35 babynamen geïnspireerd op de maanden van het jaar

35 babynamen geïnspireerd op de maanden van het jaar

Zodra je de uitgerekende datum weet, blijf je vaak daaraan vasthouden tijdens je zwangerschap. De kans dat je echt op die dag bevalt, is klein. Toch is het fijn om te weten in welke maand je waarschijnlijk je kleine verwacht. Tot die tijd kun je nadenken over de babynaam. Aan inspiratiebronnen is er genoeg, zo ook de twaalf maanden! Hoe leuk is het als de naam past bij de geboortemaand? WIJ heeft 35 babynamen verzameld die passen bij de twaalf maanden mét betekenis! Blader je mee door de kalender?

Maandoverzicht van babynamen

In dit artikel vind je de twaalf maanden met de leukste namen voor jouw winterbaby, voorjaarsbaby, zomerbaby of herfstbaby. Klik op de link en ga direct naar jouw uitgerekende maand toe.

TIP! Benieuwd hoe vaak een kindernaam jaarlijks voorkomt in Nederland volgens onze database? Bekijk het in de handige namenteller van WIJ.

Januari

Begin jij het nieuwe jaar met je kleintje in je armen? Wat een prachtige manier om het jaar te starten! Waarom zou je deze kostbare herinneringen niet eren met een naam die past bij deze maand?

Jana

De meisjesnaam Jana komt van het Hebreeuwse ‘Yehochanan’, wat ‘God is genadig’ betekent. In Romeinse verhalen is Jana een oude maangodin en de vrouw van Janus.

Janneke

De naam Janneke is van Nederlandse oorsprong die ‘Gods geschenk’ betekent.

Janae

Janae is een moderne Amerikaanse naam en is afgeleid van de bekendere meisjesnamen Jane en Jan. Deze elegante naam, uitgesproken als Jah-nay, draagt de betekenis ‘God is genadig’ of ‘God heeft geantwoord’.

Jani

De jongensnaamnaam Jani betekent zowel ‘geschenk van God’ als ‘kennis’ en heeft wortels in verschillende culturen. Het is een mooie manier om je geloof te eren terwijl je de aankomst van je kleintje viert. Een betekenisvolle en liefdevolle naam, die perfect past voor jullie bijzondere band.

Jan

Jan is een tijdloze naam en betekent ‘God is genadig’. Jan vindt zijn oorsprong in het Hebreeuws, maar heeft ook stevige wortels in Nederlandse, Deense en Slavische culturen.

Janoah

De jongensnaam Janoah betekent volgens de Bijbel: ‘Rustend, vertoevend en voortkomend.’

Februari

In de tweede maand van het jaar draait alles om liefde. Hoe perfect is het dan om jouw kleine te ontmoeten? Wat vind je van deze drie namen voor jouw liefde?

Febe

De meisjesnaam Febe is afgeleid van Phoebe, wat ‘rein, helder’ betekent. Febe stamt af van het Griekse woord ‘phoibos’, dat ooit gebruikt werd als een naam voor de godin Artemis en wordt nog steeds gebruikt voor een van de manen van de planeet Saturnus.

Valentijn

De jongensnaam Valentijn is een verkleinvorm van het woord ‘valens’. De naam draagt een prachtige betekenis, namelijk ‘sterk, gezond, invloedrijk’.

Maart

De maand waarin we afscheid nemen van de koude wintermaanden en het begin van de lente vieren. Wat dacht je van deze drie namen die perfect passen bij de opkomst van het voorjaar?

Maan

Maan is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord ‘Luna’, dat gebruikt werd voor de maan als planeet.

Maartje

Maartje is een Nederlandse meisjesnaam. Het betekent ‘parel’ en wordt het meest gegeven aan Nederlandse meisjes.

Maarten

De Nederlandse jongensnaam Maarten is natuurlijk te vinden in deze maand. Deze naam stamt af van ‘Martinus’ en heeft een lange geschiedenis. De naam wordt verbonden met Sint Maarten, die bekend staat om zijn vrijgevigheid en vriendelijkheid.

April

Het is absoluut geen grap dat je jouw kleine deze maand mag verwelkomen. Met lammetjes die vrolijk springen, de zon die feller schijnt en de natuur die weer tot leven komt, staat de lente echt voor de deur. Wat is er beter dan deze mooie maand te vieren met een perfecte babynaam?

April

De meisjesnaam April betekent ‘de vruchtbare’ of ‘zij die opent voor bevruchting.’ Het komt van het Latijnse ‘aperilis’ of ‘aprilis,’ wat verwijst naar de maand april, wanneer de aarde opent voor bevruchting.

Avril

Avril is een meisjesnaam van Franse oorsprong. Het is de Franse variant van April en verwijst naar de maand april.

Mei

Wist je dat kinderen die in mei geboren zijn vaak als heel gelukkig worden beschouwd? Echt waar! Misschien kan zij zelfs nog vrolijker worden als je een van deze namen geeft.

Meike

Meike is een meisjesnaam van Duitse afkomst en betekent ‘bitter’. Het wordt uitgesproken als MY-keh en was een paar decennia geleden erg populair als een Duitse vorm van Maria.

Meis

De meisjesnaam Meis heeft verschillende betekenissen. In het Duits is het een variant van Meise of Meiss, terwijl het in het Nederlands kan komen van een verkorte vorm van de persoonlijke naam Remeis, afgeleid van het Latijnse Remigius. In Noord-Amerika kan het ook een gewijzigde vorm zijn van de variant Meijs.

May

May is een meisjesnaam met Engelse, Romeinse en Sanskrietse oorsprong. Het verwijst naar de vijfde maand van de kalender, wat een frisse, lentegeladen uitstraling geeft. Het kan ook geassocieerd worden met Maia, de Romeinse aardgodin, en heeft Sanskrietse wortels die ‘gaan’ of ‘bewegen’ betekenen.

Meindert

Een meer passende jongensnaam voor de maand mei is er bijna niet. Meindert komt van de Oudhoogduitse namen ‘Meinhard’ en ‘Meginhard’, wat ‘sterk’ en ‘moedig’ betekent.

Juni

De zesde maand, het is de maand van de zomerbaby’s! En voor jouw zonnetje zijn er ook drie namen die de maand juni eren!

June

June is een naam die zowel voor jongens als meisjes gebruikt kan worden. Het komt van de zesde maand van het jaar op de kalender, en kan een goede keuze zijn als je baby in de zomer geboren wordt. De naam betekent ‘jong’ en staat voor toewijding aan Juno.

Junior

De voornaam Junior wordt wereldwijd vaak gegeven aan jongens. Junior betekent ‘de jongere’ in het Latijns, waardoor het een perfecte keuze is voor jongens die als tweede geboren worden.

Junes

Van de Arabische Younes is de naam Junes afgeleid, wat verwijst naar Jonas. Deze naam betekent ‘duif’ in het Hebreeuws en heeft oorspronkelijk Griekse wortels, waar het ‘teken’ of ‘voorteken’ betekende. Het kan ook worden verbonden met ‘Ionas’, wat verwijst naar de Ionische bevolking in Griekenland.

Juli

Verwacht je jouw baby in juli? Dan krijg je binnenkort echt een stralend zonnetje in huis. Wist je dat kinderen geboren in juli vaak bekend staan om hun goede gevoel voor humor? Deze drie namen passen perfect bij de vrolijke sfeer van deze maand.

Julia

Julia is afgeleid van de Latijnse familie Julius, dit woord lijkt op een Grieks woord namelijk ‘ioulos’ wat ‘jeugdige’ betekent. Verder kan Julia gevormd zijn uit het woord Jovilius en dat betekent ‘aan Jupiter gewijd’.

July

July is de vrouwelijke versie van Julianus, afgeleid van het Latijnse Julianus. Het kan komen van het Griekse ‘ioulos’, wat ‘met donsbaard’ betekent, of van het Latijnse ‘Iupiter’, wat ‘glanzend, hemel’ en ‘vader’ betekent. Daarnaast is het de Engelse vertaling van de maand juli.

Juliette

Juliette is een meisjesnaam met Latijnse roots. Het betekent ‘jeugdig’ en is de vrouwelijke versie van Julius, de zoon van de Romeinse god Jove.

Jules

Van de Latijnse familienaam ‘Julius’ is Jules afgeleid. Julius lijkt op het Griekse woord ‘ioulos’, wat staat voor ‘jeugdige’. De naam Jules kan ook gevormd zijn uit het woord ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent.

Julio

Julio is een Spaanse jongensnaam die afkomstig is van het Latijnse Julianus. Het kan afgeleid zijn van het Griekse ‘ioulos’, wat ‘met dons bedekt baardje’ betekent, of van het Latijnse ‘Iupiter’, wat is samengesteld uit ‘dyeus’ voor ‘stralend’ of ‘hemels’ en ‘pater’ voor ‘vader’.

Julian

De naam Julian is van Latijnse afkomst. Julian is afgeleid van de familienaam ‘Julius’, dat lijkt op het Griekse woord ‘ioulos’. De naam Julian betekent ‘jeugdige’.

Augustus

Een augustusbaby on the way! De tijd lijkt voorbij te vliegen, een uitspraak die zeker van toepassing is op deze geboortemaand. Augustus-kinderen staan bekend om hun intelligentie en snelle ontwikkeling, zelfs als baby. Misschien is een van deze namen perfect voor jouw wonderkind.

August

August is een naam die zowel voor jongens als meisjes kan zijn en komt uit het Latijns. Het betekent ‘toenemen’ en ‘groot’, wat een trotse naam kan zijn voor je nieuwe babyjongen. Het komt van de naam Augustus, wat ‘verheven’ en ‘eerwaardig’ betekent en werd voor het eerst gebruikt voor de Romeinse keizer Augustus Octavianus.

September

Wist je dat september dé geboortemaand is voor veel kinderen, vooral op de 16e? Het is ook het begin van de herfst, met prachtige veranderingen in bladkleuren en aangenaam weer na de warme zomer. Misschien past een van deze drie namen perfect bij jouw herfstwondertje!

Sepp

Van de Hebreeuwse naam ‘Jozef’ is Sepp afgeleid. De naam betekent ‘God voege toe, geve vermeerdering’.

September

September is een unisex naam van Latijnse oorsprong, wat ‘zeven’ betekent.

Oktober

In oktober verliezen de bomen hun bladeren en bedekken ze de grond met een deken van rood, oranje en geel. Hier zijn drie namen die net zo prachtig zijn als de herfsttinten van oktober.

Oktavia

Oktavia is een meisjesnaam van Latijnse oorsprong, wat ‘geboren als achtste’ betekent.

Okke

Okke is een jongensnaam van Friese oorsprong, die ‘kracht’ en ‘woede van een hoorn’ betekent.

November

Verwacht je jouw kleintje in november? Goed nieuws! Novemberbaby’s slapen meestal eerder dan die geboren zijn in warmere maanden. Wat dacht je van deze drie namen voor jouw slaapkopje?

Nova

De meisjesnaam Nova komt vanuit het Latijn, daar heb je namelijk het woord ‘novus’ wat ‘nieuw’ betekent. Verder wordt het woord nova ook gebruikt wanneer er een ster meer zichtbaar is dan normaal. Nova kan daarom ook ‘ster’ betekenen.

Novan

De jongensnaam Novan komt uit Indonesië en draagt de betekenis ‘spiritueel’ en ‘mysterieus’.

December

Verwacht je een baby in december? Dubbel feest! Misschien is een van deze namen wel perfect voor jouw decemberbaby, die perfect past bij de feestelijke sfeer van deze tijd.

Noëla

De Franse meisjesnaam Noëla is de vrouwelijke variant van de naam Noël. Noëla stamt af van het Franse woord ‘noël’, wat kerstmis betekent.

Noël

De jongensnaam Noëll is afkomstig uit het Frans en draagt de passende betekenis voor deze maand, namelijk ‘kerstmis’ of ‘geboorte van Christus’. Tijdens de kerstperiode wordt deze naam

Beeld: iStock.com/Prostock-Studio