebruikt om een gebed mee af te sluiten.

6. Amira

De meisjesnaam Amira is de vrouwelijke vorm van de naam Amir. Amira heeft verschillende mogelijke betekenissen. In het Arabisch betekent het ‘prinses’ of ‘commandant’ en is verwant aan het woord ’emir’, dat ook in het Nederlands gebruikt wordt voor een hooggeplaatst persoon in de Arabische wereld. Daarnaast kan de naam uit het Hebreeuws komen, waar ‘amir’ ‘boomtop’ betekent.

7. Amanah

De naam Amanah vindt zijn oorsprong in het Arabische woord ‘amanah’, wat ‘vertrouwen’ betekent. Daarom betekent de naam ‘vertrouwen’.

8. Anisa

De Arabische meisjesnaam Anisa draagt de betekenis ‘aangename compaan’. Met ‘aangename compaan’ wordt bedoeld dat iemand prettig en vriendelijk gezelschap is, iemand die je graag om je heen hebt omdat ze vriendelijk en betrouwbaar zijn. Een prachtige betekenis!

9. Beyza

De naam Beyza heeft een mooie betekenis. Het komt uit het Turks en staat voor ‘helder’, ‘zuiver’ of ‘wit’. Het wordt vaak gebruikt om iemand met een stralende en zuivere persoonlijkheid te beschrijven.

10. Cemile

De naam Cemile komt uit het Turks en betekent ‘mooi’, ‘aantrekkelijk’ of ‘charmant’. Een naam die goed bij je dochtertje past, vind je niet?

11. Dilara

Dilara is een mooie Turkse meisjesnaam, die afkomstig is van de Perzische naam ‘Delara’. ‘Del’ betekent ‘hart’ en ‘ara’ staat voor ‘(ver)sieren’. Samen vormen ze de betekenis ‘sierlijk hart’.

12. Djamila

De naam Djamila is van Arabische oorsprong en betekent ‘mooi’, ‘aantrekkelijk’ of ‘charmant’.

13. Dounia

Dounia vindt zijn oorsprong in Dunya. Dunya staat voor ‘de wereld’ en ‘het leven’. Deze naam komt ook voor in het Russisch, waar het ’tevredenheid’ betekent.

14. Dua

Misschien klinkt de naam Dua als muziek in je oren vanwege de zangeres Dua Lipa. Dua is een Arabische naam die ‘gebed’ betekent.

15. Elif

De naam Elif is van Turkse oorsprong en wordt ook veel gebruikt in de Arabische wereld. Het is afgeleid van de eerste letter van het Arabische alfabet, ‘alif . De naam Elif heeft daarom de betekenis van ‘de eerste’ of ‘de leider’.

16. Elmyra

De Arabische meisjesnaam Elmyra is zeldzaam in Nederland, ondanks haar prachtige betekenis van ‘aristocratische vrouw’ of ‘prinses’. Een aristocratische vrouw is iemand die heel rijk of belangrijk is. Het zou een perfecte naam zijn voor jouw prinsesje.

17. Esma

De meisjesnaam Esma is afgeleid van het Arabische woord ‘asma’. De betekenis van Esma is ‘opperste’ of ‘hoogste’.

18. Farah

De naam Farah heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de cultuur en de taal waarin het wordt gebruikt. In het Arabisch betekent Farah ‘blijdschap’ of ‘vreugde’, en in het Perzisch betekent het ‘gelukkig’ of ‘blij’. Het wordt ook gebruikt als een meisjesnaam in verschillende culturen en heeft vaak positieve betekenissen van vreugde en geluk.

19. Hafsa

Hafsa is een Arabische meisjesnaam die ‘samenzijn’ betekent. Deze naam werd bekend door een van de vrouwen van profeet Mohammed die zo heette.

20. Hadiya

Hadiya is een Arabische naam die ‘geschenk’ of ‘beloning’ betekent. Omdat de naam voorkomt in de Koran, is het ook een veel voorkomende islamitische meisjesnaam.

21. Hira

De naam Hira komt van het Arabische woord Hirā, wat verwijst naar een grot bij Mekka waar de profeet Mohammed (vrede zij met hem) vaak ging mediteren. Het staat voor rust, bezinning en verbondenheid met God. Ook kan Hira afkomstig zijn uit Japan. Hier betekent de meisjesnaam het eerste deel ‘zon’ of ‘dag’

22. Ikram

De naam Ikram komt uit het Arabisch en betekent ’eerbied’ of ‘respect’. Het is ook verbonden met vriendelijkheid en vrijgevigheid naar anderen toe.

23. Ilana

De meisjesnaam Ilana komt zowel voor in het Arabisch als in het Hebreeuws. In het Arabisch betekent Ilana ‘schoonheid’ of ‘pracht’, terwijl het in het Hebreeuws ‘boom’ of ‘boompje’ betekent.

24. Iman

Iman is een naam die zowel door jongens als meisjes gedragen kan worden. Hoewel de naamspelling Eman eerder aan jongens wordt gegeven en Iman aan meisjes. In het Arabisch betekent de naam ‘geloof’ of ‘vertrouwen in God’.

25. Inaya

Meisjesnaam Inaya staat voor ‘zorg’ of ‘bescherming’.

26. Jaeda

Deze prachtige meisjesnaam draagt een hele mooie betekenis. Jaeda staat namelijk voor ‘goedheid’.

27. Kenza

De meisjesnaam Kenza vindt haar oorsprong in zowel Arabisch als Japans. In het Arabisch is deze naam afkomstig van het woord ‘kanz’, wat ‘schat’ betekent. In het Japans wordt de naam gevormd door de woorden ‘zien’ en ’links’. Als we het vrij vertalen, heeft de volledige naam iets te maken met ’naar links kijken’. Er zijn echter ook andere mogelijke betekenissen, omdat er meer Japanse kanji zijn die vergelijkbare klanken hebben.

28. Layla

De Arabische voornaam Layla betekent ‘nacht’ of ‘donker’.

29. Lina

Lina draagt de mooie betekenissen ‘nobel’ en ‘vriendelijk’. Deze betekenis wordt ook in de Koran benoemd, waar het in verband wordt gelegd met de term ‘jonge palmboom’. Daarnaast wordt Lina in Nederland als verkorte versie van meisjesnamen die eindigen op -lina gebruikt. Denk aan Paulina of Caroline.

30. Liyana

De meisjesnaam Liyana heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de taal. In het Zoeloe, een taal uit Zuid-Afrika, betekent het ‘het regent’. In het Arabisch betekent het ‘zacht, teder, delicaat’. In het Chinees kan het een combinatie zijn van woorden zoals Li, Ya en Na, waarbij Li ‘mooi’, Ya ’elegant’ en Na ‘gracieus’ betekenen.

31. Medina

De meisjesnaam Medina heeft zijn oorsprong in het Arabisch en betekent ‘stad’ of ‘stadje’. Het is ook bekend als de naam van de tweede heilige stad in de islam, Medina al-Nabi, ofwel de stad van de Profeet Mohammed.

32. Nadira

Arabische meisjesnaam Nadira staat voor ‘zeldzaam’.

33. Naima

Naima is een afgeleide van de naam Naïm, die oorspronkelijk een Arabische jongensnaam is. Het staat voor ‘sereen’ en ‘kalm’.

34. Nora

Er wordt gedacht dat de naam Nora mogelijk een verkorte vorm is van Eleonora, die op haar beurt afgeleid is van het Arabische woord ’ellinor’. Dit woord betekent ‘God is mijn licht’. Een andere verklaring is dat Nora is afgeleid van Honora, wat voortkomt uit het Latijnse woord ‘honor’ en betekent ‘eer’.

35. Nour

Nour is een veelvoorkomende Arabische naam die zowel door jongens als meisjes wordt gedragen. De naam draagt de prachtige betekenis van ’licht’. Uit de naam Nour zijn varianten afgeleid zoals Nora, Noura en Nouri.

36. Nyla

De naam Nyla is van Arabische oorsprong en betekent ‘overwinnaar’ of ‘succesvol’. Het staat voor kracht, doorzettingsvermogen en het behalen van doelen.

37. Oumayra

Van de naam Umar is de Arabische meisjesnaam Oumayra afgeleid. De betekenis van deze naam is ‘bloeiend, leven’.

38. Rahma

Rahma is een Arabische naam die zowel kracht als vriendelijkheid uitstraalt. Het betekent ‘vergevingsgezind’ en staat voor mededogen en vriendelijkheid.

39. Safaa

De Arabische meisjesnaam Safaa draagt de mooie betekenissen ‘puur’ of ‘schoon’. Wanneer de naam in een andere spelling wordt weergegeven, verwijzen sommigen het ook aan een heilige heuvel in de Islamitische traditie.

40. Samira

De naam Samira is afgeleid van de Arabische naam Samīr, wat ‘vermakelijke metgezel’ of ‘metgezel van de nachten’ betekent.

41. Shakira

De naam Shakira is van Arabische oorsprong en betekent ‘dankbaar’ of ‘vol dankbaarheid’.

42. Soraya

De naam Soraya, van Arabische oorsprong met Perzische invloeden, betekent ‘goede koningin’ of ‘prinses’.

43. Tasnim

De Arabische meisjesnaam Tasnim betekent ‘bron van het paradijs’ of ‘hemelse fontein’.

44. Yasmin

Yasmin is een populaire meisjesnaam met wortels in zowel het Arabisch als het Perzisch. Het is afgeleid van de bloemennaam ‘jasmijn’. Het Perzische originele woord draagt mogelijk de betekenis van ‘geschenk van God’.

45. Yara

Yara is een mooie naam die van oorsprong Arabisch is en door verschillende culturen wordt gebruikt. In het Turks betekent het ‘sterk’ of ’lente’, in het Arabisch staat het voor ‘vlindertje’, en in Brazilië verwijst het naar een soort watergodheid genaamd Yara.

46. Yusra

Yusra is een Arabische meisjesnaam die ‘voorspoed’ of ‘geluk’ betekent. Het staat voor welvaart en voorspoed in het leven.

47. Zahra

Zahra is een Arabische meisjesnaam die waarschijnlijk ‘bloeiende bloem’ of ‘stralend, wit’ betekent. Sommigen denken ook dat het gerelateerd kan zijn aan Sara, een Hebreeuwse naam die ‘vorstin’ betekent.

48. Zainab

De Arabische meisjesnaam Zainab draagt de fleurige betekenissen: ‘bloeiende bloem’ of ‘geurende bloem’. Zainab is een bekende naam geworden, omdat de profeet Mohammed een dochter en twee vrouwen met die deze naam droegen.

49. Zariyah

Zariyah is een Arabische meisjesnaam die ‘bloeiende’ of ‘stralende’ betekent.

50. Zümra

Zümra is een Turkse meisjesnaam en betekent ‘smaragd’. Smaragd is een edelsteen die bekend staat om zijn heldere groene kleur.

Lees ook: Geboortesteen per maand: welke brengt jouw kind geluk?

Beeld: iStock.com/Maria Levkina